Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, trepek napisał(a):

@lesiu155

I K4 jest też o parę cm niższa niż Vectra :)

Toż to tylko amortyzator :E 

Ja wiem ale ja naprawdę nie chce jakiegokolwiek boli głowy po zakupie 😆 chociaż wiem że co nie kupię to zawsze coś będzie..

Generalnie to ja się boje tego, że zawiodę się niezależnie co kupię. W sensie że nie poczuje efektu wow po przesiadce z może i starej w211 ale jednak na wskroś komfortowej i pakownej.

Opublikowano
42 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Ja wiem ale ja naprawdę nie chce jakiegokolwiek boli głowy po zakupie 😆 chociaż wiem że co nie kupię to zawsze coś będzie..

Generalnie to ja się boje tego, że zawiodę się niezależnie co kupię. W sensie że nie poczuje efektu wow po przesiadce z może i starej w211 ale jednak na wskroś komfortowej i pakownej.

A efektem wow byłaby bezawaryjność? :) 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A efektem wow byłaby bezawaryjność? :) 

Nie, akurat na ilość awarii i ich upierdliwość w w211 nie mogłem narzekać. Niekoniecznie były tanie (pneumatyka z tyłu i nastawnik turbo najbardziej zabolało) ale to nic czego sie nie spodziewałem.

Efektem WOW byłoby bardziej że "hej, przesiadam się na auto o 13-16lat młodsze, widzę znaczącą rózcnię w jeździe, komforcie itd". A wiem, że raczej tak nie będzie. 

Wiesz chodzi o trochę moją walkę w głowie "wydajesz kupę kasy więc MUSI być różnica, no musi, no nie?" (i tu pasuje mem ze Star Wars z Padme i Anakinem)...

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Efektem WOW byłoby bardziej że "hej, przesiadam się na auto o 13-16lat młodsze, widzę znaczącą rózcnię w jeździe, komforcie itd". A wiem, że raczej tak nie będzie. 

Nie odczujesz większego komfortu, bo obecnie auta są inaczej projektowane, mają się dobrze prowadzić i być bezpieczne i kropka. I wszyscy mają w d... komfort, bo w każdym teście wszyscy "profesjonalni" testerzy sprawdzają tylko jak auto zapierd.... ;)

A że 90% kierowców nie potrafi wykorzystać nawet 50% możliwości prowadzenia pojazdu to już inna bajka ;)

Natomiast jeśli chodzi o bezawaryjność, to do znudzenia będę wypisywał jedną markę na H... i to nie tą koreańską i nie Hummer ;)

Edytowane przez IceMan
Opublikowano
5 minut temu, IceMan napisał(a):

I wszyscy mają w d... komfort, bo w każdym teście wszyscy "profesjonalni" testerzy sprawdzają tylko jak auto zapierd.... ;)

A że 90% kierowców nie potrafi wykorzystać nawet 50% możliwości prowadzenia pojazdu to już inna bajka ;)

Clarkson już lata temu mówił, że największą wadą niektórych samochodów jest to, że rozwijają je na torach wyścigowych. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Ja wiem ale ja naprawdę nie chce jakiegokolwiek boli głowy po zakupie

Każdy samochód się psuje więc odpuść sobie zmianę ;-) Nawet jak kupisz Toyotę to będzie denerwowało Cię przybywanie oleju.

Opublikowano

Zależy jak się definiuje komfort. Dla mnie najważniejsze to izolacja akustyczna i komfort tłumienia nierówności, po doświadczeniu klasy E na pneumatyce na pewno nic poniżej E by mnie nie zadowoliło :P Za to komfort odnośnie jakości świateł, audio, systemów wspomagania, wygody foteli tutaj by spokojnie coś w klasie D znalazł odpowiedniego.

Opublikowano
1 godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Nie, akurat na ilość awarii i ich upierdliwość w w211 nie mogłem narzekać. Niekoniecznie były tanie (pneumatyka z tyłu i nastawnik turbo najbardziej zabolało) ale to nic czego sie nie spodziewałem.

Więc efekt WOW będzie przez jakiś czas :E 

Skoro miałeś pneumatykę to czy zadowoli twoje wielkopańskie cztery litery zwykłe zawieszenie? 8:E 

Wiesz chodzi o trochę moją walkę w głowie "wydajesz kupę kasy więc MUSI być różnica, no musi, no nie?" (i tu pasuje mem ze Star Wars z Padme i Anakinem)...

