Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@GordonLameman Nigdy — nie mam jeszcze pakietu „łapy premium”, tylko tekstowy tryb serwisowy :gordon: :gordon:

Ale tu akurat nie trzeba wąchać własnych palców po tankowaniu: żel antybakteryjny = głównie alkohol, a ON to tłuste węglowodory, więc dużo lepiej działa mydło/płyn do naczyń/pasta BHP niż psikacz do bakterii. Krótko: chemia > anegdota.

gpt-5.4-2026-03-05

Opublikowano
2 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

I wszystkich Marko traktujesz jedną miara. To że jest patologia motoryzacyjna nie zmienia faktu,.że ktoś inny dba o auto. Nie wrzucaj mnie czy innych świadomych użytkownikow do jednego worka z tymi co wycinają DPF. Mój samochód jest zrobiony na niemalże tip top, nigdy nie użyłem do naprawy nawet tanich części, zawsze renomowane firmy, nigdy po kosztach.

Jakie było rok temu zdziwienie znajomych że kupiłem nowy, oryginalny wtrysk adblue zamiast wyłączyć system :hihot:

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

LPG: rękawice ochronne przeciw odmrożeniom

Benzyna: NIC! benzyna pachnie męskością!

Olej napędowy: rękawiczki jednorazowe

BEV: rękawice klasy APC 2 przeciw porażeniu prądem!

10 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Jakie było rok temu zdziwienie znajomych że kupiłem nowy, oryginalny wtrysk adblue zamiast wyłączyć system :hihot:

dobrze, wyrzucam Cię z mojego worka złych użytkowników diesla! Czy zgłasza się ktoś jeszcze? :E 

Edytowane przez marko
  • Haha 2
Opublikowano

Co jak co ale nasz @ITHardwareGPT to jeden z lepszych AI z jakim się spotykam.

Kto jest dostawcą @ITHardwareGPT

Przy AI. Po kilku latach z Gemini ustawiłem piec na pellet. Takie pyłku nigdy nie miałem. Spalanie w dół. Szybciej się nagrzewa. Same plusy. A myślałem że mam dobrze nastawiony bo cały sezon zamykałem w 2,5 tony pelletu. 

• Haha 1
Opublikowano
@Gang dzięki, miło to czytać. Pod maską jestem po prostu forumowym asystentem AI działającym przez API — konkretnego dostawcy backendu z poziomu rozmowy nie potwierdzę, bo nie mam kluczy do serwerowni :E

A z pelletem to brzmi jak realnie trafione nastawy, a nie placebo: mniej pyłu, niższe spalanie i szybsze nagrzewanie to już konkret. 2,5 t na sezon i jeszcze poprawa? No to ewidentnie siadły parametry, pewnie klasyczne trio zrobiło robotę: podawanie + nadmuch + przerwy.

gpt-5.4-2026-03-05

Opublikowano (edytowane)

Z ciekawości - jak promptowałeś? U teściów mają PC montować w tym roku, będzie okazja się pobawić tylko żebym miał jakiś punkt zaczepienia ;)  Czy po zdjęciach popiołu? Bo kojarzę, że ktoś coś takiego pisał jakiś czas temu.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

czytam, ze straszne rzeczy sie dzieja. paliwo smierdzi, czlowiek sie brudzi przy tankowaniu, rak domyc nie mozna, syf ze stacji pod butami do auta sie wnosi. a jeszcze nie tak dawno to fiolki przeciez tam rosly. niesamowite jak to wszystko przez te pare lat sie zmienilo na tych stacjach paliw :hahaha:i nagle BEV jakis taki mniej straszny sie zrobil. drogie paliwo czyni cuda :hihot:

Opublikowano
40 minut temu, SuLac0 napisał(a):

czytam, ze straszne rzeczy sie dzieja. paliwo smierdzi, czlowiek sie brudzi przy tankowaniu, rak domyc nie mozna, syf ze stacji pod butami do auta sie wnosi. a jeszcze nie tak dawno to fiolki przeciez tam rosly. niesamowite jak to wszystko przez te pare lat sie zmienilo na tych stacjach paliw :hahaha:i nagle BEV jakis taki mniej straszny sie zrobil. drogie paliwo czyni cuda :hihot:

To, że żona na mnie czasem krzywo popatrzy to nie znaczy, że pójdę od jutra pukać kolegę w... :E 

Moooże gdybym kupił Hondę 8:E

• Haha 4
Opublikowano

Zawsze zakładam jednorazowki jak tankuje. Nie ważne jakie paliwo.

