Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nigdy nie negowałem tego typu napędu... wkoło komina ;) Bawi mnie natomiast czytanie po grupach "mój 3 sekundowy do 100 elektryk niszczy wasze spalinowe"...po czym na trasie widzę te 3 sekundowce jadące 90km/h za tirem, bo inaczej zbyt szybko do celu nie dotrze. Ale i tak będą wmawiać, że to pod każdym względem lepsze rozwiązanie niż samochód spalinowy ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Druga sprawa, że też ostatnio wyraziłem chęć zakupu małego elektrycznego pierdka do miasta. Ale kolega widać tak jest zaślepiony tą nienawiścią do benzyniaków spaliniaków, że wszystkich z forum określa jako kółko wzajemnej adoracji, bo ktoś śmiał wyrazić swoje zdanie odmienne od tego, co głosi kolega.

To się leczy ziom.

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
17 minut temu, Katystopej napisał(a):

Już widzę jak 75 latek żongluje pomiędzy aplikacjami i/lub kartami płatniczymi w tel żeby zapłacić za ładowanie gdzieś na trasie, bo coś się wysrało po stronie operatora :E 

Mnie najbardziej bawi stwierdzenie, że przecież wszędzie możesz naładować auto, nawet pod marketem. Tylko ci sami ludzie nie dostrzegają, że ilość BEV na drogach nie przekracza nawet 1%, te markety i inne punkty mają max 2 ładowarki, do tego powolne. Ci sami ludzie stwierdzają, że przecież zakupy robi się dłużej niż 15minut, więc auto zdąży się podładować. Jednocześnie nie wpadną na to, że kilka innych osób może wpaść na ten sam "genialny" pomysł i też pojechać na zakupy i zająć ładowarki. A na koniec jak pytasz się gdzie ładują swoje BEV? "W domu". 

Wystarczy, że ilość BEV przekroczy kilka % udziału w rynku i skończą się tanie / darmowe ładowarki pod marketami, skończy się rumakowanie po buspasach. 

I skończą się pasożytnicze dopłaty. 

• Upvote 1
Opublikowano

Gordą też tam coś przebąkiwał o elektryku do miasta, ja sam z chęcią jeździłbym takim pierdkiem na co dzień, do pracy mam 8km, zakupy to przeważnie 2-3km od domu ale kur... nie mam tego gdzie ładować, więc gdzie sens gdzie logika. Wczoraj tankowałem na Orlenie w Kato gdzie jest supercharger Tesli, całe 4 stanowiska i wszystkie zajęte, w zwykły ponury dzień o 11 godzinie.

• Upvote 2
Opublikowano

@Krzysiak ale czy takie wyjatki maja potwierdzac jakas regule? bo ja widze dokladnie tyle samo m3/5, esek itd itp zap po autostradzie jak i EV. i tyle samo wlekacych sie za tirami na lewym pasie. tacy sa ludzie. jedni chwala sie ile ma do "setki", inni ile ma cylindrow i jak fajnie halasuja. a inni wsiadaja i jada. imo wlekacy sie EV za tirem, to juz z dluga broda stereotyp z czasow Leafow 24kWh

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Katystopej napisał(a):

A co, nie ma takiej możliwości? Zawsze wszystko działa bez problemu? Za paliwo możesz zapłacić bez problemu gotówką, z prąd nie bardzo.

Nie brzydzi Cię stanąć na plamie paliwa pod dystrybutorem? Nie wkurza Cię stanie 15minut w kolejkach na stacji?

2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

gdzie jest supercharger Tesli, całe 4 stanowiska i wszystkie zajęte, w zwykły ponury dzień o 11 godzinie.

Przecież można pojechać 5km dalej pod Biedronkę! I zrobić (niepotrzebne) zakupy!

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marko napisał(a):

Wystarczy, że ilość BEV przekroczy kilka % udziału w rynku i skończą się tanie / darmowe ładowarki pod marketami, skończy się rumakowanie po buspasach. 

I skończą się pasożytnicze dopłaty. 

Już się dawno skończyły, u siebie pod lidlem jeszcze nie widziałem, żeby ktokolwiek się ładował. Cena też nie mała bo 2.4zł po ostatnich podwyżkach, więc średnie 20kW zużycia to 45zł.

3 minuty temu, marko napisał(a):

Nie brzydzi Cię stanąć na plamie paliwa pod dystrybutorem? Nie wkurza Cię stanie 15minut w kolejkach na stacji?

Zawsze mam gumioki w bagażniku i je zakładam do tankowania :E a zapłaciłem u gościa z mobilną kasą, całość tankowanie na TIRze 90l do ducato + płatność trwała może 3 minuty xD

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Gordą też tam coś przebąkiwał o elektryku do miasta, ja sam z chęcią jeździłbym takim pierdkiem na co dzień, do pracy mam 8km, zakupy to przeważnie 2-3km od domu ale kur... nie mam tego gdzie ładować, więc gdzie sens gdzie logika. Wczoraj tankowałem na Orlenie w Kato gdzie jest supercharger Tesli, całe 4 stanowiska i wszystkie zajęte, w zwykły ponury dzień o 11 godzinie.

