Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mimo, że w pracy części pc i inne gadżety elektroniczne patrzą na mnie codziennie od wielu lat, to to 1. gruntowną modernizację desktopa ogarnąłem po 10 latach od ostatniej (2013 i 2023);
Od 2013 zmieniała się tylko wielkość pamięci RAM (ddr3, a co!) i układ graficzny - gdzie zatrzymałem się na GTX 1060 6gb;

Ale tak - miałem ogromne hamulce wydać hajs na RTX'a (pierwotnie miał zostać 1060), ale wyłożyć jego równowartość (sierpień 2024r) w 5-dniowy spontaniczny wypad na Litwę to już poszło bardzo sprawnie :E 

Monitor miałem w sumie nie ruszać, bo obiecałem sobie, że jak padnie obecny to kupię nowy;
(Nie)stety po 16 latach iiyama 26" nie chciała się poddać, a - mimo, że nie był to mój typ - ciężko było nie skorzystać z oferty na obecnego Asusa.

iiYama przekazana osobie w potrzebie, z tego co wiem to służy dzielnie dalej...

Edytowane przez serwal4
  • Like 1
Opublikowano

PCta pierwszego w 100% "swojego" jak kupiłem na początku 2016 to też mam do teraz, z bebechów to przez lata zmieniłem tylko SSD na większy i dokupiłem RAMu, GTX970 który tam jest już nie pozwala na wiele, ale rzadko go w ogóle włączam to nie przeszkadza :D Za to z monitorami się pozmieniało, najpierw była iiyama 24, później dokupiłem drugi 24, a później zmieniłem 2 na 1 34" i teraz korci 49 w proporcjach 32:9, oczywiście do pracy, wiadomo :E 

Opublikowano
5 godzin temu, bleidd napisał(a):

Tak jest w niemalże każdej dziedzinie, stąd są wojenki Audi vs BMW, Nvidia vs AMD, Android vs iPhone itp itd :P Ludzie próbują w ten sposób przekonać nie innych a samych siebie, że to ich wybór był tym właściwym. Nasz mózg nie lubi dysonansów, nie lubi się źle czuć więc dąży do takiego stanu aby sam siebie przekonać, że jego racje są słuszne i pozbyć się tego niewygodnego stanu, że fakty nie zgadzają się własną opinią. Wtedy trzeba nagiąć fakty tak aby się zgadzały z opinią, bo zmienić opinię to przyznać się sam przed sobą, że było się w błędzie. A tego bardzo nie lubimy :E

Niestety posiadacze są najczęściej najgorszym źródłem opinii o produkcie, prawie zawsze jest to najlepsza rzecz pod słońcem.

Ja mam np. S24U ale otwarcie mówię, że to warte tych pieniędzy nie było - tak obiektywnie. U mnie przeważyły mocno subiektywne i konkretne wymagania, a że nie było nic lepszego.. no to cóż. Ale nie powiem, że jest super i najlepszy a jak jakaś jego cecha nie jest najlepsza to powiem, że ja nie używam akurat tego a więc dalej, jest najlepszy :E

Spoko, ale uzytkowa wartość Iphone'a jest mega wysoka. 

To jest szybki, wygodny i bardzo responsywny system. To w zasadzie jest podkreślane w każdej obiektywnej recenzji.

DLa mnei dodatkowym atutem jest bardzo podwyższone bezpieczeństwo + Apple Privacy Relay + inne pierdoły jak integracja z MacBookiem.

Aparat obiektywnie jest jednym z najlepszych na rynku i brak zooma x5 dla mnie zdecydowanie równoważą pozostałe zalety.

Ale bateria to guano - o czym pisałem.

Dodatkowo pisałem też, że widzę jakościowy zjazd po 12Pro.

