Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Czyli jednym słowem nie jesteś w stanie określić czy to działalność człowieka, czy natury.

Po prostu co bym nie napisał, to byś skwitował w ten sposób, bo zdjęcia są niereprezentatywne i odbiegają od tematu.

Co do zdjęć to kiedy były wykonane?

Bo obecnie lasy wokół Jeziora Otomińskiego są objęte przepisami o lasach społecznych, czyli wycinka w celu pozyskania surowca nie wchodzi w grę, wchodzi wycinka w celu regulacji lasu, czyli wycinki obszarowe, zręby częściowe itp.

Piszesz do mnie tak jakbym akceptował poprzednią rabunkową wycinkę, a tak przecież nie jest, bo rozmawiamy o tym co dzieje się w lasach po 2024 roku. Dlatego istotne jest to z jakiego okresu są to zdjęcia, ale w tym momencie możesz napisać już cokolwiek, bo nikt tego nie udowodni że to nie są zdjęcia sprzed np. 5 lat. 

Co więcej ponownie opisujesz rzeczy bo w praktyce coś widzisz, ale niekoniecznie to co widzisz jest tym co Ci się wydaje że jest. Sprawdź sobie np. czym jest trzebież wczesna, trzebież późna, trzebież pozytywna i negatywna. 

Widzisz tylko wycinkę i rozjeżdżanie ściółki przy pracach, ale pomijasz kompletnie cel tych działań. Jak pisałem, nie zgadzam się z rabunkową wycinką, ale nie wszystko co widzisz nią jest. 

3 godziny temu, trepek napisał(a):

Raczej śniadych importować za połowę stawki :E 

I to jeszcze bez górniczych przywilejów :D 

Opublikowano
15 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

tuskowcy chyba bardziej wydrenowali budżet niż putin w ciągu 4 lat trzydniowej operacji

Nie wydrenował, tylko uczciwie wpisał zadłużenie Morawieckiego poukrywane w przeróżnych agencjach. To raz. Dwa - Tusk nie cofnął socjalu więc dziura była jest i będzie. Tymczasem pisowskie przygłupy znowu zaczynają kampanię "Tusk zabierze" mimo że przez 3 lata tego nie zrobił.

Opublikowano (edytowane)

Kolejnemu pisiorowi się upiecze, i nie spędzi nawet kilku dni w ZK. 

Prawo jest dla maluczkich, grube ryby nie siedzą i nie będą siedzieć. 

Jak jest nielegalny to dlaczego nadal orzeka i nie był wyprowadzony w kajdankach? :rotfl2:

image.png.9807a93f045053ace073853d51d19315.png

Taki c** zobaczą już mój głos w wyborach.

Edytowane przez Camis
Opublikowano
8 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Po prostu co bym nie napisał, to byś skwitował w ten sposób, bo zdjęcia są niereprezentatywne i odbiegają od tematu.

Co do zdjęć to kiedy były wykonane?

Bo obecnie lasy wokół Jeziora Otomińskiego są objęte przepisami o lasach społecznych, czyli wycinka w celu pozyskania surowca nie wchodzi w grę, wchodzi wycinka w celu regulacji lasu, czyli wycinki obszarowe, zręby częściowe itp.

Piszesz do mnie tak jakbym akceptował poprzednią rabunkową wycinkę, a tak przecież nie jest, bo rozmawiamy o tym co dzieje się w lasach po 2024 roku. Dlatego istotne jest to z jakiego okresu są to zdjęcia, ale w tym momencie możesz napisać już cokolwiek, bo nikt tego nie udowodni że to nie są zdjęcia sprzed np. 5 lat. 

Co więcej ponownie opisujesz rzeczy bo w praktyce coś widzisz, ale niekoniecznie to co widzisz jest tym co Ci się wydaje że jest. Sprawdź sobie np. czym jest trzebież wczesna, trzebież późna, trzebież pozytywna i negatywna. 

Widzisz tylko wycinkę i rozjeżdżanie ściółki przy pracach, ale pomijasz kompletnie cel tych działań. Jak pisałem, nie zgadzam się z rabunkową wycinką, ale nie wszystko co widzisz nią jest.

Nie ważne co bym wrzucił i jak udowodnił to i tak olejesz? :heu:

Jakbyś nie zauważył, to dyskusja już nieco zboczyła na bardziej ogólną, a te zdjęcia nie były do udowadniania obecnej wycinki, a ogólnego pokazania jak to wygląda, bo jakoś ciężko ci przyjąć, to co faktycznie się w lasach dzieje.

Nie, lasy Otomińskie nie są objęte zapisami o lasach społecznych w rozumieniu tego co powstało po 2024: https://www.gov.pl/web/klimat/lasyspoleczne-trojmiasto

Teren "ochronny" wokół Trójmiasta obejmuje w zasadzie Trójmiejski Park Krajobrazowy i Wyspę Sobieszewską. Lasy Otomińskie nie.

