Skocz do zawartości

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

O co chodzi z tym +5 na śródziemnym? Patrzam na Hiszpanie Alicante, Benidorm etc. i jest z grubsza typowo jak na tą porę roku.

Para z gotującej się wody przekłamuje.

• Haha 1
Opublikowano

Nie trzeba nic czytać, wierzyć lub nie. Mając te 30+ lat (lub starszą rodzinę, znajomych) można stwierdzić na podstawie własnych doświadczeń, że klimat się zmienia.

Dla mnie najbardziej to jest widoczne w zimę, już nawet w latach 90-tych co pamiętam, zimy były konkretniejsze.

Sam mam nawet zdjęcia z dzieciństwa przy kopach śniegu wyższych niż ja i to nie gdzieś w górach tylko koło domu (Mazowsze). Teraz coś takiego w moich rejonach się nie zdarza. Ostatnie zimy było może parę cm śniegu. Mrozy po -25 stopni pamiętam z dzieciństwa, była to normalna rzecz. Teraz jak 3 dni w ciągu zimy spadnie do -10 to jest dobrze.

A z opowieści starszych to w latach 70-tych było jeszcze zimniej i śnieg często leżał od jesieni do wiosny.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Obecny kierunek zmian mi totalnie nie przeszkadza. Nie tęsknię za mrozami po 25 stopni, zaspami po po kolana i problemami z codziennym odśnieżaniem. Klimat zawsze będzie się zmieniał i nigdy nie będzie stały. Obecnie przyfarciło się, że mamy z tego więcej korzyści niż problemu. Gdyby tendencja była w drugą stronę i śnieg od października do maja, temperatury niskie, to wtedy bardziej myślałbym o wyniesieniu się w inne regiony Europy. Pamiętam te mocniejsze zimy z dzieciństwa i wcale nie było kolorowo.

Edytowane przez Totek
  • Like 1
  • Confused 2
Opublikowano

Powiedz to rolnikom którym wiosenne przymrozki wymrażają zbiory, a letnie susze sprawiają że w PL coraz trudniej uprawiać np. kapustę bo jest zbyt mało deszczu.

1 godzinę temu, Totek napisał(a):

Klimat zawsze będzie się zmieniał i nigdy nie będzie stały.

Problem jest taki, że działalność człowieka te zmiany ogromnie przyspieszyła pozbawiając naturę czasu na adaptację.

• Upvote 4
Opublikowano
10 godzin temu, krukkpl napisał(a):

Nie trzeba nic czytać, wierzyć lub nie. Mając te 30+ lat (lub starszą rodzinę, znajomych) można stwierdzić na podstawie własnych doświadczeń, że klimat się zmienia.

Dla mnie najbardziej to jest widoczne w zimę, już nawet w latach 90-tych co pamiętam, zimy były konkretniejsze.

Pamięć jest zawodna.
80' kojarzą mi się z konkretnymi zimami ale to okres wczesnego dzieciństwa, gdzie nawet 2 tygodnie śniegu to wieczność (pamięć podpowiada, że to jednak były miesiące).
90' jak szaro-bure, mokre.
00' nie mam pojęcia, kompletnie nie pamietam
10' było trochę sensowniejszej zimy, ale po 2017 znacznie słabsze.

Opublikowano

https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/chiny-sztucznie-generuja-opady-aby-przeciwdzialac-suszy-w-pszenicy-jaka-technika-2534186

A to? Ciekawe jakie to będzie mieć globalne konsekwencje.

W dniu 27.06.2025 o 09:20, Bono_UG napisał(a):

Pamięć jest zawodna.
80' kojarzą mi się z konkretnymi zimami ale to okres wczesnego dzieciństwa, gdzie nawet 2 tygodnie śniegu to wieczność (pamięć podpowiada, że to jednak były miesiące).
90' jak szaro-bure, mokre.
00' nie mam pojęcia, kompletnie nie pamietam
10' było trochę sensowniejszej zimy, ale po 2017 znacznie słabsze.

Ale bywały mrozy po - 20+ każdej zimy. Teraz jest problem aby była 1 noc - 15.

Minionej zimy  nie widziałem śniegu dłużej niż 24 godziny naraz. Jakichś tam pomniejszych zasp nie liczę. 

Opublikowano

Tydzień czy dwa w maju były chłodne, gawiedź się spruła że nie można było grillować i ogólnie zimno. Naukowcy kłamią, nie ma żadnego ocieplenia klimatu?? Ciul z tym, że od przynajmniej dziesięciu lat zimy są tylko z nazwy. A od trzech lat to w zasadzie mamy coś pomiędzy jesienią a zimą a śnieg to większość widzi jak odpali TV i jak pokazują góry. 

