Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, marko napisał(a):

Stan techniczny stanem technicznym, ale wolę ludzi jeżdżących wolno na śliskiej nawierzchni niż tych pewnych siebie. Ci pierwsi jak nie ogarną i nawet niech trafią w Twoje auto, skończy się z reguły na szkodach materialnych. Pewniak jak wydzwoni w Ciebie, to Cię karetką będą zabierać z miejsca zdarzenia...

Ta sama zasada jak z jazdą na bosaka. Jest fajnie, dopóki nic się nie stanie.

Marko, przeczytaj ostatnie 2 zdania jeszcze raz, może zrozumiesz co chciałem przekazać. 

Boisz się, masz zbyt słabe opony na takie warunki? - idź na autobus/tramwaj, a nie wyciągaj puszkę na ulicę. Ja nie narzekam o autach jeżdżących wolno po trasie, tylko w mieście, gdzie komunikacja publiczna jest sprawna. 

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze. Ty uznajesz za główny problem stan techniczny, gdzie może i masz rację - ciężko to ocenić.

Ja dodaję czynnik ludzki. Opinia czysto subiektywna. W zimie zamulają z reguły "baby". Znam może jedną kobietę, którą trzeba było wyciągać z rowu. Jakieś tam stłuczki to wiadomo, nazbiera się tego. Za to znam wielu facetów, którzy doszczętnie rozwalili swoje auta na śliskiej drodze. Lista jest dosyć długa, z czego jeden zginął, drugi miał mega szczęście, że przeżył, a inny mam wrażenie jak z nim rozmawiam, że ma jakiś uraz mózgu. Lista co zimę się aktualizuje. Nie wiem, czy to jakoś się łączy ze stanem opon, bo z reguły to kobiety są totalnymi ignorantami i jak im nikt nie powie, że opony są na śmietnik, to będą tak jeździły.

A czy miasto czy trasa, to w sumie obojętne. Przy 50kmh też możesz się zdrowo rozwalić. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Co do jazdy na letnich zimą to ten "problem" jest coraz rzadszy...80% aut jakim robię przeglądy latem jeździ na zimówkach cały rok :E Także to będą najczęściej zajechane zimówki :rotfl:

Dlatego jestem zwolennikiem całorocznych. Po prostu mniejsze zło. Dadzą radę w lecie i w zimie, a do tego z racji szybszego naturalnego zużycia odpada problem opon nastoletnich.

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, marko napisał(a):

Dlatego jestem zwolennikiem całorocznych. Po prostu mniejsze zło. Dadzą radę w lecie i w zimie, a do tego z racji szybszego naturalnego zużycia odpada problem opon nastoletnich.

"Panie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, na zimówkach przynajmniej zimą mam odpowiednie opony"😂😅

Opublikowano (edytowane)

To fakt, fajnie ktoś zwrócił uwagę na "przeszklenie", jak wsiadam do nowszego auta to faktycznie muszę bardziej liczyć na pomoc technologii przy manewrach niż własne umiejętności. Przez tylnią szybę to kija widać. 

Z tym rośnieciem aut to też trochę patologia, ja rozumiem kwestie bezpieczeństwa, ale byle sedan ma już 1600-1800kg i faktycznie do 20cm szersze niż 15 lat temu. Najgorsze jest, że nie przekłada się to realnie na ilość miejsca w środku. Dla przykładu brat ma Superba MK1, jest to klon audi A8, tu faktycznie w środku jest szeroko, szukamy teraz nowszego auta dla niego co by miało tyle miejsca i pozostaje mu chyba bus, chociaż ostatnio wspominał że może kupi sobie Scanie Super na daily :metal:

Ludzie też chcą dużych aut, pewnie to wynika z faktu że chcą więcej widzieć, łatwiej wsiadać, zaznaczyć swój status społeczny. Zapewne wpływ ma na to też starzenie się społeczeństwa. Mi najlepiej się jeździ autami małymi i lekkimi, coś jak Civic EG. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano

W ogóle skoda rapid to tylko budą się różni od audi R8 ;) 

Uwielbiam jak Skodziarze uważają że oszukali system bo kupil audi tylko taniej ;) 
Jednocześnie sam mam znajomego, który jest psychofanem audi (ten co myślał, że guzik od max nadmuchu na szybe, to grzanie szyby i jest tylko w audi :P ) i jak tylko zaczyna to mu przypominam, że jeździ przepłaconą skodą  :D 

• Haha 2
Opublikowano

Pierwsze Skody były składakami z dawnych części Audi :p I nie ma się co tutaj śmiać. Pierwszy SuperB miał podwozie z A6 C5 oraz wiele elementów środka zapożyczonych z A4 B5 przedliftowego, np. boczne lusterka, lampka podsufitki, migacz na błotniku i wiele, wiele innych :E Tak cieli koszta, że wykorzystywali gdzie się dało rzeczy już zaprojektowane i obecne w innych modelach (głównie tych schodzących lub zeszłych z produkcji).

