Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to nadal sprowadza sie do vid i szutki procesora glownie, a nie konkretnej plyty ;) 

No właśnie jakoś tak MSI na razie walą najniżej bez względu na procek. Ale aż tyle mi AM5 nie przechodzi przez ręce żeby potwierdzić więc spamuję użytkowników ITH...

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
5 godzin temu, lukasso1202 napisał(a):

Dzięki wielkie. Zostawić curve negativ na -30 i  i próbować z tym co podałeś? 

Jak chcesz wycisnąć absolutnie wszystko z cepa przy zachowaniu pełnej stabilności to najlepszą metodą jest CO per core + CS pod stabilność. Wymaga to jednak dłuższego testowania. Najlepiej się sprawdza CoreCyckler - 4-5 cykli na rdzeń, OCCT i y-cruncher. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Możesz odpalić ten stress test z HWInfo?

Ten test ma różne momenty w trakcie testu i w zależności jakie instrukcje leci to takie będzie napięcie, druga sprawa wrzuć napięcie, nie vid. Jak zamontuje i odpalę to pokaże. Dla równego porównania możesz odpalić cb23 na normalnym priorytecie bez grzebania i pokazać napicie podczas testu żeby nie zacinało jak na wyższym priorytecie hwinfo i porównamy bo tam masz stałe obciążenie. I jak robisz test AIDA  to wylacz test pamieci, tylko 3 pierwsze zakładki zostawiasz ;) Innaczej nie dociska max cpu.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Płyta zamontowana, bardzo fajny ten asus, ostatnio mocno się lubuje w tej marce. 

Tutaj z gorącymi podziękowaniami dla @kaTus za wymianę płyt, ja mu wysłałem swoją Z890 TUF PRO, która w mojej ocenie jest bardziej odpakowaną płytą niż TUF pod AMD i do tego biała ale bez inicjatywy kolegi bujalbym się z tą płytą pewnie 2 lata żeby ją sprzedać bo kto dziś kupuje pod Arrow Lake płyty, a tak ja mu wysłałem płytę pod intela, a kolega mi wysłał nówkę TUF pod AMD prosto z hurtowni. I każdy zadowolony 😀 

obraz.thumb.png.2124033d3c508f98653d78d8aff3453e.png

IMG_0544.jpeg

IMG_0545.jpeg

IMG_0546.jpeg

Zen6 ready! 😎

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

kto dziś kupuje pod Arrow Lake płyty

Chyba się pomyliłeś w tym zdaniu. Pozwól, że poprawię ;) 

2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

kto dziś kupuje Arrow Lake

xD 

A co do płyty, zacnie wygląda... gratki ;) 

• Haha 1
Opublikowano

Tutaj był komp do pracy więc 250k idealnie się nadawał ale no wiemy jak jest i to jest promil sprzedaży tych cpu 😉

Kolega trafił wysokie SP jak ja przy 250kf 😎

6 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Panie do bani ta Aida.

obraz.thumb.png.1129c7de8db07c06c74ba974e244cc6f.png

Opublikowano
33 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Tutaj był komp do pracy więc 250k idealnie się nadawał ale no wiemy jak jest i to jest promil sprzedaży tych cpu 😉

SP88, a na mojej 14600K - SP66... 

komp dla partnerki, a mówią, że kobiety mają ciężej w życiu

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

U mnie tak to wygląda przy -30. VID waha się od około .874 do tych .920 max mniej więcej. Ty mówisz masz ustawione -40 tak?

test1.png

test2.png

Opublikowano (edytowane)

Swojego wstępnie testuję, curva -30 dla najlepszych rdzeni, -32 dla reszty przechodzi y-crunchera, ciasne memki 6200 przechodzą antę przy ~1.14V na v-soc (tu może jeszcze się da niżej, ale ju mi się nie chce sprawdzać), jeszcze occt z avx2 mu rzuciłem na koniec i chyba zostawiam. Co do boostu dałem mu +175MHz, żeby do równego 5400 w grach wbijał.

tttt.jpg

Jak za 1300 zeta jestem usatysfakcjonowany :D 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Swojego wstępnie testuję, curva -30 dla najlepszych rdzeni, -32 dla reszty przechodzi y-crunchera, ciasne memki 6200 przechodzą antę przy ~1.14V na v-soc (tu może jeszcze się da niżej, ale ju mi się nie chce sprawdzać), jeszcze occt z avx2 mu rzuciłem na koniec i chyba zostawiam. Co do boostu dałem mu +175MHz, żeby do równego 5400 w grach wbijał.

tttt.jpg

Ja zjechałem na -25MHz aby wbijał 5200 MHz. Pobawiłem się na z wyższymi CO i  testy mi przechodzi, grać można i 10h bez lipy ale YouTube i wszystko streamowane będzie czekało xD Heh no ale na 5200 i co -30 to napięcia sią poniżej 1.1v. Teraz wystarczy poczekać na ZEN6 w komfortowych warunkach. 

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

tttt.jpg

TM5 Anta nędznie testuje kontroler. Jeśli VT3 przechodzi ram i procek to jest git. Wychodzi, ze niezła sztuka.

• Upvote 1
Opublikowano

Shieeet to chyba nie Curve Optimizer tylko YT się dziwnie zachowuje nawet na stock. Oj chyba pierwsze co trzeba zrobić to wrócić się na adrenaline 26.3.1 bo coś mi śmierdzi