Opublikowano
W dniu 29.06.2025 o 15:56, Winter napisał(a):

Pamiętam konkretne zimy sprzed 20 lat. Gdy bylem jeszcze w LO bylo -32C i zajęcia nam odwolali na dwa dni :E

Bo te zimy wtedy to była anomalia a teraz jest normalnie. :E 

Opublikowano
W dniu 29.06.2025 o 15:48, Suchy211 napisał(a):

Ale bywały mrozy po - 20+ każdej zimy. Teraz jest problem aby była 1 noc - 15.

Minionej zimy  nie widziałem śniegu dłużej niż 24 godziny naraz. Jakichś tam pomniejszych zasp nie liczę.

Kwestia miejsca.

Ja za dzieciaka nie pamiętam takich mrozów po kilkanaście, nie mówiąc o -20°.

Co innego w tym okresie 2009-2017 kiedy tydzień, dwa utrzymywał się mróz kilkanaście stopni. Mimo wszystko najniższą temperaturę i tak kojarzę -18°.

Po 2017 z kolei prawie nie było tak niskich temperatur, pojedyncze noce. Jeziora w okolicy nie zamarzały tak dobrze.

A ja widziałem, choć nie na dolnym tarasie Gdańska ;)

Opublikowano

Miałem tez na to odpowiedzieć ale mi umknęło.

W dniu 29.06.2025 o 15:48, Suchy211 napisał(a):

Zależy jak mocno będą to stosować na jak dużym obszarze.
Lokalnie na pewno może wpłynąć, czy sami sobie będą suszyć teren w innym miejscu, czy sąsiadowi za granicą, to kwestia wiatrów.
Globalnie pewnie będzie mierzalne jeżeli obszar ingerencji będzie duży. Zmieni się przepływ wilgoci w atmosferze, temperatury, więc i cała pogoda w okolicy ulegnie zmianie. W konsekwencji może i globalnie przynieść zmiany.

Sam artykuł dosyć miałki ot przeklepanie informacji.
Co mnie zaciekawiło, to niestety zostało bez wyjaśnienia co i jak:

Cytat

Zintensyfikowano również działania naziemne służące generowaniu opadów – odnotowano tutaj 17 000 interwencji.

Pytanie czy chodzi o jakieś zmiany krajobrazu, czy tak samo rozpylanie tylko przy pomocy jakichś rakiet zamiast samolotów.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Winter napisał(a):

Czyli jak wydamy bilion złotych lub więcej to klimat się zmieni do stanu pierwotnego? :rotfl2:

A kto niby tak uważa? Możesz wydać nawet trylion, pieniądze to nie magiczna różdżka.

29 minut temu, Winter napisał(a):

Zmiany klimatu były od zawsze, ale tylko teraz w kilku miliardowej historii tej planety, banda cwaniaków chce wykorzystać ten fakt i zarobić na tym.

A teraz powiedz ile czasu zajmowało zachodzenie takich zmian.

https://www.gov.pl/web/edukacja-ekologiczna/najwieksze-mity-o-zmianach-klimatu

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

To fajnie że ziemia będzie sucha jak wiór jak przyjdzie niż który przez 10 dni zawiesi się nad Polską i będzie niczym jak w Teksasie powódź błyskawiczna. Na wschodzie prawdopodobieństwo powodzi jest już wysokie, miło. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, TheMr. napisał(a):

To fajnie że ziemia będzie sucha jak wiór jak przyjdzie niż który przez 10 dni zawiesi się nad Polską i będzie niczym jak w Teksasie powódź błyskawiczna. Na wschodzie prawdopodobieństwo powodzi jest już wysokie, miło. 

Tylko to nie tyle co wina zmian klimatu a wyjątkowo niekorzystne położenie geograficzne Polski. Mamy braki wody praktycznie od zawsze, jesteśmy najsuchszym skrawkiem ziemi w tej części Europy. Mamy możliwości aby magazynować wodę bo ulewach aby pozniej nie wyplynela ona w 3 dni do Bałtyku, ale takie rozwiazania są mozliwe tylko w krajach ktore działają.

A w kolejnych latach problemy z ulewami i okresami suchymi beda tylko częstsze. Dopóki nie doleci do Warszawki to politycy beda mieli w dupie ten problem

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1