Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Chłop se kupił silnik 2.0gdi na aliexpress/alibabie no i wyszło tak, jak możnaby się tego spodziewać xD

A skąd gwarancja że silnik z PL byłby dobry? W sensie nowy tak, ale po "regeneracji"? 

A akurat na aliexpress to do koreańców idzie dostać oryginalne części których nie ma w PL. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Oj, ktoś zapomniał klemy odpiąć albo „autko chciało odpocząć”! :lol2: 

Moze i z temu, ale w takiej klasyfikacji chery to auta z :kupa: :) 

Dostał samochód zastępczy. A ty co byś dostał od matki, która nawet Logo musiała skopiować od lepszych od siebie (od Infiniti)? :) 

Ja wiem co byś dostał :lol2: 

:lol2: 

Ale za to jest roleta bagażnika! I klimatyzacja działa :lol2: 

Ojejku wypożyczonego nisanna mi obrażajo 

https://forum.nissanklub.pl/topic/123563-awaryjność-nissana-x-trial-e-power/

z tematu:

"Zrobiłem w wakacje 2000 km trasy i odpukać nie stanął i za każdym razem odpalił.

Szkoda że za każdym razem jak wsiadam to myślę czy odpali, to jest słabe."

Ach ten dreszczyk emocji %-)

"Witam wszystkich,musze dodac swoje doswiatczenie zblizone do ww tematu.

Od kilku miesiecy jestem wlascicielem T33e-Power,zrobilem kilka dluzszych tras ,teraz normalna miejska jazda no i zgasly ekrany multi media oraz przed kierowca.Aku doladowalem,bo myslalem ,ze to mozliwa przyczyna,jednak bez zmian.

Jutro wybieram sie do ASO i zobaczymy?

Szkoda ,bo podoba mi sie autko ale po  kompletnym bezproblemowym uzytkowaniu przez ostanie 9 lat Lexusa NX zaczynam miec watpliwosci czy dokonalem slusznej zmiany marki?"

"aktualizacja ciemnych ekranow,w moim T33 ,odmowil wspolpracy padlo wszystko nawet bagaznik sie nie otwiera,szczescie ze w garazu.

Laweta i do ASO?"

Edytowane przez SylwesterI.
  • Thanks 1
Opublikowano

Mam głęboko gdzieś co tam sobie wypisujecie. Jakbyś miał wystarczająco dużo wiedzy i obycia w temacie to byś wiedział, że odpowiadałem argumentami, którymi posługują się posiadacze chińskich :kupa: 

Jak widać - do fanów chińskiej motoryzacji i niszczenia europejskiej gospodarki trzeba pisać prościej… :) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Klima napisał(a):

Śmieszą mnie te przepychanki kredyt, leasing, gotówka... Każdy niech sobie robi jak chce i to indywidualna sprawa czy woli nowe, używane. Byle tylko nie musiał kraść żeby zakup sfinansować i jest git. 

To jest najmniej ważne, śmieszne to są teksty o ubijaniu europejskiej motoryzacji od osób, które same ją ubijają, albo wyciąganie jakichś wrzutek na temat marki x, podczas gdy cała obecna motoryzacja to badziew i tandeta. Niedługo planuję zmianę auta, które też było tandetne, ale proste konstrukcyjnie, gwara już się skończyła w tym miesiącu, a patrząc na to, co jest w salonach, to strach kupić cokolwiek, auta są przeładowane niepotrzebną techniką, można mieć szczęście i kupić auto, które nie będzie robiło problemów, albo pecha i się wkopać. Nie ważne czy to będzie chińczyk, japończyk, europejczyk ... 

To jest po prostu loteria, na jaką sztukę trafisz

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

To jest najmniej ważne, śmieszne to są teksty o ubijaniu europejskiej motoryzacji od osób, które same ją ubijają, albo wyciąganie jakichś wrzutek na temat marki x, podczas gdy cała obecna motoryzacja to badziew i tandeta.

