Skocz do zawartości

Dragon Age: Straż Zasłony (Dragon Age: The Veilguard)

bleidd

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Końcowe rozdziały są utrzymane w mrocznej tonacji. Świetnie to potęguje wydarzenia które obserwujemy. Koniec z głupimi tekstami. Trupy kluczowych postaci ścielą się gęsto:placz2:

Wez to ostatnie zdanie ospoileruj😕

Edytowane przez Sheenek

Jest jedna dziwna rzecz, która rzuciła mi się w oczy, ma związek z Varrikiem i jego obecnością w Latarni. Nie wiem może po prostu ktoś do dupy zrobił te animacje, ale czemu nikt na niego nie zwraca uwagi ? Koleś bierze udział w jakiejś dyskusji, nikt mu nie odpowiada, nikt nawet na niego nie spojrzy, któryś raz z rzędu. Taki niby ekspert a nikt się z nim nie liczy. 

Edytowane przez Element Wojny

@Element Wojny

Bez spoilerowania nie da się tego wyjaśnić.

16 minut temu, Sheenek napisał(a):

Wez to ostatnie zdanie ospoileruj😕

Już się nie da. Zresztą to i tak będą różne osoby w zależności od tego jak graliśmy.

Edytowane przez ODIN85
  • Like 1

2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

............... trupy ścielą się gęsto:placz2:

Ponoć gdy nie robi się wątków postaci to umierają, a że są kiepskie to kto ich nie pominie :E 
Popraw mnie jeśli się mylę.

Edytowane przez musichunter1x

4 godziny temu, Pavel87 napisał(a):

Właśnie to mnie chyba najbardziej odstrasza. Już w Hogwart's Legacy nie byłem w stanie znieść infantylności dialogów, nawet pomimo tego, że jestem fanem HP. Nie byłem w stanie ograć do końca i sobie darowałem. 

Nie dobrze, pomimo, że fanem HP nie jestem to mam w planach ograć, nawet postanowiłem, że wszystkie filmy obejrzę, bo nie oglądałem.

Filmy HP, to jednak nie książki. Bardzo to jest tam spłaszczone. No, ale wiadomo - ograniczony czas za zaprezentowanie treści. HP mam sentyment, do dostałem jako dzieciak 1 PL wydanie pierwszej części od siorki na święta bodaj. Ogólnie to jest tak napisane, że spokojnie może czytać dorosły i to wchodzi o wiele lepiej niż filmy, bo zwłaszcza dwa pierwsze są ciężkie do przebrnięcia dla dorosłego. 3 część ok. Potem niestety kicha fabularna i totalne poszatkowanie imo 4, 5 i 6 części. Aż żal mi to było oglądać. 

• Upvote 1

@skunRace Harry Potter to już nie ten czas i pewnie lata. Ja to pamiętam jak jeszcze szkoły zabierały dzieciaki do kina.
Książki też czytałem wieki temu, jako małolat chyba z 5 razy i dużo lepiej to wspominam. Polecam przeczytać Władcę Pierścieni, książka jest niesamowita, a dopiero niedawno nadrobiłem, bo porzuciłem pierwszą cześć w podstawówce :E Jednak jeszcze lepsze wrażenia niż z filmów.
A dla klasyki gier polecam serię RE lub MGS nadrobić.

Edytowane przez musichunter1x

Nieco infantylne dialogi będą mniej przeszkadzać w settingu Harrego Pottera, niż w produkcji mającej być w założeniach dark fantasy. Hogwarta widziałem fragmentarycznie, ale całość wydawała się pod tym względem raczej spójna. W DAV o rozdźwięku między dialogami a atmosferą jaką gra próbuje budować, mówi się od samego początku.

