Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie no, bez przesady, własności prywatnej na którą ktoś zapracował nie tykamy, nawet jeśli chcemy dać nauczkę. Dom też cwaniakowi zburzysz jak będzie ciągnął prąd na lewo? Albo telefon zabierzesz bo ogląda jutuba z adblokiem?

Edytowane przez Totek
Opublikowano
7 godzin temu, Totek napisał(a):

Nie no, bez przesady, własności prywatnej na którą ktoś zapracował nie tykamy, nawet jeśli chcemy dać nauczkę. Dom też cwaniakowi zburzysz jak będzie ciągnął prąd na lewo? Albo telefon zabierzesz bo ogląda jutuba z adblokiem?

Hehe ale w sumie już paru dostało nakaz zburzenia domu bo wyjechali poza swoją działkę 

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Totek napisał(a):

Hmm, a przepadek auta lub równowartości przy pijanych kierowcach to zły jest? 

A jak kogoś zatrzymamy z nielegalną bronią lub przedmiotem to mamy ją zostawić, bo to "własność prywatną na którą ktoś zapracował"? Ta logika ma oczywiste dziury.

Jeśli chcemy karać skutecznie to trzeba też zajmować się "narzędziem" przestępstwa. 

Jeśli będize ciągnął prąd na lewo to nie dom, a a kabel i zewnętrzną instalację. Oglądanie YT z adblockiem nei jest przestępstwem, więc argument kompletnie nietrafiony.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Jeśli chcemy karać skutecznie to trzeba też zajmować się "narzędziem" przestępstwa.

a, jak nie jestes prawnym wlascicielem "narzedzia"? ;) im bardziej skomplikowane i zagmatwane przepisy, tym wiekszy problem je potem egzekwowac.

Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Hehe ale w sumie już paru dostało nakaz zburzenia domu bo wyjechali poza swoją działkę 

Jak można budować dom i wyjechać poza swoją działkę? I co z minimalnymi odległościami od granicy działki? To walnięcie się o kilka metrów a więc grubo.

Opublikowano
11 minut temu, SuLac0 napisał(a):

a, jak nie jestes prawnym wlascicielem "narzedzia"? ;) im bardziej skomplikowane i zagmatwane przepisy, tym wiekszy problem je potem egzekwowac.

No to jest równowartość wartości :) 

9 minut temu, trepek napisał(a):

Jak można budować dom i wyjechać poza swoją działkę? I co z minimalnymi odległościami od granicy działki? To walnięcie się o kilka metrów a więc grubo.

Ja wybudowałem płot na działce sąsiada bo pomylilismy słupki :E 

Specyficzna sytuacja - słupki graniczne były dwa, ale jeden sie schował xDDD 

• Haha 1
Opublikowano

Z tymi słupkami, to czasami są jaja. W starym budownictwie praktycznie nic się nie zgadza. Płoty stoją jak chcą. 

Mam jedną działkę, to ostatnio jak ją mierzyłem, to wyszło, że granica jest na... środki drogi. Na przeciwko jest pole i rolnik przez lata orania poszerzał pole tak, że cała droga się przesunęła :E

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ja wybudowałem płot na działce sąsiada bo pomylilismy słupki :E 

Walnąć się z płotem o 0.5m. to jeszcze rozumiem. Zdarza się. Różne rzeczy ze słupkami są. Ale walnąć się z budową domu o 3-4m? To jest już grubo.

18 minut temu, marko napisał(a):

Z tymi słupkami, to czasami są jaja. W starym budownictwie praktycznie nic się nie zgadza. Płoty stoją jak chcą. 

Znam to z autopsji :) Jak "prostowałem" swoją działkę to zawołałem okolicznych sąsiadów, pokazałem co i jak, wyciągneliśmy sznurek, wkopaliśmy kamień, wypiliśmy flaszkę. Jest ustalone na kolejne 25 lat :E  

BTW. Wcześniej zamówiłem geodetę, poszedł szukać starych słupków, coś tam pomierzył, powiedział, że wszystkie są źle i tyle go widziałem.

Edytowane przez trepek
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, trepek napisał(a):

Walnąć się z płotem o 0.5m. to jeszcze rozumiem. Zdarza się. Różne rzeczy ze słupkami są. Ale walnąć się z budową domu o 3-4m? To jest już grubo.

Walnąłem się o 4m :E 

Proponowałem, że odkupię, ale menda nie chciał sprzedać xD 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Walnąłem się o 4m :E 

Proponowałem, że odkupię, ale menda nie chciał sprzedać xD 

przestawiałeś go? :D

Godzinę temu, trepek napisał(a):

Ale walnąć się z budową domu o 3-4m? To jest już grubo.

takie akcje przy budowach domów to głównie kombinatorzy robią, bo naprawdę ciężko się jebnąć jak masz ogarniętego geodetę i kierasa na budowie.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
32 minuty temu, trepek napisał(a):

Aż tak pijany nigdy nie byłem by się pomylić o 4 metry, bardziej to o 5 cm... :E 

no ja po prostu zobaczyłem słiłem graniczny, a nie wpadłem na to, że tam może być inny :E 

32 minuty temu, huudyy napisał(a):

przestawiałeś go? :D

takie akcje przy budowach domów to głównie kombinatorzy robią, bo naprawdę ciężko się jebnąć jak masz ogarniętego geodetę i kierasa na budowie.

