Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Daj znać pewnego dnia, gdy będziesz już potrafił spojrzeć na siebie krytycznie.

38 minut temu, Pawelek6 napisał(a):

Już była na to zwracana nie raz uwaga, jak i na to, że zatrzymałeś się w czasie dosłownie i nie przyjmujesz do wiadomość, że świat się zmienia z godziny na godzinę, na co nie masz wpływu.

Jakbyś miał odrobinę samokrytyki to byś za to przeprosił, gdy napisałem, że wmieszałeś bezsensownie jakieś zupełnie niezwiązane z tym filmikiem bzdury. Co to ma do rzeczy?

Post na zasadzie "widziałem, że cię kilka osób nie lubi i ja też, więc mamy rację".

Zwracali mi uwagę! To straszne! Jak ja to przeżyję! 

Jakbyś miał ochotę faktycznie obserwować, to byś wiedział, że na zwrócenie uwagi z sensem reaguję z pokorą. Ale nie każde zwrócenie uwagi ma sens. 

A zarzut "oceniania po okładce" padł wcześniej 1 raz (słownie: JEDEN RAZ) przy czym wcale nie skończyło się konkluzją, że po okładce oceniłem niepoprawnie.

Napisałem ci w poście wyżej czemu nie widzę sensu w tych zarzutach jakie padły teraz. Napisałem czemu tak zareagowałem.

Mogłeś wybrać

a) zrozumieć i przyjąc do wiadomości

b) zignorować niewygodne fakty i uznać, że jesteś zajebisty a ja nie

Kiedyś całego Batmana przeszedłem bo mnie wkurzali na forum frazpc, że jak śmiem twierdzić, że gra nie jest na 10/10 skoro nie grałem dłużej. Przeszedłem więc całą. I uznałem wtedy, że gra jest dużo gorsza niż mi się wydawało. Ocena? 4/10. 

No ale jak to? Przecież kilka osób mówiło inaczej a ja byłem sam, więc jakim cudem mogłem mieć rację?

Teraz z tym filmikiem podobnie. 

To jakby w wątku o leczeniu dać filmik z wypowiedzią szamana. 

No wyśmiałem filmik, straszne. Nie wiem jak ludzie to przeżyją. :D

Idealnie tutaj pasuje kwestia, że najbardziej potrzebują pomocy osoby,

jakiej pomocy? Jesteś jeszcze w tej samej galktyce, czy już w inną odleciałeś? Z czym ty tu wyjeżdżasz, ja pierdzielę :lol2:

które właśnie uważają się za mądrzejsze i że wszystko jest z nimi ok.

wszyscy którzy uważają, że mają w czymkolwiek rację natychmiast niech dzwonią na Telefon Zaufania zanim będzie za późno! TO ZNAK! Już coś z nimi nie tak! 

Tylko oczywiście tak ten świat wygląda, że zamiast tacy ludzie, to po pomoc zmuszone są sięgać ich ofiary.

Stary. Nie wiem na czym lecisz, ale zgłoś się do NASA, bo oni tak odlatywać w kosmos nie potrafią. 

Trochę jakbym Joe Bidena oglądał, który w 2 minuty kompletnie zmienia temat i nie wiem i o czym mówi, i co mówi, i w ogóle wcisnął guzik "random bullshit GO!" :D

I jaki piękny śmietnik się zrobił. Z tego, że wstawiłem jedną emotkę (i to tylko dlatego, że przyzwyczaiłem się, że nie można dawać reakcji, a w tym dziale jednak można)

Oczywiście wyśmianie i "atak" na youtubera "mędrca od siedmiu boleści" to ZŁOO. Ale przypierdolka personalna do mnie to już jest cacy.

Jeszcze o mojej matce coś napisz. :boink:

Opublikowano

@Pawelek6 dzięki za sugestię.

@VRman zamiast się przyznać do błędu i skończyć temat to teraz będziesz przez kilka stron wypisywał wypracowania ze ogólnie to my nie mamy racji i robił offtop.

Zastanów się nad sobą chłopie, naprawdę.

Nie szanujesz czasu, bo najwyraźniej chyba masz go zbyt dużo wolnego co widać niemalże w każdej twojej odpowiedzi, bo nikt kto czas szanuje nie waliłby takich ścian tekstu co chwile dodatkowo wiedząc doskonale ze i tak nikt ich nie czyta.
A na to ze nikt ich nie czyta zapracowałeś sobie sam.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

zamiast się przyznać do błędu i skończyć temat to teraz będziesz przez kilka stron wypisywał wypracowania ze ogólnie to my nie mamy racji i robił offtop.

