Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, bbandi napisał(a):

IMO jest to fura wypasiona - chłopak chciał marzenie spełnić to sobie kupił, a że władował to władował oby wiecej się nie psuło.

Kompletnie nie rozumiem czym się tu zachwycać, chyba że niemieckie premium i duży silnik i wyposażenie... 

100x bardziej wolałbym jakieś V8 z Japonii, albo USA. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, bbandi napisał(a):

Ja też ale to jego wybór, mało osób znasz że tylko DE auta :E

Niestety zbyt wiele :E A takich co im się podobają przerośnięte SUVy mimo że wozą dziewczynę i psa też się kilku znajdzie :E 

Zamiast Q7 wolałbym GSa z V8, albo 300CC. 

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, galakty napisał(a):

Zamiast Q7 wolałbym GSa z V8, albo 300CC. 

Jeżeli to Q7 1 gen to nie ten budżet na GSa czy 300CC. Takie Q7 kupisz za połowę albo i 1/3 ceny GSa. 300C - to tylko też to stare, a nie ten nowszy (Lancia Thema po rebrandingu).

Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Żonie się podoba Volvo V40 lub V40 Cross Country. Musi być manual i teraz pytanie jaki silnik będzie najlepszy. Głównie dojazdy do pracy 15 km w jedną stronę wioskami więc bez szybkiej jazdy i korków. Ten 2.0 Turbo benzyna od Volvo jest coś warty? Bo z silników Ecoboost to nic nie chcę. Jeśli 1.6/2.0 diesel to to samo co TDCI to ten silnik wiem, że w Focusie MK3 był dobry.

1.5 i 2.0 raczej nie robią problemów

diesel raczej 2.0

dla kobiety raczej wersja CC, bo normalna wersja jest dość niska i przedni zderzak łatwo o krawężnik uszkodzić

mam doświadczenie z 2.5 benzyną 5 cylindrów turbo, coś pięknego

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, bbandi napisał(a):

Ten Q7 w Dizlu kolegi pali 18L w mieście :E zadbali o ekologie - tak jak dyszka za litr by była to fajnie po mieście śmigać.

IMO jest to fura wypasiona - chłopak chciał marzenie spełnić to sobie kupił, a że władował to władował oby wiecej się nie psuło.

Z jakiegoś powodu te Q7 są takie tanie. Z takiego samego Porsche SUV też jest tani - koszty utrzymania. Chłopak jak chciał mieć marzenie pojeździć V8 to nie w dieslu. 

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Jeżeli to Q7 1 gen to nie ten budżet na GSa czy 300CC. Takie Q7 kupisz za połowę albo i 1/3 ceny GSa. 300C - to tylko też to stare, a nie ten nowszy (Lancia Thema po rebrandingu).

Pierwsza gen średnia cena na Otomoto to jakieś 50k i to przedlift. 

3 minuty temu, bleidd napisał(a):

Pytanie czy marzeniem było V8 czy Q7, bo to jednak dwie różne rzeczy :E 

No ale V8 w dieslu.... :E :E 

Ewidentnie chciał Q7, a że TDI najtańsze i mocne to wiadomo, pokusiło i wtopa jest. 

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Pierwsza gen średnia cena na Otomoto to jakieś 50k i to przedlift. 

Ja zapomniałem, że GS był klepany od końca lat 90 :D no to by znalazł ale akurat 300C to bym nawet nie brał pod uwagę - silnik fajny ale plastik fantastic i z zewnątrz się kiepsko zestarzał. GSy z V8 są raptem 2 na otomoto teraz za ~50k ale to ponad 20 letni wóz, jak Q7.

Opublikowano

Co do nastoletnich aut z V6/V8 to każde, niezależnie od marki będzie mniejszą lub większą skarbonką bez względu na to co mówił poprzedni właściciel. Wiek, temperatury panujące pod maską, dostęp do części robią swoje. 

Opublikowano

Ale są świnki skarbonki i studnie bez dna...
Mercedesy 5gtronic+ m112 v6 niczym cie nie zaskoczy, starsze audi 2.8/2.4, PSA 3.0 benzyna... Jak ktoś robił eksploatacje to tam nie ma co sie zepsuć.

Opublikowano
Godzinę temu, jarux napisał(a):

Co do nastoletnich aut z V6/V8 to każde, niezależnie od marki będzie mniejszą lub większą skarbonką bez względu na to co mówił poprzedni właściciel. Wiek, temperatury panujące pod maską, dostęp do części robią swoje. 

26 minut temu, kubon napisał(a):

Mercedesy 5gtronic+ m112 v6 niczym cie nie zaskoczy, starsze audi 2.8/2.4, PSA 3.0 benzyna... Jak ktoś robił eksploatacje to tam nie ma co sie zepsuć.

Jeszcze wolnossące V6 3.6L od GM apropo aut max 10 letnich. Tam poza łańcuchem rozrządu ( który nagle Ci nie walnie tylko będzie hałasował i który można zmienić na mocniejszy) praktycznie nie ma żadnych problemów. 

Opublikowano
49 minut temu, kubon napisał(a):

3.0 PSA ;) Akurat miałem ten silnik i co nieco wiem o nim. Gwarantuje, że po tylu latach jak ruszysz cokolwiek przy nim wymagającego poruszenia wiązkami skończy się to litanią błędów przez rozpadające się od ciepła przewody jak i złącza. Brak części zamiennych również nie ułatwia eksploatacji.

Co do problemu elektryki to tyczy się większości ciepłych silników z większą ilością lat na karku.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jarux napisał(a):

Co do problemu elektryki to tyczy się większości ciepłych silników

... a jakie (spalinowe silniki) nie są ciepłe? No może hybrydowe (spalinowe silniki pracujące w hybrydach) faktycznie statystyczną średnią temperaturę pracy mają niższą.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

... a jakie (spalinowe silniki) nie są ciepłe? No może hybrydowe (spalinowe silniki pracujące w hybrydach) faktycznie statystyczną średnią temperaturę pracy mają niższą.

Porównaj sobie komorę silnika w której jest Vka i R4, a następnie pomyśl, w którym wypadku będzie panowała wyzsza temperatura pod maską ? 

Przy 3.0 w lagunie 2 pod maską zmierzyłem 70+ i to z tego co pamiętam w nie najcieplejszy dzień. 

• Upvote 1
Opublikowano

Wlasnie kupiłem części rozrządu do 6A13 czyli 2.5 V6 z 98 roku - zestaw SKF z 2024 roku (pasek, rolki, pompa wody) napinacz herth buss.

Części są nadal produkowane i wysokiej jakosci mimo że produkcja modelu zakończona ponad 20lat temu.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarux napisał(a):

Porównaj sobie komorę silnika w której jest Vka i R4, a następnie pomyśl, w którym wypadku będzie panowała wyzsza temperatura pod maską ? 

No tam w Corsa D, to R4 całkiem solidnie podgrzewała komorę, a teraz pomyśl, jak byś tam zmieścił "Vke" x-P Innymi słowy wiadomo że im więcej ciepła emituje silnik i im gorzej jest ono wyrzucane, tym cieplej pod maską, a nie zależy to bezpośrednio od "komór i Vałek". Chłodno to jest w Tiggo 4 pod maską ... silnik wysokiej sprawności cieplnej (~40% benzyna), który przy np. jeździe miejskiej, to jest włączony może przez 25% czasu x-P ... i teraz pomyśl czemu klasyczne rozwiązania, jeszcze sprzed lat, to wszystkie są po jednych pieniądzach "rozżarzone piekarniki", niezależnie czy Vka, czy Rka.