Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, marko napisał(a):

ja już pisałem, że uczę się jeżdzić na rolkach. Kryzys wieku średniego się zbliża :E 

jeszcze jest plan na deskorolkę :hahaha:

Zmieniam zdanie, następnym tematem zapewne będzie "która maść przeciwbólowa jest najlepsza" :E

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, jarux napisał(a):

Jeszcze nie bylo polecania balkoników oraz chwalenia się kto jak je stuningował :E

Za 30 lat na forum geriatrycznym będziemy o tym rozmawiać :E

46 minut temu, jarux napisał(a):

Zmieniam zdanie, następnym tematem zapewne będzie "która maść przeciwbólowa jest najlepsza" :E

Mam lewe kolano po wypadku/kontuzji 17 lat temu, czasem noga mnie aż rwie i wykręca, wtedy wjeżdża cały na srebrno Diklofenak i mogę zasnąć bez problemu :red:

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
Opublikowano

Powiem ciekawostkę ile dają lokalne sociale :)

Rodzice sprzedawali Kię Sportage. Półtorej miesiąca wisiała na otomoto, cena w dolnym zakresie średniej. Zainteresowanie tym ogłoszeniem było, hmm... sporadyczne. Raz na jakiś czas ktoś napisał, że daje jakąś śmiesznie niską kwotę i wsiada do samochodu by kupić, ktoś miał przyjechać oglądać ale finalnie nie dojechał. No słabo.

Wystawiłem ogłoszenie wczoraj na marketplace, dodałem ogłoszenie do wszystkich okolicznych grup typu kupię/sprzedam, samochody z jakiegoś tam rejonu etc. Z zegarkiem w ręku, po 18 godzinach od wystawienia, kupujący odjechał samochodem. Symboliczne targowanie o kilka % ceny i poszło. I jeszcze chętni byli na przyjazd dzisiaj. WTF :E 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

ciekawostka: poszukajcie sobie info na temat lokalizacji amerykańskich baz wojskowych. Następnie wchodzicie na marketplace, zawężacie poszukiwania do konkretnego regionu i... nagle ukaże Wam się wysyp amerykańskich aut do sprzedania :) nie wiem jak z samą papierologią, ale aut jest sporo. 

Edytowane przez marko
Opublikowano
46 minut temu, bleidd napisał(a):

Facebook marketplace? 

Tak :) jak dodasz na marketplace to FB sugeruje do jakich grup mozesz dodac ogloszenie jeszcze. Limit to 20 grup ;) co ciekawe, nie trzeba byc ich czlonkiem. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, marko napisał(a):

ciekawostka: poszukajcie sobie info na temat lokalizacji amerykańskich baz wojskowych. Następnie wchodzicie na marketplace, zawężacie poszukiwania do konkretnego regionu i... nagle ukaże Wam się wysyp amerykańskich aut do sprzedania :) nie wiem jak z samą papierologią, ale aut jest sporo. 

Marko, my nie Niemcy :E u nas hamerykanów, tym bardziej ze ściąganymi autami jak na lekarstwo :E 

miałem kiedyś kumpla co w Ramstein służył, to swoją Celicę przytargał.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Jakiego Chat AI używać do spraw prawnych? Próbuję zrobić pozew do sądu pracy z Gemini ale on cały czas gubi wątki :E Mam 6 punktów, o które chcę oskarżyć byłego pracodawcę, a Gemini co chwilę o paru zapomina :E 

No i z racji niskiej kwoty, pogorszenia stanu majątkowego brakiem wynagrodzenia oraz skomplikowaniem sprawy ( udowodnienie mobbingu, dużo długich maili od pracodawcy) od razu też składam wniosek o prawnika z urzędu.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano

@KiloKush

To jest śliski temat. 

Ogólnie najlepiej sprawdza się Claude. Teraz jest jeszcze Claude Cowork z pluginami Legal.

Ale przy mobbingu to ja bym szedł do prawnika, bo udowodnienie mobbingu jest bardzo trudne. 

Pozew o kasę to tam pal licho, ale jeśli chcesz ustalić ze doszło do mobbingu i uzyskać odszkodowanie to moim zdaniem samodzielnie nie jesteś w stanie. 

