Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ogólnie zastanawiam się czy w ogóle to ruszać :E 

Luzy na pewno tam są w końcu prawie 20 lat stabilizator wycierał tą tulejkę. Ja w tamtym roku wymieniałem z przodu w A4 B8 i luz dało się wyczuć (10 lat)

Opublikowano
47 minut temu, TheMr. napisał(a):

Ale gdzie problem. Trzeba kupować CLS55/63 z starszych roczników :E 

Bardzo chętnie gdyby nie ekoswiry Problem z Mercedesami (ogólnie starszymi, nie tymi które wymieniłeś) jest taki, że na polskim rynku królują diesle z tych roczników. Znaleźć benzyny w fajnym wyposażeniu, stanie itd jest względnie trudno. A jak szukasz popularnych modeli (np C/E klasę) to najczęściej niestety z czymś pokroju 1.8 kompresor:E 

Swego czasu szukałem w212 w kombi z benzyna większą i dupa blada, nic ciekawego. Za to dostać coś na OM642 od ręki kilka fajnych sztuk.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj i przedwczoraj robiłem dach wiaty na przyczepke kempingowa. Dach dwuspadowy, 32m^2, zrobilem pelne deskowanie + membrana + gont + obróbki blachami. Pracy od groma jak sie samemu robi ale wiecie co zrobilo mi dzien i usmiech? To jak deski zbiegly sie w kalenicy z dwoch płaszczyzn dachu! Palcem pokazuje miejsce zejscia sie dwoch pior :)IMG_5207.thumb.jpeg.de769b3f3e8cca9bd2a0bc728897cb7d.jpeg 

Edytowane przez trepek
  • Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Bardzo chętnie gdyby nie ekoswiry Problem z Mercedesami (ogólnie starszymi, nie tymi które wymieniłeś) jest taki, że na polskim rynku królują diesle z tych roczników. Znaleźć benzyny w fajnym wyposażeniu, stanie itd jest względnie trudno. A jak szukasz popularnych modeli (np C/E klasę) to najczęściej niestety z czymś pokroju 1.8 kompresor:E 

Swego czasu szukałem w212 w kombi z benzyna większą i dupa blada, nic ciekawego. Za to dostać coś na OM642 od ręki kilka fajnych sztuk.

Trzeba sprowadzać z Japonii/USA :) 

Tylko to bardziej inwestycja niż daily. Zadbane modele Merca już stoją po 100k$

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Do Lanosa też kiedyś lałem 98, myśląc że będzie szybszy :red:

Hehe i pewnie był, mi w Golfie 3 nawet po wymianie wycieraczek mocy przybywało :E 

Natomiast do swojego Ceeda leję 98 i praktycznie każda turbo benzyna na bezpośrednim powinna omijać 95. Od razu wchodzą korekty i ECU się broni, tuner od razu widział że mam lepsze paliwo zalane po logach. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Natomiast do swojego Ceeda leję 98 i praktycznie każda turbo benzyna na bezpośrednim powinna omijać 95. Od razu wchodzą korekty i ECU się broni, tuner od razu widział że mam lepsze paliwo zalane po logach. 

Analogicznie przy nowoczesnych wolnossących, nawet z wtryskiem pośrednim w hybrydach. też lepiej tankować wysokooktanowe paliwo - mają wysoki stopień sprężania jak na benzyny, co podnosi ryzyko spalania stukowego, co realnie może wystąpić przy nisko-oktanowym paliwie (szczególnie przy długiej jeździe, w upalny dzień, przy max dopuszczalnej na autostradzie prędkości, czyli przypadek dużego, długotrwałego obciążenia silnika).

35 minut temu, TheMr. napisał(a):

Szkoda że Shell nie ma 98 :E

... ale po co, skoro jest 100?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Hehe i pewnie był, mi w Golfie 3 nawet po wymianie wycieraczek mocy przybywało :E 

98 bardziej chroni przed spalaniem stukowym. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Gret napisał(a):

98 bardziej chroni przed spalaniem stukowym. 

No tak, dlatego ECU się broni i osiągi spadają. 

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

... ale po co, skoro jest 100?

100 nie ma sensu lać jak nie było strojenia pod to paliwo. Lepiej na takim BP z rabatem sobie 98 wlać. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

praktycznie każda turbo benzyna na bezpośrednim powinna omijać 95.

To może mieć jakiś minimalny sens tylko w ekstremalnych sytuacjach typu upał 35st i gonitwa autostradą albo ostre upalanie. Na Pb95 komputer może minimalnie cofnąć kąt wyprzedzenia zapłonu, aby chronić silnik. Na Pb98 ten margines bezpieczeństwa jest nieco większy. W codziennej jeździe jest to jednak absolutnie nieodczuwalne.

Pb98 dla auta dostosowanego* do Pb95 w 99% przypadków to marnowanie pieniędzy.

A jak ktoś myśli, że Pb98 jest bardziej premium i ma jakieś środki czyszczące to taniej będzie zalać pełny bak Pb95 i dolać dodatek czyszczący wtryski (np. z PEA) 

---

* mówimy oczywiście o serii a nie tuningownych nawet zwykłym boxem czy chipsem

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bleidd napisał(a):

W codziennej jeździe jest to jednak absolutnie nieodczuwalne.

jeżeli nie masz narzędzi diagnostycznych to za kierownicą spalania stukowego nie wyczujesz, ale konsekwencje tego mogą być bardzo poważne dlatego 95 do dzisiejszych mocno wysilonych jednostek TB moim zdaniem to pozorna oszczędność

Edytowane przez Tornado3
  • Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, bleidd napisał(a):

To może mieć jakiś minimalny sens tylko w ekstremalnych sytuacjach typu upał 35st i gonitwa autostradą albo ostre upalanie. Na Pb95 komputer może minimalnie cofnąć kąt wyprzedzenia zapłonu, aby chronić silnik. Na Pb98 ten margines bezpieczeństwa jest nieco większy. W codziennej jeździe jest to jednak absolutnie nieodczuwalne.

Pb98 dla auta dostosowanego* do Pb95 w 99% przypadków to marnowanie pieniędzy.

A jak ktoś myśli, że Pb98 jest bardziej premium i ma jakieś środki czyszczące to taniej będzie zalać pełny bak Pb95 i dolać dodatek czyszczący wtryski (np. z PEA) 

---

* mówimy oczywiście o serii a nie tuningownych nawet zwykłym boxem czy chipsem

Nawet jeden pomiar na hamowni pokazuje że 95 nie wyrabia :E Tu nie trzeba katowania na autostradzie. Mało tego na autostradzie silnik ma lepsze warunki do spalania niż pałując po mieście. 

Cofnie Ci zapłon, więcej nagaru, szybciej kolektor zaleci syfem, każdy niech robi po swojemu.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, bleidd napisał(a):

Na Pb95 komputer może minimalnie cofnąć kąt wyprzedzenia zapłonu, aby chronić silnik.

Tak, jak już strzeli w silnik zbyt wczesny wybuch mieszanki, to po tym fakcie ECU dostraja, by tego strzelania dalej nie było. :) 

50 minut temu, bleidd napisał(a):

W codziennej jeździe jest to jednak absolutnie nieodczuwalne.

Dla kierowcy, bo dla silnika wystąpienie problemu jest "odczuwalne".

Dwie sprawy. Sprawa pierwsza - już widać jak tam ECU przy 95 "ratuje" silnik, który lekko obrywa:

i druga sprawa:

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1