Opublikowano

W chyba 2014 zmodernizowałem za grosze stacjonarkę żony która jeszcze była na jakimś starym celeronie, wsadziłem ciut ponad 500zł i wyszła sprawna platforma do neta, celeron g3220, 4gb ddr3 i jakaś płyta h81 razem nie całe 500zł i używany fortron 400w, później zmienione na ultrabooka, a teraz na jesień jak składałem młodemu kompa to w zasadzie bez hamulców finansowych, gdzie sam ram wyszedł więcej jak wtedy cała platforma, a młody jeszcze nie ma gpu :E tymczasem ten post piszę właśnie z tego ultrabooka, dzielnie dell się trzyma już 7 rok, jedynie bateria kaput. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marko napisał(a):

Najśmieszniejsze, że mam problem wydać powiedzmy 2500-3000zł na GPU, ale odkurzacz za tyle kupiłbym od razu. Jedynym hamulcem jest domowa księgowa :lol2: :E

A w życiu, ja mam w domu jakiś stary odkurzacz cleanmaxx czy jakoś tak, to jest jakaś bezworkowa marketówka chyba, moja to przyniosła jak się wprowadzała. Kiedyś z ciekawości sprawdzałem to był odkurzacz za okolice 250zł. Jak to mówią ciągnie jak sasha grey. Niedawno moja mama chciała jakiś bezworkowy, za 500 polskich cebulionów kupiłem jej jakiś model beko, który z opinii jest najlepszym odkurzaczem w tej cenie. 

MATKO BOSKA, ŚWIĘTY JEZU, TAKIEGO GUANA W ŻYCIU NIE WIDZIAŁEM. 

A jak jeszcze czytam o tym, że żeby odkurzacz wciągnął luźny piasek trzeba odkurzacza za dwa kafle (oczywiście pionowego bo taka moda) turbo szczotka maxxxx to dopiero ręce opadają. 

Jak ten co mamy się podda to albo zreanimuję silnik albo kupię przemysłowego karchera bo to co się odjaniepawliło z odkurzaczami to jest naprawdę bardzo przykry żart. Bezużyteczny szajs.

Edytowane przez Kowal_
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jakoś w 2018 kupiłem Philips Performer Ultimate. Na tamte czasy nie był tani, bo koło 300€. Kurde, ale jestem z niego mega zadowolony. Regularnie tylko nowe filtry + worki. Raz się rura zepsuła, to zdechło podświetlenie LED w szczotce, ale to jeszcze ogarnęli na gwarancji. A tak, to jest i bardzo dobrze poodkurzane, i bardzo cicha praca. Do tego mam jeszcze Roborocka. 

A potrzebuję mały podręczny odkurzacz. Tylko, że te tanie (a mam jeden taki) to wciągną trochę sypkiego brudu, zapcha filtr i po odkurzaniu. Więc trzeba patrzeć na cyklonowe, a to trochę inna półka cenowa. No i jak rozmawiam ze znajomymi, to wszyscy mega zadowoleni z tych Dysonów. O chińskich sporo dobrego się naczytałem, ale znowu w testach oceniane są jako "poprawne" z poprawką, że do firmowych produktów to sporo brakuje. No ale cena/jakość się bardzo zgadza, bo kosztują 1/4-1/2 ceny markowych modeli. Tylko, że jak widzę po swoim philipsie, że kupuję to na ileś tam lat, to nie wiem czy nie dopłacić i mieć ciut lepiej. Zawsze jest ryzyko, że się zepsuje, no ale póki co wszystko, gdzie dopłaciłem, to sprawuje się bardzo dobrze. Najwyżej kiedyś się sparzę :)

Opublikowano (edytowane)

Co do tradycyjnych odkurzaczy - Karcher "ten mały" to niestety kiepski sprzęt w porównaniu do dobrego "domowego" (w użyciu właśnie domowym).

Zelmer to był dobry kilkanaście lat temu: wykupiony przez grup BSH (Bosch - Siemens i coś tam :-) ) - potem Bosch odprzedał znak handlowy B&B Trends i obecnie Zelmer to importowane z Chin najgorsze guano. Sami byli pracownicy Zelmera otworzyli w Radomiu "Zelmotor" - B&B wytoczyło im proces o zbyt podobną nazwę i obecnie nazywają się "Smapp!" - robią dobre "małe agd". Samego Zelmera omijajcie szerokim łukiem (ja po zarżnięciu udanego Zelmera Silent II zbieraniem gładzi gipsowej :E /Tefala też do tego uzywałem/ kupiłem jakiś bezworkowy Zelmera "na szybko": jakie to było padło, opinie w necie potwierdzały moje odczucia - poleciał na elektrośmietnik po trzech miesiącach męczarni z nim) - podobnie z maszynami do szycia Zelmer - kiedyś wyznacznik jakości i bezawaryjności, od 2006 import szajsu z Chin (trwałość gwarancja plus 3 miesiące).

