Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od siebie mając bezpośrednie porównanie 1.5 150 do 2.0 204 mogę jeszcze powiedzieć, że 2.0 ma znacznie lepszą kulturę pracy, 1.5 w niektórych przedziałach obrotów bywa dość warkotliwy a 2.0 pracuje gładziutko.

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

podobno wszystko prawdziwe, a tak przynajmniej dealer twierdzi.

Bierzesz z salonu? To masz rękojmię + możesz sobie wykupić gwarancję u nich powiedzmy na rok, jak się trafi złom to masz zabezpieczenie. 

6 minut temu, bleidd napisał(a):

Od siebie mając bezpośrednie porównanie 1.5 150 do 2.0 204 mogę jeszcze powiedzieć, że 2.0 ma znacznie lepszą kulturę pracy, 1.5 w niektórych przedziałach obrotów bywa dość warkotliwy a 2.0 pracuje gładziutko.

Pojemności nie oszukasz, lepiej mieć zapas niż nie mieć (mniejsze wysilenie jednostki itp), a że spali w mieście ciut więcej... Trudno. 

Opublikowano

Wg tego testu nie jest jakoś dużo wyższe. Mnie się trudno odnieść bo trudno porównać 1.4-tonowe A3 do 2-tonowego Q5 w tej kwestii. Spalanie mam z 1.5-2l większe w 2.0 no ale też jest mhev vs mhev+ także za dużo zmiennych.

Opublikowano

Mam nadzieję, że przyciśnięty mocno przez chińczyków VW zacznie robić hybrydy, na które ludzie czekają czyli 2.0 HEV.

Baza jest dobra - cykl spalania Millera, właściwa pojemność, moc.

Ja bym brał :)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wziąć MHEV Plus z Audi i rozwinąć. Baza jest, nie powinno to być skomplikowane - ale to tylko na chłopski rozum mogę ocenić :P

Ale możliwe, że jest to zbyt mocno zintegrowane z platformą PPC i dla pozostałych aut z grupy VW się to nie nada.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Oj tam, oj tam. Nie da to się rozłożyć parasola w wiadomej części ciała.

Hyundai potrafił przerobić płytę podłogową w SantaFe podczas liftingu aby umożliwić zastosowanie napędów hybrydowych, w tym i pluginów.

Opublikowano
6 minut temu, trepek napisał(a):

Oj tam, oj tam. Nie da to się rozłożyć parasola w wiadomej części ciała.

Hyundai potrafił przerobić płytę podłogową w SantaFe podczas liftingu aby umożliwić zastosowanie napędów hybrydowych, w tym i pluginów.

Może koreańscy inżynierowie nie są tak leniwi jak pokolenie Z niemieckich inżynierów :E 

Opublikowano

Myślę, że coś w tym jest :)

Słyszeliście o niemieckim OPL Skynex? Ostatnio się nie popisał na Ukrainie. Z 8 wieżyczek zadziałały 2... Soft zabugowany, wieszający się. Pomyśleć, że stary Gepard z lat 70-80'tych rozwala drony aż miło.

Także tak, Niemcy osiadają na laurach i własnej samozajebistości.

image.png.8b275542a3da268cf10a85988a57dee2.png

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Bierzesz z salonu? To masz rękojmię + możesz sobie wykupić gwarancję u nich powiedzmy na rok, jak się trafi złom to masz zabezpieczenie. 

Dla spokojniejszego snu pod uwagę biorę tylko te z salonu z przynajmniej roczną gwarancją na "podstawowe podzespoły" Jakbym przypadkiem wydał 20k na trupa to jakoś bym przeżył ;) ale ponad 50 to by już mnie bolało.

Tu podobno auto przetrzepane z każdej strony. W sumie dziwne by chyba było wziąźć sobie trupa na stan przez dealera.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
1 minutę temu, Klakier1984 napisał(a):

Dla spokojniejszego snu pod uwagę biorę tylko te z salonu z przynajmniej roczną gwarancją na "podstawowe podzespoły" Jakbym przypadkiem wydał 20k na trupa to jakoś bym przeżył ;) ale ponad 50 to by już mnie bolało.

Więc robisz tak jak ja, kupowałem 2019 rok po ich przeglądzie, ale też dokupiłem gwarancję na praktycznie wszystko (zależało mi głównie na układzie napędowym z racji że to nowoczesna jednostka). Tutaj nawet czynnik chłodniczy jest drogi, głupi wyciek i 600 zł w plecy :E 

Opublikowano
3 godziny temu, dannykay napisał(a):

Jeździłem arteonem 2.0 190 i on jakimś demonem prędkości nie był, więc 150 kuni to musi być niezły muł. 

Powiem tak ;)- Od dłuższego czasu głównie jeżdżę  Sceniciem, który ma pod maską mocarne 1,6 przy którym nawet  Clio 1.0 z lpg (lpg jest tu istotne bo daje te 10 koni więcej :E) wydaje się demonem prędkości. Także w moim odczuciu raczej te 150 koni nie będzie mułowate ;)

Opublikowano
2 godziny temu, trepek napisał(a):

Mam nadzieję, że przyciśnięty mocno przez chińczyków VW zacznie robić hybrydy, na które ludzie czekają czyli 2.0 HEV.

Baza jest dobra - cykl spalania Millera, właściwa pojemność, moc.

Ja bym brał :)

W ostatnim motodziennik autor wspominał o tym, że ma być pełna hybryda, oni ją nawet chyba mają w chinach.

Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

Wziąć MHEV Plus z Audi i rozwinąć. Baza jest, nie powinno to być skomplikowane - ale to tylko na chłopski rozum mogę ocenić :P

Ale możliwe, że jest to zbyt mocno zintegrowane z platformą PPC i dla pozostałych aut z grupy VW się to nie nada.

Oni maja gotowca z chin i taki chyba będzie.

Godzinę temu, trepek napisał(a):

Myślę, że coś w tym jest :)

Słyszeliście o niemieckim OPL Skynex? Ostatnio się nie popisał na Ukrainie. Z 8 wieżyczek zadziałały 2... Soft zabugowany, wieszający się. Pomyśleć, że stary Gepard z lat 70-80'tych rozwala drony aż miło.

Także tak, Niemcy osiadają na laurach i własnej samozajebistości.

Pytanie, jacy Niemcy? Oryginalni czy tańsi z importu?

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Także w moim odczuciu raczej te 150 koni nie będzie mułowate ;)

Najnowszy Passat z 1.5 TSI i DSG ma 9.2 do setki, mułem na pewno nie jest bo jednak turbo i elastyczność są świetne, ale po pierwsze miałem kiedyś Megane 1.6 107KM i miała 9,8 do setki (  ), a po drugie NIE MA MOCNIEJSZEJ BENZYNY DO WYBORU!!!!

Zapakujesz rodzinę, bagaże i nagle na autostradzie kompakt Cię wyprzedza bo 2.0 TSI pod maską i 10 lat na karku  

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Oni maja gotowca z chin i taki chyba będzie.

Ale tu chyba mówimy o HEV opartym na 1.5 bo o takim były już newsy. Ale o HEV z 2.0 to ja nic nie słyszałem póki co, a taki by się przydał do większych aut.

Edytowane przez bleidd