Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nie. Tak mi się tylko wydawało. FG nigdy nie działał  z Vsync. W takim MFS jak wymusimy Vsync ze sterowników to FG przestaje działać całkowicie.

W innych tytułach Vsync jest wymuszony na off jak FG dziala.

FG działało tylko chyba z Gsync/Freesync.

Nawet wczoraj z czystej ciekawości sprawdziłem w BF6 bo przy włączonym FG dało się wlaczyc Vsync w menu i oczywiście Vsync nie działał.

W większości gier jak włączymy FG to zablokuje się możliwość zmiany ustawienia Vsync.

Ja tylko wtedy zrozumiałem ze nie przeszkadza mi frame tearing jeśli jest mało zauważalny. Vsync zawsze miałem off no może nie przy tytualch DX11 i niżnej bo w sterownikach miałem ustawiony FastSync i to chyba od ciebie się dowiedziałem ze on nie działa w DX12 i Vulkan.

Ale Vsync z FG działa tylko jak go włączysz z poziomu sterownika.

Z poziomu gry po włączeniu FG nie masz możliwości włączenia Vsync.

Ty działałes bez Gsync dlatego wbijałeś Vsync bo inaczej masz tearing i totalny brak płynności. Na samym początku nie dało się włączyć Vsync z FG i dopiero po czasie zaczęło to działać.

Dopiero jak Ci zwróciłem uwagę by odstawić Vsync zacząłeś grzebać i przestałeś używać Vsync.

Opublikowano

No to ciekawe i poszła jakaś misskomunikacja, bo ja V-synca nigdy w sterowniku nie miałem wymuszonego na stale, chyba ze jak coś testowałem i mowie ci ze jak wymusisz Vsync w sterowniku to FG w MFS 2020 i 2024 przestaje działać.

Nawet o tym pisałem kiedyś ze cos mi się krzaczyło i FG przestało działać i potem wykminiłem ze to było wymuszenie Vsync w sterowniku.

Ja mam wymuszony, ale Fastsync, V-synca nigdy na stale nie wymuszałem.

Kiedyś używałem Adaptacyjnego, ale to było bardzo dawno temu, jeszcze chyba za czasów gdzie nawet Fastsync nie było w sterowniku.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie trzeba być "esportowcem" by to wyczuwać natychmiast, jak  człowiek przeskakuje z łupania w bf'a przy 200-240fps, do spokojniejszej gry, dla relaksu, zaraz wyczuje, że te fejkowe 150-200FPS z x3 to nie to samo, nawet w symulatorze wędkarza 

O właśnie.

Ciągle te same pierdzielenie jak pan "straszna gęba" z youtube'a - że responsywność czy ilość fps to tylko do e-sportu. 

A gówno prawda. Jest jak nasałeś. To wpływa na poziom zabawy każdego. Nawet dziadka grającego w symulator wędkowania. O ile tylko kręci kamerą przy pomocy myszki lub podobnie czułego na input lag sposobu sterowania. 

7 godzin temu, tomcug napisał(a):

Nie wiem, gdzie widzisz ten absurd. Lepsze odbicia realizowane tradycyjnie (odbicia planarne) też są dość kosztowne. Poza tym nikt nie zmusza do włączania RT/PT.

Ale teraz to piszesz o SSRach a mu chodziło o cube mapy (które może są niskiej jakości odbiciami, ale dla większości graczy nie studiujących tego aspektu godzinami, najczęściej w zupełności wystarczające, a przynajmniej nie kasujące sensownej wydajności (RT/PT) ani nie psujące imersji (znikające pod pechowym kątem SSRy).

Cube mapy nie są kosztowne. Są wręcz na tyle lekkie, że pierdoła z komórek sobie z nimi radzi w 90fps (Oculus Quest 2) 

Jak  w nowych silnikach to jest z jakiegoś powodu ciężkie, to wina silnika a nie samej techniki. Ja tam jestem zwolennikiem tego typu "starych" rozwiązań. Lepsze? OK, jak z nimi można mieć masę geometrii na ekranie i 500fps, to fajnie. Nie? No to już wolę cube mapy. :)

7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Wystarczy pograć w jakiś leciwy tytuł, np. UT3 gdzie bez problemu możemy zrobić bardzo wysoki FPS i responsywność jest ultra wysoka.