Trzeba naprawdę dobrze znać orzecznictwo żeby napisać taki pozew. Ja sam bym się nie podjął, bo od naprawdę dawna nie robię tego typu tematów z prawa pracy.

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, huudyy napisał(a):

Marko, my nie Niemcy :E u nas hamerykanów, tym bardziej ze ściąganymi autami jak na lekarstwo :E 

miałem kiedyś kumpla co w Ramstein służył, to swoją Celicę przytargał.

A co za różnica, gdzie większość aut jest targanych właśnie z DE? IMO lepiej jak zza oceanu: widzisz co kupujesz, nie jest to po przygodzie, nikt Ci nie rozwala tego widlakiem. 

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

@KiloKush

To jest śliski temat. 

Ogólnie najlepiej sprawdza się Claude. Teraz jest jeszcze Claude Cowork z pluginami Legal.

Ale przy mobbingu to ja bym szedł do prawnika, bo udowodnienie mobbingu jest bardzo trudne. 

Pozew o kasę to tam pal licho, ale jeśli chcesz ustalić ze doszło do mobbingu i uzyskać odszkodowanie to moim zdaniem samodzielnie nie jesteś w stanie. 

Trzeba naprawdę dobrze znać orzecznictwo żeby napisać taki pozew. Ja sam bym się nie podjął, bo od naprawdę dawna nie robię tego typu tematów z prawa pracy.

Mam świadka i z 10 maili gdzie widać mobbing, w tym zmuszanie pracowników do "darmowych urlopów" i innych rzeczy łamiących prawo pracy. Mój prawnik mówi, że za dużo by musiał wziąć za taką sprawę ale prawnik z urzędu powinien sobie dać radę.

Opublikowano
3 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Mam świadka i z 10 maili gdzie widać mobbing, w tym zmuszanie pracowników do "darmowych urlopów" i innych rzeczy łamiących prawo pracy. Mój prawnik mówi, że za dużo by musiał wziąć za taką sprawę ale prawnik z urzędu powinien sobie dać radę.

Hehe, wygodna wymówka :) 

10 maili to moim zdaniem będzie za mało - bo mobbing musi być długotrwały, więc trzeba wykazać pewien dłuższy odcinek czasu. 

Bezpłatne urlopy to nie mobbing - to zupełnie inna kwestia.

Czemu w ogóle uważasz, że dostaniesz prawnika z urzędu? Tam trzeba wykazać brak środków na pokrycie kosztów pomocy prawnej. 

Opublikowano

Hyundai elantra VII 1.6 cvt - kojarzy ktoś jakieś fuckupy? Rodzice się trochę na niego napalili bo prosta benzyna ponoć mało paląca. Zapaliła mi się czerwona lampka gdy zobaczyłem, że to cvt, do tego w połączeniu z wolnossącym silnikiem z wysoko położonym max momentem (jeszcze nie szukałem wykresu). Z tego co na szybko w międzyczasie znalazłem to cvt na łańcuchu .

Żeby nie było sam też szukam  :P Osobiście na ich miejscu szukałbym czegoś wielkości clio, zwłaszcza patrząc pod kątem parkowania pod blokiem. 

Opublikowano

Mi się Elantry podobają ale ten silnik zabija wszystko inne w tym aucie. W stanach masz do wyboru z 5 silników a u nas dali ten najgorszy. 

No i dla "starszych" osob tak jak gordon napisał średnio wygodnie pewnie będzie na dłuższą metę. 

Opublikowano (edytowane)

Wszedłem na stronę hujdaja rzucić okiem na elantrę z ciekawości - już jej nie ma ale stwierdzam, że ich strona jest dziwna, i30 wagon od 90k, a w konfiguratorze już 110 minimum, hb to samo - w konfiguratorze cena +20k na dzień dobry :E 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
Godzinę temu, trepek napisał(a):

@jarux Też kiedyś interesowałem się tym samochodem. Ogólnie wybór dla kogoś spokojnego, który chce jeździć bezawaryjnie, tanio i nie angażująco. Całkiem dobrze wykonany jak na swoją klasę. Szary środek robi robotę.

Ten silnik to żart i splunięcie kupującym. Auto fajne, ale totalnie pomylone z jednostką napędową.