Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątpię, by ktoś regenerował tą M32. Do auta dostałem spory plik faktur z napraw, ale nie było tam nic od skrzyni. Prędzej to, że ktoś wymienił olej i dolał więcej niż powinno być. Te skrzynie robią duże przebiegi bez napraw, jeśli zalewa się 2,5+ litra oleju i wymienia co 60-80 tys. km.

Co do Golfa. Dziwne, by po przejechaniu 5000 km łożyska zaczęły nagle tak wyć. Przy zakupie nie było tego objawu. Handlarz już się dogadał z bratem. Dorzuci "cegiełkę" do naprawy skrzyni. ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, kapcer napisał(a):

Wątpię, by ktoś regenerował tą M32. Do auta dostałem spory plik faktur z napraw, ale nie było tam nic od skrzyni. Prędzej to, że ktoś wymienił olej i dolał więcej niż powinno być. Te skrzynie robią duże przebiegi bez napraw, jeśli zalewa się 2,5+ litra oleju i wymienia co 60-80 tys. km.

Co do Golfa. Dziwne, by po przejechaniu 5000 km łożyska zaczęły nagle tak wyć. Przy zakupie nie było tego objawu. Handlarz już się dogadał z bratem. Dorzuci "cegiełkę" do naprawy skrzyni. ;) 

Za rozrząd też nie mam FV a zrobiony był ;)

Opublikowano

Auto kupiłem z przebiegiem 230 tys. km 3 lata temu. Poprzedni właściciel nie chwalił się regeneracją skrzyni, więc wydaje mi się możliwe, że jeszcze nikt nie zaglądał do jej wnętrza. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

M32 i 300k bez remontu to Sci-Fi :D 

Moja ma 390kkm, a kupiony był przy 44kkm 😛 pierwszy raz olej wymieniany był przy ~270kkm. Da się 😏

Dobrze kojarzę, że ktoś tutaj siedzi w fotowoltaice? Danny? Tescio podpisał umowę i teraz się pyta, czy solary Trina i inwerter Sofar są ok 😅 moduły 445W i Sofar 8.8 KTL-X

Tylko teraz się zastanawiam, czy ten inwerter da radę bo łącznie ma być 9,2kW... Nie wiem jaki inwerter jest teraz bo obecnie jest 3,9kW na dachu.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

Widzę, że przewija się ponownie temat wideorejestratorów.

[Telezakupy mode on]

Ma ktoś z Was ochotę na 70mai Dash Cam A800S (Front+Rear Cam)?

Kupiłem jakiś czas temu z myślą montażu, ale uznałem ostatecznie, że dotychczasowa Viofo A119 Mini 2 w zupełności wystarczy.

Kupiona w oficjalnym sklepie, pudełko fabrycznie zalakowane :)

[/Telezakupy mode off]

Opublikowano
Godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

Moja ma 390kkm, a kupiony był przy 44kkm 😛 pierwszy raz olej wymieniany był przy ~270kkm. Da się 😏

Dobrze kojarzę, że ktoś tutaj siedzi w fotowoltaice? Danny? Tescio podpisał umowę i teraz się pyta, czy solary Trina i inwerter Sofar są ok 😅 moduły 445W i Sofar 8.8 KTL-X

Tylko teraz się zastanawiam, czy ten inwerter da radę bo łącznie ma być 9,2kW... Nie wiem jaki inwerter jest teraz bo obecnie jest 3,9kW na dachu.

Nie siedzę w fotowoltaice, ale coś tam wiem. Panel jak panel. Bierze się co akurat taniego w hurtowni mają i pasuje rozmiarem na dach. ;) 

Sofar 8.8 KTL-X bez problemu ogarnie 9,2 kW. On chyba obrobi maksymalnie 11 kW według noty katalogowej, ale ta informacja do sprawdzenia. Generalnie nawet jak podłączy się więcej to po prostu obetnie moc i nie obrobi więcej niż jest w stanie. 
P.S. Mam Sofara 8.8 KTLX-G3 w garażu od 3 lat. Działa. Ogólnie bardzo dużo tych Sofarów widzę w okolicy.

