Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie odkąd zamontowali odcinkowy pomiar na obwodnicy miasta (90km/h) to większość lokalnych jeździ tam ... 50km/h;

A w innym miejscu radośnie wyjeżdżając z miasta (50km/h) na DK (90km/h), którą dość szybko (3-4 km) przecina 1. wieś (50km/h) to sroga grupa lokalsów zaś uznaje zasadę "Stałe 70";
Wyleci z miasta na DK jadąc max 70km/h, wleci do wsi mając 70km/h i może zwolni dopiero kawałek dalej gdzie jest większe zagęszczenie ludzi i/lub wyhamuje go i tak przejście dla pieszych i dalsze przejście z sygnalizacją...
Więc jak człowiek przepisowo wyprzedzi taką Osobę i od razu zwolni do ~52-55km/h na wysokości znaku teren zabudowany to często ma na zderzaku poganiacza...

Dlatego jeśli nie da się po dobroci to jestem za modelem litewskim - dotkliwe dla kieszeni przeciętnego obywatela mandaty / kary (zabór mienia) i wysyp fotoradardów / odcinkowych;
Tak, sam czasem łamię prędkość - nie będę hipokrytą... ale nie w peaku ruchu na A1, w ścisłym zabudowanym i jednocześnie utrzymując dystans do aut.
I jeśli dostanę fotkę czy zostanę zaproszony na pobocze to przyjmuję karę - nie szukam luk prawnych albo błędów w metodzie zmierzenia prędkości.

• Upvote 3
Opublikowano

Uwielbiam takich poganiaczy na A4 na Wrocław, często za wrocek na nasze budowy jeżdżę, jak wyprzedzam to utrzymuje 135-140 wg. gps i ani myślę zjeżdżać jak widzę jakiś przeważnie niemiecki pocisk zbliżający się z prędkością światła, później siedzi mi taki dzban 5m od zderzaka, nie zdając sobie sprawy że takie dostawczaki nie hamują jak Żuk tylko współczesne osobówki, i wjedzie mi pod pakę robiąc sobie dekapitację oraz cabrioleta :E

Opublikowano

Mnie zdecydowanie bardziej irytują ci co jeżdżą za szybko w zabudowanym. 

Bo jeżdżą za szybko wszyscy. I to widać idealnie na mój wjeździe na S1 - przez miasto chcą jeździć 70/50, na łączniku na którym jest ograniczenie do 70 chcą jechać 90, a potem na s1… 80-90.  No czysty idiotyzm. 

Opublikowano

U mnie jest jeden prosty odcinek prawie 6km pocięty przez zabudowania oddalone od trasy W jednym miejscu jest teren zabudowany przez 2 budynki oddalone o jakieś 50m od trasy. Długość ponad 1km. Nikt nie zwalnia na tym odcinku a tu zawsze się ustawiają i właśnie teraz kogoś trzymają. 
Generalnie miejsce praktycznie do trzepania kasy bo tu nic się nie dzieje.

Ostatnio miałem akcje - wjeżdżam na wiadukt nad A2, który jest lekko po skosie i z naprzeciwka wyłania się autobus na swoim pasie a na moim małolat w trakcie wyprzedzania. Przyznam bez bicia że specjalnie przyspieszyłem by się nie wyrobił i musiał zwolnić i spowrotem schować sie za autobusem. Dostał środkowy palec ode mnie jak się mijaliśmy - wyprzedzał na wiadukcie, na  podwójnej ciągłej, na łuku nic widząc czy coś nadjeżdża z naprzeciwka.

Honda Civc 97r pełna gleba

• Haha 2
Opublikowano
13 godzin temu, Kyle napisał(a):

Nie w przypadku kiedy jeden pędzi 87 km/h i wyprzedza go kolejny tir @90 km/h ... i tak się mijają parę kilometrów. Oczywiście w jednym kierunku tylko dwa pasy.

Przy takiej różnicy to sprawnie się wyprzedzają ;) Problem jest gdy jest jedno oczko różnicy między nimi :E 

Nie bez powodu meczą kumpla od tacho żeby im kaganiec puścił 2-3 oczka wyżej ponad przepisy :hihot:

Choć "latający" Holendrzy i 178km/h zestawami latają :rotfl2:

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Mnie zdecydowanie bardziej irytują ci co jeżdżą za szybko w zabudowanym. 

Mnie dziś na równorzędnym i pasach wyprzedzał Uber... Szkoda że policja nagrań nie przyjmuje.

Opublikowano
15 godzin temu, Totek napisał(a):

Nie jesteśmy zachodem, mamy inną mentalność wypitą z mlekiem matki i musimy się z tym pogodzić. 

wypita, na pewno, ale czy z mlekiem matki? watpie :pijaczyna: i nie . nie godze sie z tym....

Opublikowano
40 minut temu, galakty napisał(a):

A kto dziś kupuje takie auto za gotówkę i chce trzymać 10 lat? :E 

Nie wiem. Dla mnie przy nowym aucie czy nawet 5 letnim ocynkowanie to był najmniejszy problem. Podwozie i profile zrobiłem woskiem i tyle. A tak to maska alu, klapa plastik zderzaki to wiadomo. 😜 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ej no emeryci też mają prawo do jazdy nowoczesnym autem :) 

No mój ojciec kupił sobie auto na emeryturę bo się w końcu dorobił i mógł kupić nowe. Oczywiście z myślą że to jego ostatnie i będzie jeździć do śmierci. Nie będzie się martwił naprawami, blacharką czy innymi problemami dojechanych aut ;)

Natomiast ja jestem po drugiej stronie barykady, lepsza większa moc w starym gruzie, ale za to mam chęci i siły by to naprawiać :lol2:

Edytowane przez Totek
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, galakty napisał(a):

Taaaa w dużym mieście jeżdżą autem do lekarza, błagam :E Tu nawet młodzi nie jeżdżą bo nie ma jak, tylko komunikacja.

jeżdżą po chodnikach :E

• Haha 1
Opublikowano
47 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja używki trzymam 10 lat a co dopiero nowe :E 

Z C5 właśnie w tym roku mi dziesięciolecie stuknie :P 

To już dycha? :o Pamiętam jak na labie wrzucałeś zdjęcia poszarpanego boku jak przyjechała z Danii. Kurła, jakie my stare ciule jesteśmy już :stukniety:

• Upvote 5