Edytowane przez Vulc
  • Upvote 3

15 minut temu, Kelam napisał(a):

Filmy HP, to jednak nie książki. Bardzo to jest tam spłaszczone. No, ale wiadomo - ograniczony czas za zaprezentowanie treści. HP mam sentyment, do dostałem jako dzieciak 1 PL wydanie pierwszej części od siorki na święta bodaj. Ogólnie to jest tak napisane, że spokojnie może czytać dorosły i to wchodzi o wiele lepiej niż filmy, bo zwłaszcza dwa pierwsze są ciężkie do przebrnięcia dla dorosłego. 3 część ok. Potem niestety kicha fabularna i totalne poszatkowanie imo 4, 5 i 6 części. Aż żal mi to było oglądać. 

Może sobie jakiegoś audiobooka zapuszczę do samochodu ;) Z filmami spróbuje chociaż te pierwsze części przed grą dla klimatu, bo mam fajną wersję BluRay 4K i mimo wszystko chciałbym zagrać.

7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

@skunRace Harry Potter to już nie ten czas i pewnie lata. Ja to pamiętam jak jeszcze szkoły zabierały dzieciaki do kina.
Książki też czytałem wieki temu, jako małolat chyba z 5 razy i dużo lepiej to wspominam. Polecam przeczytać Władcę Pierścieni, książka jest niesamowita, a dopiero niedawno nadrobiłem, bo porzuciłem pierwszą cześć w podstawówce :E Jednak jeszcze lepsze wrażenia niż z filmów.
A dla klasyki gier polecam serię RE lub MGS nadrobić.

To na pewno, jednak jak oglądałem jakieś materiały o grze, naszła mnie ochota, żeby pozwiedzać ten świat, bo podobno gra jest całkiem niezła. 

Co do Władcy Pierścieni, może kiedyś jak będzie czas, czytałem jedynie Hobbita z 20 lat temu, planowałem też odświeżyć filmy po tylu latach w dobrej wersji.

10 minut temu, Vulc napisał(a):

Nieco infantylne dialogi będą mniej przeszkadzać w settingu Harrego Pottera, niż w produkcji mającej być w założeniach dark fantasy. Hogwarta widziałem fragmentarycznie, ale całość wydawała się pod tym względem raczej spójna. W DAV o rozdźwięku między dialogami a atmosferą jaką gra próbuje gotować, mówi się od samego początku.

Szczególnie, że Hogwart Legacy to Pegi 12, a Veilguard Pegi 18. Już nie pierwszy raz słyszę, że kompani zachowują się, jakby na grzyby szli do lasu mimo nieciekawej atmosfery panującej w świecie gry.

• Haha 1

10 minut temu, skunRace napisał(a):

Już nie pierwszy raz słyszę, że kompani zachowują się, jakby na grzyby szli do lasu mimo nieciekawej atmosfery panującej w świecie gry.

Będąc szczerym to nie jest najgorsza rzecz w tej grze. Najgorsze jest kółko dialogowe, które nie daje żadnych wyborów (w zasadzie jest to zawsze TAK albo OJEJ bądź PRZYKRO MI - jakiś rodzaj przytakiwania - w 3 różnych wersjach), i dość często dialog po wybraniu jakiejś opcji kompletnie nie pokrywa się z tym co wybrałem, jakby to było jakoś losowo przydzielane co postać powie (albo postać zawsze mówi to samo, nieważne co wybierzesz - nie sprawdzałem). Jak mi tutaj brakuje opcji NIE, ŻEGNAM albo SPADAJ NA DRZEWO. Chyba tylko w stosunku do Solasa można być "niemiłym", ale i tak nic z tego nie wynika. 

Za cholerę nie wiem po co to kółko dialogowe w ogóle jest. 

6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Będąc szczerym to nie jest najgorsza rzecz w tej grze. Najgorsze jest kółko dialogowe, które nie daje żadnych wyborów (w zasadzie jest to zawsze TAK albo OJEJ bądź PRZYKRO MI - jakiś rodzaj przytakiwania - w 3 różnych wersjach), i dość często dialog po wybraniu jakiejś opcji kompletnie nie pokrywa się z tym co wybrałem, jakby to było jakoś losowo przydzielane co postać powie (albo postać zawsze mówi to samo, nieważne co wybierzesz - nie sprawdzałem). Jak mi tutaj brakuje opcji NIE, ŻEGNAM albo SPADAJ NA DRZEWO. Chyba tylko w stosunku do Solasa można być "niemiłym", ale i tak nic z tego nie wynika. 

