Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z jednej strony te badania tanie, sprzęt drogi itd. ale ile tych stacji jest, jakby to był taki tragiczny biznes to by sie stacje nie utrzymały. a stare są. a od czasu do czasu nawet sie nowa otworzy. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Gang napisał(a):

ale ile tych stacji jest...

Mysłowice obok dawnej giełdy samochodowej -  na giełdzie przy bramie jedna, na przeciwko drogi druga, pracownicy mogą machać do siebie, za skrzyżowaniem 100m wcześniej 3 stacja  :E   i tak się to kręci ponad 15 lat już.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
9 godzin temu, Gang napisał(a):

z jednej strony te badania tanie, sprzęt drogi itd. ale ile tych stacji jest, jakby to był taki tragiczny biznes to by sie stacje nie utrzymały. a stare są. a od czasu do czasu nawet sie nowa otworzy. 

Większość stacji powstaje przy warsztatach - jedno napędza drugie. Stacja sama w sobie to w obecnych czasach to strzał w kolano (z każdej 100 za przegląd 40 oddajesz do kasy państwa). Ludzie, sprzęt, ogrzewanie, prąd - to obecnie kosztuje w diabły.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Gang napisał(a):

U mnie w mieścinie na 8 bodajże 7 to stacje przy jakimś biznesie, stąd się utrzymują...ta jedna szczerze mówiąc nie wiem z czego żyje :E Ta na której ja pracuję jest podpięta przy transporcie międzynarodowym.

Osobiście po 5 latach w tej branży uważam, że osoba otwierająca dziś nową stację bez bazy klientów jest po prostu głupia, bo okręgówka na której pracuję działająca od ~2000 roku przynosi właścicielowi zyski tylko dlatego, że nie musi już spłacać sprzętu i nie płaci za wynajem hali :E

Do tego dochodzi fakt, że coraz mniej osób chce iść na diagnostę...trzeba zrobić kurs, zdać egzamin państwowy (często trwa to nawet i 2 lata, mnie się udało "szybko" bo w 9 miesiącach się zamknąłem) a na dzień dzisiejszy na dzień dobry kasjerka w biedronce zarobi więcej niż początkujący diagnosta. Niedługo na stacjach będą emeryci tylko, bijący jak leci bo im nie zależy na uprawnieniach...zabiorą to zabiorą, zostanie emerytura.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

U mnie w mieścinie 3k mieszkańców (tak to jest miasto :E) są dwie stacje, jedna właśnie jakoś w okolicy 2000 roku powstała, druga chwile później, każda przy warsztacie i sklepie. Znajomy pracował na sklepie w jednej i właśnie ma na diagnostę przechodzić, ale mówi że nie bardzo mu się to widzi. Jakąś tam podwyżkę dostał, ale z drugiej strony w sklepie nic mu na głowę z samochodu nie kapało jak w kanale i było trochę wygodniej :D

Opublikowano

u mnie w pracy też jest stacja i też wiem dlaczego się spina jako tako ;) 
takie po prostu spostrzeżenie, a są stacje które działają solo i nie wiem jakim cudem.

NIe spodziewałem się, że mi to tyle frajdy sprawi i tyle czasu będzie zajmować ;)   tylko te cholerne naklejki :P 

image.png.87fd0f0251205a737b7f99a228da9b06.png

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Gang napisał(a):

młodemu... a on nie ma pół roku albo coś takiego ? ;) 

Każdy wiek jest dobry na rozpoczęcie swojego Motoryzacjnego Blabla :) a jeśli mam pół roku to tym więcej tego Blabla jest 😆

Edytowane przez larry.bigl
  • Haha 1
Opublikowano
50 minut temu, Krzysiak napisał(a):

U mnie młodzież teraz manię na jazdę ma...najstarszy (18 latek) swoim 307 po żonie, reszta (5 i 8 latek) G29 podpięta pod kompa.

Już się bałem, że 18-latek zaczął od BMW E46. :boink:

Opublikowano
Godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Każdy wiek jest dobry na rozpoczęcie swojego Motoryzacjnego Blabla :) a jeśli mam pół roku to tym więcej tego Blabla jest 😆

Trzeba od małego uczyć, u mnie młody (3,5 roku) sporo hotwheelsów, marki zna, modele też już powoli ogarnia. Na spacerze też jest gadanie o tym co jedzie. Nie wiem tylko skąd u niego takie zamiłowanie do BMW, nawet nikt w rodzinie nie ma, a on tylko beemeczki i beemeczki :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No cofnął, trudno, na szczęście udało mi się ogarnąć bilety :)

Godzinę temu, Arczevski napisał(a):

Trzeba od małego uczyć, u mnie młody (3,5 roku) sporo hotwheelsów, marki zna, modele też już powoli ogarnia. Na spacerze też jest gadanie o tym co jedzie. Nie wiem tylko skąd u niego takie zamiłowanie do BMW, nawet nikt w rodzinie nie ma, a on tylko beemeczki i beemeczki :E

To mój w tym samym wieku ale aż tak to nie jest zainteresowany, tylko jak coś to "kup mi holtilsa terenowego" :D 

Jakiś czas temu piasałem o kolumnach, kupiłem Airpulse A100, mają pier*olnięcie jakby ktoś się rozglądał ;)

Edytowane przez lesiu155