Bierz tą E-klasę :E 

Opublikowano (edytowane)

@bleidd ze światłami też tak łatwo nie ma bo mam wersję z ILS :D po renegeracji odbłysników, nowe żarniki i klosze i święca naprawdę dobrze. Oczywiście multibeam by je zjadły na śniadanie :E ale zwykłe statyczne ledy (nawet w soczewce)...no nie wiem.

@GordonLameman śmiej się ale w sumie nikt nie chce uwsteczniać swoich przyzwyczajeń :E  a jakby nie patrzeć wydać dużo i mieć jakby...mniej to jednak cios w portfel i serce. 

Pewnie gdybym miał jakąś bieda wersję mojej obecnej W211 to bym mnie narzekał, ale u mnie brakuje tylko keyless, pamięci ustawień po stronie pasażera, distronic, 4matic i airmatic pełnego. Resztę mój ma :E Więc całkiem bogato wyposażony.

Nie no biję się z sobą bo W213 w kombi z multibeam jest naprawdę fajny. No i te wnętrze zwłaszcza z szarym jesionem (chyba to jesion) w dekorze mi leży. 

A z drugiej strony Santa Fe polift jest naprawdę ładny w środku z tym tunelem środkowym. Jeszcze w kolorze pandy biało czarnej albo beż z pakietem luxury to już w ogóle. No ale własnie... poza wyższym siedzeniem nie poczuję chyba nic więcej a lżejszy będę o dużó siana :E 

Ja żyd z natury jestem i zawsze dłuuugo kalkuluję co dostaje za daną cene. Jeszcze posłuchac musicie mojego narzekania :E 

Opublikowano

Więc nie myśl portfelem, a po prostu inaczej - czy chcę tej zmiany? Bo jeśli Cię nie ciśnie SCT (a z tego co kojarzę, to nie), jesteś zadowolony no to byłaby zmiana tylko dla samej zmiany, praktycznie zero profitów.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Więc nie myśl portfelem, a po prostu inaczej - czy chcę tej zmiany? Bo jeśli Cię nie ciśnie SCT (a z tego co kojarzę, to nie), jesteś zadowolony no to byłaby zmiana tylko dla samej zmiany, praktycznie zero profitów.

Chcę ale nie muszę. Tzn ja obecnego samochodu się nie bede pozbywać. Po prostu drugi bym miał. SCT mnie bezpośrednio nie ciśnie. Jade do biura w Krakowie raz na ruski rok ale to jeszcze do końca 2028 za opłatą można wjechać moim obecnym (pominę na ten moment moją opinię o SCT w Krakowie) :)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

@larry.bigl Więc jeśli Merc Ci leży to czemu szukasz innego producenta? Kup nowszą E klasę po prostu (W213), Merce z tego co pamiętam to się polepszyły niż pogorszyły z roku na rok i z modelu na model. 

Dobre pytanie.

Żona chce koniecznie SUVa. GLE trzyma mocno cenę a nie chce nic poniżej 2018r (SCT w przyszłości). GLC jest za mały bagażnikiem. W MB  w tych rocznikach królują diesel. Mam fotowoltaike i mając PHEV Santa Fe dość dużo zwrotu w sezonie mam z jazdy wkoło komina. Pójście na pale w diesel ma swoje minusy i plusy.

I ze wszystkich popularnych SUV właśnie Santa fe 2021-2023 najbardziej mi leży tym jak wygląda w środku. Kodiaq, Tarraco i tym podobne niestety kilka półek niżej designem w środku są moim zdaniem.

Serce mówi jedno, rozsądek drugie. 

Opublikowano

SCT dla benzyny? Przecież trzy razy zmienisz samochód nim cię SCT zaskoczy :E Max 18 lat w 2032 roku, w najbardziej rygorystycznym wariancie SCT obecnie w PL, czyli 2014 rocznik, tylko prędzej będziesz kupował coś w okolicy 2020-2022 rocznika w 2032 roku, czyli masz jazdę do 2050 roku :E W takim razie poszedłbym w plugin Mercedesa, bo to jest poziom z którego się nie wychodzi jednak. Przerabiałem kupę samochodów i z mojego otoczenia każdy mówi że rozsądek to Skoda, ale przyjemność z jazdy to tylko Merc (o ile kogoś stać). 

Diesla nawet nie biorę pod uwagę, bo to jest przeżytek w tym momencie na rynku. Nie ma żadnych przewag nad benzyną.