Nie potwierdzam, jest równie tandetna jak w latach 50-80, powiedziałbym, że jest z kilkanaście poziomów lepiej. 

Opublikowano (edytowane)

a taki Gordon raz pisze że budował dom z częściowym kredytem ale spłacił szybko a innym razem że bez kredytu;)

i nic mi do tego, mam to w pupie ale wiarygodności zero

5 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nie potwierdzam, jest równie tandetna jak w latach 50-80, powiedziałbym, że jest z kilkanaście poziomów lepiej. 

Nowe auta są milion razy lepsze niż stare.

wsiadajac z fabii 2016 do fabi 2026 to jest przepasc

wsiadajac z klasy b do klasy c i wyżej to tez przepaść 

Edytowane przez wallec
Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Akurat do xtraila produkowanego w japonii ściągają części z polski %-)

tak samo jak z chin, szczegolnie, ze nissan ma tam swoja fabryke i kooperacje ;) m.in elektronika. i to moze byc szok dla kogos kto obawia sie, ze "chinskie auta szpieguja", przy okazji jezdzac z modulami "made in china" m.in ecall, bcm w swoim aucie  :hihot: 

btw. fabryka nissana w UK, odpala produkcje chinskiego chery. smuteczek :Up_to_s:

Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

ps. większość europejskiej motoryzacji opiera się na częściach z chin :cool:

czesciach i surowcach. no, ale liczy sie to, ze u nas "skladaja" to co wyprodukuja w chinach ;) nasz "patriotyzm gospodarczy" wyglada tak, ze deficyt handlowy polska-chiny to prawie 55 mld euro. wysylamy za 3, sciagamy za 58 . "patriotyzm gospdarczy" :flaga: :hahaha:

odnosnie inwestycji chinskich w pl, dotycza one glownie nowych techologii, e-mobility i zrodel odnawialnych, ale skad ignoranci moga o tym wiedziec, jezeli techologicznie nadal sa w ubieglym stuleciu :hmm:

Opublikowano
54 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

To jest najmniej ważne, śmieszne to są teksty o ubijaniu europejskiej motoryzacji od osób, które same ją ubijają, albo wyciąganie jakichś wrzutek na temat marki x, podczas gdy cała obecna motoryzacja to badziew i tandeta. Niedługo planuję zmianę auta, które też było tandetne, ale proste konstrukcyjnie, gwara już się skończyła w tym miesiącu, a patrząc na to, co jest w salonach, to strach kupić cokolwiek, auta są przeładowane niepotrzebną techniką, można mieć szczęście i kupić auto, które nie będzie robiło problemów, albo pecha i się wkopać. Nie ważne czy to będzie chińczyk, japończyk, europejczyk ... 

To jest po prostu loteria, na jaką sztukę trafisz

Nie zgodzę się. Obecne auta są dobrze wyposażone, dobrze wykonane, posiadają wyposażenie dzięki któremu jazda jest komfortowa i bezpieczna. 

• Upvote 3
Opublikowano
Teraz, Klima napisał(a):

Nie zgodzę się. Obecne auta są dobrze wyposażone, dobrze wykonane, posiadają wyposażenie dzięki któremu jazda jest komfortowa i bezpieczna. 

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to akurat wzgl. lat '90 mamy kosmiczny progres.

Opublikowano (edytowane)

Za to jakość, niezawodność, długowieczność - IMO dramat.

