Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Wu70 napisał(a):

Wydajność między modelami tego samego chipu to na ogół wiedza bezużyteczna. Przejmowałbym się tylko hałasem ;)

A zupełnie nikt inny nie oferuje 5 lat? Jeśli tak to akurat przy cenie 5090 od razu bym wywalił wszystko poniżej 5, o ile chcesz ją tak długo trzymać.

Tylko Gigabyte daje 4 lata cała reszta 3. 
Więc ten zotac z 5 latami naprawdę brzmi świetnie i raczej karty bym nie zmieniał w kolejnych latach. 

Opublikowano
5 minut temu, j4z napisał(a):

Wyślesz im niesprawną kartę, a oni odeślą, że sprawna. 🫡😀

Mimo wszystko lepiej jednak mieć te 5 lat zamiast 3. Co z tego wyjdzie w przypadku gdy będzie trzeba skorzystać to się okaże. ;)

Opublikowano
6 minut temu, j4z napisał(a):

Noc poślubna, para młoda, sypialnia przy zgaszonym świetle: 
- Ale on jest niesprawny - oznajmiła z żalem zawiedziona świeżo upieczona żona
- A jak niesprawny, on jest sprawny - z oburzeniem powiedział świeżo upieczony mąż
- No przecież widzę, że nie jest - westchnęła
- No jak nie jest jak jest, mam tu potwierdzenie od lekarza na papierze! - kontynuował ze wściekłością

:rotfl:

Co do 5 letniej gwarancji Zotaca poleca poczytać bo jest bardzo restrykcyjna w ostatnich dwóch "wydłużonych" latach i z tego co pamiętam nie jest transferowalna - tylko oryginalny właściciel może z niej skorzystać. Warto wiedzieć.
Pod tym kątem chyba lepiej wygląda 4 letnia gwarancja Gigabyte - nie jest tak obwarowana.  

Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Dobrze, że Zotac daje dłuższą gwarancję. 

Nie jest ważna gw. tylko jak właściciel traktuje kartę , oczywiście przewód 12vhpwr itd😊

Nie wspomnę o wysokich temp. które właściciel długo olewa , no i zasilacz.

Opublikowano
20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Co do 5 letniej gwarancji Zotaca poleca poczytać bo jest bardzo restrykcyjna w ostatnich dwóch "wydłużonych" latach i z tego co pamiętam nie jest transferowalna - tylko oryginalny właściciel może z niej skorzystać. Warto wiedzieć.
Pod tym kątem chyba lepiej wygląda 4 letnia gwarancja Gigabyte - nie jest tak obwarowana.  

Z tego co czytałem to podobnie jak Gigabyte. Też musi być pierwszy kupiec (ale to oczywiste) i po 3 latach kontakt z ich supportem. Wcześniej jak coś to przez sklep. Jeżeli faktycznie nie ma różnicy w wydajności a dla mnie kwestia „hałasu” i temperatur nie ma znaczenia to te 5 lat jest bardzo dużym bonusem. 

Opublikowano
4 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nawet z logicznego punktu widzenia (bez żadnych odniesień do termodynamiki) długotrwałe przegrzewanie prowadzi do degradacji materiałów.

Generalnie zgadzam się z Tobą. Dlatego właśnie te 5 lat mnie kusi bardzo. Jak coś się tam „przypali” „zużyje” to wysyłam i tyle. 🤷

Tego typu sytuacja może się wydarzyć w innych modelach gdzie masz tylko 3 lata. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, j4z napisał(a):

Możesz się śmiać ale ja tak miałem... i to 3x (3080 Gigabyte Aorus). Dopiero trzecia odsyłka zadziałała i to tylko dlatego że po tym jak serwis producenta odesłał ją trzeci raz do sklepu (jako sprawną oczywiście) postanowili w sklepie sprawdzić ją we własnym zakresie i na szczęście wywaliła się dokładnie tak samo u nich jak i u mnie :clap:

Edytowane przez Asag
  • Haha 1
Opublikowano

To i od razu proca zmień 👌 

Solid to podstawka bez dual biosu i z limitem 575W. Infinity ma 600W, dual bios i lepsza sekcja zasilania czyli wiekszy power limit w afterburnerze do UV/OC. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Co za gówno linkujesz XD ? Włączył FG x2 i ma dwa razy więcej FPS, wow co za technologia. Jedyne co zyskał to co najwyżej brak obciążenia głównego GPU, przez co zyskał może parę FPS, ale nie wiemy, bo nic o tym nie napisano, bo nagłówek tego idiotyzmu sugeruje co innego

image.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Co za gówno linkujesz XD ? Włączył FG x2 i ma dwa razy więcej FPS, wow co za technologia. Jedyne co zyskał to co najwyżej brak obciążenia głównego GPU, przez co zyskał może parę FPS, ale nie wiemy, bo nic o tym nie napisano, bo nagłówek tego idiotyzmu sugeruje co innego

image.png

Sam jestem ciekawy co to jest :E

niby mfg jest.

Opublikowano
18 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Po weekendzie będę chyba zamawiał… Czy te dwa modele różnią się czymś znaczącym? 

Ty i tak grasz często z tymi fejkowymi klatkami. To może w ogóle 5080 by ci stykną do czasu 6090 :E 

5080 kupisz 3x taniej jak 5090. Będzie realnie średnio z 15% wolniejsze od 4090, ale jak grasz z fejkowymi klatkami to se zapodasz x3 i będzie latać.

• Like 1