Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

IMHO nie warto kupować Dysona, znacznie lepszym rozwiązaniem jest odkurzacz jeżdżący.

Nie podzielam Twojego zdania. Miałem odkurzacz autonomiczny za ponad 3 kafle, sprzedałem po niecałym roku bo irytowało mnie to, że zahaczył się pod krzesłem, wjechał pod kanapę i utknął i tak dalej. Totalnie zmarnowany pieniądz.

Mam Dysona V11, już z dobre 5-6 lat i jest to mój drugi pionowy odkurzacz (wcześniej był jakiś Dirt Devil). Odkurzam dużo, często jakieś kurze po pracach w domu i jest to sprzęt totalnie bezobsługowy (poza czyszczeniem filtrów). I nie ma on u mnie taryfy ulgowej, jak szlifuje gdzieś gładzie pierw przejeżdżam fafikiem, później na czysto Dysonem. Jak mi kiedyś w Dysonie pękł pierścień uszczelniający od zasobnika śmieci to na allegro cała lista zamienników po 20zł.

Świetny sprzęt ale drogi. Jak ktoś ma możliwość finansową to warto. Kupujesz, używasz, zapominasz że są inne odkurzacze.

Opublikowano
4 minuty temu, trepek napisał(a):

Nie podzielam Twojego zdania. Miałem odkurzacz autonomiczny za ponad 3 kafle, sprzedałem po niecałym roku bo irytowało mnie to, że zahaczył się pod krzesłem, wjechał pod kanapę i utknął i tak dalej. Totalnie zmarnowany pieniądz.

Mam Dysona V11, już z dobre 5-6 lat i jest to mój drugi pionowy odkurzacz (wcześniej był jakiś Dirt Devil). Odkurzam dużo, często jakieś kurze po pracach w domu i jest to sprzęt totalnie bezobsługowy (poza czyszczeniem filtrów). I nie ma on u mnie taryfy ulgowej, jak szlifuje gdzieś gładzie pierw przejeżdżam fafikiem, później na czysto Dysonem. Jak mi kiedyś w Dysonie pękł pierścień uszczelniający od zasobnika śmieci to na allegro cała lista zamienników po 20zł.

Świetny sprzęt ale drogi. Jak ktoś ma możliwość finansową to warto. Kupujesz, używasz, zapominasz że są inne odkurzacze.

Inaczej. Według mnie Laresar v7 czy Buture VC90 nie odbiega na tyle od Dysona żeby płacić 4 razy tyle. A kasę zaoszczędzoną lepiej dołożyć do robota, który umyje też podłogę. Dla mnie oszczędzenie paru godzin tygodniowo to dużo. Bo to parę godzin w tygodniu na swoje hobby  czy film z żoną, którego wiecznie brakuje.

Co do tych robotów to no właśnie nie wiem czemu jeszcze nie ma regulacji zderzaka żeby np podnieść go do wysokości swoich mebli.

• Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Co do tych robotów to no właśnie nie wiem czemu jeszcze nie ma regulacji zderzaka żeby np podnieść go do wysokości swoich mebli.

Można poszukać akcesoriów z drukarki 3D, chyba jedyna opcja.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, KiloKush napisał(a):

Mi utykal pod jednym biurkiem, ale wykluczyłem to miejsce na mapie ze sprzątania i po sprawie. 

44 minuty temu, trepek napisał(a):

Miałem odkurzacz autonomiczny za ponad 3 kafle, sprzedałem po niecałym roku bo irytowało mnie to, że zahaczył się pod krzesłem, wjechał pod kanapę i utknął i tak dalej. Totalnie zmarnowany pieniądz.

Moim zdaniem to bardziej problem z niedopasowaniem sprzętu pod twoje potrzeby.

U mnie w mieszkaniu wszędzie płasko, tylko 1 dywan, tak to panele/gres/płytki, meble zabudowane bądź na 15cm nóżkach i z wyjątkiem 1 miejsca gdzie czasem haczył o krzeslo biurowe, tak radzi sobie z całą chatą świetnie. 

Jak ktoś ma zwierzaki z sierścią czy kuwetą, to to jest game changer :E 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, galakty napisał(a):

Wiesz że można mu zaznaczyć jaki obszar ma posprzątać, prawda? 

Wiem ale w dalszym ciągu zajmuje to 5x więcej czasu niż wziąć i odkurzyć ręcznie, a jak masz 3 miejsca gdzie chcesz na szybko przejechać to już nawet nie ma o czym mówić.

46 minut temu, trepek napisał(a):

Najgorzej jak gdzieś zostawisz jakąś zabawkę czy sznurek i się wpląta i staje dęba. Ile razy miałem tak, żę wychodzę z domu puszczam robota żeby nie hałasował mi za uchem przez 1.5 godziny a po 10 minutach powiadomienia z apki, że robot natrafił na problem i nie może kontynuować pracy, wracam do domu a ten sobie jakąś nitkę wkręcił i się zatrzymał :E 

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Ok, czyli jak puszczasz robota to nie sprawdzasz podłóg, ale jak ręcznie odkurzasz to sprawdzasz i usuwasz kable, nitki? Ma to sens dlaczego u was robot się nie sprawdza ;) 

U mnie w domu nigdzie nie leżą luźne sznurki czy kable bo sierściuchy mogą się do nich dobrać :E kot znajomego zeżarł wstążkę od prezentu i musiał być operowany by go uratować. 

Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

Ok, czyli jak puszczasz robota to nie sprawdzasz podłóg, ale jak ręcznie odkurzasz to sprawdzasz i usuwasz kable, nitki? Ma to sens dlaczego u was robot się nie sprawdza ;) 

Tłumacz sobie to jak chcesz ;-)

5 minut temu, huudyy napisał(a):

kot znajomego zeżarł wstążkę od prezentu i musiał być operowany by go uratować. 