Oczywiście. Musiałem też przesunąć domek narzędziowy - przełożyliśmy trochę kostki i potem na podkładach przesuwaliśmy domek :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Hmm, a przepadek auta lub równowartości przy pijanych kierowcach to zły jest? 

Oczywiście że jest to złe, bo tylko otwiera możliwość do dalszego zabierania własności. Można bardzo szybko dopisać linijkę o przepadku własności przy przekroczeniu prędkości o 50km/h. Generalnie to tylko otwarcie przyzwolenia na taki proceder. 

Kwestia broni to osobna sprawa bo jako naród jesteśmy mega pokrzywdzeni w tym temacie. Poza tym pisałem o dobrach legalnych, kupionych za swoje ciężkie pieniądze, a sprytnie wkręciłeś w to broń.

Taka ciekawostka, średnia wartość skonfiskowanego auta wynosi 4k PLN, więc mam wrażenie, że ktoś na licytacjach robi niezłe lody, albo faktycznie tylko Matizami jeżdżą.

Edytowane przez Totek
Opublikowano
55 minut temu, Totek napisał(a):

Oczywiście że jest to złe, bo tylko otwiera możliwość do dalszego zabierania własności. Można bardzo szybko dopisać linijkę o przepadku własności przy przekroczeniu prędkości o 50km/h. Generalnie to tylko otwarcie przyzwolenia na taki proceder. 

Fajna bzdura. W tej chwili takze wystarczy dopisać taką linijkę. To niebezpieczeństwo tzw. równi pochyłej jest zawsze kiepskim argumentem. 

To jedyne co moze sprawić, że zakazy prowadzenia pojazdów przestaną być nieskuteczne ;) 

Kwestia broni to osobna sprawa bo jako naród jesteśmy mega pokrzywdzeni w tym temacie. Poza tym pisałem o dobrach legalnych, kupionych za swoje ciężkie pieniądze, a sprytnie wkręciłeś w to broń.

Ok, w przypadku przestępstw z użyciem noża, np. ze stali damasceńskiej również orzeka się przepadek narzędzia. 

Icoteraz.jpg? 

Taka ciekawostka, średnia wartość skonfiskowanego auta wynosi 4k PLN, więc mam wrażenie, że ktoś na licytacjach robi niezłe lody, albo faktycznie tylko Matizami jeżdżą.

A czym byś się spodziewał, że jeżdżą takie odpady z 15 zakazami prowadzenia pojazdów?

Opublikowano (edytowane)

Temat z bronią jest bardzo ciekawy. 

Patrząc na wszystkie aspekty, to uważam, że dobrze, że Polacy nie mają łatwego dostępu do broni. 

Powód? Polacy są agresywni z natury. Mówi się, że na Ukrainie / w Rosji jest dziki świat, na Zachodzie sami terroryści, a Polska taka bezpieczna. 

1. Skoro bezpieczna, to po co broń?

2. Mamy idiotów pieszych, mamy idiotów rowerzystów, mamy idiotów motocyklistów i mamy idiotów kierowców samochodów. Brakuje nam jeszcze idiotów z bronią palną. Mentalnie bardzo blisko nam do wschodnich sąsiadów. A po alkoholu to już w ogóle 

Edytowane przez marko
Opublikowano
1 minutę temu, marko napisał(a):

Patrząc na wszystkie aspekty, to uważam, że dobrze, że Polacy nie mają łatwego dostępu do broni. 

Powód? Polacy są agresywni z natury. Mówi się, że na Ukrainie / w Rosji jest dziki świat, na Zachodzie sami terroryści, a Polska taka bezpieczna. 

2. Mamy idiotów pieszych, mamy idiotów rowerzystów, mamy idiotów motocyklistów i mamy idiotów kierowców samochodów. Brakuje nam jeszcze idiotów z bronią palną. Mentalnie bardzo blisko nam do krajów wschodnich. A po alkoholu to już w ogóle 

Tyle, że w Polsce akurat jest dość łatwy dostęp do broni :) 

Opublikowano
15 minut temu, marko napisał(a):

2. Mamy idiotów pieszych, mamy idiotów rowerzystów, mamy idiotów motocyklistów i mamy idiotów kierowców samochodów. Brakuje nam jeszcze idiotów z bronią palną. Mentalnie bardzo blisko nam do wschodnich sąsiadów. A po alkoholu to już w ogóle 

Dostęp jest serio prosty :E 

W miesiąc pewnie bym sobie wyrobił, gdybym chciał mieć broń u siebie. :) 

Opublikowano (edytowane)

No tak. Ale musisz mieć pozwolenie. Wbrew pozorom dla wielu to już wystarczy, żeby odpuścić temat. Wystarczy spojrzeć na statystyki, jak uzbrojeni są Polacy.

A są oszołomy, co chcą powszechnego dostępu do broni.

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Dostęp jest serio prosty :E 

W miesiąc pewnie bym sobie wyrobił, gdybym chciał mieć broń u siebie. :) 

Jest prosty, ale wystarczająco skomplikowany by odsiać zdecydowaną większość debili. 

• Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, marko napisał(a):

No tak. Ale musisz mieć pozwolenie. Wbrew pozorom dla wielu to już wystarczy, żeby odpuścić temat. Wystarczy spojrzeć na statystyki, jak uzbrojeni są Polacy.

A są oszołomy, co chcą powszechnego dostępu do broni.

No i o to chodzi :) 

Nie chcemy drugiego USA.