Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

I niech zgadnę, DQ200 cierpi na zbyt niskie obroty i jeżdżąc np. po parkingu podziemnym jedziemy na drugim biegu i "półsprzęgle"? :E 

Generalnie to tak chociaż musiałbyś po nim pełzać pare km/h ale fakt, nie powinno tak być i powinno zrzucić do jedynki. Można wgrać modyfikowane oprogramowanie aby to poprawić no ale to wiadomo, dopiero po gwarancji.

1 godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

To właściwie jaki setup TSI z DSG jest najlepszy, od powiedzmy 2017r w górę?

Pytam z ciekawości zakupowej .

DQ381 jest całkiem pancerna. Czyli 2.0 TDI albo 2.0 TSI.

Opublikowano
7 minut temu, bleidd napisał(a):

Generalnie to tak chociaż musiałbyś po nim pełzać pare km/h ale fakt, nie powinno tak być i powinno zrzucić do jedynki. Można wgrać modyfikowane oprogramowanie aby to poprawić no ale to wiadomo, dopiero po gwarancji.

Te silniki zawsze występowały tylko z tą skrzynią?

Opublikowano

Były też DQ380, DQ500. Generalnie wszystkie (no większość na pewno, nie znam z bibliotekarską dokładnością każdego przypadku) uchodzą za dobre. Chyba tylko ten DQ200 to taki chłam.

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, bleidd napisał(a):

nie można ręcznie zbić tego biegu na jedynkę? 

Opublikowano

DQ200 to nie automat tylko manual z robotem, taki sam paździerz jaki był kiedyś w PSA 1.6hdi :E Te 1.5 są też sparowane z manualem 6b, właśnie te Tiguany co mam 3 sztuki mają manuala, ale tego też nie polecam, od początku pracują jakby im ktoś wiadro gwoździ wsypał do środka, w jednym wymienili skrzynie na gwarancji, ta nowa pracuje inaczej niż stara, zamiast wiadra gwoździ to wiadro wkrętów :E a pozostałem 2 były zalewane jakimś mazutem w ASO, trochę wyciszyło ale grzechotanie i dzwonienie na niektórych biegach został do tej pory.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

I niech zgadnę, DQ200 cierpi na zbyt niskie obroty i jeżdżąc np. po parkingu podziemnym jedziemy na drugim biegu i "półsprzęgle"? :E 

Ogólnie program we wszystkich DGS jest proeko i do bani bo zbyt często i przy zbyt niskich obrotach  zmienia te biegi, na szczęście jest jeszcze w niektórych tryb manual gdzie można sobie manetkami samemu pomachać. Po gwarancji robią program i wtedy jest znacznie lepiej.

2 godziny temu, bleidd napisał(a):

Teoretycznie, ale pada tam mechatronika, na szczęście wymiana(naprawa) nie jest skomplikowana. 

Ktoś wspominał o 2,0 Tsi, osiągi lepsze od 1,5, tylko co z tego skoro paliwożerny, nie warty uwagi.

2 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Te silniki zawsze występowały tylko z tą skrzynią?

Masz wyżej rozpiskę jakie motory z jakimi skrzyniami. 

31 minut temu, marko napisał(a):

Miałem 2 tygodnie Octavię 1.5 TSI z DSG. Więc chyba to DQ200. 

Podsumuję to tak: to były 2 tygodnie kary :E

Tiguan 1,5 Tsi ma DQ381, ale w skodach wciskali te gorszą skrzynkę.

Opublikowano
38 minut temu, marko napisał(a):

Miałem 2 tygodnie Octavię 1.5 TSI z DSG. Więc chyba to DQ200. 

Podsumuję to tak: to były 2 tygodnie kary :E

W porównaniu do X-Traila to jest kolosalna różnica. Ale to dotyczy każdej “zwykłej” spalinówki.

Ja z mojego DSG byłem zadowolony - dobrze mi się jeździło. Ale to było 2.0 TDI @190KM.

Opublikowano

To nie to. To, że reakcja na gaz wolniejsza, itd., to wiadome. Zresztą, ja już sporo aut objeżdziłem i mam jakieś porównanie. 

Tutaj miałem wrażenie, że silnik w ogóle nie dogaduje się ze skrzynią. Chcesz dynamiczniej przyspieszyć, ale bez jakiegoś rumakowania. Wciskasz gaz, nic. Wciskasz mocniej gaz, nic. Dociskacz jeszcze mocniej gaz, o skrzynią zrobiła redukcję, silnik zaczął wyć, auto zachowuje się jakbym wcisnął gaz do oporu. 

No i klasycznie, jak w każdym VAGu Infotainment umarł chyba z 2 razy, a Android auto to był jakiś ponury żart. Wybieram trasę na telefonie. Android auto niby coś tam przelicza, po czym pokazuje mi mapę na telefonie z zaznaczoną moją trasą, a na ekranie samochodu pokazuje to samo, ale już bez linii trasy :E

Opublikowano

W205 2.2 diesel z 7g lub 9g tronic, 15-17r, ma to jakieś fuckupy na 6 cyfrowe kwoty? Trzeba w końcu uciekać od Outlandera, zawsze mi się merce podobały, żonie pokazałem i się zachwyciła tak jak 5008 i 3008 tymi 2gen, do c5 crosstourer z 17 roku nie umię jej przekonać, tak jak do 508 i volva  8:E

Opublikowano (edytowane)

Na ryby mam w planie kupić jakieś berlingo w kiepskim stanie, byle przegląd przeszło. Nie wyobrażasz sobie jak wali w aucie gdy wracasz godzinę z ryb z mokrą kołyską i podbierakiem latem w upale. Tego smrodu nie idzie wygonić cały dzień 8:E

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tak czytam o tym DQ200 i mam inne wrażenia. 

1.5 150KM w połączeniu z tą skrzynią sprawdza się bardzo dobrze. Silnik zapewnia dobrą dynamikę w aucie klasy kompakt, a skrzynia DQ200 działa płynnie i szybko. Obroty na trybie komfort nie spadają poniżej 1500obr/min. Nic nie szarpie, jedzie się płynnie. 

Po 100-150kkm sprzęgła będą do wymiany i tyle.

DQ381 wcale nie jest lepszą skrzynią. I cieszę się że mam DQ200, a nie DQ381, która była np w Fermentorze 1.5. 

Edytowane przez Klima
Opublikowano
2 minuty temu, Klima napisał(a):

Tak czytam o tym DQ200 i mam inne wrażenia. 

1.5 150KM w połączeniu z tą skrzynią sprawdza się bardzo dobrze. Silnik zapewnia dobrą dynamikę w aucie klasy kompakt, a skrzynia DQ200 działa płynnie i szybko. Obroty na trybie komfort nie spadają poniżej 1500obr/min. Nic nie szarpie, jedzie się płynnie. 

Po 100-150kkm sprzęgła będą do wymiany i tyle.

DQ381 wcale nie jest lepszą skrzynią. I cieszę się że mam DQ200, a nie DQ381, która była np w Fermentorze 1.5. 

No, w nowych passatach ludzie nie są z tego zadowoleni jak mają wymiany skrzyni :)