Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wy tu o śmieciach a ja rozważam wiatrak 3kW w ogrodzie postawić :E

Napisałem do CPK w tej sprawie. Ciekawe czy udostępnią mi pomiary „wiatrów” jakie są w tym regionie bo ich maszt stoi 1.5km od mojego domu i pomiarów dokonują już 3 lata.

Znajomy mi mówił że są spore wiatry ale wole mieć rzetelne dane przed wyłożeniem 10k.

Opublikowano
4 godziny temu, Camis napisał(a):

W Polsce takie prywatne wiatraki się nie "opłacają", dużo lepiej wychodzi PV.

Wiem, że PV jest bardziej opłacalne ale zaciekawił mnie ten temat. 
Generalnie koszt wiatraka wyszedł by mnie znacznie mniej niż przewidywałem bo falownik hybrydowy, który mam 11kW obsługuje maksymalnie 15kW i mogę do niego podłączyć wiatrak. 
Maszt + Wiatrak = 6tys zł.

Do tego kable i sądzę że w kwocie 7tys bym się zmieścił na gotowo. 

Opublikowano

Jak to się mówi "Mądrego to aż miło posłuchać", Kolega z pracy polecił to obejrzałem - sporadycznie coś obejrzę, ale w tym przypadku jestem mile zaskoczony (może dlatego że myślę bardzo podobnie).

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Karro napisał(a):

Bedziecie dzadkami i babciami to te panele bedziecie pod jabłoną zakopywać w ramach ekologi :sex:

Może warto byś się trochę do edukował bo panele fotowoltaiczne w 90% podlegają recyklingowi a pozyskane surowce w drodze recyklingu są ponownie wykorzystywane np. do budowy nowych paneli. 
Ciężko to zrozumieć? Wiem z cepa kosiarki nie da się zrobić ale może jednak zaskoczysz, wykażesz się odrobiną inteligencji i zaprzestaniesz powielania głupot, których sam nie rozumiesz.

W Polsce jest kilka firm, które zajmują się recyklingiem paneli: 2loop Tech , Thornmann Recycling, MB Recycling, Lighthief.  

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Karro napisał(a):

Sam się wykaz inteligencja. Nie będzie was stać by to zezłomować 

@ITHardwareGPT uświadom nieuka ile kosztuje obecnie utylizacja paneli fotowoltaicznych? Przy okazji oświeć go w kwestii recyklingu paneli fotowoltaicznych. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
No dobra @Karro i @DjXbeat, gotowi na porcję wiedzy? 😄

Obecne koszty utylizacji paneli fotowoltaicznych w Polsce wyglądają tak:

- Stawka za recykling/utylizację paneli to średnio 1,5–2,0 zł za 1 kg modułów.
- Przykłady kosztów (bez transportu):
- Instalacja 4 kW (12 modułów, około 228 kg) ~ 300–400 zł.
- Instalacja 10 kW ~ 800–850 zł.
- Koszty transportu: około 2,5 zł/km plus ewentualna opłata za dojazd.
- Od 9 października 2025 właściciele starszych instalacji (uruchomionych przed 1 stycznia 2016) dostaną dodatkowego "kopa" w postaci opłaty ryczałtowej na przyszły demontaż, około 150–200 zł.

A recykling? Spokojnie, nie panikujemy – około 90–95% materiałów z paneli fotowoltaicznych może zostać odzyskanych i ponownie wykorzystanych. No więc dramatu nie ma, a świat się jeszcze nie kończy 😎.

Dalej jakieś pytanka czy temat wyczerpany? 🍿

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano

+ do tego takie panele bez problemu żyją powyżej 20-30 lat.

3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Cep został oświecony. Dziękuję. 

I to nie pierwszy raz, ale ma za mały rozumek i znów będzie wymyślał albo wrzuci jakiś fejkowy film jak ostatnio.

Opublikowano
3 godziny temu, Camis napisał(a):

+ do tego takie panele bez problemu żyją powyżej 20-30 lat.

