Skocz do zawartości

Migracja PCLab na ITH - Sugestie zmian na forum

Recommended Posts

Niektórzy sugerują o usunięcie chatboxa, jeśli do tego ustosunkuje się Admin, to proszę o jakiś temat, który może robić za chatboxa, można wyłączyć nabijanie reputacji i postów, taki typowy "śmietnik", by czasem popisać "nie na temat".
Ja tam szary robak, ale chciałem coś podsunąć w razie, gdyby do tego doszło.

• Upvote 1

Chatbox jest spoko, ale jeśli przeszkadza to można go przenieść na dół strony. Tak było na forach na których kiedyś przesiadywałem.

@TheMr. Ostatnio nie aktualizowałem tej listy, bo miałem mało czasu, ale postaram się zaraz poskreślać.

EDIT: Zrobione. Dodałem również kilka nowszych sugestii które wyłapałem.

Edytowano przez Isharoth

przeorganizowanie działu sprzęt

na samej górze są zesatwy komputerowe, a dałoby się zrobic jak na pclab żeby były procesory, potem płyty głowne, pamięć i dopiero zestawy, chłodzenia itd

zestawy gdzie głównie udzielają się naganiacze do sklepów typu xsrom czy prosline wydaje mi się sa mniej ważne do klikania, wyszukiwania.

11 godzin temu, VSS napisał:

bo jak faktycznie Lab padnie i migracja bedzie wysoka to bedziesz mial tu przepustowosc 30 krotna najwyzszej frekfencji jaka tu miales i to bedzie falowalo przez kilka tygodni bo kazdy bedzie chcial cos przyniesc z soba a moze nawet cale tematy beda migrowac wiec warto pomyslec o przepustowosci i uniknac zatoru

Celna uwaga, choć takiej aktywności jak za najlepszych czasów Laba jednak bym się nie spodziewał. Natomiast co do zmian, to pewne rzeczy po prostu trzeba robić na bieżąco, żeby ludzie byli zadowoleni.

szczerze to te dni kiedy byla niesamowita frekwencja gdzie ilosc uzytkownikow w temacie bylo rozpisanych na dwie lub wiecej linijek  to to byly czasy, na forum przediadywalo sie niemal ze caly dzien a zagadnien do rozkminy nigdy nie brakowalo i zwasze bylo cos do zrobienie przetestowania lub sprawdzenia teraz tego brakuje

• Upvote 1

2 minuty temu, JeRRyF3D napisał:

wątki niestety powyrzucane na zewnątrz

Nie jesteśmy sami zdecydowani, jak to ostatecznie zrobić. Puściłem ankietę, jak lud zdecyduje za działami osobnymi dla różnych producentów, to poprzerzucam wątki w odpowiednie miejsca.

5 godzin temu, Pawelek6 napisał:

@tomcug może dodajcie użyszkodnika użytkownika ChatGPT jak na PCL? xD

Wu70 ma się tym zająć :wariat:

• Like 2

Moim zdaniem absolutnie niedyskutowalna rzecz! Aż się prosi o czysty, czytelny podział na wejściu.
Teraz jest świetnie, tyle że, wątki powywalana na zewnątrz, więc autorzy powinni je niestety powrzucać zgodnie z logiką w odpowiednie sekcje. Ale jest miodzio.  

Edytowano przez JeRRyF3D
  • Like 1

48 minut temu, JeRRyF3D napisał:

Moim zdaniem absolutnie niedyskutowalna rzecz!

51 minut temu, tomcug napisał:

Nie jesteśmy sami zdecydowani, jak to ostatecznie zrobić. Puściłem ankietę, jak lud zdecyduje za działami osobnymi dla różnych producentów, to poprzerzucam wątki w odpowiednie miejsca.

Robienie dziesiątek pustych działów to stara szkoła małych for 15 lat temu ;)

Przykładowo w przypadku GPU PCL dobrze pokazuje gdzie się skupia dyskusja - 2 tematy ostatniej generacji NV/AMD + jakieś wątki poboczne co kupić więc generalnie oddzielne działy tylko zwiększają wrażenie braku ruchu a tego nie chce się pokazywać użytkownikom. Ogólnie lepiej dzielić pękające w szwach działy niż wystawić tuzin pustych kategorii.