No chyba że masz na myśli tą uchwałę sejmiku, tylko wtedy masz te zdjęcia (tak, są sprzed niemal 5 lat), a jak chcesz to tutaj możesz sobie porównać jak wyglądało przed, a jak po i generalnie jak ten obszar chroniony jest "chroniony": https://polska.e-mapa.net?userview=240262

Rozwiń menu z warstwami i wybierz porównanie historycznych ortofotomap, ustaw na jednym z paneli datę +/- z początku 2020 (późniejsze mniej wyraźne).

Tak, na pewno to są zabiegi pielęgnacyjne, a nie pozyskanie drewna.

Tu masz TPK, czyli lasy społeczne, to na pewno nie jest grabież. Marzec br. z +/- wcześniej linkowanego miejsca ul. Słowackiego

P1076703.thumb.JPG.264e5d45dd6ab2c957b90df53d2ccf5c.JPG

A to na pewno są te cele rekreacyjne, końcówka kwietnia br., TPK końcówka tras rowerowych Big Foot Works z obszaru Bajkowego (stowarzyszenie utrzymujące te trasy MTB płaci LP za dzierżawę tego terenu):

P1076898.thumb.JPG.03af7eb085f830521aa0ee157f81b5c1.JPG

Ale przecież i tak nie uwierzysz, bo przecież na konferencji nie mogli kłamać, przeczytałeś tyle pięknych dokumentów.

Pewnie nawet jakbym gdzieś wrzucił oryginały z zachowanym exif-em, to byś się wykręcał, że podrobione.

Jesteś tak odklejony od rzeczywistości, że szkoda gadać.

Opublikowano
41 minut temu, Camis napisał(a):

Kolejnemu pisiorowi się upiecze, i nie sprzędźi nawet kilku dni w ZK. 

Prawo jest dla maluczkich, grube ryby nie siedzą i nie będą siedzieć. 

Jak jest nielegalny to dlaczego nadal orzeka i nie był wyprowadzony w kajdankach? :rotfl2:

Taki c** zobaczą już mój głos w wyborach.

Tak to jest, jak próbujesz stosować prawo do kogoś, kto te prawo niszczył przez 8 lat. Od razu trza było ze śmieciami pisowskimi jechać ostro, to się bali. Gdyby układ sił politycznych był odwrotny, to ten sąd co wydał list miałby jeszcze w tym tygodniu postępowanie dyscyplinarne, a od następnego zostałby odsunięty od orzekania.

Opublikowano

@Camis i inne osoby z tego wątku... Czy wy nie rozumiecie, że Panowie Ziobro, Romanowski i spółka mają postawione zarzuty niewłaściwego dysponowania środkami publicznymi. Właściwie nawet niecelowego, a nie niewłaściwego! Tam nawet nie ma zarzutu korupcji sensu stricte czyli, że jeden albo drugi dał walizce kasę jakiemuś szwagrowi :) To jest kwestia taka czy z FS można było finansować strażaków na wiecach wyborczych PiS.

To wszystko bardziej nadaje się na TS (który jak wiem praktycznie nie funkcjonuje), a nie na prawo karne! A już na pewno na areszty wydobywcze. 

Sądy na całe szczęście, jeszcze są w Polsce niezawisłe i orzekają na podstawie przepisów prawa karnego (w tym wypadku), a nie zemsty politycznej.

Dla mnie ten cały PiS i te ich afery to dno, ale w kontekście politycznym i w kontekście TS czyli styku etyki, polityki i prawa karnego. Ani Romanowski ani Ziobro nie zgwałcili dziecka. Nie okradli sklepu. Nie dokonali rozboju! Nawet jak już pisałem nie mają zarzutów stricte korupcyjnych (no chyba, że się mylę i coś im tam prokuratura przyklepała, ale jak nawet to wciąż mamy korupcję będącą na samym dnie skali sędziów co do surowości :) ). Dlatego decyzja sądu o liście żelaznym mnie nie bulwersuje ani nie dziwi.

A co jeszcze wam powiem to to, że to wszystko było z góry ukartowane pomiędzy KO i PiS! Dali im tyle czasu na ucieczkę, że by na księżyc dolecieli... Jak są grube sprawy w stylu pedofili albo rozboju to wjeżdża momentalnie policja na chatę i jest areszt wydobywczy, a sąd przyklepuje, a nie jakieś farmazony z podróżami po świecie.... Xddd Ale tu się nie kleiło i nie nadawało więc i sądy zwlekały, ale i sama prokuratura...

Głupi ludzie... Głupie elektoraty zarówno PiS jak i KO... to już elektorat konfy, przynajmniej tu mam lepsze ogarnięcie. Ale tylko tu bo już sprawa UE czy Ukrainy to też nie widzą jak nimi z kolei konfa gra.

Zapamiętajcie jedno - wszyscy politycy chcą się dopchać do koryta. Wszyscy wami manipulują. Ok dla mnie jedyny wyjątek to Zandberg. Jego tu nie wrzucam.