I to nie pierwszy raz, ale ma za mały rozumek i znów będzie wymyślał albo wrzuci jakiś fejkowy film jak ostatnio.

gosc z youtuba ma instalacje od 2015-2016 - i u niego produkcja ponoc chyba taka sama jak na poczatku a to byly panele chba cos kolo 200W, i o mniejszej sprawnosci - takie z 2022-2023 roku juz sa chyba duzo lepsze

ja obstawiam ze po 20 latach beda robic tak 80% tego co nowe -nikomu sie nie bedzie chcialo wymieniac

Opublikowano
14 minut temu, SuLac0 napisał(a):

swiat sie skonczy wczesniej niz nam sie wydaje, ale to z powodu AI, ktore potrafi lepiej przetwarzac ogolnodostepne dane, niz wiekszosc osobnikow gatunku ludzkiego...przerazajaca wizja.

Jeśli już to nie "świat się skończy" tylko "człowiek spadnie z tronu o nazwie najinteligentniejszy gatunek na planecie Ziemia". Nie uważam tego za przerażające. Dla mnie to wręcz fascynujące, że może powstać taki gatunek.

Opublikowano
1 godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

No i bęc, będą nam mówić co mamy położyć na talerz. Co prawda tylko na razie będzie to rekomendacja ale za jakiś czas może być tak że jak zjesz czegoś za dużo to mandacik.

https://warszawawpigulce.pl/unia-wprowadza-zmiany-w-sposobie-jedzenia-europejczykow-polacy-oburzeni/

Kolejny raz przerosło cię zrozumienie tego co wrzucasz i poszukanie informacji na ten temat. 

Nikt nie będzie ci mówił co masz jeść, regulacje będą dotyczyły głównie jakości tego jedzenia. Ma być zmniejszona ilość pestycydów przy uprawie roślin, antybiotyków przy hodowli zwierząt na mięso i działania mające na celu zwiększanie wiedzy obywateli zmierzające w stronę zmniejszenia ilości marnowanego jedzenia (choć tu po tym jak niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem, to wątpię czy się uda). Co do wyrobów tradycyjnych, jeżeli ich sposób wyrobu jest chroniony jako dziedzictwo kulturowe, to takie przepisy go nie obejmą.

Reszta to twoja bzdurna projekcja przyszłości oparta na totalnej niewiedzy.

Opublikowano

Cały tekst nie zawiera żadnego wyjaśnienia tego co opisuje, za to jest nacechowane emocjami negatywnymi, straszeniem i ogólnikami. Żadnego podstawienia ustawy, cytatu z ustawy, wyjaśnienia. Do zaorana jest ten redaktor. 

Opublikowano (edytowane)

@TheMr.

Cały tekst jest zwykłą pożywką dla konkretnej grupy osób. Takie osobniki łykają tego typu teksty jak pelikan ryby ;) 

6 godzin temu, duniek napisał(a):

ja obstawiam ze po 20 latach beda robic tak 80% tego co nowe -nikomu sie nie bedzie chcialo wymieniac

Ja na panele mam gwarancję 25lat i producent deklaruje po tym okresie sprawność na poziomie 80%. 

Przy 2 elektrykach, które zrobią w ciągu roku ~45tyś km. CU/CWU pompa ciepła/klimatyzacja. Instalacja PV zwróci mi się w ciągu 3 lat od montażu czyli za rok. Zostanie mi 23 lata zbierania na utylizację. 

Co by nie mówić to @Karro tak mnie zmotywował, że wrzuciłem utylizację PV w kalendarz na 2048r i otworzyłem specjalne konto aby zbierać na to środki finansowe 8:E

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
14 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Wow. Jak się offshore otworzy to będzie bajka. Podczas lata może nie być tak źle z ceną prądu, ale zimy nadal zabójcze. Brakuje atomu jako wyrównania jak cholera. 

To jak bardzo jesteśmy zapóźnieni w tym temacie jest wręcz nie do opisania. Dodajmy, że liczba "elektryków" na przestrzeni najbliższych lat ma wzrosnąć wręcz lawinowo.

Opublikowano

No właśnie Chińczyki wchodzą na grubo w rynek PL. Hybryda z zasięgiem 100 km czysto elektrycznym, z 3x lepszym wyposażeniem za 130k zł... w sedanie wielkości i wyglądzie Tesli. Nic tylko brać. Cena śmiesznie niska, bo byle Octavia z dieslem podchodzi pod 170k.