Taki trochę RT/PT w motoryzacji. Wszystko lśni, wyświetlacze, wow! tylko nie działa, albo padnie po dwóch latach, albo jest mało funkcjonalne / nieużyteczne.
Klamki na odciski, panele wszystkoobslugujące (masz furę za milion wszystkomającą, padnie wyświetlacz za 10$ i fura na lawetę, itd.). 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
10 minut temu, Klima napisał(a):

Obecne auta są dobrze wyposażone, dobrze wykonane

Dobrze wykonane? Czy ty w ogóle siedziałeś w jakimś nowszym aucie? %-)

Można by całą sagę książek napisać na temat tego, jak z roku na rok auta są coraz gorzej wykonywane celem maksymalizowania oszczędności. Widać to od Opla, przez Peugeoty, aż po Mercedesy, Audi czy Volvo. Chińczyków nie oceniam, bo to dalej nowość u nas. Cienkie lakiery, tandetne szyby rysujące się od patrzenia, słabo bądź wcale zabezpieczone podwozia, wycierające się tapicerki, kierownice, tandetne plastiki... Czy to tanie auto czy klasa premium - wszędzie widać coraz większe oszczędności na materiałach. To że coś na pierwszy rzut oka ładnie wygląda, to nie znaczy, że jest dobrze wykonane. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Klima napisał(a):

Nie zgodzę się. Obecne auta są dobrze wyposażone, dobrze wykonane, (...)

Poza głupkowatą AI'ową narracją i mickiewiczowskimi opisami i porównaniami, IMO niezły film opisujący dziesiejsze realia motoryzacyjne.

32 minuty temu, Kyle napisał(a):

Jakie są przez Ciebie najczęściej widziane błędy w wykonaniu obecnie produkowanych modeli?

Tak serio, w moim odczuciu, ABSOLTUNIE WSZYSTKO jest dziś gorsze, badziewiejsze, słabsze, ujowsze (i to celowo!) - tyle, że pachnie nowością i daje ułudę spokoju nówki.
Wszystkie ulepszenia są super, jeżeli działają. Nawet te najprostsze. I nawet te najprostsze mogą wpędzić do grobu albo w nerwicę. Ziomek miał mazdę (mx30 chyba?), na kopa pod zderzakiem = otwiera się bagażnik. Super bajer. Walczył długo i był o włos od rozwodu (bo myślał, że ma głupią babę), bo wielokrotnie wychodząć do roboty, z biby, pod marketem zastawał swoją furę z otwartym na oścież bagiem. Uj z potencjalnym włamem, ale deszcz zacinający przez 3h do otwartego auta, albo śnieg. Bo... jakaś zwara czy pad czujnika od tego mechanizmu. Kto tego bajeru nie miał, nawet nie wie, jak fajnie (bo nie ma świadomości, że nawet tak mało użyteczny bajer - wow! ale fajne! - może komuś napsuć nerwów). I tak można by wymieniać tydzień. Klamki na linie papilarne, stop-start, i dziesiątki innych nikomu nie potrzebnych (ale musi być innowacja!) gówien.  

Szczytem kretynizmu - dla mnie - jest pozbycie się rzeczy, które możesz obsłużyć na czuja i po ciemku, bo wiesz "gdzie są" po tygodniu użytkowania = wszelkie manulane pokrętła i dynksy i wpakowanie WSZYSTKIEGO w apę sterowaną z wyświetlacza. Najpierw piłują mordę o nieużywanie komórek, by nie odrywać uwagi i koncentracji od drogi, a pozniej CAŁA MOTORYZACJA wrzuca wszystko w panel NA ŚRODKU fury !, gdzie żeby sobie o stopień zmniejszyć temperaturę, musisz 15 sek klikać i przebijać się przez 5 poziomowe menu. DEBILIZM. 

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wamak napisał(a):

@wallecTa fabia, którą chwalisz za spalanie, to 1,4 TDI? Jaka moc i rocznik?

1.4TDI trzy cylindry, 2016 90km wersja Joy

Na dojazdy ~10-20km super.

Na trasy super, ale tylko jako robocze lub jak rozliczasz kilometrówkę bo wtedy masz auto za darmo po 25000km.

Dla większego komfortu lepiej tsi z dsg bo w piątce z hakiem się zmieści a kosztuje tyle samo.

O taka (tu akurat bez klimatroniku itd.)

