Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Nie zrozumieliście.

Zamiast ograniczać mocne strony intela tj większa wydajność z większym taktowaniem i power limitem i sprawiać że będą wypadać gorzej

Dobrze zrozumieliśmy. Po prostu skąd pomysł, że Intel będą wypadać gorzej przy niskim tym samym limicie mocy? Przypominam że Ryzen 9700X na stock 88W ma taki sam wynik w Cinebench 2024 multicore, co i7 14700 przy sztywnym limicie 65W (1208 punktów).

Edytowane przez Kyle
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ja dzisiaj ponad 3 godziny grałem w residenta 9 i proc mi brał średnio 70 - 75W, jak dla mnie to jest super efektywność. Później wrzucę screena z hwinfo.

Masz mało fps. 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 25.06.2026 o 21:06, wallec napisał(a):

Jeżeli w tytule piszą że to jest still fastest cpu ddr4 for gaming to dalej nie trzeba czytać 

bo od razu wiadomo że bzdury 

poglądałem z nimi i wspomniałem zarzut i od kogo i już się poprawili :E

Dalej żaden mózg mi nie powiedział skąd te ddr4 dodaje konsumpcji jak I ciepła zabierając wydajność... żodyn

Opublikowano
W dniu 25.06.2026 o 22:21, wallec napisał(a):

W 2026 nikt już nie pamięta o istnieniu: https://allegro.pl/produkt/pamiec-ram-patriot-viper-steel-4133mhz-cl19-16gb-ddr4-b-die-pvs416g413c9k-1dfbfcac-107e-42fc-b279-475331174ebd?offerId=18638681744 i potem piszą głupoty, że 5800x3d jest najlepszy na ddr4 ;)

Po angielsku da się słuchać.

Zmień ścieżkę jak kogokolwiek interesuje.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A już myślałem, że ktoś mnie lubi, a tu ruskie :( 

2 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

Po angielsku da się słuchać.

Zmień ścieżkę jak kogokolwiek interesuje.

Gdzie kliknąć, bo tego rusa nie wytrzymam ? 

Edytowane przez leven
Opublikowano
W dniu 25.06.2026 o 21:25, JacekRTX napisał(a):

Na takim pure pokazało że DDR4 trochę ucina wydajność 14600k w przypadku 5090. Ciekawe czy różnice zacierają się na kartach klasy 5070/9070/9070XT :hmm:

obraz_2026-06-25_212525352.png

Teraz, Czarny_PLone napisał(a):

cały czas tylko fulhd a mnie ciekawi jak w 4K te cepy bedą hulać z rtx 5090 

Opublikowano
2 godziny temu, Czarny_PLone napisał(a):

Gram w 3840x2160, ale wolałbym, by testy porównawcze wydajności CPU w grach, były robione tylko i wyłącznie w 1280x720, na oczywiście możliwie najszybszym GPU jaki jest dostępny na rynku.

Opublikowano
W dniu 27.06.2026 o 01:56, Czarny_PLone napisał(a):

Żaden test nie udzieli Ci na to pytanie sensownej odpowiedzi, bo to zależy, w co grasz, przy jakich ustawieniach (detale, RT, DLSS-y, itd.), czasami jaka akurat pora dnia jest, a przede wszystkim w jakiej lokalizacji jesteś, bo w większości gier balans CPU/GPU zmienia się dynamicznie przez cały czas rozgrywki. Na portalu jest felieton poświęcony temu zagadnieniu:

https://ithardware.pl/artykuly/czy_warto_testowac_cpu_w_4k_felieton-33663.html

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Niemcy prawie zrobili mój wymarzony test :E

Z ich innego filmu znalazłem 13700k, z takim wykresem, ale znając realia testów ryzen 5500 przy różnym TDP to dużo zależy od gry oraz benchmarki bywają kiepskim testem.

Screenshot_20260628-131143.png

Edytowane przez musichunter1x
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Właśnie przed chwilą udało mi się włożyć procka do socketu do góry nogami :E Nie wiem jak do tego doszło bo siadł ok, patrzyłem na wycięcia i wydawało mi się że jest ok. Ilm zamknął się z normalną siłą. Wciskam power i tylko ledy na ułamek sekundy się zapaliły i wentyl zakręcił. Druga próba i to samo. Patrzę na proca i kod QR w innym miejscu niż zazwyczaj, patrzę dokładniej i napisy do góry nogami. Płyta działa a proc to ciężko powiedzieć bo był niepełnosprawny już przed włożeniem. Ciężko określić czy mu się po tej pomyłce pogorszyło, ale nie startuje.

• Like 1