Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

krótko:

ostatnio chwalono się, że AI rozwiązało kilka problemów matematycznych

naukowiec ten wraz z kolegą pracowali nad tym problemem matematycznym używając rozmaitych asystentów AI oraz Codexa od Open AI. Firma miała więc pełny wgląd i dostęp do ich dokumentów i plików
samo OpenAI, w dość śliski i prawniczy sposób, przyznało, że nie można wykluczyć, że ich modele AI uczyły się na tychże dokumentach/danych
wśród publiki (na twitterze) jest podejrzenie, że OpenAI po prostu ordynarnie "ukradło" ten research

Bardzo ciekawy precedens którego konsekwencje znacznie wykraczają poza tylko ten przypadek.

Tutaj więcej:

Edytowane przez Paw79
Opublikowano
10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Każda inteligencja która spojrzy na naszą cywilizację stwierdzi że tylko utylizacja tutaj została 🤭

Dla dobra planety by tak było, człowiek tylko niszczy i zużywa, więc jak AI będzie miała uratować planetę (bo np. partia zielonych ją zmusi) to się nie zdziwię jak zdecyduje o wypuszczeniu wirusa ;) 

Opublikowano (edytowane)

Jestem pod dużym wrażeniem tego:

Całych 2 godzin nie obejrzałem, ale ta analiza do mnie przemawia. Wniosek jest taki, że on zaleca Plan A czyli opóźnienie powstania super inteligencji do 2040r aby przygotować ludzi na zmiany, ale boi się, że to nastąpi ok, 2030-2032 i będzie źle. Zapowiada też to, że ludzie nie będą musieli wcale pracować bo całą pracę będą wykonywać roboty i Ai... To ma sens... roboty robiące roboty robiące roboty, a te robiące domy, fabryki, towary. Każdy ma dostawać na początku 23tyś dolarów rocznie a potem 4mln dolarów bo oczywiście ludzie nie będą musieli pracować, a z czegoś będą musieli żyć. Podobnie wypowiada się Elon Musk o rogu obfitości.

Natomiast albo tego nie usłyszałem bo przyznaję - nie obejrzałem całych 2 godz albo o tym nie było mowy, ale ludzka natura jest swoista. Jak niby obecny bogacz ma się poczuć w przyszłości lepiej jak wszyscy będą bogaci? To pierwsze co mi się nasunęło... A drugie - co z Afryką, co z biedną częścią Azji itp rejonami? 

Dla osób z angielskim A2 jak ja - jest dubbing PL i nawet całkiem sensowny... :) filmik ma 15mln wyświetleń. 

Co o tym myślicie drodzy forumowicze? :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Historia ludzkości pokazuje że dzielnie zmierzamy przed siebie z zamkniętymi oczami. Tutaj będzie tak samo. To jest wyścig kto będzie pierwszy, strach przed konsekwencjami wygranej jest mniejszy niż strach przed przegraniem samego wyścigu.

Zwrócę uwagę na inny problem. Dotychczas każda władza musiała mieć jakieś poparcie społeczne. Choćby 10% aby ich rękami kontrolować pozostałe 90% które wykonywały wolę władzy. Każda władza była ograniczona sumieniami tej mniejszości. Nawet za Stalina w okresie największej władzy niektórzy potrafili uniknąć wyroku śmierci. Przy robotyzacji armii i służb bezpieczeństwa te 10% przestaje być potrzebne. Przy robotyzacji przemysłu pozostałe 90% przestaje być potrzebne.
Obawiam się że okres największych ludobójstw w historii ludzkości nie minął a jest przed nami, i nie będziemy do tego potrzebowali zbuntowanej AI.

Opublikowano
58 minut temu, hubio napisał(a):

To ma sens... roboty robiące roboty robiące roboty, a te robiące domy, fabryki, towary. Każdy ma dostawać na początku 23tyś dolarów rocznie a potem 4mln dolarów bo oczywiście ludzie nie będą musieli pracować, a z czegoś będą musieli żyć. Podobnie wypowiada się Elon Musk o rogu obfitości.

Mrzonki.

Pierwsze i zasadnicze - energia, czyli czym tą całą "inteligencję" i automatyzację napędzić?
Drugie, nie mniej zasadnicze - zasoby, z czego to wszystko ma się automatycznie budować?

Trzecie, to czas - ile zajmie taka transformacja, przebudowanie wszystkiego?

To są dekady, zanim taki świat powstanie i to pewnie też nie globalnie, tak samo jak obecnie mimo niezwykłego postępu nie wszystkie codzienne rzeczy są wszędzie dostępne.

