Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

To nie znaczy, ze tak samo bedzie wydajnie ;) A to robi roznice, jak mi nowy dlss w bf6 zjada prawei 30fps na ada wzgledem starego xD 

DLSS zabiera tyle samo na ADA jak i Blackwellu.

Mega Geometry, NRC ani NTC nie działa szybciej na Blackwellu.

W takim Alan wake 2 Mega Geometry największego kopa daje Turingowi :E

Ps. Cooperative Vectors, który przyśpiesza mocno NTC wykorzystuje FP8 także NTC działa wolniej na Turingu/Ampere i tak samo jak w przypadku nowszego DLSS FP8 jest emulowane za pomocą FP16

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, Luki_ napisał(a):

Jaki sensowny model polecacie 5080 rtx w cena/ jakosc pomiedzy 5600zł ?  Asus Prime OC ? Jest na amazonie za 5500 . W tej cenie znajdę jakis lepszy model? Najważniejsze zeby byla 3 letnia gwarancja.

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC 16GB GDDR7 (GV-N5080GAMING OC-16GD) - Mazańcowice Sklep LUKE.pl 
https://luke.pl/pl/p/Karta-graficzna-Gigabyte-GeForce-RTX-5080-Gaming-OC-16GB-GDDR7-GV-N5080GAMING-OC-16GD/19671 

To jest bardzo sensowny model. Czesto robi ponad 10k w steelnomad, ma bios 450W dedykowany do pobrania ze strony gigabyte. Jest chlodny i ogolnie to taki najtanszy top. Bardzo szybki. 

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Spokojna głowa. Nowy, bardziej wymagający preset DLSS, FG 6x i już zabraknie tensorów na Neural Rendering i DLSS 5. Dodatkowe tenosory znajdziesz w nowej generacji ;)

Powiem Ci, że ten nowy preset B i DMFG do 6x, obecnie w crimsonie na patchu 1.02 przy 3440x1440 DLAA i ray reconstruction kurde az dziw bierze ze da sie grac. Wzrosla wydajnosc od 10 do 15%, polepszyli FG, cos tam pozmieniali. I mimo tego ze ustawiony target mam 130fps chyba to szafluje pomiedzy x4 a x5, najczesciej x4. I to co bylo wczesniej, totalnie niegrywalne i wysryw artefaktow, obecnie jest to po prostu o wiele lepsza jakosc. Oczywiscie dalej daleko do idealu, ale zauwazalnie to poprawili. Tym bardziej ze uzywam E z rr i B z fg. No duze zaskoczenie.

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

To nie znaczy, ze tak samo bedzie wydajnie ;) A to robi roznice, jak mi nowy dlss w bf6 zjada prawei 30fps na ada wzgledem starego xD 

Bo to jest wymagająca technika. Jak Ci pisał side, na RTX 50 miałbyś taki sam zjazd.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/nvidia-dlss-4-5-super-resolution-test.95687/seite-3

Koszt DLSS 4.5 vs DLSS 4

Hogwarts Legacy
4080S: -2,8% | 5070 Ti: -4,4% | 3090 Ti: -11,9% | 2080 Ti: -13,6%

Kingdom Come: Deliverance 2
4080S: -4,5% | 5070 Ti: -6,9% | 3090 Ti: -12,0% | 2080 Ti: -14,2%

Oblivion Remastered
4080S: -3,7% | 5070 Ti: -3,8% | 3090 Ti: -9,4% | 2080 Ti: -12,2%

Senua’s Saga: Hellblade 2
4080S: -1,5% | 5070 Ti: -5,9% | 3090 Ti: -10,4% | 2080 Ti: -8,4%

The Last of Us Part I
4080S: -5,4% | 5070 Ti: -5,2% | 3090 Ti: -15,1% | 2080 Ti: -16,0%

The Outer Worlds 2
4080S: -5,2% | 5070 Ti: -3,8% | 3090 Ti: -10,7% | 2080 Ti: -8,0%

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Nie twierdzę, że nie. Ale ostatecznie trzeba indywidualnie sprawdzać gry, bo nie w każdej Transformer v2 jest wizualnie lepszy od pierwszego Transformera. A jak nie jest, to nie ma sensu przepalać klatek w danym tytule.

• Upvote 2
Opublikowano

Witam. Nie wiem czy to dobry temat.ALE

Mam pytanko, ponieważ zakupiłem RTX5070 i czy muszę podłączyć dodatkowy kabel od zasilacza PCIe do karty, czy jednak mogę podłączyć ja na jednym przewodzie 2x6 pin?

Zasliacz corsair tx 650w 80 plus gold.

Opublikowano
18 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Coraz więcej się mówi o tym ze nowa generacja już będzie kompletnie kierowana pod AI wiec... JA liczę na nowy prefiks kart GeForce NRX/AIX/PTX :hihot:

GeSlop FX

A co do "już całkiem". To mówisz, że 50xx to nie było już całkiem? ;)

Od 2022 nie widzieliśmy prawie żadnych zmian dla graczy, nie czarujmy się. W końcu jak mawiał Jensen: "Nvidia is now an AI company".

Opublikowano

Jak bardzo Blackwell staną w rozkroku to dowiemy się przy nowych kartach albo można to próbować wywnioskować analizując Rubina którego masz teraz.

Ja tam nie znam się raczej na analizie układów. To już szybciej @sideband albo @SebastianFM mogą coś opowiadać na ten temat.

A oficjalne analizy ukladow dla graczy mamy dopiero na premierę przy recenzjach.