Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Camis napisał(a):

Produkcja PV.

Masz film z produkcji polskich, rewolucyjnych paneli z ogniw perowskitowych ? Już klepią? :lol2: Sporo milionów z kasy podatnika poszło na ten cel.

Opublikowano
W dniu 5.12.2024 o 15:23, DjXbeat napisał(a):

Dom 164m2 powierzchni użytkowej z zapotrzebowaniem energetycznym 90kWh/m2/rok + pompa ciepła 9kW + taryfa G12W  (strefa dzienna 27%, strefa nocna 73%)

Ogrzewanie - 3800kWh/rok

Ciepła woda- 1000kWh/rok 

Sprawność pompy według sterownika wyszła na poziomie 4.5 jednak z danych wychodzi 3.88.

90 x 164 = 14760kWh / 3800kWh = 3.88

Samo ogrzewanie wyszło by ~3400zl ale mam PV więc roczny rachunek za prąd to 1460zł. Temperatura w domu na parterze 21.5-22.5 i na piętrze 21.5C.  

u mnie podobna powierzchnia,dom kostka lata 80, ale wykonczony 2015, styro 8-10cm na 30% powierchni podlogowka, poddasze geenrowalo straty bo nie bylo w pierszej polowie roku ocieplenia

jeszcze co prawda 3 tygodnie do konca roku, ale na teraz mam 4300kwh, mysle ze w 5000 sie zamkne spokojnie, wczesniej szlo 3,5 tony ekogroszku

Opublikowano

@duniek 

Ściany zewnętrzne to mają teraz grubość prawie 70cm bo 2x pustak 24cm z 5cm przekładką styropianu i na zewnątrz 12cm styropian grafitowy 0.33.

Nie wspomniałem o tym, że cały poprzedni sezon grzewczy miałem uszkodzone drzwi z salonu na taras z których dość mocno biło zimno. W lato wymieniłem je na nowe 3szybowe i teraz jest bajka. 

Zostało mi ogarnąć jak na razie nie użytkową łazienkę na piętrze, która jest chłodna. Łazienka duża bo 10m2 i w łazience jest tylko mały, panelowy grzejnik, który zasilany niską temperaturą nie daję rady nagrzać pomieszczenia. Jak zamknę drzwi to w łazience jest 19C a jak drzwi na korytarz są otworzone to w łazience jest 20.5C bo ciepło rozchodzi się z domu. 

Na wiosnę zrywam podłogę, kuje wylewkę i kładę w łazience podłogówkę z powrotu z grzejnika i temat zamknięty :)  

Opublikowano
3 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

@duniek 

Ściany zewnętrzne to mają teraz grubość prawie 70cm bo 2x pustak 24cm z 5cm przekładką styropianu i na zewnątrz 12cm styropian grafitowy 0.33.

Nie wspomniałem o tym, że cały poprzedni sezon grzewczy miałem uszkodzone drzwi z salonu na taras z których dość mocno biło zimno. W lato wymieniłem je na nowe 3szybowe i teraz jest bajka. 

Zostało mi ogarnąć jak na razie nie użytkową łazienkę na piętrze, która jest chłodna. Łazienka duża bo 10m2 i w łazience jest tylko mały, panelowy grzejnik, który zasilany niską temperaturą nie daję rady nagrzać pomieszczenia. Jak zamknę drzwi to w łazience jest 19C a jak drzwi na korytarz są otworzone to w łazience jest 20.5C bo ciepło rozchodzi się z domu. 