Za cholerę nie wiem po co to kółko dialogowe w ogóle jest. 

O tym też słyszałem, że równie dobrze mogły to być wyreżyserowane dialogi, a te kółko dali chyba żeby było bardziej "BioWarerowo" :E

21 minut temu, crush napisał(a):

Bo bez tego w ogóle nie dałoby się tego gniota nazwać RPG.

To nie jest gra RPG.

Do tej pory, przez 25 godzin gry, miałem realnie jedną możliwość by podjąć jakiś wybór - ratować A albo B. To była jedna jedyna decyzja jaką sam mogłem podjąć. Poza tym nie mam nic do powiedzenia w kontekście tego co i jak chciałbym zrobić, nie ma żadnej możliwości zrobienia czegoś inaczej albo alternatywnie, to nie jest nawet uproszczony RPG, to liniowa gra akcji. Im szybciej ludzie zdadzą sobie z tego sprawę tym lepiej. 

A jeśli chodzi o popularność cóż... BioWare będzie miało szczęście, jeśli pozwolą im zrobić tego Mass Effecta 5, bo to 3-cia porażka sprzedażowa z rzędu. 

https://www.neogaf.com/threads/rumor-dragon-age-the-veilguard-is-selling-worse-than-star-wars-outlaws.1677211/

image.thumb.png.816cad4bd7417178ed20877bcc40dbb3.png

Wiesz, tam są zdolni ludzie, bo Veilguard nie jest tak zły jak go malują. Problemem jest to, że to Ci mniej uzdolnieni, bez pomysłów i miłości do Dragon Age, dostali zbyt dużą kontrolę i władzę nad tym projektem. A Corinne to powinna polecieć dyscyplinarnie, bo to ona sprowadziła pewne elementy w tej grze do poziomu Sims'ów i Pokemonów. 

A za chwilę ruszam po jej osobisty klejnot w koronie, czyli Taash. 

• Like 1

Gorsza od Sery chyba nie będzie, bo Serę wziąłem na misję JEDEN JEDYNY RAZ i nigdy więcej, ona gadała jak naćpana, kompletnie bez sensu. Żeby nie być dupkiem zrobiłem jej quest personalny, żałowałem już 2 minuty po jego rozpoczęciu, a w połowie płakałem jak klikałem i przewijałem dialogi żeby tylko się skończył. 

To nie jest erpegie, ale dodając kółko dialogów, można stworzyć takie wrażenie. O tym jaka to atrapa, ludzie najczęściej dowiadywali się już po zakupie. W filmikach i na screenach można to sprzedać jako pełnoprawny element. Inna sprawa, że niektórym to nawet specjalnie nie przeszkadzało. 🤷

34 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

A jeśli chodzi o popularność cóż... BioWare będzie miało szczęście, jeśli pozwolą im zrobić tego Mass Effecta 5, bo to 3-cia porażka sprzedażowa z rzędu. 

https://www.neogaf.com/threads/rumor-dragon-age-the-veilguard-is-selling-worse-than-star-wars-outlaws.1677211/

Źródło: ENDYMIONtv :E

Szanujmy się.

Seria Mass Effect dla mnie straciła swoją wartość przez te cudowne zakończenie trylogii, które pozostawiło spory niesmak u mnie, więc mogą niczego nie wydawać. A co do DA, to wystarczyło napisać bardziej dojrzałe dialogi, dać system paragon/renegade, więcej wyborów i ich konsekwencji, trochę przekleństw i krwi, i mało kto by na to zemścił.

Edytowane przez DITMD