Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Katystopej napisał(a):

Wracam dzisiaj z Wawy, a na S8 zapierdala rowerzysta pasem awaryjnym xD zgłosiłem na 112, mam nadzieję że ściągnął go patrol i przywalił solidne tysiące za debilizm.

Może wcześniej paliwo mu się paliwo skończyło a miał rower na dachu. Nie miał kanistra na benzynkę w reku?:E

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Szczerze? Częściej widze kierowce wyjeżdżającego bez patrzenia niż pieszego wchodzącego na jezdnię bez rozglądania się. 

To masz szczęście. Ja u siebie w okoicy widzę coś zupełnie odwrotnego, do tego śmiało mogę powiedzieć, że około połowy przypadków jest z telefonem przy uchu.

Żeby nie było, nie bronię patologii ale bądźmy wszyscy równi wobec prawa.

• Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Coraz więcej mi się wyświetla "samochodozowego" kontentu na FB i jak tak czytam te komentarze to wychodzi na to, że absolutnym ZABOREM wolności, prawnym TERRORYZMEM, TRESOWANIEM przez lewactwo jest:

• egzekwowanie przestrzegania ograniczeń prędkości;
  • konieczność jazdy więcej niż kilka sekund za rowerzystą czy traktorem;
  • płatny parking;
  • konieczność ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;
  • konieczność parkowania dalej niż 5m od miejsca docelowego;
  • zakaz jazdy po chodniku. 

Zachowanie ludzi na tych filmach to jeden kij, ale co za debilizmy w komentarzach wypisują... 

Broniący to też kompletne ameby.

Dziś wracając z pracy pół h widziałem 3 motocyklistów wyprzedzających na przejściu dla pieszych. Jeden cisnął nawet na przejściu drogą rowerową pod prąd 

Opublikowano
17 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Jednak kierowca powinien być o level lub wyżej bardziej rozgarnięty od przeciętnego pieszego i rowerzysty 

Tak, tylko przeciętny rowerzysta jak i pieszy też ma obowiązki z których ma sięwywiązywać jak i również jest współodpowiedzialny za swoje bezpieczeństwo, a o to głównie w tym wszystkim chodzi.  

Opublikowano
2 godziny temu, jarux napisał(a):

To masz szczęście. Ja u siebie w okoicy widzę coś zupełnie odwrotnego, do tego śmiało mogę powiedzieć, że około połowy przypadków jest z telefonem przy uchu.

Żeby nie było, nie bronię patologii ale bądźmy wszyscy równi wobec prawa.

Mam te same spostrzeżenia, codziennie widzę baranów wchodzących na pasy z telefonem przy łbie.

Opublikowano
46 minut temu, Cappucino napisał(a):

Mam te same spostrzeżenia, codziennie widzę baranów wchodzących na pasy z telefonem przy łbie.

To, że patrzy w telefon nie znaczy, że się nie rozejrzał. Mógł widzieć, że jesteś odpowiednio daleko i wyegzekwować swoje pierwszeństwo :) 

Opublikowano (edytowane)

Ja w mieście przy każdym przejściu dla pieszych stosuje zasadę ograniczonego zaufania bo już nie raz jakiś idiota zapatrzony w telefon wszedł mi przed maskę. 
Jedyna sytuacja w której nie odpuszczam do skręt w prawo na skrzyżowaniu gdzie na przejściu nie ma drogi dla rowerów. Widząc jadącego rowerzystę wjeżdżam przed niego na pasy tak by zahamował i zszedł z roweru :E
Już nie raz wiązki dostałem ale tym samym odpowiedziałem - przejście dla pieszych więc złaź z roweru! 

Jestem na tym punkcie uczulony bo w małym mieście w którym 3 lata mieszkałem na przejściach dla pieszych zginęło 5 rowerzystów.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

To, że patrzy w telefon nie znaczy, że się nie rozejrzał. Mógł widzieć, że jesteś odpowiednio daleko i wyegzekwować swoje pierwszeństwo :) 

Taa, tak widzieć, że obserwując go od dluzszego czasu widziać, żeby wykonał choć najmniejszy ruch głową? A cóż przepisem zabraniającym korzystania z telefonu na przejściu?

Opublikowano
10 minut temu, jarux napisał(a):

Taa, tak widzieć, że obserwując go od dluzszego czasu widziać, żeby wykonał choć najmniejszy ruch głową? A cóż przepisem zabraniającym korzystania z telefonu na przejściu?

To samo co z ograniczeniem prędkości, zatrzymywaniem się na zielonej strzałce, parkowaniem w strefie zamieszkania i cała reszta. :) 

Opublikowano
13 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

To, że jadę autem z telefonem przy uchu nie oznacza, że się nie rozglądam. Prawo jest prawem i obowiązuje wszystkich.

