LeBomB 2 247 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja 2 godziny temu, hubio napisał(a): A zwierzałem się Ai od google To jeszcze gorzej Cytat Gdy nasi przeszkoleni weryfikatorzy pracują nad poprawą jakości modeli uczenia maszynowego dostępnych w wyszukiwarce, stosujemy szereg środków ostrożności, aby chronić prywatność użytkowników: Dane, które widzą i opisują weryfikatorzy, są oddzielone od kont użytkowników. Zautomatyzowane narzędzia pomagają rozpoznawać i usuwać znaczną część informacji umożliwiających identyfikację oraz poufnych danych osobowych. Czyli bazę danych rozwija zespół ludzi, który dostaje te dane w formie zanonimizowanej przez automat o nieznanej skuteczności anonimizacji. No i google ogólnie zbiera wszystko, nawet dźwięk jeżeli masz mikrofon. Z platformy Amazona i jej podobnych przy szkoleniu modelu AI korzystają prawie wszystkie firmy, więc to że to google a nie openAI nic nie zmienia Ponadto jakbyś poszedł do jakiejkolwiek firmy gdzie dostaniesz pracę przy kompie, to w większości pierwsze co obecnie usłyszysz, to żeby nie przekazywać absolutnie żadnych informacji i danych do AI, właśnie między innymi z tego względu, że są one gromadzone i służą do nauki modelu, więc powierzasz obcej firmie dane, których dostać nie powinna. Z której strony byś na to nie patrzył, to co napisałeś do bota zostało zapisane, sprofilowane, w jakiś sposób zanonimizowane (lepiej, gorzej, tego nie wiesz, w każdym razie proces jest odwracalny ze względu na prawo i możliwe działania służb) i obrabiane dalej w bazie danych.
hubio Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja @LeBomB powiem ci tyle: przed poznaniem Ai miałem 1 pomysł biznesowy. Po poznaniu mam już 5 Do tego ogromne poszerzenia bazy wiedzy dotyczącej nawet tego przed Ai pomysłu.
GordonLameman Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja (edytowane) . Edytowane 24 Czerwca przez GordonLameman
LeBomB Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja @GordonLameman użyłem określeń jakie padają w politykach prywatności tych usług, ale dzięki za informację.
GordonLameman Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja 4 minuty temu, LeBomB napisał(a): @GordonLameman użyłem określeń jakie padają w politykach prywatności tych usług, ale dzięki za informację. Cwaniaki z Google i OpenAI dezinformują. Wymyslają pojęcia "dezidentyfikacji" żeby ludzie nie wychwycili różnicy
Paarthurnax Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja (edytowane) Raczej zabieg celowy. Na razie tylko kary wymuszają na nich jakieś tam pozorne ograniczenia. Tak jak Gordon napisał zawsze dokonują pseudonimizacji, co teoretycznie sprawia, że dane wyglądają anonimowo i mają tylko jakiś ID ale gdzieś zawsze jest druga tabela, gdzie można to ID powiązać z użytkownikiem. Malo tego, zawsze muszą przechowywać dane osobowe użytkownika (przynajmniej przez kilka lat), żeby móc wykazać transparentność i rozliczalność. Edytowane 22 Maja przez Paarthurnax
andzic Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja (edytowane) W dniu 21.05.2026 o 00:43, hubio napisał(a): @LeBomB powiem ci tyle: przed poznaniem Ai miałem 1 pomysł biznesowy. Po poznaniu mam już 5 Do tego ogromne poszerzenia bazy wiedzy dotyczącej nawet tego przed Ai pomysłu. Edytowane 22 Maja przez andzic
Paarthurnax Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja Szanowni Państwo, zwracamy się z uprzejmą, choć stanowczą prośbą do rodziców @hubio o rozważenie wprowadzenia adekwatnych mechanizmów kontroli rodzicielskiej bądź czasowego ograniczenia dostępu do urządzeń mobilnych. Obserwowane zachowania wskazują na możliwy negatywny wpływ niekontrolowanej ekspozycji na treści cyfrowe, co w literaturze psychologicznej bywa wiązane z zaburzeniami w zakresie regulacji emocjonalnej, obniżeniem krytycznego myślenia oraz zwiększoną podatnością na sugestię. Nadmierna immersja w środowisku internetowym – szczególnie w kontekście interakcji z systemami sztucznej inteligencji – może prowadzić do zjawisk takich jak poznawcze zniekształcenia, iluzja wiedzy czy też osłabienie autonomii poznawczej. U młodych osób, których struktury poznawcze i mechanizmy samokontroli są nadal w fazie rozwoju, ryzyko to jest szczególnie istotne. Z perspektywy psychologii rozwojowej kluczowe wydaje się wprowadzenie jasnych granic oraz wsparcia w kształtowaniu zdrowych nawyków cyfrowych. Ograniczenie dostępu do niektórych treści nie jest formą restrykcji, lecz działaniem profilaktycznym, sprzyjającym prawidłowemu rozwojowi psychospołecznemu dziecka. Z wyrazami troski użytkownicy forum ithardware