Na wiosnę zrywam podłogę, kuje wylewkę i kładę w łazience podłogówkę z powrotu z grzejnika i temat zamknięty :)  

nie myslales o grzalce do grzejnika ? 250zl 600W wifi (a zwykle z termostatem taniej)
u mnie lazienka dolna (główna) jest zle zrobiona bo sa karton gipsy jakies i na to plytki, miedzy pustakiem a gk nie ma nic, do tego jest polozona na polnocej stronie i nawet w lecie sa tam 3 stopnie mniej co akurat jest fajne ale na jesien/zime to dramat

Opublikowano
6 minut temu, duniek napisał(a):

nie myslales o grzalce do grzejnika ? 250zl 600W wifi (a zwykle z termostatem taniej)

Pierwszy raz się spotkałem z taką grzałką. Poprzedni właściciele ogrzewali dom kominkiem i na tym grzejniku było ponad 50C i też za ciepło nie było. Ten grzejnik panelowy jest zdecydowanie za mały na 10m2.  Ten grzejnik jest do 5m2 i wtedy przy temperaturze wody 50C jest w stanie utrzymać 23C i więcej w łazience. 

Ja na grzejniki przy 0C puszczam 33C więc..  :E

Najlepszym rozwiązaniem będzie podłogówka z powrotu. Płytki i tak mam do zmiany więc za jednym razem wszystko zrobię. 

Opublikowano

Kanada wyłoży pieniądze na polski atom? Chodzi o 6 mld zł

Polski atom przyciąga kolejnych zagranicznych partnerów. Export Development Canada, kanadyjska rządowa instytucja finansowa, zadeklarowała możliwość wsparcia projektu budowy pierwszej polskiej elektrowni jądrowej kwotą 6 miliardów złotych.

Od 20 grudnia embargo na rosyjski LPG. Polsce nie zaszkodzi

Dla zabezpieczenia dostaw LPG zimą najistotniejsze będzie optymalne wykorzystanie kolei – uważa dyrektor Polskiej Organizacji Gazu Płynnego Bartosz Kwiatkowski. Dodał, że mimo obowiązującego od 20 grudnia br. embarga na LPG z Rosji, paliwa tego w Polsce nie powinno zabraknąć.

UOKiK bada odmowy przyłączeń w Enei

Co przyniesie kontrola UOKiK w Enea Operator; Gazprombank objęty sankcjami USA, ale gaz płynie; Ile mają wynieść polskie zapasy gazu?

Ceny ropy w USA rosną. Rynek reaguje na wydarzenia w Syrii

Ceny ropy na giełdzie paliw w Nowym Jorku rosną, a inwestorzy rozważają skutki upadku rządu w Syrii, co wywołało „falę szokową” na Bliskim Wschodzie i jest poważnym ciosem dla wieloletnich „sponsorów” Syrii: Rosji i Iranu - informują maklerzy.

Ujemne ceny energii uderzają w wiatraki

Szwedzka energetyka wiatrowa w cenowej pułapce; Giełdowa wycena Siemens Energy rośnie jak szalona; Francuski kryzys polityczny może mieć energetyczne skutki; Brytyjskie wymogi sprzedaży elektryków budzą kontrowersje.

Opublikowano
W dniu 8.12.2024 o 15:20, Cappucino napisał(a):

Masz film z produkcji polskich, rewolucyjnych paneli z ogniw perowskitowych ? Już klepią? :lol2: Sporo milionów z kasy podatnika poszło na ten cel.

Chyba najlepszy przykład na to jak można się wykazać ignorancją i niewiedzą w dosłownie trzech zdaniach.

https://energetyka24.com/oze/wiadomosci/perowskity-w-blasku-fleszy-olga-malinkiewicz-pierwsza-polka-w-historii-z-european-inventor-award

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Chyba najlepszy przykład na to jak można się wykazać ignorancją i niewiedzą w dosłownie trzech zdaniach.

https://energetyka24.com/oze/wiadomosci/perowskity-w-blasku-fleszy-olga-malinkiewicz-pierwsza-polka-w-historii-z-european-inventor-award

To właśnie wykazałeś się totalna ignorancją, czy ja pytałem o nagrody? Nimi obłożysz dach? Jak już grzebiesz w internecie żeby kogoś obrazić, to pogrzeb dokładniej.

https://tek.info.pl/article/4088/konflikt_w_saule_technologies

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

No jest, na papierze będzie się zgadzać. W rzeczywistości, w najlepszym wypadku baterie trafią do Afryki i tam tubylcza ludność je zrecykinguje. Jednak to też się może nie opłacać, bo transport takich pakietów to jak patrol saperski z całym składem kolejowym niewybuchów. Należałoby zatem przetwarzać na miejscu, ale to jest mega uciążliwe dla środowiska, a i energia droga. Koło się zamyka :E

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.12.2024 o 10:19, Cappucino napisał(a):

To było wiadomo od samego początku.