Rozumiem że robimy forum dla dinozaurów ale trzeba mieć gdzieś z tyłu głowy nowoczesny minimalizm (ludzie teraz lecą na grupki fb gdzie wszystko mają w jednym kontenerze-śmietniku) i co jakiś czas integrować puste działy które świecą pustkami.

Inny przykład na PCL: Chłodzenie, obudowy, zasilacze i modyfikacje

Tutaj rozbite na 3 działy, jeśli jest zapotrzebowanie - rozbijać - ale jeśli świecą tematami z 2017 to wersja PCL wydaje się sensowna.

@tomcug chyba coś do zrobienia od ręki w dziale konsol:

PlayStation 4 -> PlayStation

Xbox One -> Xbox

Edytowano przez Wu70
  • Upvote 7

Działy w kategorii Sprzęt powinny być ustawione według popularności czyli:

1) Karty Graficzne

2) Procesory

3) Płyty Główne

4) Pamięci RAM

5) Monitory

6) Zasilacze

7) Obudowy

8) Dyski SSD/HDD

9) Chłodzenia

10) Audio

11) Urządzenia Wskazujące

12) Internet

13) Modding

Edytowano przez Spychcio

@Wu70 Oho, nowa lokalizacja, nowy szef, ale te same wielkie pomysły! Witajcie wszyscy w naszej cyfrowej jaskini pełnej tajemnic komputerowego świata! 💻

@tomcug wygląda na to, że masz teraz szlafrok i kapcie szefa domu. Wu70, dzięki za ciepłe wprowadzenie! Przyszedłem z wielką dawką danych, żartów komputerowych i, jak zawsze, jestem gotów, aby pomóc.

Jeśli macie pytania, sugestie, albo po prostu chcecie sobie poplotkować o sprzęcie, dajcie znać. Czujcie się jak w domu na forum ITHardware!
  • Thanks 1
  • Haha 2

Też uważam, że z tym rozbijaniem na pod(od)działy należy przystopować, bo na Labie nawet w przypadku grafik średnio miało to sens. Przypiąć ogólne wątki "Zielone gobliny" i " Ciemnozielone trolle", a reszta w jednym dziale IMHO. Podobnie z procesorami. Chyba, że chcemy kultywować jakieś plemienne podziały, albo naprawdę zagęści się tu ruch.

Także ja to widzę tak:

• Chłodzenie obudowy i zasilacze - razem.
  • Procesory - bez rozbicia na producentów.
  • GPU - j.w.
  • Płyty główne - paradoksalnie tutaj chyba rozbicie ma większy sens dla czytelności, bo modeli i możliwości jest więcej.
  • Bez rozbicia audio na hełmofony i głośniki
  •  Nośniki danych - j.w. (HDD zdychają)
  • Bez rozbicia urządzenia wskazujące (i tak będzie tam pustka, większość myszy to teraz jedno i to samo - sensor - ino kształt i przyciski inne, o mechanikach nawet na Labie nikt sensownie nie pisał, bo mainstream to te same chińczyki na Gateron/Kailh, a od niszy to jest Reddit itp. - gdzie też królują tylko customy dwuczęściowe i wysokie krowy bez podświetlenia z układem 50-60% :P)

Shouta, jeśli ma zostać, zdecydowanie przeniósłbym na dół, taki układ sam znam z innych forów.

Na koniec moje skrzywienie - o ile szczerbol musi zostać, to zamiast reszty emotek z lat 90. chętnie zobaczyłbym jakiś jeden fajny, spójny czytelny zestaw (czarnym brakuje imho kilku ekspresji, np :O)

Nie wiem jakie darmowe paczki da się wgrywać w Invision i gdzie tego szukać, ale postaram się coś obadać i zaproponować.
Wiem, że forum z definicji dla dinozaurów, ale wkurza mnie wybieranie z x zestawów i brak spójności. :P 

Edytowano przez Zas
  • Upvote 1

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...