Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ktoś jeszcze uważa, ze gra sprzedała się super? No chyba nie, patrząc że gra wylądowała w PS Plusie(niestety nie mam plusa) pewnie za niedługo będzie w HB Choice

obraz.png.25a0ca6fa3e9b52bc4da0128f418a8b9.png

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Ktoś jeszcze uważa, ze gra sprzedała się super? No chyba nie, patrząc że gra wylądowała w PS Plusie(niestety nie mam plusa) pewnie niedługo będzie w HB Choice

No ale jak? Przecież "recenzenci" pisali o sukcesie? Samo studio chyba też :E

• Haha 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety ale te wszystkie abonamenty są głównym powodem, że wydają takie leniwie upitolone gry jak Veilguard, Avowed czy chociażby Starfield. Po co się męczyć jak i tak dostaniemy kasę z abonamentu...

Opublikowano
43 minuty temu, Kosh777 napisał(a):

Niestety ale te wszystkie abonamenty są głównym powodem, że wydają takie leniwie upitolone gry jak Veilguard, Avowed czy chociażby Starfield. Po co się męczyć jak i tak dostaniemy kasę z abonamentu...

Przecież nie dostają kasy z abo bo na nim Microsoft nie zarabia.

5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Avowed czy Starfield były robione z myślą o GP, ale nie Veilguard - on tu trafił tak szybko tylko i wyłącznie bo to kasztan, i mega flop sprzedażowy. 

Gdyby było inaczej, w abo miałbyś go nie wcześniej niż pod koniec roku. 

Ea ma swoje abo.

• Haha 1
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Sory grę dostałem w abonamencie za darmo więc jest git!xD

Powiem szczerze że ciągle mnie szarpie temat jak będą wyglądać i jakie podzespoły będą mieć 10 generacja konsol.  :hmm:

Edytowane przez Czubatka Boża
Opublikowano
39 minut temu, Czubatka Boża napisał(a):

Planuje zakup gry tylko czytam że LGBTQ+ jest tyle że wszystkim już bokiem wychodzi. :woot:

Fabuła podobo nie jest zła tak samo walka jest na dobrym poziomie.:gordon:

Mam nadzieję że nie będzie za dużo kobiety o płci mężczyzny.:hahaha:

jan-pawel-ii-papiez-macha-reka-pozdrawia

Opublikowano
W dniu 2.06.2025 o 09:05, Czubatka Boża napisał(a):

Studio zamykali więc nowego Mass Effect :o  

Dragon Age: The Veilguard jest grą opracowaną przez BioWare Edmonton które zostało zamknięte. 

Studio w Austin, w stanie Teksas, pracuje nad nowym Mass Effectem. Więc na ta chwilę MS5 dalej jest w produkcji.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kabor napisał(a):

Dragon Age: The Veilguard jest grą opracowaną przez BioWare Edmonton które zostało zamknięte. 

Studio w Austin, w stanie Teksas, pracuje nad nowym Mass Effectem. Więc na ta chwilę MS5 dalej jest w produkcji.

Pierwsza czesc sie zgadza, druga nie. W lutym 2025 Mike Gamble ujawnil, ze po 4 latach od podjecia prac, ME5 jest nadal w fazie PRE-PRODUKCJI. Gra oficjalnie nie weszla w status produkcyjny i na dobra sprawe nikt nie wie, kiedy wejdzie. Wydaje mi sie, ze tutaj EA zrobi w niedlugim czasie podsumowanie, co udalo im sie osiagnac przez te 4 lata i czy gra rokuje dobrze, czy nie. Jesli tak, dostane zielone swiatlo i finansowanie na kolejne 3-4 lata, jesli nie skasuja projekt i Bioware calosciowo. 

https://www.gamesradar.com/games/mass-effect/mass-effect-5-is-still-in-pre-production-says-director-as-bioware-shifts-full-focus-to-the-sci-fi-rpg-amid-dev-reshuffles-and-reported-layoffs/

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)

Wewnątrz katastrofy „Dragon Age”, która zniszczyła studio EA BioWare (podsumowanie dzisiejszego artykułu z Bloomberg)

W listopadzie 2024 roku BioWare po wielu latach przerwy wydało grę „Dragon Age: The Veilguard”. Gra miała być wielkim powrotem studia do formy, jednak mimo dobrego startu na Steamie, entuzjazm szybko osłabł. EA ogłosiło, że w grę zagrało tylko 1,5 miliona osób – o połowę mniej niż zakładano. Wraz z niezadowalającymi wynikami innych tytułów, EA obniżyło prognozy zysków i doświadczyło 18% spadku wartości akcji. Rozczarowanie grą było początkiem końca dla legendarnego studia. W styczniu 2025 roku EA zaczęło zwalniać setki pracowników BioWare i przenosić część zespołów do innych działów. Przyszłość marki Dragon Age i samego studia stanęła pod znakiem zapytania. Fani i branża zaczęli analizować, co doprowadziło do takiej porażki.

