Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Doamdor napisał(a):

:E

Tylko 11000 zł mandatu mogą dać za takie przegięcie? :(

5 godzin temu, Camis napisał(a):

... "Oplowicz" grubo pojechał po bandzie. No ale "musiał być szybko" ... wicie, rozumicie.

Opublikowano
17 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

gowniarz w aucie robi typowe rzeczy, ktore robią gowniarze, ktorzy dostali szybkie auto z napedem na tyl od starego

Każdy z nas kiedyś był gówniarzem, ale to nie usprawiedliwia głupoty tego łebka z vectry. 

No i złote czasy opla, kiedy to jeszcze tłukł napęd na tył (i miał naprawdę fajne modele) to prehistoria Panie. 

Gość miał dużo szczęścia i oby go to czegoś nauczyło 😉 

Opublikowano
18 godzin temu, Camis napisał(a):

Ja tam widzę bandytę za kierownicą i dziewczynki które powinny zsiąść z rowerów. Obowiązki dla WSZYSTKICH uczestników ruchu są miedzy innymi o to aby również w takich sytuacjach chociaż jedna strona zachowała się odpowiedzialnie. Wtedy szanse na wypadek drastycznie maleją. 

17 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Nic głupszego dziś nie przeczytam.

Oddaj prawo jazdy i usuń konto.

Dziewczynki nie spowodowały zagrożenia. Debil za kółkiem je spowodował. Gdyby były bez rowerów to ta sytuacja wyglądałby tak samo bo ten debil ponosi 100% winy za zdarzenie.

P.S. to jest tylko Vectra - nie ma napędu na tył. 

Co do pewnych rzeczy @Pan Mateoo ma rację. Po pierwsze, profil. Po profilu można się domyślić kto jakie  będzie miał zdanie na dany temat. To że wypowiedział się najwyraźniej zapalony rowerzysta nie ma "absolutnie żadnego znaczenia, absolutnie".

Po drugie, tak kierowca powinien dostać pokutę za swoje, a dziewczęta powinny zejść z rowerów, upewnić się że mogą wejść na przejście i je przekroczyć. Jeśli tego nie zrobiły, to przyłapane na tym powinny otrzymać swoją pokutę. 

Ja pracuję na co dzień z towarzystwie maszyn i urządzeń (a takimi są pojazdy mechaniczne) i oczekiwanie że uważać i ponosić odpowiedzialność powinien wyłącznie operator budzi w mojej duszy rechot politowania. 

17 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ale wiadomo - kierowców trzeba usprawiedliwiać. Czymkolwiek. Nawet tym, że “gówniarze tak robią”. 

No właśnie rzecz w tym, że nie trzeba. Kierowca powinien zostać odpowiednio ukarany. To rzecz oczywista, "rzeczy oczywistych nie trzeba powtarzać" parafrazując znanego polityka. Rzecz w tym, aby zacząć faktycznie oczekiwać też czegoś od innych, a nie tylko teoretycznie, "na papierze".

Opublikowano (edytowane)

Ale @Suchy211 z tego filmu wynika, że te dziewczynki nie jechały na pełnej petardzie tylko z szybkością właściwie równą jakby prowadziły ten rower. Oczywiście powinny prowadzić ale to akurat bez znaczenia dla całej sprawy bo kierowca tak czy inaczej by je mógł potrącić czy by szły z rowerami, czy po prostu szły czy tak powoli co wjechały.

Dobrze, że nie doszło do tragedii ale jakby doszło jestem pewien, że biegli i sąd by uznali, że to nie miało wpływu na spowodowanie wypadku przez kierowcę.

Zauważ, że one nawet wjeżdżając na pasy mają nogi przy ziemi, a potem poruszają się z prędkością pieszych. 

Ponieważ film opublikowała KWP Kielce to powinniśmy się dowiedzieć kto dostał zarzuty. I idę o zakład, że rodzice dziewczynek ani dziewczynki nie dostali żadnych. Za to ta k. za kierownicą to życzę jej sporych problemów prawnych. Będzie to jedna z tych spraw gdzie nie forumowi eksperci zadecydują tylko organy wymiaru sprawiedliwości.

Nie wiem kim trzeba być aby na linii ciągłej przed pasami wyprzedzać pojazd który się zatrzymał i wjeżdżać na pasy... To ja nawet tak nigdy w grach jak ETS2 czy Omsi nie pojechałem... Debilowi za kierownicą chyba coś się pomyliło za gta V... I za takie sprawy nie powinno być tylko mandatów i odebrania prawa jazdy ale dodatkowo 6 miesięcy BEZWZGLĘDNEGO więzienia i na wzór pdfów wpisania nie DOŻYWOTNIĄ listę z rejestrem publicznym i prawnym.... Jakby taka jedna k. z drugą posiedziała te 6 miesięcy to by sobie wbiła do końca życia... Bo najgorszy jest zawsze i tak 1 miesiąc lub 2 w odsiadce... Reszta nie ma znaczenia. Także takie 6 miesięcy by wbiło na psychikę tak bardzo, że by już nigdy więcej taki ktoś nie spowodował zagrożenia.

Tylko prawa nie zaostrzają bo sami politycy i ich rodziny to kierowcy, a nie piesi + całe towarzystwo owsikowo-tefaełowosko-peowskie i z 2 strony pisowkso-rydzykowe... w myśl tego, ze politycy służą sami sobie, a nie ludziom nic tu nie zmienią...

edit// jak zwykle ai wymyśliło - to dla tych co już przeczytali wcześniej :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
5 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

a dziewczęta powinny zejść z rowerów, upewnić się że mogą wejść na przejście i je przekroczyć. Jeśli tego nie zrobiły, to przyłapane na tym powinny otrzymać swoją pokutę.