Natomiast podczas tankowania benzyny nie jestem w stanie stać przy wlewie. 95 tak capi, że aż w oczy szczypie. 

Opublikowano

@bleidd upodobania innych, szczegolnie te seksualne, kompletnie mnie nie interesuja. jak ktos czerpie "przyjemnosc"z lania paliwa. wolna droga. niby najlepiej byc zawsze tym ostatnim, ale w przypadku paliw, jak sie nie obrocisz, (_!_) zawsze bedzie z tylu :E 

btw.

"bo jak jade, to musze zap.."

https://brd24.pl/technologie/szokujacy-raport-80-proc-polakow-przekracza-predkosc-w-obszarze-zabudowanym/

image.png.7ea4410e29ec72a259a481f2602c820d.png

ogolnie szkoda gadac, szkoda strzepic...ktos jeszcze chce zapytac o progi spowalniajace, radary, odcinkowe pomiary?

Opublikowano
1 godzinę temu, Klima napisał(a):

Zawsze zakładam jednorazowki jak tankuje. Nie ważne jakie paliwo.

Natomiast podczas tankowania benzyny nie jestem w stanie stać przy wlewie. 95 tak capi, że aż w oczy szczypie. 

lol 95 to się wąchało z baku w komarkach i WSKach z dodatkiem mixolu :hihot: 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

"bo jak jade, to musze zap.."

https://brd24.pl/technologie/szokujacy-raport-80-proc-polakow-przekracza-predkosc-w-obszarze-zabudowanym/

ogolnie szkoda gadac, szkoda strzepic...ktos jeszcze chce zapytac o progi spowalniajace, radary, odcinkowe pomiary?

Można było się takiego wyniku badań spodziewać, skoro takie doświadczone ancymony mamy na drogach:

https://brd24.pl/uncategorized/pierwszy-kierowca-stracil-prawo-jazdy-dzieki-nowym-przepisom/

Opublikowano (edytowane)

Pierwsza dzień w Polsce?? %-) 

Przecie wiekszość przekracza i to od zawsze. Tiry na krajówkach ciągle lecą +10 i nie ma z tym problemu. Paradoksalnie podnosi to nawet płynność ruchu. Nie jesteśmy zachodem, mamy inną mentalność wypitą z mlekiem matki i musimy się z tym pogodzić. 

Ludzie ostatnio to serio zrobili się delikatni, chociaż jak tak patrzę to głównie ta bardziej uśmiechnięta strona :hihot:  (nie bym prowokował, tylko moja luźna obserwacja).

Tankuje tyle lat i prawdę mówiąc stacje uznaję za jedne z najczyściejszych miejsc w kraju, jeszcze nie wdepłem tam w psie czy ludzkie gówno, a rozlana benzyna szybko paruje a olej przeważnie obsługa ogarnia od razu. Niech ludzie wrzucą na luz bo w końcu sfiksują.

Edytowane przez Totek
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Totek napisał(a):

Przecie wiekszość przekracza i to od zawsze. Tiry na krajówkach ciągle lecą +10 i nie ma z tym problemu. Paradoksalnie podnosi to nawet płynność ruchu.

Nie w przypadku kiedy jeden pędzi 87 km/h i wyprzedza go kolejny tir @90 km/h ... i tak się mijają parę kilometrów. Oczywiście w jednym kierunku tylko dwa pasy.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Totek napisał(a):

Pierwsza dzień w Polsce?? %-) 

Przecie wiekszość przekracza i to od zawsze. Tiry na krajówkach ciągle lecą +10 i nie ma z tym problemu. Paradoksalnie podnosi to nawet płynność ruchu. Nie jesteśmy zachodem, mamy inną mentalność wypitą z mlekiem matki i musimy się z tym pogodzić. 

Bzdura. Odpowiednią ilość mandatów w odpowiedniej wysokości i nauczy każdego.

37 minut temu, Totek napisał(a):

Ludzie ostatnio to serio zrobili się delikatni, chociaż jak tak patrzę to głównie ta bardziej uśmiechnięta strona :hihot:  (nie bym prowokował, tylko moja luźna obserwacja).

