Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Karro napisał(a):

A widzisz takich materiałów jest bardzo wiele.Z samochodu ci zostanie np ta decha co przy tylnej szybie to nie oddasz ani na szpok ani na złom 

No to jest lipa właśnie. Niby bulisz za śmieci, segregujesz itp, ale dalej nie możesz w łatwy sposób utylizować pewnych płynów itp. 

Ja miałem ostatnio pół litra oleju atf i z 3 litry silnikowego. Pszok tego nie chce, nie przyjmuje. Nie mam za bardzo co robić z olejem, nie mam czego smarować, jest mi zbędny. Niestety ciężko się tego pozbyć. 

Noo chyba że... 

24098799_1.jpg.77ca9376ea38f6be113d1c2ad7a9bca8.jpg

Opublikowano

A no widzisz, co pszok to obyczaj, bo u mnie biorą zużyty olej samochodowy. Czasem pogadam sobie ze "śmieciarzami", gdy odbierają odpady, to oni twierdzą, że to co ja segreguję na żółte i niebieskie worki, to oni potem to mieszają razem, bo mają taką nowoczesną linie segregującą.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, zdunzdun napisał(a):

No to jest lipa właśnie. Niby bulisz za śmieci, segregujesz itp, ale dalej nie możesz w łatwy sposób utylizować pewnych płynów itp. 

Ja miałem ostatnio pół litra oleju atf i z 3 litry silnikowego. Pszok tego nie chce, nie przyjmuje. Nie mam za bardzo co robić z olejem, nie mam czego smarować, jest mi zbędny. Niestety ciężko się tego pozbyć. 

Ja olej oddaje do serwisu, w którym olej wymieniam. Przyjmują bez problemu. Ale problem jest z np. farbami, pszok przyjmuje tylko puste opakowania, to co mam zrobić gdy zostało trochę farby? 

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)

transformacja energetyczna?

kto to slyszal, wazne ze Chlopi w eurforii XDDDDDDDDDDDDD

d09bdeddf49314a1914d33665e9891ba06767e1a

Cytat

O radości, jaka zapanowała w szeregach ludowców, pisze portal Onet. "Chłopi są niemal w euforii — resort energetyki to eldorado posad, a to zawsze miłe dla ich zielonych serc" – czytamy.

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/psl-w-euforii-po-decyzji-tuska-to-eldorado-posad/ar-AA1JnRHz

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
3 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

A no widzisz, co pszok to obyczaj, bo u mnie biorą zużyty olej samochodowy. Czasem pogadam sobie ze "śmieciarzami", gdy odbierają odpady, to oni twierdzą, że to co ja segreguję na żółte i niebieskie worki, to oni potem to mieszają razem, bo mają taką nowoczesną linie segregującą.

Bo wszystko właśnie zależy od PSZOK i to jest jeszcze niedopracowany mocno element. Brak ujednoliconego systemu selektywnej zbiórki odpadów. Jedni będą mieli nowocześniejszą linię, drudzy starszą, która wymaga dokładniejszej segregacji przed.

Jedni wezmą olej czy puszki z resztką farby inni nie.

Co do wspomnianych wcześniej elektrośmieci, to te wielkogabarytowe od lat jest zaznaczone, że tylko w całości, nie zdekompletowane.

Opublikowano
10 godzin temu, kalderon napisał(a):

To akurat świetny pomysł, produkcja PFASów jest niesłychanie brudna, wytwarza ogromne ilości toksyn które zanieczyszczają wody.

Biorąc pod uwagę liczbę produktów, to wręcz komiczny pomysł.

Szczególnie, że do masy z tych rzeczy de facto nie ma alternatyw, albo są sporo droższe. 

Opublikowano
Cytat

Niemiecka prasa uderza w Zielonych. "Szkodzą gospodarce"

Doktrynerskie odrzucanie energii atomowej przez niemieckich Zielonych uniemożliwia odblokowanie potencjału racjonalnej polityki energetycznej i co za tym idzie szkodzi niemieckiej gospodarce czytamy w opublikowanej przez dziennik Handelsblatt analizie.

https://biznesalert.pl/niemiecka-prasa-uderza-w-zielonych-szkodza-gospodarce/

ale na szczescie naszej to pomoga XDDDDDDD

Opublikowano

PFAS powinny być przede wszystkim zakazane w kuchni i ogółem w przedmiotach mających styk z żywnością. 

Większość osób używa plastikowych przyborów kuchennych marki no name nie zdając sobie sprawy jaka w nich chemia siedzi ciesząc się, że za komplet 15 akcesoriów ze stojakiem dali 15zł...

Opublikowano
3 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

Serio, chyba prościej będzie zamieszkać w jaskiniach niż dostosować się do tego co te pajace w unii wymyślają.

https://warszawawpigulce.pl/unia-wprowadza-nowy-obowiazek-bez-tego-nie-zamieszkasz-w-swoim-domu/

kiepskie źródło. Lepiej nie czytać

Na początku jest że każdy nowy budynek będzie musiał mieć pv na dachu a dalej jest że tylko budynki publiczne i komercyjne ale nie wiadomo w jakiej formie to wejdzie w życie.

Ja po tym co widziałem bałbym się montować na dachu skośnym z dachówki lub blachodachówki paneli przez nieznanego majstra.  Lepiej na podwórku postawić. łatwiejszy dostęp, bezpieczniej, nie ma ryzyka zniszczenia dachu a jak jakiś majster źle zrobi dziurę na  będzie przeciekać i niszczyć krokwie. W blachodachówce łato się tego nie zateguje a dachówka jest ciężka i może szybko odkształcić krokiew

Opublikowano
23 minuty temu, Dimazz napisał(a):

kiepskie źródło. Lepiej nie czytać

Na początku jest że każdy nowy budynek będzie musiał mieć pv na dachu a dalej jest że tylko budynki publiczne i komercyjne ale nie wiadomo w jakiej formie to wejdzie w życie.

moze po prostu przeroslo cie te kilka zdan ;)

bo tam jest bardzo prosto napisane ktorego roku ktory etap bedzie wymagany a sam harmonogram poprzedzili ewidentnym zdaniem dla malp "nowe przepisy beda wprowadzane stopniowo"

nasze ministerstwo juz dawno wszystko potwierdzilo i bedzie dokladnie tak jak w tym zrodle (ktore nic nowego nie tworzy) wiec tutaj tylko ty manipulujesz