Edytowane przez wallec
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Jakie są przez Ciebie najczęściej widziane błędy w wykonaniu obecnie produkowanych 

Z punktu widzenia zwykłego konsumenta to ewentualne problemy z komunikacją między telefonem a samochodem. Zwłaszcza gdy jest 2 użytkowników i wsiadają razem z swoimi telefonami. 

Z mojego punktu widzenia- jestem po pracy 😀 

Opublikowano
21 minut temu, wallec napisał(a):

Dla większego komfortu lepiej tsi z dsg bo w piątce z hakiem się zmieści a kosztuje tyle samo.

Najlepiej pojemnością 1.2, bo ma cztery cylindry. Patrzę na OLX, to z DSG jest mały wybór, filtrowałem na roczniki 2016-2020.

Nie wiem, jak z wygłuszeniem tego 1,4 TDI 3 cyl. w fabii III, ale jechałem fabią I 1,4 TDI też 3 cylindry i niestety, ale wrażenia akustyczne nie były przyjemne. Tyle że to był jeszcze motor na pompowtryskach.

Opublikowano
16 minut temu, wamak napisał(a):

Najlepiej pojemnością 1.2, bo ma cztery cylindry. Patrzę na OLX, to z DSG jest mały wybór, filtrowałem na roczniki 2016-2020.

Nie wiem, jak z wygłuszeniem tego 1,4 TDI 3 cyl. w fabii III, ale jechałem fabią I 1,4 TDI też 3 cylindry i niestety, ale wrażenia akustyczne nie były przyjemne. Tyle że to był jeszcze motor na pompowtryskach.

Tak jest, w momencie w którym mocno deptasz i wtryski leją paliwo to silnik bardzo klekocze ale jak się rozpędzisz i turlasz to jest ok.

Zaskoczylo mnie to jak ją kupowałem bo w hondzie w ogóle nie słychać że to diesel ale z racji, że mam możliwość rozliczenia każdego przejechanego kilometra po stawce 1.15zl to sobie nią jeżdżę jak paliwo jest drogie ;)

10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Hmm? Nie rozumiem o co ci chodzi.

Kazdy kto ma olej w mózgu i jest przedsiębiorca jedzie na kredycie bo to jest bezpieczne. :) 

budowałem bez, wykańczałem z. A kredytu było 300k, czyli 1/7 wydatków na dom. Czyli jakbym bez budował. Fakt, że przywiązujesz do tego tak wielką wagę dużo mówi o twoim nastawieniu ;)

nie przywiązuje do tego uwagi ale czytam co ktoś do mnie pisze

Ja nawet jak pisałem Ci że mam trzy samochody, w tym jedno za darmo i z darmowym paliwem to i tak piszesz mi jakieś bzdury że mi współczujesz, i że muszę stać na bramkach na a4 itd itp ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Klima napisał(a):

Dziś w około 40.

Ciekawe, i w jakich markach widzisz tę jakość wykonania o której piszesz?

Właśnie mi na tablicy na Fejsie wyskoczyło, Merol za jakieś 300k ;) Takie posty dość często mi wyskakują (nie wiem czemu) z różnych aut, z reguły marki premium, bo teraz tylko tam jest skóra. Lub coś co próbuje ją udawać, patrząc po fotce niżej.

Znajomemu identycznie popękał fotel w 1,5 letnim Audi Q5 (tylko na boczkach), ciekawe jak do tego podejdzie salon w którym ma wynajęte to auto - przekona się za parę miesięcy jak będzie je oddawał %-) 

Plastikowe fotele też pękają - daleko nie patrząc w Kia Sportage w najwyższej wersji GT Line jest to znany temat (tak samo jak wycierająca się kierownica). ASO oczywiście temat olewa, no ale skoro Mercedes olewa, to dziwne żeby Kia to uznała w ramach gwarancji.

zzw.jpg

• Thanks 1