Prosze, nie badz kolejny. 
Przecież na nagraniu ewidentnie widać, że się zatrzymały i zaczekały, aż będzie można bezpiecznie przedostać się na drugą stronę. Zachowały ze swojej strony ostrożność. Teoretycznie jezeli maja powyzej 10 lat, to faktycznie powinny przeprowadzic rower przez jezdnie, natomiast ten przepis jest po to, zeby rowerzysta z impetem nie wjezdzal na pasy. One sie ZATRZYMALY przed przejsciem. 

Opublikowano (edytowane)

Jak ten przepis jest po to by ktoś z impetem nie wjeżdżał na przejście to może kierowcy samochodów powinni je przez nie przepychać? Myślę, że dzięki temu byśmy unikneli wielu wypadków. 

Przepis o, którym mowa jest martwy. Czasami straż miejska lub policja urządza łapanki by nastraszyć a tak nawet na to nie zwracają uwagi.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
7 godzin temu, hubio napisał(a):

Nie wiem kim trzeba być aby na linii ciągłej przed pasami wyprzedzać pojazd który się zatrzymał i wjeżdżać na pasy... To ja nawet tak nigdy w grach jak ETS2 czy Omsi nie pojechałem...

O i to jest pierwszy dobry argument w tej sprawie, a nie jakieś pierdololo co kto powinien musieć a kto nie.

Opublikowano
W dniu 13.07.2026 o 08:47, Suchy211 napisał(a):

Ja tam widzę bandytę za kierownicą i dziewczynki które powinny zsiąść z rowerów

Dlaczego więc kierowcy tego NIE PRZEWIDUJĄ? Skoro uważasz, że dziewczynki powinny zejść z rowerów to MUSISZ to przewidywać. To jest powszechny wykręt kierowców jak czerwone zapalające się znienacka itd czy też nie wolno zatrzymać się przed pasami by puścić pieszych (bo jest zakaz, naprawdę! tyle że na inną okazję by nie ograniczać widoczności, 100 m ode mnie jest ulica zastawiona przez zwyrodnialców gdzie g* widać, tam im parkowanie przy pasach z obu stron nie przeszkadza).

23 godziny temu, lokiju napisał(a):

Jak ten przepis jest po to by ktoś z impetem nie wjeżdżał na przejście

To są bzdury z czasów PRL gdy ruch był dużo mniejszy. Tak samo był przepis by pieszy z impetem nie wpadał na przejście (np. 70-letnia staruszka pędząca chodem 20 km/h wpadła politykowi pod samochód).

To typowe wykręty zwyrodnialców za kierownicą, którzy wszelkie przepisy traktują na swoją korzyść. Najbardziej klasyczny przykład na kanale Cham Stop gdy na pasy tak samo wtargnęli rowerzystka i kierowca, wszyscy widzieli winę tylko rowerzystki (w tym kanał), kierowca będąc pewnym że ona musi zsiąść miał psi obowiązek to założyć i ją przepuścić jako pieszego, a minimum zachować szczególną ostrożność. A nie jechać na chama: "na pewno nie zejdzie" "no to ją staranuję".

Opublikowano
2 godziny temu, sino napisał(a):

MUSISZ

Grubasy MUSZĄ mniej żreć. Puff załatwione.

Palacze MUSZĄ przestać palić. Puff załatwione. 

Wszelkiej maści nieudacznicy MUSZĄ się wziąć do roboty. Puff załatwione. 

No, to rozwiązałem właśnie problem głodu, wielu nowotworów i chorób układu krążenia. Dramatycznie zmniejszyłem też zapotrzebowanie na wydatki socjalne. 

A teraz po takich moich sukcesach nie ma siły tylko MUSISZ mi przynieść mojego Nobla.

No pewnie że kierowcy muszą to i tamto. Problem w tym, że z róznych powodów od czasu do czasu tego nie robią. I to jest stała a nie zmienna. Dlatego uważać i mieć swoje obowiązki muszą mieć wszyscy uczestnicy ruchu.

Widzisz, w tym nagraniu na co wcześniej nie zwracałem uwagi rowerzystki zrobiły co trzeba. Natomiast kierowca wymiana innego który się zatrzymał. One ruszyły bo się takiego ruchu się nie spodziewały. Tak samo jak na autostradzie można dać się zaskoczyć jadąc 140 km/ha pojazdowi zbliżającemu się od zada z prędkością kolejnych 100. Więc to nie jest najlepszy przykład. Zwlaszcza że moim zdaniem kiedy już ten rowerzysta zatrzyma się, rozejrzy, to równiez moim zdaniem nie już wsiądzie sobie na ten rower i przejedzie przez przejście. 

Jednak zgodnie z prawem powinny zjeść z tego rowera. Tak długo jak będziemy oczekiwać przestrzegania prawa od jednej strony a od drugiej

nie, to będziemy mieli co mamy.

Analogiczne problemy są na przykład z pracownikami. Jeśli jednak grupa pracowników ma rygor co do wymogów BHP na przykład, a druga nie, to ta pierwsza nie będzie robić bo nie i wuj. Bez względu na konsękwencje. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a):

5 lat paki, dużo? mało?

tak średnio bym powiedział, ale znając życie majtczak dostanie tyle albo i mniej jak go wreszcie wsadzą, a zabił 3 niewinne osoby 

tutaj te dwie dziewczyny same wsiadły do mordercy drogowego który nie miał prawa jazdy i był pod wpływem alkoholu, więc to trochę inna sprawa. 

edit: z filmiku wynika, że nawet z nim spożywały alkohol, więc ponad wszelką wątpliwość wiedziały do kogo wsiadają. Tutaj również rodzice są winni moim zdaniem. 

Edytowane przez nozownikzberlina