Pograjta tak z tydzień a potem odplata sobie FG w jakimś FPS. Nawet bez FG z niższym FPS będzie nam się już gorzej grało. :D

Amen.

Nie tylko z IL tak jest, zresztą. ;)

A tak w ogóle to widzę, że ludzie w tym wątku uwielbiają pchać się w nieporozumienia. Domysły co ktoś miał na myśli, mylenie kontekstu, założenia bez sensu.

3 strony wcześniej widzę się spierali o IL w FG, ale jeden mówił o różnicy bez FG vs FG, a inny mu kontrował myśląc, że dyskusja jest o FG 2x vs. 3-4x. To se pogadali :lol2:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 godzin temu, VRman napisał(a):

Ale teraz to piszesz o SSRach

Odbicia planarne to nie SSR ;)

5 godzin temu, VRman napisał(a):

a mu chodziło o cube mapy

Co Ty nie powiesz :hihot:

13 godzin temu, tomcug napisał(a):

Kiepskie jakościowo odbicia na cube mapach są nawet w nowych grach, np. God of War z 2022 roku.

Opublikowano
9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

@maxmaster027 RR na D moim zdaniem wygada znacznie lepiej i ma więcej szczegółów niż E. E jest stabilniejszy temporalnie, ale kosztem detali w ruchu. Np. drzewa.

No to jak zwykle ciekawe rzeczy opowiadasz :) dałem Ci sceen, preset E jest po prostu lepszy. Nadomiar tego preset E to transformer model, a presed D to CNN. Wiec o ile niektórzy na reddicie mowili że im presed D sie bardziej podoba, to faktycznie jest nieco inaczej. 

Opublikowano
W dniu 9.03.2026 o 18:37, Phoenix. napisał(a):

Ale tak jak mowie jak nie ma bazowego 100fps to nawet nie wlaczam tego. 

Trochę to przewrotne, że technologia która miała przede wszystkim ratować słabsze karty, optymalnie działa praktycznie tylko na topkach co generują ponad 100 klatek, które kupujesz po to, żeby tego nie włączać.

Well done mr Kurtas.

Opublikowano
31 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No to jak zwykle ciekawe rzeczy opowiadasz :) dałem Ci sceen, preset E jest po prostu lepszy. Nadomiar tego preset E to transformer model, a presed D to CNN. Wiec o ile niektórzy na reddicie mowili że im presed D sie bardziej podoba, to faktycznie jest nieco inaczej. 

Presety D i E to Transformer.

A,B i C to CNN

D ma lepsza detaliczność w obrazie i lepiej sobie radzi z ruchem obiektów, E jest stabilniejszy temporalnie, ale mniej detaliczny.

image.thumb.png.40d34576245aead65fa64f9e313a644e.png

Opublikowano
19 minut temu, Smalec napisał(a):

technologia która miała przede wszystkim ratować słabsze karty

To już wyłącznie życzeniowe pomysły niektórych, żeby z 30 FPS zrobić 60 ;) Od początku było oczywiste, że ta technika jest użyteczna w zupełnie innych warunkach.

Opublikowano
25 minut temu, Smalec napisał(a):

Trochę to przewrotne, że technologia która miała przede wszystkim ratować słabsze karty, optymalnie działa praktycznie tylko na topkach co generują ponad 100 klatek, które kupujesz po to, żeby tego nie włączać.

Well done mr Kurtas.

5070 nie jest topka a z powodzeniem używałem FG ;) 

Opublikowano
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Presety D i E to Transformer.

A,B i C to CNN

D ma lepsza detaliczność w obrazie i lepiej sobie radzi z ruchem obiektów, E jest stabilniejszy temporalnie, ale mniej detaliczny.

image.thumb.png.40d34576245aead65fa64f9e313a644e.png

No to moze Owen dał gafe, w kazdym badz razie na wklejonym screenie wyraznie widac roznice na korzysc E . 

Swoja drogą. Ci co czekają na DLSS 4.5 Ray reconstruction. To Ciekawe czy ten model bedzie miał ruszające sie ray traced shadows.