To samo - chętnie bym sprawdził małego piździka do jeżdżenia na miejscu, ale nie miałbym gdzie tego ładować. Myślę że tu nikt nie neguje elektryków, a po prostu śmiejemy się z tego jak są gloryfikowane. Btw wiem o którym Orlenie w Kato mówisz i bardzo rzadko tam bywam, ale zawsze zajęte :E

Opublikowano

@SuLac0no nie jest to stereotyp, bo nawet 2 tygodnie jadąc S7 od Radomia na Kraków wszystkie elektryki które mijałem jechały sobie prawym pasem za naczepą tira :D Dobrze wiemy czemu tak jadą, sam dobrze wiesz :p 

Tak jak mówię, nie mam nic do samych pojazdów co do ich właścicieli, którzy po zakupie elektryka nagle zapałali nienawiścią do spalinówek i próbują na siłę wmówić reszcie że się myli 😁

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Arczevski napisał(a):

Btw wiem o którym Orlenie w Kato mówisz i bardzo rzadko tam bywam, ale zawsze zajęte :E

No ten na 86 przed zjazdem na A4, w lato kiedyś naliczyłem tam chyba 5 czy 6 elektryków w kolejce do ładowania XD

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Już się dawno skończyły, u siebie pod lidlem jeszcze nie widziałem, żeby ktokolwiek się ładował. Cena też nie mała bo 2.4zł po ostatnich podwyżkach, więc średnie 20kW zużycia to 45zł.

Niedaleko mnie postawili jakiś czas temu ładowarkę, w ciągu roku widziałem podpięte pod nią może 3-4 auta.

Opublikowano (edytowane)

jakby to ujac, aby nie obrazac resztek czyjejs inteligencji - to jak przedstawiane sa tutaj zale, problemy, ze nic nie pasuje, ze jest nielogiczne itd itp jest w swojej formie zdecydowanie na wyzszym poziomie "samo gloryfikacji", niz ta wyimaginowana gloryfikacja EV.  marudzenie, ze 75 latek na pewno sobie nie poradzi z ladowarka/platnoscia jest tego b.dobrym przykaldem.

@Krzysiak wiem, ze tak bywa, ale przyznasz, ze uogolnianie takich sytuacji do wszystkich posiadaczy BEV jest troche naciagane.

Edytowane przez SuLac0
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Nie naczyniu na wodę, nie że nie poradzi sobie, tylko będzie miał spore trudności, gdy coś się wysypie z aplikacją uruchamiającą ładowanie i jakoś to trzeba obejść. Dasz 100% gwarancji, że aplikacja będzie działała ZAWSZE ? Idź stąd, bo jesteś niepotrzebnym źródłem frustracji i zażenowania.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, SuLac0 napisał(a):

@Krzysiak wiem, ze tak bywa, ale przyznasz, ze uogolnianie takich sytuacji do wszystkich posiadaczy BEV jest troche naciagane.

Niestety "najgłośniejsi" Ci nienawidzący spalinowych, jeśli to nawet tylko odsetek. Stąd się ich pamięta ;) Nawet tu od lat mamy @duniekjeżdżącego Teslą (sam nawet ją na żywo widziałem i się nie pogryźliśmy :E ), nigdy nikt z nim nie miał spiny w tej kwestii... więc się da ;)

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Czy Ty nie jesteś czasem właścicielem profilu Mój Samochód Elektryczny na fb, czy jakoś tak? Tak inteligentmy inaczej co zachwala elektryki przez pryzmat bmw i merców za pół miliona, ten sam poziom ignorancji faktów.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Niestety "najgłośniejsi" Ci nienawidzący spalinowych, jeśli to nawet tylko odsetek. Stąd się ich pamięta ;) Nawet tu od lat mamy @duniekjeżdżącego Teslą, nigdy nikt z nim nie miał spiny w tej kwestii... więc się da ;)

ale to nie jest odpowiedz :) skad wiesz, ze wlasnie ten "3 sekundowiec" jechal za tirem? moze mial wlaczonego autopilota i relaksacyjnie jechal sobie te 90,  bo nigdzie mu sie nie spieszylo i w sumie zawsze tak jedzie?  wytlumaczenie rownie dobre jak to, ze jechal tak wolno , bo by nie dojechal ;)

@duniek podziel sie prosze swoja opinia "jazdy za tirem" , bo jako posiadacz BEV zapewne inaczej nie jezdzisz ;) ja niestety nie pasuje do tej narracji, wiec moja opinia jako posiadacza BEV,  nie ma tutaj zadnego znaczenia

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)

Ja dwa pączki wciągnąłem dzisiaj i to będzie na tyle. Za to 2 miesiące bez piwa, w sobotę w tatralandii wypiłem jedno w basenie, w piątek lampkę wina jak przyjechaliśmy i to tyle z alkoholu w tym roku póki co :E

• Like 1
Opublikowano

U mnie leci 4 rok bez alko, wino 0% co najwyżej. Ostatnio kupiłem w Dino jakieś białe, cała butelka poszła jakby to była woda, genialne. A pączka jednego, ale zaraz trening więc wypalę go w godzinkę :E 

Opublikowano (edytowane)

@SuLac0nie napisałem że każdy w kraju posiadacz jeździ za tirem. Zarzuciłeś, że to mit sprzed lat. No jednak nie do końca mit, bo faktycznie akurat tak się złożyło, że niedawno jechałem tym odcinkiem i tak jechali, może nie ma przy S7 zbyt wielu ładowarek i stąd oszczędzali, nie wiem...nie sprawdzałem i sprawdzać nie mam zamiaru, bo nie mam takiej potrzeby. Moi klienci, którzy mieli okazję swoimi elektrykami jechać w dłuższą trasę (raczej 4 cyfrowa w jedną stronę) mówią że nigdy więcej, nie wiem... może to zakamuflowani miłośnicy diesli "tysiącdwieścienajednymbaku" którzy kupili elektryki by je oczerniać 😅😂😆

Edytowane przez Krzysiak