BTW.

Bylem dawnym, bardzo zapalonym VAGiniarzem :E 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Totek napisał(a):

brat ma Superba MK1, jest to klon audi A8,

O jprdl, może od razu Bentleya. 

Te paździerze robili na przedłużonej płycie Passata B5/A4 B5.  Wyglądały jak napompowane Octavie, wnętrze to też przeróbka Passata.

Jak dla mnie to jest klon k..y z mułem.

Kochana Toyotka - 209 tys pęknięty tłok. Przy 160k km Toyota robiła "poprawioną górę".

Edytowane przez bergercs
  • Haha 2
Opublikowano

Jak kto uważa, jeśli chodzi o ilość miejsca w środku to nadal A6 C5 jest ciaśniejszy w porównaniu do SuperB, dlatego dużo bliżej do A8. Nie chodzi tu o wkręcanie sobie, że ma się audi a grosze z kurą na masce, bo dziś A6 C5, A8 czy SuperB to tak samo stare śmietniki ;)

1 godzinę temu, trepek napisał(a):

A6 C5. A8 D2 jest ponad 23 cm dłuższa od Superba MK1.

Cały czas chodziło mi o korelację wielkości budy do ilości miejsca dla pasażera. Kiedyś dało się robić sensownej wielkości auta i mozna było wygospodarować ogromną. przestrzeń wewnątrz. 

Opublikowano

3 minuty temu, Totek napisał(a):

Cały czas chodziło mi o korelację wielkości budy do ilości miejsca dla pasażera. Kiedyś dało się robić sensownej wielkości auta i mozna było wygospodarować ogromną. przestrzeń wewnątrz. 

Wiesz z czego wynika różnica? M. in. z bezpieczeństwa:

https://cdn.euroncap.com/media/10011/euroncap_skoda_superb_2003_4stars.pdf

https://cdn.euroncap.com/media/10026/euroncap_audi_a6_2004_5stars.pdf

Po frontowym zderzeniu w Superbie I możesz sobie wybierać wózek i dobrać kółka do niego. No, ale przestronny. SuperB. 

Opublikowano (edytowane)

Walczył ktoś kiedyś z kupbilecik.pl?

Kurde, zaklepałem bilety, machnąłem w sobotę przelew, miałem termin do 10 rano dzisiaj. Napisałem do nich w sobotę, żeby mi przełużyli rezerwację, przelew poszedł, kwestia godzin tak naprawdę. Bach, bilety poszły do puli i zniknęły i już ni ma. Żebym nie pisał to bym nie miał pretensji ale tak to ujowo strasznie, ktoś miał taką sytuację? A jeszcze, żeby było ciekawiej to bilety miały ważność do 09:56, a oni od 10 pracują....

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 10:38, dannykay napisał(a):

dziena, zamówiłem :E są jeszcze jakieś inne w podobnej cenie?

oo, znalazłem jeszcze merca f1 za 95

Porsche 911 RSR, BMW 1000RR, Yamaha MT-10, te mam :D Z tych co pamiętam to jeszcze podobnie cenowo były Ford GT, F150, Defender 42110 też w jakichś promkach był poniżej 200, a jak chcesz zaszaleć polecam Daytonę SP3 - to była zabawa przy składaniu :E

Opublikowano
3 godziny temu, lesiu155 napisał(a):

Walczył ktoś kiedyś z kupbilecik.pl?

Kurde, zaklepałem bilety, machnąłem w sobotę przelew, miałem termin do 10 rano dzisiaj. Napisałem do nich w sobotę, żeby mi przełużyli rezerwację, przelew poszedł, kwestia godzin tak naprawdę. Bach, bilety poszły do puli i zniknęły i już ni ma. Żebym nie pisał to bym nie miał pretensji ale tak to ujowo strasznie, ktoś miał taką sytuację? A jeszcze, żeby było ciekawiej to bilety miały ważność do 09:56, a oni od 10 pracują....

1. Przelew w czasie rzeczywistym?

2. Od 10:00 to zapewne działa obsługa klienta. Oni pracują już wcześniej