U nas na szczęście zawsze kawałek wstążki czy czegokolwiek co zjadł kot, było widać z odbytu :E ale nie pytaj się co dalej trzeba było zrobić bo u niektórych pora obiadowa :E 

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale w ręcznym odkurzaczu już magicznie wam się nie wkręcają? xD 

No wiesz, jak ręcznie odkurzasz to raczej zauważysz że coś leży na podłodze. Naprawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć? :E

Opublikowano

Czyli musisz ręcznie i tak podnieść, to co za problem przygotować podłogę dla robota? 2-3 minuty na ogarnięcie kabli czy tam wstążek i potem masz wolne. Przy ręcznym spędzasz dużo więcej czasu bo całe mieszkanie lecisz małą szczotką. No ludzie naprawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć?

Opublikowano

Ale ja cały czas tłukę o tym, że robota to sobie puszczam 2 razy w tygodniu a ręczny bo chcę na doraźne, szybkie i sprawne odkurzenie schodów albo punktowo gdzie się zabrudziło :E Przecież nie będę puszczał robota, który jest w pokoju bo mi się w kuchni coś rozsypało.

A robot i tak się potrafi zaciąć bo kot w rogu albo pod łóżkiem zostawi jakiś sznurek czy patyczek, nie będę przecież przed odkurzaniem sprawdzał każdego kąta.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bleidd napisał(a):

Ale ja cały czas tłukę o tym, że robota to sobie puszczam 2 razy w tygodniu a ręczny bo chcę na doraźne, szybkie i sprawne odkurzenie schodów albo punktowo gdzie się zabrudziło :E Przecież nie będę puszczał robota, który jest w pokoju bo mi się w kuchni coś rozsypało.

A robot i tak się potrafi zaciąć bo kot w rogu albo pod łóżkiem zostawi jakiś sznurek czy patyczek, nie będę przecież przed odkurzaniem sprawdzał każdego kąta.

Też mnie to irytowało więc roomba poszła w świat a my kupiliśmy bezprzewodowy, a do robót ciężkich leży stary dobry zelmer :D 

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, bleidd napisał(a):

Ja mam osobne roboty na piętro i też używam dodatkowo pionowego. Żeby punktowo, na szybko odkurzyć. Albo żeby zrobić to dokładniej :) 

• Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, bleidd napisał(a):

Osoby nie mające kota tego nie zrozumieją :)

27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja mam osobne roboty na piętro i też używam dodatkowo pionowego

A ja zminimalizowałem stan posiadania urządzeń sprzątających do Dysona i Hizero (oraz wymienionego wcześniej fafika). Jeszcze myślę nad odkurzaczem piorącym ale wstrzymuję się z kupnem do oszacowania strat jak pierworodna zacznie jeść coś innego niż mleko z piersi :cool:

• Upvote 1
Opublikowano

Ja mam tego Sarosa. Mam jakiegoś wypasionego Philipsa (klasyczny odkurzacz) i małego podręcznego Boscha. I jak miałem tego S5 Max, to jeszcze trzeba było dokładniej poodkurzać. Można rzecz S5 Max ogarniał z grubsza, ale bez szału. Teraz? Zwykłym odkurzaczem robię tyle, gdzie Roborock nie dojeżdża. 

Kosztował ponad 5tys., ale robi robotę. Przeszkody na początku rozpoznawał średnio, ale teraz jest całkiem spoko. Sznurki to wiadomo lepiej pozbierać, bo to całkiem płasko leży na podłodze. I jak mam od maja tego robota, tak do tego pory nie czyściłem szczotki z włosów. Nie ma ani jednego nawiniętego. 

Opublikowano
6 godzin temu, marko napisał(a):

Dziecko gania  na bosaka i skarpetki czyste. 

Zdziwiłbym się, jak by ganiał na bosaka, a skarpetki były brudne ;)

2 godziny temu, marko napisał(a):

Kosztował ponad 5tys., ale robi robotę.

moja też robi robotę, ale jak policzyłem, to chyba kosztowała mnie więcej niż 5tys.

O nerwach już nawet nie wspominam. 

:P

• Haha 5
Opublikowano

Ja mam Xiaomi Mop Pro czy jakoś tak od 7 lat i jedynie ma problem jak albo zapomnę o butach i sznurówki leżą luzem albo na jakiś półstromy podjazd. Wtedy na palę próbuje podjechać zamiast odpuścić i najczęściej się zacina. 

Abstrahując od robotów...te nowe BMW z wieloma świecącym grillem to jednak straszne paskudy. Wyglądają jak świnie z angry birds 😃

Opublikowano
39 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Ja mam Xiaomi Mop Pro czy jakoś tak od 7 lat i jedynie ma problem jak albo zapomnę o butach i sznurówki leżą luzem albo na jakiś półstromy podjazd. Wtedy na palę próbuje podjechać zamiast odpuścić i najczęściej się zacina. 

Abstrahując od robotów...te nowe BMW z wieloma świecącym grillem to jednak straszne paskudy. Wyglądają jak świnie z angry birds 😃

A mi się to bardzo podoba. Taki wiejski festyn dobrze pasujący do nowobogackiego buraka za kierownicą. Swoją drogą to ludzie w BMW na przedmieściach to są jakieś ulomy co myślą, że złapali Pana Boga za nogi. U mnie co chwilę widzę jak parkują pod netto na miejscu dla "dzieci" albo dla inwalidów. Netto na wsi więc miejsce zawsze jest ale właściciele BMW to naprawdę specjalne przypadki.

• Haha 1