• Thanks 1
Opublikowano
22 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A tam. Ja Siri wyłączyłem ze 3 lata temu :P 

Nie kłam, bo musi być aktywne, żeby CP działał. 

Ha, mam Cię ku%$a! :E 

btw

Też nie używam, bo jest gówniane i nie ma języka polskiego. 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, dannykay napisał(a):

Nie kłam, bo musi być aktywne, żeby CP działał. 

Ha, mam Cię ku%$a! :E 

btw

Też nie używam, bo jest gówniane i nie ma języka polskiego. 

Tak, masz rację - nie może być całkiem wyłączona. 

Miałem na myśli to ustawienie: IMG_4055.thumb.jpeg.091568e5ac2473786f9e2fbdbaa5db63.jpeg

Opublikowano
9 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Dobrze kojarzę, że ktoś tutaj siedzi w fotowoltaice? Danny? 

Nieee. Ale co mogę powiedzieć, to to, że więcej problemów jest ze spieprzonym montażem niż ze sprzętem. 

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Taka ciekawostka:

Jestem ciekaw przyczyn. Zmiany w pierwszeństwie pieszych weszły e życie w czerwcu 2021, jakoś wtedy też nowy taryfikator. 

Pomagać może też lepsza, bardziej przemyślana infrastruktura.

Akurat to chyba tylko zwiększyło.

Raczej duży wpływ tego, że doszło bardzo dużo nowych dróg. Zwłaszcza Ski i obwodnice. No i nawet 16 letnie auto to już 2009 rocznik, a nie 2003. Bezpieczeństwo aut z przełomu millennium kontra tych z przełomu 2010 no to dwa różne światy.

Opublikowano
1 minutę temu, KiloKush napisał(a):

Akurat to chyba tylko zwiększyło.

Niby czemu? :) 

1 minutę temu, KiloKush napisał(a):

Raczej duży wpływ tego, że doszło bardzo dużo nowych dróg. Zwłaszcza Ski i obwodnice. No i nawet 16 letnie auto to już 2009 rocznik, a nie 2003. Bezpieczeństwo aut z przełomu millennium kontra tych z przełomu 2010 no to dwa różne światy.

Tak, to też może mieć znaczący wpływ. Ale od pewnego czasu Polacy jeżdżą nieco wolniej. Dużo jest do zrobienia jeszcze, ale i tak jest lepiej niż 10-15 lat temu.

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Niby czemu? :) 

Tak, to też może mieć znaczący wpływ. Ale od pewnego czasu Polacy jeżdżą nieco wolniej. Dużo jest do zrobienia jeszcze, ale i tak jest lepiej niż 10-15 lat temu.

Filmów gdzie pieszy wchodzi pod auto/tramwaj/rower/autobus nawet nie patrząc nie brakuje. Sam też widzę jak się poruszają bez zastanowienia.

Zmalała znacząca liczba wypadków. Więc na pewno ludzie jeżdżą już bezpieczniej. 

Opublikowano
5 minut temu, KiloKush napisał(a):

Filmów gdzie pieszy wchodzi pod auto/tramwaj/rower/autobus nawet nie patrząc nie brakuje. Sam też widzę jak się poruszają bez zastanowienia.

Pojedynczy film zawsze się znajdzie. Przecież z filmów na stopcham nie będziemy oceniać wszystkich kierowców, nie? :) 

5 minut temu, KiloKush napisał(a):

Zmalała znacząca liczba wypadków. Więc na pewno ludzie jeżdżą już bezpieczniej. 

Akurat w 2024 roku liczba wypadków wzrosła :) 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Pojedynczy film zawsze się znajdzie. Przecież z filmów na stopcham nie będziemy oceniać wszystkich kierowców, nie? :) 

Akurat w 2024 roku liczba wypadków wzrosła :) 

Ale widzę co się dzieje. Kiedyś ludzie stali przed pasami, teraz potrafią wejść nie patrząc. 

Ale sam wrzuciłeś zdjęcie gdzie porównanie dotyczy 2019 vs 2024

Opublikowano
6 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ale widzę co się dzieje. Kiedyś ludzie stali przed pasami, teraz potrafią wejść nie patrząc. 