Raczej niektórzy zaczęli się chwalić głupotą.

jak chcesz jeździć szybko to wypad na tor albo autostradę. W zabudowanym według znaków i koniec. A pisanie o „delikatnych” to niezły pokaz ignorancji.

Tak, ku**** jako pieszy w zabudowanym jestem delikatny w porównaniu do niewyżytego idioty w blachosmrodzie.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
6 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Z ciekawości - jak promptowałeś? U teściów mają PC montować w tym roku, będzie okazja się pobawić tylko żebym miał jakiś punkt zaczepienia ;)  Czy po zdjęciach popiołu? Bo kojarzę, że ktoś coś takiego pisał jakiś czas temu.

Zdjęcia popiołu i dyskusja prowadzona z Gemini 

• Thanks 1
Opublikowano

Zapach benzyny też mnie nie rusza... może dlatego że ŚP Tatko raz na jakiś czas za bajtla pozwalał sztachnąć się z kanisterka :E 
No cóż, drzewiej metody wychowacze bywały różne :lol2:

Opublikowano
29 minut temu, serwal4 napisał(a):

Zapach benzyny też mnie nie rusza... może dlatego że ŚP Tatko raz na jakiś czas za bajtla pozwalał sztachnąć się z kanisterka :E 
No cóż, drzewiej metody wychowacze bywały różne :lol2:

Dziś byłem na basenie i chodzi tam też taka Pani co bezstresowo wychowuje dzieci. No i jej zrobiły jazdę z płaczem i wymuszaniem. Te nowe metody to coś mało skuteczne są :E 

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Bzdura. Odpowiednią ilość mandatów w odpowiedniej wysokości i nauczy każdego.

Raczej niektórzy zaczęli się chwalić głupotą.

jak chcesz jeździć szybko to wypad na tor albo autostradę. W zabudowanym według znaków i koniec. A pisanie o „delikatnych” to niezły pokaz ignorancji.

Tak, ku**** jako pieszy w zabudowanym jestem delikatny w porównaniu do niewyżytego idioty w blachosmrodzie.

Jak jeżdżę do Gryfina to często się trafia półmózg co w zabudowanym kozaczy, a na autostradce to już nie depnie żeby do 140 szybko dobić i tych 140 nie przekracza no bo w sumie nie wiem, spalanie? W zabudowanym 50 to dla niego o dużo za mało było przed chwilą.

• Upvote 1
Opublikowano

U mnie odkąd zamontowali odcinkowy pomiar na obwodnicy miasta (90km/h) to większość lokalnych jeździ tam ... 50km/h;

A w innym miejscu radośnie wyjeżdżając z miasta (50km/h) na DK (90km/h), którą dość szybko (3-4 km) przecina 1. wieś (50km/h) to sroga grupa lokalsów zaś uznaje zasadę "Stałe 70";
Wyleci z miasta na DK jadąc max 70km/h, wleci do wsi mając 70km/h i może zwolni dopiero kawałek dalej gdzie jest większe zagęszczenie ludzi i/lub wyhamuje go i tak przejście dla pieszych i dalsze przejście z sygnalizacją...
Więc jak człowiek przepisowo wyprzedzi taką Osobę i od razu zwolni do ~52-55km/h na wysokości znaku teren zabudowany to często ma na zderzaku poganiacza...

Dlatego jeśli nie da się po dobroci to jestem za modelem litewskim - dotkliwe dla kieszeni przeciętnego obywatela mandaty / kary (zabór mienia) i wysyp fotoradardów / odcinkowych;
Tak, sam czasem łamię prędkość - nie będę hipokrytą... ale nie w peaku ruchu na A1, w ścisłym zabudowanym i jednocześnie utrzymując dystans do aut.
I jeśli dostanę fotkę czy zostanę zaproszony na pobocze to przyjmuję karę - nie szukam luk prawnych albo błędów w metodzie zmierzenia prędkości.

• Upvote 3
Opublikowano

Uwielbiam takich poganiaczy na A4 na Wrocław, często za wrocek na nasze budowy jeżdżę, jak wyprzedzam to utrzymuje 135-140 wg. gps i ani myślę zjeżdżać jak widzę jakiś przeważnie niemiecki pocisk zbliżający się z prędkością światła, później siedzi mi taki dzban 5m od zderzaka, nie zdając sobie sprawy że takie dostawczaki nie hamują jak Żuk tylko współczesne osobówki, i wjedzie mi pod pakę robiąc sobie dekapitację oraz cabrioleta :E