12 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Jestem na tym punkcie uczulony bo w małym mieście w którym 3 lata mieszkałem na przejściach dla pieszych zginęło 5 rowerzystów.

Czyżbyś chciał poprawić ten wynik?:E

12 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

To samo co z ograniczeniem prędkości, zatrzymywaniem się na zielonej strzałce, parkowaniem w strefie zamieszkania i cała reszta. :) 

Tylko widzisz, róznica polega na tym, że ten pieszy nie ma żadnych szans w starciu z dwu tonową masą która w niego wjedzie. Więc tym bardziej powinien dbać o swoje bezpieczeństwo, każdy może się pomylić i popełnić błąd, pieszy, kierowca...a kto bardziej ucierpi?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Cappucino napisał(a):

To, że jadę autem z telefonem przy uchu nie oznacza, że się nie rozglądam. Prawo jest prawem i obowiązuje wszystkich.

Ty masz bezwzględny zakaz korzystania z telefonu w ręce. On ma względny zakaz :) 

18 minut temu, Cappucino napisał(a):

Tylko widzisz, róznica polega na tym, że ten pieszy nie ma żadnych szans w starciu z dwu tonową masą która w niego wjedzie. Więc tym bardziej powinien dbać o swoje bezpieczeństwo, każdy może się pomylić i popełnić błąd, pieszy, kierowca...a kto bardziej ucierpi?

To jest najgłupsze tłumaczenie jakie można wymyślić.

Mam w dupie te kretynskie tłumaczenia - masz jechać tak, żeby się zatrzymać. Nie umiesz? To autobus albo wiezienie. Takie są opcje. Mam dość usprawiedliwiania debilnych kierowców tym, że piesi mają o siebie dbać.

Zacznijcie jeździć tak, żeby wszyscy byli bezpieczni. Na początek zgodnie z przepisami. 

A kto pójdzie do więzienia? Kierowca. Powinien więc zadbać o swoją wolność! 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A kto pójdzie do więzienia? Kierowca. Powinien więc zadbać o swoją wolność! 

Tak samo pieszy powinien zadbać by nie trafić do kostnicy, ja jako pieszy czy rowerzysta dbam o to, Ty chyba nie. Ślepo ufasz, że kierowca jest nieomylny i uważa by nie trafić do więzienia, brawo .

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Tak samo pieszy powinien zadbać by nie trafić do kostnicy, ja jako pieszy czy rowerzysta dbam o to, Ty chyba nie. Ślepo ufasz, że kierowca jest nieomylny i uważa by nie trafić do więzienia, brawo .

Głupszych wniosków nie mogłeś wyciągnąć?

Nie, nie ufam ślepo kierowcom, bo to zafajdane złamasy, które ani przepisów nie znają, ani nawet nie mają woli się do nich stosować. Na prostej w zabudowanym niemal każdy przekracza prędkość. Mimo braku chodnika i pobocza. K-A-Ż-D-Y. 

Problemem są kierowcy. To oni jeżdżą za szybko, nie zwalaniają przed pasami, jeżdżą po chodnikach - bez tego nie byłoby tych wypadków. 
To piesi są ofiarami i ten "victim blaming" - mogł uskoczyć, mógł sie cofnąć, mógł oczami ocenić prędkośc pojazdu, wykonać skomplikowane obliczenia matematyczne i odpowiednio zareagować - jest po prosto żałośnie głupi.

Jak jest dużo przejść, dużo pieszych, spory ruch to jedź 20-30. I tyle. 

Dopóki to kierowcy cześciej łamią przepisy i narażają zdrowie oraz życie innych dopóty to oni są priorytetowym problemem. To bardzo proste. 

Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Głupszych wniosków nie mogłeś wyciągnąć?

Wnioski są dobre, to ty żyjesz w innym świecie. Gdyby tak było, nie było by wypadków a niestety są. I dużo jest też wypadków z pieszym czy rowerzystą który wtargnął na jezdnie, tu tez pewno kierowca winny, mógł przecież przewidzieć.:E

Opublikowano
39 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Mam w dupie te kretynskie tłumaczenia

Ci co leżą na cmentarzach, bo mieli pierwszeństwo, też mieli to w dupie :p Litera prawa nie uchroni zdrowia ani życia.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Czy kierowcy jeżdżą za szybko? W dużej części prawda.
Czy piesi zachowują się jak święte krowy? Tu też w dużej części prawda.