Sam od siebie polecam Tefal/Rowenta (to samo z innym znaczkiem, jeszcze Krups wchodzi w ich brandy) z serii Xtrem power: używam od 5 może 6 lat. działa rewelacja. Mam model z rynku DE, gdzie sprzęt o mocy 550W generuje 2100 lub 2200W mocy ssącej - na PL szły modele 750W. oprócz "ciągnięcia" rewelacyjne worki - super sprawdzające się przy alergikach.

Co do pionowych: kanał Klawitera na YT: robili porównanie odkurzaczy, ogólnie w okolicy 1500-2000 da się dorwać coś porządnego.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Ja w przypadku PC przesiadłem się kilka lat temu na APU. Mała obudowa ITX, co 3 lata zmieniam głównie tylko procka i śmiga. W 2024r zrobiłem większą modernizację bo wymieniłem jeszcze płytę (na AM5) i ram. Mam nadzieję, że płyty nie będę zmieniał przez kolejne X lat.

Opublikowano

Ja mam garażowy KARCHER WD 6 P S V-30/6/22/T i w sumie zadowolony jestem, wsysa wszystko jak szalony, drogi nie był, filtr jeszcze ani razu nie wymieniany a wessał kilkadziesiąt kg pyłu z gładzi :D

Opublikowano (edytowane)

WD6 ma jak dla mnie jedną dyskwalifikującą wadę. Jest świetny, miałem w labie ale jest tak wywrotny, że masakra, kto tak te kółka rozmieścił to ja nie wiem.

@kacper kup sobie najtańszego WD3, nie do zajechania sprzęt i w sam raz do odkurzania samochodu. Ostatnio odkurzałem samochód pionowym to trochę męka prawdę mówiąc. 

Edytowane przez lesiu155
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nope, nie miałem. To u teściów, mają jakiegoś chińczyka. Ale w sumie ja w domu też tej trąby nie mam ale nawet nie kojarzę, czy można dokupić do electroluxa, nie widziałem wśród akcesoriów.

EDIT: A dobra, jest w zestawie do odkurzania samochodu :D

Edytowane przez lesiu155
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 13.02.2025 o 12:33, lesiu155 napisał(a):

WD6 ma jak dla mnie jedną dyskwalifikującą wadę. Jest świetny, miałem w labie ale jest tak wywrotny, że masakra, kto tak te kółka rozmieścił to ja nie wiem.

Prawda, łatwo się wywraca

Opublikowano

U mnie tylko automat Roborock S50.

Od 2019 roku daje radę przy 3-4 kursach tygodniowo, przy 2 kotach w domu.

W tym czasie tylko raz był w naprawie, ale nie dotyczyła odkurzacza, tylko samej szczotki - po pół roku wyrobił się plastik i nie obracała się. Co ciekawe - zamiennik z Ali za 20 zł działa już drugi rok :) Ogólnie eksploatacja - filtry, szczotki - są śmiesznie tanie.

Opublikowano
Godzinę temu, baQus napisał(a):

U mnie tylko automat Roborock S50.

Od 2019 roku daje radę przy 3-4 kursach tygodniowo, przy 2 kotach w domu.

W tym czasie tylko raz był w naprawie, ale nie dotyczyła odkurzacza, tylko samej szczotki - po pół roku wyrobił się plastik i nie obracała się. Co ciekawe - zamiennik z Ali za 20 zł działa już drugi rok :) Ogólnie eksploatacja - filtry, szczotki - są śmiesznie tanie.

dlatego ja oba mam roborocki s5max i h7 wszystkie filtry i szczotki tanie i dostępne. 

z wynalazków sie wyleczyłem