galakty 5 514 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 33 minuty temu, lesiu155 napisał(a): Przecież właśnie cały mój wywód ma taki sam sens, tylko nie napisany wprost Nooo - czym jest DPF? Filtrem. Ni mniej, ni więcej. Jedynie co - to że się co jakiś czas dopala. Więc tak naprawdę jest potrzebny tylko sterownik, który będzie zczytywał zapełnienie filtra i włączał wypalanie. To nie jest akurat skomplikowane, nie musisz grzebać w ECU, możesz to zrobić zupełnie zewnętrznie. Jedyny problem to właśnie być może z racji gorszego składu spalin będzie się szybciej zapychał. Czym jest silnik? No silnikiem, nic więcej. Ma spalać ropkę i jechać Przez DPF/sterownik to się niejeden diesel zatarł, to nie jest takie proste... To nie katalizator!
TheMr. 3 122 Opublikowano 13 godzin temu Autor Opublikowano 13 godzin temu https://techlove.pl/100km/ Fajna strona do obliczenia sobie na spokojnie ile zyskamy jeżdżąc EV. 1
kubon 225 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Prosze o nie wklejanie treści promujących homoseksualizm 2 1
JeRRyF3D 2 500 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Panowie. Awaryjność. Co bedzie łatwiejsze / tańsze w utrzymaniu w ujęciu lat. Toyota (corolla, CHR, yaris...) 1.8. Kilkulatek. Klasyczna "benzyna + manual" VS "hybryda +e cvt". Legendy mówią, że hybryda z ectv są "niepsujące" (a przy tym z 15K droższe). Geriatria przemawia "dobra, dobra... klasyk to klasyk, jak sie ta cała ectv sypnie, to duppa". Jazda miasto - w koło słupa (i to małego słupa).
Kyle 676 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Prosta benzyna (manual+silnik MPI wolnossący) będzie więcej palił w mieście (obstawiam x2) ale ultra-prosty, niepsujący się. ... ja wybrałbym e-CVT, bo manual dla mnie nieakceptowalny, ale jeśli dopuszczałbym manual, to już sprawa nie jest taka prosta w wyborze. ps. nie wolałbyś kupić nowego auta z salonu? Nowy VW Polo to 62190 PLN BRUTTO.
DjXbeat 852 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 9 godzin temu, TheMr. napisał(a): https://techlove.pl/100km/ Fajna strona do obliczenia sobie na spokojnie ile zyskamy jeżdżąc EV. Zaraz Cię głąby wyśmieją a strona oddaje realne różnice w koszcie jazdy BEV vs ICE. W G12W w sezonie zimowym wychodzi mi dokładnie 11zł/100km jeśli już mam auto ładować w nocy. Edytowane 4 godziny temu przez DjXbeat 1
Lypton 1 303 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 8 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a): Jazda miasto - w koło słupa (i to małego słupa). Więc nic nie przemawia za benzyną w manualu. Silnik pewnie nawet nie zdąży się rozgrzać, więc możliwe (bardzo) są wyniki powyżej 10l/100km. A w przypadku zaturbionego, to dodatkowo będzie pracował w bardzo niekorzystnych dla siebie warunkach. 1 1
SuLac0 764 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Teraz, Lypton napisał(a): Więc nic nie przemawia za benzyną w manualu. w takich warunkach wszystko przemawia tylko za jednym - BEV. wiec "trojke, trojke wybierz" 1 1
TheMr. 3 122 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Lypton napisał(a): Więc nic nie przemawia za benzyną w manualu. Silnik pewnie nawet nie zdąży się rozgrzać, więc możliwe (bardzo) są wyniki powyżej 10l/100km. A w przypadku zaturbionego, to dodatkowo będzie pracował w bardzo niekorzystnych dla siebie warunkach. What? 90 stopni w benzynie osiąga się po 4-5 minutach, i 2-3 kilometrach. Nawet przy obecnych temperaturach 7-8 stopni w nocy. 2 godziny temu, DjXbeat napisał(a): Zaraz Cię głąby wyśmieją a strona oddaje realne różnice w koszcie jazdy BEV vs ICE. W G12W w sezonie zimowym wychodzi mi dokładnie 11zł/100km jeśli już mam auto ładować w nocy. Moj następny samochód to będzie EV, miałem bawić się w CLSa w AMG ale powoli już nie ten wiek by się lansować i pokazywać, chociaż jakieś młode dziewczyny by się wyrwało
Kyle 676 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, TheMr. napisał(a): What? 90 stopni w benzynie osiąga się po 4-5 minutach, i 2-3 kilometrach. Nawet przy obecnych temperaturach 7-8 stopni w nocy. ... może to zależy od modelu samochodu. Wiele źródeł twierdziło do niedawna, że współczesne benzyny (niehybrydowe oczywiście) są rozgrzane gdzieś powyżej 10 kilometrów jazdy.