Jakiego błędu? Człowieku, przesłuchałem połowę filmiku i o niej będę pisał 10-15 minut. Już wiem, że nie popełniłem żadnego  błędu. Obiecałem się do tego odnieść jak mi się będzie nudziło i OBIECAŁEM, że przyznam się do błędu jeśli okaże się, że go popełniłem., Pół filmiku już mi pozwala stwierdzić, że żadnego błędu nie było. Można było to zignorować, ale nie. Trzeba było się zacząć do mnie dopierdzielać, a ja mam to do siebie, że nie będę stał spokojnie jak ktoś mi zarzuca jakieś wyimaginowane bzdury - będę się bronił i prostował. 

Teraz, Kadajo napisał(a):

nie waliłby takich ścian tekstu co chwile dodatkowo widząc doskonale ze i tak nikt ich nie czyta. A na to ze nikt ich nie czyta zapracowałeś sobie sam.

Dzięki. Już mi to pisałeś 50x i jak napiszesz 51-y to efekt nagle inny nie będzie. Też mam mnóstwo, ale to mnóstwo rzeczy, z a które mogę Cię krytykować. Jedną napisałem Ci kiedyś w PMce. Reszty nigdy. Zgadnij czemu. 

Bo nie widzę w tym sensu ani potrzeby. Uważam to za najgorszy syf na forach, te wydawanie opinii o userach. Nie ma dla mnie gorszego śmiecenia niż takie i brzydzę się tym. Nigdy sam nie zaczynam personalnych wojenek, ale jak ktoś na mnie pluje to nie pozostaję dłużny i nie udaję, że deszcz pada.

A co do pisania tekstów, których nikt nie czyta, to zachowujesz się jak baba podczas kłótni teraz - skaczesz z tematu na temat. Nie ważne czy jest związek czy nie ma. 

Nie czytaj, nie marudź. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. 

A co do marnowania czasu - to chciałem właśnie tego uniknąć i  dlatego obiecałem odnieść się w wolnej chwili. Ale nie. Trzeba było zrobić gównoburzę i wyrzucić na mnie tony gnoju, nie ważne czy jakkolwiek związane z tematem aktualnej dyskusji (filmik studenta pierdologii) czy nie. 

Zastanów się na tym może z raz. Kiedyś. Ja się nad tym co pisałeś mi w PMkach zastanowiłem. Nie uznałem, tego co piszesz za słuszne ani prawdziwe. Ale dałem temu szansę i sobie w głowie uczciwie rozważyłem, możliwie obiektywnie.

Zrób to samo, jeśli potrafisz. I daj mi spokój w przyszłości, bo już na serio mi się nie chce czytać czyichś opinii na mój temat, OK? Dzięki z góry.

Opublikowano (edytowane)

Niedługo będzie masa gier na "Source 2".
Niedawno podpisali z Valve papiery pozwalające twórcom na publikowanie gier tworzonych w S&box na Steam, bez tantiemów dla Valve lub twórców S&box.

Grzebie w tym człowiek od Garrys Mod, który dostał narzędzia od HL:Alyx niedługo po premierze oraz jakaś część studia od Rust, jeśli dobrze koajrzę.
Oficjalnie ruszą 28 kwietnia, a pierwszą opublikowaną grą w ten sposób będzie drobnostka - My Summer Cottage.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

O i fajnie :)

Choć do Source 2 dopiero będą musieli mnie przekonać. 

Jakby tak silnik Alyxa do gier VR dali, to by pozamiatali, ale oni mogą być za ślepi, żeby dojrzeć potencjał. Tak jak byli za ślepi, żeby iść w pełni w VR w Valve Frame. 

Sam silnik pod MSAA to już dwa razy lepsza (bogatsza) grafa niż w grach na Unreal Engine. 

To by było wydarzenie dla fanów gier VR. 

A co do Source 2, to niewiele o nim wiem, choć w CS2 mi delikatnie mówiąc nie zaimponował. Jednak zawsze to lepsze niż monopol, a może okaże się świetny pod wieloma względami. Oby :)

Opublikowano

Nie mam nic przeciwko AI, ale rozwala mnie jak pod DLSS5 podciągają zmiany artystyczne, bo do tego się to sprowadza. 

Reshadem też takie coś zrobisz, w GTA5 się bawiłem kiedyś i można było naprawdę mocno wygląd zmienić. Nikt o RT czy AI nie słyszał wtedy.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@maxmaster027

Wołam bo nie wierzyłeś, że koszt tego kompresowania tekstur AI jest bardzo mocno śmierdzący padliną:

https://youtu.be/TZqJ0XNsoE0?t=499

image.png.4668eb435c0c0b98c515ea21df699c94.png

Nie wiem jak to będzie liczone, ale jeśli te obliczenia będą oznaczały pauzę całej reszty, która musi na to poczekać (czego nie wiem, jak ktoś bardziej się tym interesuje to niech napisze) 1ms oznaczałoby utratę połowy wydajności przy 500fps. (2ms na klatkę)

Przy 250fps (skoro tak nie lubisz tematu 500fps, bo 240Hz OLEDy są już dostępne dla każdego poważnie traktującego hobby gracza)  to oznacza -28% wydajności.