hubio Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja (edytowane) A ja zwracam się do moderatorów forum o banowanie użytkowników jak ten powyżej, którzy w formie pośredniej i bezpośredniej pozwalają sobie na prowokacje i wycieczki osobiste zamiast dyskutowanie o temacie. Narusza to co najmniej kilka punktów regulaminu. Edytowane 22 Maja przez hubio
LeBomB Opublikowano 22 Maja Autor Opublikowano 22 Maja @JeRRyF3D nawet zrobili behind scenes https://higgsfield.ai/original-series/behind-the-scenes-of-mork-the-tale-of-kael/episode-0
Klakier1984 Opublikowano 30 Maja Opublikowano 30 Maja Jak kreatywnie wykorzystać AI ? Ręce opadają. https://finanse.wp.pl/nowy-sposob-polakow-na-zwrot-kosztow-za-jedzenie-wzrost-wyludzen-7287822781704288a
ket_rab Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Ja to panicznie się bałem jak z VHS obejrzałem pierwszego terminatora. Dzięki AI nawet z nim sobie fotkę zrobiłem
hubio Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 7 godzin temu, Klakier1984 napisał(a): Jak kreatywnie wykorzystać AI ? Ręce opadają. https://finanse.wp.pl/nowy-sposob-polakow-na-zwrot-kosztow-za-jedzenie-wzrost-wyludzen-7287822781704288a Polacy...... Szkoda Słów...
LeBomB Opublikowano 31 Maja Autor Opublikowano 31 Maja 8 minut temu, hubio napisał(a): Polacy...... Szkoda Słów... Problem jest bardziej ogólny
Amsztel Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca Niezly smietnik tutaj Czy ktos tutaj posiada 2x3090 lub A6000 Ampere/Ada (48GB total VRAM) i moglby sie wypowiedziec jak to wyglada jesli chodzi o przeskok z Qwen 32B Q4_K_M z przyzwoicie skonfigurowanym RAG na Qwen 32B Q6 lub Q8? Kontekst 16k–32k. Czy jest realne 70B z jakas sensowna kwantyzacja? Przy inferencji w llama.cpp - research naukowy. Czy ktos z was sprawdzal jak zmniejszyla sie ilosc halucynacji albo bledow faktograficznych albo jeszcze lepiej - zrobil analize statystyczna tych rzeczy i chcialby sie podzielic wynikami?
bofff Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca o pane, to też poczekam ja od dwóch dni używam qwen3,6 27 i 35b z MTP w q8 do ogólnego wnioskowania i poprawy kodu w niewymagających rzeczach na 5090 nawet jak wylezie poza VRAM jest 1,5-2 razy szybciej niż bez MTP, wygląda na to, żę pozwoli trzymać że RAG/większy kontekst w sensownej prędkości
Suchy211 Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca W dniu 31.05.2026 o 02:33, hubio napisał(a): Polacy...... Szkoda Słów... To nie Polacy tylko ludzie. A teraz dostali doskonałe narzędzie do oszustw. Będzie zabawa i ludzkie tragedię.
Amsztel Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca Godzinę temu, bofff napisał(a): o pane, to też poczekam ja od dwóch dni używam qwen3,6 27 i 35b z MTP w q8 do ogólnego wnioskowania i poprawy kodu w niewymagających rzeczach na 5090 nawet jak wylezie poza VRAM jest 1,5-2 razy szybciej niż bez MTP, wygląda na to, żę pozwoli trzymać że RAG/większy kontekst w sensownej prędkości 5090 dla mnie odpada - ta karta ma 32GB pamieci a kosztuje tyle co Ampere A6000 z 48GB pamieci takze do pracy to bardzo slaba opcja. Ja generalnie mysle nad dolozeniem drugiej 3090 do kompa roboczego i polaczeniu tego nvlinkiem. 4 tys. za 2x24GB pamieci to brzmi bardzo sensownie (+wymiana PSU ale to szczegol ;p).
bofff Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca (edytowane) Tak, nvlink to był fajny wynalazek i 2x3090 to chyba najrozsądniejszy wybór koszt/efekt Ale jako że lubię pograć to raczej mam do wyboru druga 5090, albo opchnąć obecna i 6000 pro A była jedna do wzięcia ostatnio... Tylko to do domowego użytku straszna fanaberia Ale możnaby wykastrowanego deepseeka V4 zmieścić Ale jeśli pojawią się openweights na poziomie opus4.6 z mtp i kompresja cache mieszczące się w 96gb to nie będzie wyboru Edytowane 4 Czerwca przez bofff
areczek1987 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca W dniu 31.05.2026 o 03:16, hubio napisał(a):
Rekomendowane odpowiedzi