Okazało się, że przez ostatnie 10 lat produkcja gry była pełna chaosu i zmian kierunku. Początkowo projekt miał być grą typu live-service z silnymi elementami multiplayer, co wymusiło uproszczenie fabuły. Po niepowodzeniu „Anthema” EA zmieniło zdanie i kazało BioWare wrócić do gry dla jednego gracza. Studio musiało całkowicie przebudować grę, ale bez resetowania procesu produkcyjnego. W 2022 roku wersja alfa pokazała, że zmiany nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Brakowało istotnych wyborów i konsekwencji, które były znakiem rozpoznawczym wcześniejszych części serii. Deweloperzy przyznali, że dostali tylko 18 miesięcy na stworzenie pełnej historii w nowej strukturze. W tym czasie musieli uprościć fabułę, ograniczyć skalę świata i zmodyfikować systemy rozgrywki.

EA wywierało presję, by gra była „bardziej przystępna”, co doprowadziło do złagodzenia tonu, stylizacji i dialogów. Rewizje te wywołały frustrację w zespole – zwłaszcza że twórcy musieli przepisywać scenariusz i dialogi kilka razy. Kiedy gra zaczęła wyglądać jak "Fortnite fantasy", pierwsze zwiastuny spotkały się z drwiną i niechęcią fanów. Tradycyjni gracze RPG czuli się zignorowani, a nowa publiczność nie była zainteresowana. Wewnętrzne napięcia narastały. W pewnym momencie do projektu dołączono zespół Mass Effecta, który miał pomóc uratować grę. Choć ich wkład poprawił strukturę i zakończenie, pogłębił też konflikt wewnątrz BioWare. Twórcy oryginalnego pomysłu czuli się odsunięci, a morale zespołu gwałtownie spadło. Dodatkowo na produkcję wpłynęły strajki aktorów głosowych i zwolnienia.

Finałowa wersja gry okazała się mieszaniną kompromisów. System walki został oceniony pozytywnie, ale świat był płytki, a historia pozbawiona głębi i dramatyzmu. Wybory gracza miały niewielkie znaczenie, a relacje między postaciami były uproszczone. Wielu recenzentów i youtuberów miało podzielone zdania – jedni doceniali niektóre elementy, inni uważali grę za wydmuszkę. Sprzedaż była rozczarowująca, a EA szybko ograniczyło inwestycje w grę. BioWare przestało być traktowane jako priorytetowe studio. EA przemianowało siedzibę BioWare w Edmonton na bardziej ogólną i przeniosło większość zespołu. Z pierwotnych setek pracowników pozostało tylko kilkadziesiąt osób.

Studio skupia się teraz na nowym Mass Effect, ale jego przyszłość stoi pod znakiem zapytania. BioWare nie stworzyło wielkiego hitu od ponad dekady – ostatnim była gra „Dragon Age: Inkwizycja” z 2014 roku. EA może uznać, że utrzymywanie studia nie ma już strategicznego sensu. Analitycy przewidują, że w razie niepowodzenia kolejnego projektu, studio może zostać zamknięte. Tymczasem inne gry RPG – takie jak „Baldur’s Gate 3” czy „Elden Ring” – pokazują, że ten gatunek wciąż może odnosić sukcesy. W przeciwieństwie do nich „Veilguard” został uznany za pozbawiony charakteru i zbyt zachowawczy. Fani czują się zawiedzeni, choć niektórzy wciąż mają nadzieję na lepszą przyszłość. Cała sytuacja pokazuje, jak trudne jest połączenie ambicji twórczych z oczekiwaniami korporacji.

BioWare stało się symbolem zmarnowanego potencjału – studiem, które kiedyś definiowało gry RPG, a dziś walczy o przetrwanie. Porażka „The Veilguard” to nie tylko nieudana premiera – to podsumowanie dekady błędów, złych decyzji i utraconej tożsamości. Czas pokaże, czy Mass Effect zdoła odwrócić losy studia. Jak na razie jednak przyszłość BioWare i Dragon Age wydaje się bardziej niepewna niż kiedykolwiek.

Moje podsumowanie: Mass Effect 5 nadal nie wyszedł z etapu pre-produkcji, a pracuje nad nim kilkadziesiąt osób? To jakieś 3-4 razy mniej, niż przy każdym poprzednim ME. Mam coraz mniejszą wiarę, że ta gra kiedykolwiek wyjdzie; bardziej spodziewam się anulacji i zamknięcia studia. A nawet jeśli kiedyś wyjdzie, to z tak szczątkowym zespołem to będzie melodia przyszłości, gdzieś ok. 2029-30r. 

Edytowane przez Element Wojny