Jarux ma sporo racji, ludzie idą i nawet się nie rozejrzą bardzo często. Koło mojego domu jest przejście przez trzy pasy, z czego jeden jest do lewoskrętu i na nim często stoją ciężarówki. I nic totalnie zza nich nie widać. No i teoretycznie przecież można jechać, zawsze zwalniam prawie do 0, a ludzie idą i nawet nie patrzą. Jak ja przechodzę przez to przejście to zawsze pierwsze łeb wystawiam jeśli stoi ciężarówka. Jeszcze inną sytuacją jest ubieranie się na zupełnie czarno w nocy - nawet w mieście to bywa niebezpieczne.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
27 minut temu, Cappucino napisał(a):

Wnioski są dobre, to ty żyjesz w innym świecie. Gdyby tak było, nie było by wypadków a niestety są. I dużo jest też wypadków z pieszym czy rowerzystą który wtargnął na jezdnie, tu tez pewno kierowca winny, mógł przecież przewidzieć.:E

Nie, wnioski są głupie. Bardzo, bardzo głupie :) 

Najwięcej wypadków powodują kierowcy - prędkością, nieuwagą, wymuszaniem pierwszeństwa.
image.png.39a713a186d3f846473db933cb7739e2.png

image.thumb.png.6271fd6dcdd86c76a97d26fbcdff5e91.png

Ale oczywiście można ignorować rozum, godność człowieka, statystyki i prawdę i dalej obwiniać ofiary :) 

8 minut temu, trepek napisał(a):

Ci co leżą na cmentarzach, bo mieli pierwszeństwo, też mieli to w dupie :p Litera prawa nie uchroni zdrowia ani życia.

Dlatego jeszcze żaden pajac mnie nie potrącił - bo uważam.

Ale niemal codziennie idąc z wózkiem czy z psem mijam dziesiątki kierowców, którzy naruszają przepisy i narażają mnie, siebie i innych.  

Dlatego to kierowcy są problemem.

7 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Czy kierowcy jeżdżą za szybko? W dużej części prawda.
Czy piesi zachowują się jak święte krowy? Tu też w dużej części prawda.

Według przepisów piesi są świętymi krowami w zabudowanym. Im szybciej zmienicie mindset z "z drogi śledzie, król jedzie" na właściwy tym lepiej dla wszystkich :) 

7 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Jarux ma sporo racji, ludzie idą i nawet się nie rozejrzą bardzo często. Koło mojego domu jest przejście przez trzy pasy, z czego jeden jest do lewoskrętu i na nim często stoją ciężarówki. I nic totalnie zza nich nie widać. No i teoretycznie przecież można jechać, zawsze zwalniam prawie do 0, a ludzie idą i nawet nie patrzą. Jak ja przechodzę przez to przejście to zawsze pierwsze łeb wystawiam jeśli stoi ciężarówka. Jeszcze inną sytuacją jest ubieranie się na zupełnie czarno w nocy - nawet w mieście to bywa niebezpieczne.

W porównaniu do tego co wyprawiają kierowcy to jest promil problemów ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie, wnioski są głupie. Bardzo, bardzo głupie :) 

Najwięcej wypadków powodują kierowcy - prędkością, nieuwagą, wymuszaniem pierwszeństwa.
image.png.39a713a186d3f846473db933cb7739e2.png

Wiedziałem, że coś takiego wkleisz, jesteś strasznie przewidywalny.Co to ma do tego o czym pisałem?

Cytat

Dlatego jeszcze żaden pajac mnie nie potrącił - bo uważam.

No właśnie, uważasz i o tym cały czas pisze. Gdyby każdy pieszy tak samo respektował prawo i uważał, nie leżał by na cmentarzu. 

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

No i teoretycznie przecież można jechać, zawsze zwalniam prawie do 0, a ludzie idą i nawet nie patrzą.

i tak powinno to dzialac, nie widzsz, zwalniasz prawie do 0. malo to debili staje na pasach w korku? jedna i druga strona powinna zachowac ostroznosc, z tym, ze kierowca szczegolna, a jak widze pasy, odpalaja mi sie wszystkie lampki. a pieszy? pojecie "wtargniecie na jezdnie bezposrenio przed pojazd" z nikad sie jednak nie wzielo. :(  ogolnie staram sie robic wszystko, aby zminimalizowac ryzyko. reszta to rzut koscia...

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Według przepisów piesi są świętymi krowami w zabudowanym. Im szybciej zmienicie mindset z "z drogi śledzie, król jedzie" na właściwy tym lepiej dla wszystkich :) 

Ja wiem, że tak mówią przepisy ale mówią też o zasadzie ograniczonego zaufania. Czy to też tylko kierowców obowiązuje? Już nie bądź taki świętojebliwy ;) I jak tu trepek napisał - cmentarz jest pełny tych, co to mieli pierwszeństwo. I nie ważne, kierowca, pieszy, motocyklista czy operator wózka widłowego.

Nie życzę Ci, żeby taka święta krowa wpieprzyła Ci się prosto pod maskę. 

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 1