Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Na "ropnioki" patrzę, 1.5hdi jak już. Tak, wiem, łańcuszek na wałkach, ale to w każdym aucie coś do zrobienia jest.

Jest zestaw konwersji łańcuszka z 7 mm na 8 mm. Podobno na 7mm lepiej jeździć na oleju 5W30 i też nie powinno być takiego problemu ale muszę z moim mechanikiem od Forda pogadać.

Opublikowano

Przy 1.5hdi nylko zmiana na nową górę. Do tego tragiczna trwałości dpf, wtryski też nie grzeszą trwałością.

Przy Renówkach największe ryzyko to skrzynia autoamtyczna - najczęściej jak ktoś się pozbywa to z powodu właśnie skrzyni. Osobiście patrzyłbym w kierunku Megane 4 kombi/Scenic 4 w 1.5dci - mega oszczędny motor.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, bergercs napisał(a):

Przy 1.5hdi nylko zmiana na nową górę. Do tego tragiczna trwałości dpf, wtryski też nie grzeszą trwałością.

HDI się skończyły na 1.6 HDI, aż przykro się patrzy na te nowe kosiarki. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, galakty napisał(a):

Jak ropnioki to czemu nie 1.6-2.0 TDI? Dobre silniki i sprawdzone, mechanicy też rąk nie rozkładają (ja wiem że francuskie są OK ale jednak w Polsce cały czas jakaś niechęć do nich panuje :E ) 

Naprawić silnik, to nie jest jakaś tajemna sztuka. Problem, to wszystko dookoła, a najbardziej diagnostyka. 

Poza tym łatwiej ogarnia się coś, co robisz po raz 46., niż bawić się z czymś, co widzisz 2x w roku :) Warsztaty specjalizujące się we francuzach nie mają problemów z naprawami, ale jednak Polacy wolą niemiecką trójcę i pochodne :)

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Chciałem zaproponować Accorda, ale roczniki są takie 2014-2016 :O 

No i mało ich bardzo.

I Ty Brutusie, przeciwko mnie?! Za stare, za zgnite. Nie chce zamiast muzyki słuchać jak ruda chupie xD  

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 2
Opublikowano
34 minuty temu, marko napisał(a):

Naprawić silnik, to nie jest jakaś tajemna sztuka. Problem, to wszystko dookoła, a najbardziej diagnostyka. 

Poza tym łatwiej ogarnia się coś, co robisz po raz 46., niż bawić się z czymś, co widzisz 2x w roku :) Warsztaty specjalizujące się we francuzach nie mają problemów z naprawami, ale jednak Polacy wolą niemiecką trójcę i pochodne :)

Czego nie szukałem były jakieś problemy. Ciężko dziś już szukać niezawodnych silników. A 90KM na wolnossącym też nie każdy chce bo nowe auta też już nie ważą tyle co te w latach 90 tych kiedy 90KM jeszcze jako tako starczało.

Opublikowano
11 minut temu, marko napisał(a):

Niektórzy mają więcej do koszenia :P

Ale fakt. Zwolennik elektromobilności ze spalinową kosiarką brzmi śmiesznie :E

Dzisiaj elektryczne kosiarki są już naprawdę spoko.

ja mam Stihla który robi 1500m2 na jednym akumulatorze, a mam dwa takie :) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Przy obecnej tendencji wzrostowej PB95 u mnie dobije do 7zł. 
Kupiłem 30l do kosiarki i podkaszarki. Na sezon powinno wystarczyć :P

Po miesiącu kosiarki sie dławią bo z paliwa oktany ulatują :E

btw ja mam silnik Hondy w kosiarce :E

Edytowane przez Gret
  • Haha 1