Lypton 1 303 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 7 minut temu, TheMr. napisał(a): What? 90 stopni w benzynie osiąga się po 4-5 minutach, i 2-3 kilometrach. Nawet przy obecnych temperaturach 7-8 stopni w nocy. No to ma na styku, bo w sąsiednim temacie wspominał, że głównie do roboty, do której ma 4km.
bleidd 1 532 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Aż to sprawdzę jutro jak będę jechał, ale wydaje mi się, że znacznie dłużej.
SylwesterI. 1 466 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Po 2-3km to gaśnie kontrolka zimnego silnika, ale to nie znaczy ze już osiągnął temperaturę roboczą.
TheMr. 3 122 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 7 minut temu, Lypton napisał(a): No to ma na styku, bo w sąsiednim temacie wspominał, że głównie do roboty, do której ma 4km. Może na styku, ale jeszcze gorzej będzie miał w dieslu No jedyne rozwiązanie to EV albo miękka hybryda żeby elektrykiem robić te ~30 km. Edytowane 1 godzinę temu przez TheMr.
galakty 5 514 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 18 minut temu, TheMr. napisał(a): What? 90 stopni w benzynie osiąga się po 4-5 minutach, i 2-3 kilometrach. Nawet przy obecnych temperaturach 7-8 stopni w nocy. Płynu chłodniczego, nie oleju a to on ma znaczenie.
bleidd 1 532 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Mi pokazuje temperaturę oleju dlatego jutro w drodze do pracy to sprawdzę po ilu minutach i kilometrach osiągnie 90st.
trepek 2 062 Opublikowano 43 minuty temu Opublikowano 43 minuty temu 31 minut temu, bleidd napisał(a): Aż to sprawdzę jutro jak będę jechał, ale wydaje mi się, że znacznie dłużej. Zależy pewnie od danych rozwiązań. Obecne benzyny nagrzewają się bardzo szybko, szczególnie, że duża część (zwłaszcza hybrydowa) wyposażona jest w wymiennik ciepła za katalizatorem i odzyskuje się część ciepła ze spalin. W Lexusie ES po kilometrze uzyskiwało się temp roboczą płynu.
galakty 5 514 Opublikowano 34 minuty temu Opublikowano 34 minuty temu (edytowane) Ale to też nie do końca adekwatne, bo hybrydy tym bardziej nie są rozgrzane... Widziałem kiedyś temat gościa co miał Corollę i aplikacją sprawdzał, prawie zawsze silnik był niedogrzany zimą, czasami musiał się włączać żeby nabrać temperatury mimo że prąd w baterii był. Pomijając nagar i wytrącanie wody to krótkie odcinki dla benzyny głównie wpływają na spalanie. Gorzej w trysku bezpośrednim, a najgorzej w dieslu gdzie będzie to wręcz zabójcze dla silnika i DPF. Edytowane 34 minuty temu przez galakty
Seyren 33 Opublikowano 23 minuty temu Opublikowano 23 minuty temu Dlatego do hybryd leje się wodę 0w-16.
bleidd 1 532 Opublikowano 8 minut temu Opublikowano 8 minut temu 33 minuty temu, trepek napisał(a): Zależy pewnie od danych rozwiązań. Obecne benzyny nagrzewają się bardzo szybko, szczególnie, że duża część (zwłaszcza hybrydowa) wyposażona jest w wymiennik ciepła za katalizatorem i odzyskuje się część ciepła ze spalin. W Lexusie ES po kilometrze uzyskiwało się temp roboczą płynu. No domyślam się, że to może nie być miarodajne dla każdej benzyny, ale z czystej ciekawości to sprawdzę. Obstawiam, że dobicie do 90st zajmie mi znacznie więcej czasu niż 4-5 minut no ale nie przesądzam jeszcze wyniku.
Rekomendowane odpowiedzi