Typowy błąd poznawczy. Chcesz widzieć to widzisz :) 

6 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ale sam wrzuciłeś zdjęcie gdzie porównanie dotyczy 2019 vs 2024

Tak, ale ogólna ilość wypadków 2023 vs 2024 wzrosła. Zmniejszyła się ilość ofiar ogólnie w te 5 lat.

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Typowy błąd poznawczy. Chcesz widzieć to widzisz :) 

Tak, ale ogólna ilość wypadków 2023 vs 2024 wzrosła. Zmniejszyła się ilość ofiar ogólnie w te 5 lat.

Dlatego ja mówię, że liczba wypadków między 2019, a 2024 mocno spadła.

@ITHardwareGPT porównaj liczbę zdarzeń drogowych w Polsce w 2019 roku z rokiem 2024. 

Opublikowano
@KiloKush Konkret na bazie KGP (wypadki vs kolizje):

- Wypadki: 2019 = 30 288 → 2024 = 21 519 (−8 769; około −29%)
- Ofiary śmiertelne: 2 909 → 1 896 (−35%)
- Ranni: 35 477 → 24 782 (−30%)
- Kolizje: 455 454 → 390 580 (−64 874; około −14%)
- Zdarzenia łącznie (wypadki + kolizje): 485 742 → 412 099 (−73 643; około −15%)

TL;DR: 2024 jest wyraźnie spokojniejszy niż 2019, mimo że 2024 vs 2023 wypadki lekko podskoczyły r/r. Źródła: KGP 2019 – PDF, KGP 2024 – PDF.

gpt-5-2025-08-07

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, KiloKush napisał(a):

Dlatego ja mówię, że liczba wypadków między 2019, a 2024 mocno spadła.

Owszem spadła, tego nikt nie neguje. 

Jest jednak delikatny wzrost 2023 vs 2024.

No i ja najbardziej jestem ciekaw przyczyn. Czy tylko bezpeiczeństwo aut i infrastruktura czy jednak zmiany prawne miały jakiś wpływ. ;)

Chyba sobie odpowiem na to pytanie:

https://obserwatoriumbrd.pl/wp-content/uploads/2024/05/Analiza-PRZED-PO-zmiany-w-PoRD-2019-2023_popr.pdf

image.png.008dafe5b4a95f90e55ce240e51d81f8.png

Ciekawostka dot. limitu prędkości w nocy:

image.png.892d5720abecd2b0438b9aa21faea98d.png

Ale za to autostradowe odległości kompletnie się nie przyjęły i nic nie zmieniły:

image.png.3eeaa0ff74cd908f2dfb74570a6d8413.png

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Jestem ciekaw przyczyn. Zmiany w pierwszeństwie pieszych weszły e życie w czerwcu 2021, jakoś wtedy też nowy taryfikator. 

Pomagać może też lepsza, bardziej przemyślana infrastruktura.

Na pewno ludzie nie nabrali więcej rozumu. Stawiam że infrastruktura, lepsze nawierzchnie, więcej rond oraz... wyższe mandaty. 

Opublikowano
19 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Owszem spadła, tego nikt nie neguje. 

Jest jednak delikatny wzrost 2023 vs 2024.

No i ja najbardziej jestem ciekaw przyczyn. Czy tylko bezpeiczeństwo aut i infrastruktura czy jednak zmiany prawne miały jakiś wpływ. ;)

Chyba sobie odpowiem na to pytanie:

https://obserwatoriumbrd.pl/wp-content/uploads/2024/05/Analiza-PRZED-PO-zmiany-w-PoRD-2019-2023_popr.pdf

image.png.008dafe5b4a95f90e55ce240e51d81f8.png

Ciekawostka dot. limitu prędkości w nocy:

image.png.892d5720abecd2b0438b9aa21faea98d.png

Ale za to autostradowe odległości kompletnie się nie przyjęły i nic nie zmieniły:

image.png.3eeaa0ff74cd908f2dfb74570a6d8413.png

BMW jest bardziej popularne od Renault i Dacii. Elektryki też są szybsze niż powinny. Często widzę, że ludzie w nowych autach zwłaszcza BMW czy suvach i elektrykach jadą znacznie szybciej niż ich umiejętności czy możliwości pojazdu.

• Haha 1
  • Upvote 1