Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Liczę, że w nowej generacji więcej producentów puści karty z blokami wodnymi. Szczerze słabo z tym w adzie. Mówię o budżetowych modelach... Tu by się przydały jakieś 5080 z blokiem wodnym, nie 2 tys droższe niż air. 

Edytowane przez NoviAMG
  • Thanks 1
Opublikowano
57 minut temu, Art385 napisał(a):

Mówię tylko, że FSR na panelu 4k wygląda spoko i nie ma potrzeby posiłkować się XeSS czy TSR.

Na pewno FSR wygląda lepiej w 4K jak 1440p. Jednak różnica jest.
Rzuć okiem na porównanie w 4K w Stalkerze 2. Nadal przepaść jakościowa względem DLSS

https://www.techpowerup.com/review/stalker-2-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/

Nawet tak gołym okiem patrząc DLSS Performance lepiej wygląda jak FSR Quality (nie wiem czy to błąd czy tak jest).

A co do RTX 5090 i 575W... moim zdaniem pojawią się nowe problemy z popalonymi kosteczkami ;)

Opublikowano

Z tym, że przepaści na żywo absolutnie nie ma. Nie jeden z ziomków już się dziwił o wuj chodzi. W części gier ja w ogóle nie widzę problemów w tych samych cholernych miejscach co te porównania. No ale ja głównie i tak w natywnej rypie i FSR używam od wielkiego dzwonu albo w lecie :E bo to kilkadziesiąt watów mniej i drobne artefakty nie robią mi różnicy, bo nie stoję i się nie przyglądam a gram może dlatego w FFXVI ni wuja nie widzę większych różnic między natywką chyba, że na ogniu na zbliżeniu z DOF i to też pod warunkiem, że suwak ostrości w grze jest na max co z FSR jest overkillem. No ale ja już dawno mam małe zaufanie do żurnalistów a w ostatnim roku pokazali co potrafią ojjjj pokazali. Oczywiście to moje odczucia ty możesz mieć inne i nie mam zamiaru się spierać.

Opublikowano
Godzinę temu, Godlike napisał(a):

Kurcze taki nie za ładny ten iChili od Inno a rozwazalem ten model przy 5070Ti albo 5080.

Wiem, że jak ktoś wydaje wiadro siana na GPU, to mogłoby być też i ładne. :)
Ale z drugiej strony. Jak ktoś nie buduje BARDZO pokazowego pieca, którego się oglada - a nie patrzy w ekran, to czy to ma jakieś znaczenie większe?
Jeżeli ktoś nie montuje GPU wertykalnie, to "ładność" karty idzie do dołu, widzisz i tak PCB i jakiś RGB na boku. I tyle.
Ja mam przeszklonego torrenta i co bym do tej budy nie włożył, to w finale widać niewiele. :)

Spoiler

torrent.thumb.jpg.64976f72127430386370f8188e82a09f.jpg

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO Nie no. Sama praca na zegarach się nie liczy jeszcze.
Chodzi o ściąganie mV. Ja też mam +1100 na memkach, ale prądy na minusie. ;)

6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A po cholerę miałbym kupić 4080 dwa razy, skoro nie planuję nawet 1 raz? 

Masz kupić. 2x! Nie dyskutuj!
:hihot:

Ale pytałeś o 5080 ;)

Edytowane przez JeRRyF3D