A przy takiej automatyzacji pieniądze przestaną być potrzebne. Skoro nikt nie musi nic robić, to po co jakikolwiek środek płatniczy? Idziesz do sklepu-magazynu i wybierasz co ci potrzebne.

Opublikowano (edytowane)

@Bono_UG trafne uwagi. Rzeczywiście potrzebna jest energia do napędzania centrów danych i fabryk i zasoby... Ale myślę, że autor tego filmu zakłada, że roboty robiące roboty robiące roboty zrobią takie, które stworzą nowe efektywniejsze sposoby pozyskiwania energii i zasobów...

Jak dobrze zrozumiałem już raz miał rację kiedy w 2020 prognozował, że od 2026 korporacje zaczną masowo wykorzystywać agentów ai a sama ai będzie dostępna dla niemal każdego... Z tym się nie pomylił...

On w tym filmie dowodzi, że ok 2030 powstanie super inteligencja. I on nie boi się, że to będzie za szybko tylko za wolno! Ty piszesz o dekadach, a on w swoim "optymistycznym' planie A zakłada 2035-2040. Natomiast mówi, że na 70% będzie to już ok 2030 i że będzie duży problem bo Ai to nie są ścieżki kodu, które każdy może zobaczyć tylko mózg neuronowy. Mówiąc potocznie - nikt nie wie o czym Ai myśli i nie ma procedur sprawdzających. On się nie tyle boi Ai ile tego, że Ai będzie poza kontrolą. I boi się, że jakby super ai powstała w 2030r to ludzie skokowo z roku na rok straciliby pracę w niemal wszystkich zawodach, a nie mieliby dochodów i wszystko by się zawaliło.

Ja pisałem wcześniej, że ocalą fryzjerzy czy hydraulicy... Wg nic z tego... :) Nawet użył przykładu robotów hydraulików... Powiedział, że jedynie regulacje państwowe mogą ocalić jakieś zawody. Wymienił wyłącznie sędziów...

Facet to też nie jest pierwszy lepszy bo zna od podszewki całą branżę i odszedł z Open Ai całkiem niedawno. To nie jest jakiś fizyk, matematyk albo filozof... To człowiek zajmujący się tym od początku... On ze łzami w oczach powiedział, ze boi się o swoje dzieci. Naprawdę widać, że on się tego boi... Mocny wywiad... Powinien być przypięty w tym temacie...

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Facet to też nie jest pierwszy lepszy bo zna od podszewki całą branżę i odszedł z Open Ai całkiem niedawno. To nie jest jakiś fizyk, matematyk albo filozof... 

Facet z wykształcenia jest filozofem. Przepracował w OpenAI jakieś dwa lata, odszedł w 2024 roku czyli jeszcze w czasach GPT4 a obecnie zajmuje się zawodowo snuciem wizji przyszłości poprzez swoją organizację non-profit. Całkiem dobrze mu idzie, bo zgarnia milionowe granty. Jak by nie patrzeć, kręcenie dramy jest w jego interesie. Gdyby mówił nudne rzeczy, nikt by na niego nie zwracał uwagi.

Że w Anthropicu i OpenAI jadą po bandzie niespecjalnie przejmując się bezpieczeństwem, to nie ulega wątpliwości. Na pewno też pracują tam ludzie, którzy szczerze wierzą, że już za chwilę za momencik stworzą superinteligencję i wywrócą świat do góry nogami. Ale nie znaczy to automatycznie że te wizje się spełnią.

A z innych wieści, IPO jednak nie w tym roku. 

https://www.reuters.com/legal/litigation/openai-ipo-will-not-happen-2026-amid-ai-safety-fears-altman-says-2026-09-12/

Opublikowano (edytowane)

Na bajkach pewnie zarabia więcej.

A na świecie jest przecież cała masa państw, które się na Elizjum nie załapią. Spokojnie, nadal będzie (jakaś) przyszłość dla proli. No, taka trochę gówniana, ale gdzie tam zaraz ludobójstwo... 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Globalna gospodarka większa o jedną trzecią i niemal co piąty pracownik umysłowy bez pracy. Nie za sto lat, tylko za kilka. Tak wygląda skrajny scenariusz opisany przez ekonomistów związanych z Anthropic, czyli firmą, która stworzyła Claude’a. 

Wiadomo, że raport  o AI napisany przez firmę, która na niej trzepie kasę jest tak średnio wiarygodny ale jako ciekawostkę można przeczytać.

https://subiektywnieofinansach.pl/anthropic-zbadal-co-ai-zrobi-z-gospodarka-rynkiem-pracy-czy-swiat-powie-stop/

Edytowane przez Klakier1984