Swoją drogą jak to jest z tymi bateryjkami, jest recykling czy nie ? Od ok. 7 minuty:

https://www.youtube.com/watch?v=I88pZ6O5pOo

Motodziennik już takie fake wypuszczał, że szkoda czasu na ten kanał. 

Dla informacji w marcu/kwietniu 2025r rusza w Polsce a dokładniej w Żarkach "poprawione" najwieksza fabryka recyklingu baterii i akumulatorów samochodowych w Europie, która po osiągnięciu pełnych mocy produkcyjnych będzie w stanie przerabiać 28tys ton baterii w ciągu roku.  

Przekładając to na samochody będą wstanie przerobić baterię z ponad 60tys samochodów rocznie.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
13 godzin temu, trepek napisał(a):

Dlaczego "Bee" ?

To było do przewidzenia że rynek motoryzacji nie jest wstanie przejść takiej transformacji by wyrobić się do 2035r. UE będzie się broniła spalinówkami a chińskie EV tak czy siak wjadą na pełnej na rynki europejskie.

Opublikowano

Wodorowy gigaprojekt tonie. Warty miliardy HESC może zapoczątkować efekt domina

Pierwszy na świecie plan międzynarodowego transportu skroplonego wodoru został właśnie porzucony przez jednego z partnerów – poinformowały australijskie media.

Nedobre novinky. Czesi wyprzedzili Polaków w transformacji energetycznej

Polska powinna przyjrzeć się temu, jak Czesi prowadzą swoją transformacją energetyczną, bo dzieli z nimi sporo problemów. A raczej: dzieliła, gdyż Czesi z dużą częścią z nich sobie poradzili.

Koniec Olefin III. Orlen rezygnuje z kluczowej inwestycji Daniela Obajtka

Orlen wstrzymał budowę Olefin III - sztandarowej inwestycji z czasów byłego prezesa koncernu Daniela Objatka. Jak stwierdził Ireneusz Fąfara, obecny prezes spółki, inwestycja w obecnej formie była „monumentalna, źle wyceniona i kompletnie nietrafiona”.

Norwegia ograniczy eksport energii do Europy? „Sytuacja jest absolutnie fatalna"

Norwegia stoi w obliczu kryzysu cen energii, który wywołał polityczną burzę. Dwie rządzące partie w koalicji rządowej rozważają zakończenie współpracy w zakresie połączeń energetycznych z Danią, a także renegocjację umów dotyczących interkonektorów z Wielką Brytanią i Niemcami.

„Mój elektryk 2.0” rusza w 2025 roku. Zasady programu zatwierdzone

Na początku lutego 2025 r. mają ruszyć dopłaty do kupna aut elektrycznych - poinformowała PAP prezes Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Dorota Zawadzka-Stępniak. Zasady programu „Mój elektryk 2.0” zatwierdził zarząd Funduszu.

Wielki zwrot ws. roku 2035 i aut spalinowych? Europejska Partia Ludowa naciska na KE

Grupa Europejskiej Partii Ludowej w PE – do której należą PO i PSL – wezwała w środę KE do wycofania się z zakazu rejestracji nowych samochodów z silnikami spalinowymi od 2035 r. „Domagamy się powrotu do neutralności technologicznej” – oznajmił na konferencji prasowej w Brukseli europoseł Jens Gieseke.

Tańszy węgiel dla puławskich Azotów. Jest sukces negocjacji z Bogdanką

Puławskie Azoty wynegocjowały tańszy kontrakt na dostawy węgla energetycznego z LW Bogdanka - poinformowała w czwartek Grupa Azoty Puławy. Dostawa z lat 2024-2027 została przesunięta na lata 2029 - 2030 - podały Azoty.

