Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurczaczek- ależ moderzy zrobili postęp w ciągu ostatnich 24h.

Udało im się wcisnąć DLSS5 przed upscaler, co oznacza że np. w 4K/DLSS P renderuje z 1080p, a nie z 2160p.

Co prawda wyjściowa jakość obrazu jest nieco niższa, ale wydajnościowo zaczyna być to powoli używalne.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Teraz wydanie takiej dll to jakby wydali kod źródłowy, ludki na tym discordzie puszczają na całą noc agentów do szukania wydajności z nvfp4 :hihot:

Ja sobie robiłem eksperyment to AI odtworzyło cały kod kerneli cuda fp8  które obsługują wszystkie obliczenia runtime klatki z zachowaniem byte-perfect zgodności wyjścia i jeszcze 4% szybciej.

Nvidia nie ma wyjścia, trzeba iść na open source :D

• Like 1
Opublikowano

I tu jest właśnie siła NV i softu... W hardware wielkich postępów nie zrobimy, ale możliwości dzięki oprogramowaniu są ogromne. Praktycznie co kilka godzin takie RHI ma aktualizację związaną właśnie z NR i DLSS, nie widziałem tego przez miesiąc :E 

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem wczoraj tej metody w optiscalerze i jakość leci na łeb.

Faktycznie FPS idzie do góry, ale textury/jakość obrazu jest do bani.

EDIT:

Optiscaler 25%

optiscaler-25.jpg

Optiscaler 100%

optiscaler-100.jpg

Edytowane przez leven
  • Upvote 1
Opublikowano

ale najlepszy jest komentarz autora

DLSS 5 is here and it's quite something. Still playing around with the settings and trying not to let my GPU burst into flames. This is also why I haven't done any sprawling vista shots with lots of NPCs and/or cityscapes because that could possibly cause a prolonged power spike if there's tons of stuff in the scene to render. I've been conservative in my use of neural rendering and keep it to a few minutes at a time and I'm monitoring my GPU wattage constantly. DLSS 5 is still in it's prototype state so it's unstable / unpredictable when it comes to GPU power draw. If you don't keep an eye on wattage, you can have a sudden power spike or creep that goes beyond 600W and potentially fry your power cable (which as we all know has had it's bout of issues recently).

:hihot:

• Haha 2