Nawet przy 125fps -14% wydajności dla samej kompresji, która mogłaby być niepotrzebna, gdyby Nvidia nie doprowadziła do tego, że kisimy się na kartach 8GB już drugą dekadę, to moim zdaniem sporo. To prawie różnica pomiędzy 4000 a 5300zł w cenie karty, aby dostać te +20% (5070ti vs 5080) To także tyle ile już dwa razy dała nowa generacja w danym segmencie. 

Ale jest tam jeszcze wyższy współczynnik. Z czasem liczenia pod 2ms. 

To już kasuje połowę wydajności nawet przy zaledwie 250fps.

No faktycznie super technologia.

Oczywiście otwarte kwestie to pytanie "jak to będzie liczone" o jakiej wspomniałem wyżej,  i druga: jak się rozłoży koszt obliczeń - bo zanim to wejdzie, to pewnie będziemy mieli już pół chipu albo więcej zmarnowane na AI, co pozwoli Nvidii pchać narrację, że "no patrzcie, wcale dużo to nie kosztuje". Ale powierzchnię chipu zajmie. Prąd zużyje. Ciepło wygeneruje. 

Trzeba o tym pamiętać słuchając pierdololo marketingowego od Kurteczki czy jego pionków z Digital Foundry. 

To może być dobra technologia, aby zaoszczędzić na czasie pobierania i niech się to liczy przy pobieraniu gry. Jeśli jednak będzie to zjadało choćby 10% wydajności przy graniu w HFR - i to jak tutaj, na potężnej 4090tce - to jestem na nie.

Tak samo jak jestem przeciwnikiem variable rate shading, polegającym na okaleczeniu obrazu ruchomego na rzecz zaoszczędzenia trochę mocy, którą się potem wrzuca w jakość obrazu statycznego. Po prostu z punktu widzenia czystego gameplayu  LUB  z punktu widzenia fana grania w HFR, ta technologia przynosi więcej szkód niż pożytku. I obawiam się, że neural compression będzie też właśnie takim koniem trojańskim, który więcej popsuje niż poprawi. 

PS. Przypominam, że bardzo często w grach 2x lepsze tekstury to jakieś -2% do wydajności. No ale jak się pcha karty z 8GB za 1500+zł w 2026r. to wybieraj teraz mydło vs. 30fps i "cudowne AI". 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

To nie żart, tłumacze Warhammera 40k Rogue Trader wydali spolszczenie
https://www.nexusmods.com/warhammer40kroguetrader/mods/404?tab=description

Podstawowa kampania: Przetłumaczona w 100%.
DLC 1: Void Shadows: Przetłumaczone w 100%.
DLC 2 Lex Imperialis: W trakcie tłumaczenia. Część tekstów jest już dostępna, reszta pojawi się w nadchodzących aktualizacjach spolszczenia.

Cytat

Tłumaczenie nie jest tłumaczeniem maszynowym! Stworzyliśmy swój glosariusz na podstawie wielu dostępnych już tłumaczeń, a także dopasowywaliśmy słownictwo do uniwersum, jeżeli dana nazwa własna nie istniała w naszym fandomie. Tłumaczyliśmy każdy ciąg osobno, bazując na drzewkach dialogowych udostępnionych od Owlcat Games. 
Na wstępie pragniemy zaznaczyć, że nie jesteśmy profesjonalnymi tłumaczami, tylko zwykłymi nerdami, którzy postanowili poświęcić swój wolny czas dla dobra community :D Na co dzień zawodowo działamy w zupełnie innych branżach, dlatego liczymy na Waszą wyrozumiałość i rzetelną pomoc w wynajdywaniu błędów.

obraz.thumb.png.e7b3cfc98b689ca1229ab610caf043f1.png

@Element Wojny Po Pathfinderze, inna grupa zakończyła tłumaczenie, zapewne z kilkoma błędami ale jednak można spokojnie pograć. W końcu:pijaki:

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dodam, że dzięki obecności jakiś czas temu w Humble Choice, Rogue Trader jest dostępny za psie pieniądze - czyli ok. 25 zł. 

Warhammer 40K, erpegie, 100h na speedrunie, język polski, 87% pozytywów na Steamie, 25 zł. Brać, nie pytać, grać.

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/The-Farm-51-zlozylo-wniosek-o-ogloszenie-upadlosci-w-toku-postepowania-o-zatwierdzenie-ukladu-9109289.html

Lipa, jednak biznes growy nie jest taki prosty

Cytat

Spółka poinformowała, że prowadzi obecnie rozmowy z potencjalnymi inwestorami w przedmiocie pozyskania finansowania na potrzeby procesu restrukturyzacji oraz bieżącej działalności operacyjnej, w tym w szczególności finansowania przeznaczonego na pokrycie części wierzytelności oraz zapewnienie środków niezbędnych do przygotowania gry Chernobylite 2 do premiery.

Edytowane przez Reddzik