Nowa strategia Grupy Enea. Bloki węglowe przejdą do zimnej rezerwy

Zarząd Enei przedstawił założenia nowej strategii Grupy na najbliższe 10 lat. Kluczową kwestią pozostaje zagospodarowanie aktywów węglowych.

PKP Cargo z kontraktem na ponad 170 mln zł. Dowiezie węgiel m.in. PGE Energii Ciepła

PKP Cargo zawarło umowę z PGE Energia Ciepła i Zespołem Elektrociepłowni Wrocławskich Kogeneracja na przewóz węgla kamiennego w latach 2025–2027. Maksymalna wartość umowy wynosi 173 mln 946 tys. 467 zł brutto – poinformował kolejowy przewoźnik w środowym raporcie giełdowym.

Minister finansów deklaruje: Polska chce ścigać „flotę cieni"

Minister finansów Andrzej Domański powiedział w Brukseli, że Polska będzie zabiegać o nałożenie kolejnych sankcji na Rosję, w tym 16. pakietu wymierzonego w nielegalny handel rosyjską ropą.

Nordycko-Bałtycki Korytarz Wodorowy coraz bliżej. Ruszyły prace nad studium wykonalności

Rozpoczynają się prace nad studium wykonalności Nordycko-Bałtyckiego Korytarza Wodorowego, które potrwają do połowy 2026 r. – poinformował w czwartek Gaz-System. Spółka dodała, że od ich efektu będą zależały decyzje dotyczące tej inwestycji.

Drożyzna na rynku energii w Skandynawii. Winne Niemcy, ale nie tylko

Mimo łagodnej zimy ceny prądu na południu Szwecji oraz w Danii osiągają poziom rekordowego 2022 roku. Jako przyczynę wskazuje się brak wiatru w Niemczech oraz zwiększenie przesyłu energii ze Skandynawii do Europy.

Najlepsze wyniki w historii. Rekordowe poparcie dla atomu w Polsce

Budowę elektrowni jądrowych w Polsce popiera 92,5 proc. Polaków – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Ministerstwa Przemysłu w listopadzie br. Na to, by taka elektrownia powstała w okolicy ich miejsca zamieszkania, zgodziłoby się 79,6 proc. badanych.

Francja nie dostała kontraktu, ale do atomu w Polsce się dorzuci. Jest deklaracja

Francuzi może nie zbudują pierwszej elektrowni jądrowej w Polsce, ale instytucje finansowe znad Loary pomogą przy inwestycji. Polskie Elektrownie Jądrowe ogłosiły, że otrzymały listy intencyjne na ok. 3,75 mld dolarów od dwóch francuskich podmiotów.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Dla informacji w marcu/kwietniu 2025r rusza w Polsce a dokładniej w Żarnowcu najwieksza fabryka recyklingu baterii i akumulatorów samochodowych w Europie, która po osiągnięciu pełnych mocy produkcyjnych będzie w stanie przerabiać 28tys ton baterii w ciągu roku.  

Przekładając to na samochody będą wstanie przerobić baterię z ponad 60tys samochodów rocznie.

Ale oni mówią o tym co jest obecnie  a nie co będzie. Elektryki są na rynku już ponad 10 lat.

Jeden zakład wystartował w Żarkach i jest obecnie największym tego typu przedsiębiorstwem w Europie(sama Polska liderem) i jest w stanie przerobić 27 tys. ton baterii.

A tylko w samej Polsce sprzedaje się ok. pół miliona aut które mają być docelowo zastąpione przez elektryki, więc to kropla w morzu.

Oczywiście w chwili obecnej jeszcze nie ma potrzeby recyklingu na tak ogromną skalę, ale za te kilka lat pewno tak, tylko czy moc przerobowa będzie rosła równo z liczbą sprzedaży aut w europie? I jaki będzie to miało wpływ na środowisko?

Cytat

marcu/kwietniu 2025r rusza w Polsce a dokładniej w Żarnowcu

Na pewno Żarnowiec? Podaj źródło.

Cytat

Możesz podać jakieś przykłady?

Edytowane przez Cappucino