Skocz do zawartości

Clair Obscur: Expedition 33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pelna zgoda. Gdyby wszyscy grali w to samo, albo zgadzali sie we wszystkim, swiat bylby nudny.

Mi pewnie podejdzie, szczegolnie ze ponoc jest tutaj calkiem sporo rozwiazan w typie Replicanta/Automaty - a ja lubie trudne i emocjonalne historie :) 

Co Tobie nie podeszlo? 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Tu jest zdecydowanie mocno emocjonalna historia, nawet dla samej fabuły warto ograć :) 

Nie no wiadomo, fabula to u mnie podstawa. Jeszcze siedze w Lost Judgment, ale juz calkiem niedaleko konca, max. 2 tygodnie i wskocze w Clair. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 20:24, Phoenix. napisał(a):

Jak na tak rzekomo dobra gre i ponoc GOTY oraz 33dni to nie jest zaden dobry wynik.

Dorby wynik to jest 3mln w weekend ;)

Dobra gra sprzedaje się latami. Horizon sprzedał 2,6 mln w circa 2-3 tygodnie a po roku dobił do 7,6. Po 4 latach dobili do 20.

obraz.png.af896ec390f41a55100957d3ac24a45c.png

IMHO 5-6 milionów do końca roku jest realne a po kilku latach możemy zobaczyć 10+.

Budżet był circa 30 millionów USD więc już przy 1 milionie kopii koszty się zwróciły (zwłaszcza, że Microsoft sypnął hajsem za gamepass do tego) 

Opublikowano

Pieklo zamarzło! Kupilem pierwsza w zyciu i gram w pierwsza w zyciu gre turowa... Troche z ciekawosci a troche przez hype...

No i juz w pierwszych minutach gry widze ze znaimacje tawrzy i usta to tak jakby ktos wyszedl dopiero co od dentysty po wyreaniu zeba z podwojnym znieczuleniem. Twarze sa jakby sparalizowane, przechodze bezposrednio po Oblivionie remaster i tam lepiej to wyglada nawet patrzac jak stara ta gra jest. 

Ruch i animacja postaci tez gorzezj niz w OR, nie ma zadnej plynnosci w tym, obracanie postaci to jak klika w stracyh grach (gram na padzie)... O ile bieganie w OR to nos w ziemi to tu patyk w tylku i dziwnie to wyglada... nienaturalnie i sztywno...

Jak wyszedl Avowed to ludzie narzekali na brak interackji ze swiatem LOL Tu to wszystko jest stayczne, ludzie manekiny, wszystko przybetonowane jak makieta, sztuczne i bez zycia... 

Sam sytem walki.... Jest tylko jedna animacja do ataku? W ogole zauwazylem, ze nie umiem grac turowo i nie kminie jeszcze zadnej taktyki ale jesli robie dodge i parry w odpoeidnim czasie to wygrywam :) czyli trzeba opanowac QT? W dlaszym ciagu nie lubie turowek, nie podoba mi sie to i chyba nie spodoba do konca gry bo mam zamiar zobaczyc o co kaman w niej. 

Gra dla nie jest mocno srednia. Nie ma HDR? Nie ma FOV? Nie ma RT? A cisnie mi karte jakby RT bylo... Brak FG? Serio?

Dla mnie dalej GOTY to KCD2 na te chwile... Zobaczymy jesczcze jak wyjdzie DS2... 

Gra jest max A+ a nie AA.

PS.

Jedyne co jest sztos to muzyka. Tutaj mi sie podoba. 

Opublikowano (edytowane)

Ale grafa nawet na epic wlasnie tylka nie urywa... OR lepiej z ue5 wyglada... Nie rozumiem tego hype... Chyba, ze dlatego tylko ze nie ma woke i dlatego ze zrobila to grupa ludzi z UBI wiec za to te oklaski... 

I dlaczego dialogi musze porwietrdzac poprzed A? Czemu to samo nie idzie xD Ciagle pauzy robie czy juz skonczyl ktos gadac zeby ktos nastepy znow mogl gadac... Cos zle mam nagrzebane w ustawieniach????

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

Nie no, brawa są za: genialny art design - co miejscówka, to coś świeżego i unikalnego, super muzykę, wciągającą i emocjonującą historię, która naprawdę się trzyma kupy, ciekawe postacie i całkiem solidny system walki. No i fakt, że zrobiło to małe studio, bez wielkiego budżetu, a do tego w niskiej cenie, czyni tę grę prawdziwą anomalią na rynku. :D 

Brak woke to dodatkowy plus.;) 

• Upvote 5
Opublikowano

O tym, że to nie jest gra AAA, wspominano nie raz. Natomiast nic to tutaj nie przeszkadza, bo i tak skupiono się na tym co ważne. A to, czego nie ma, bo budżet na to nie pozwalał, da się przeżyć.

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Pieklo zamarzło! Kupilem pierwsza w zyciu i gram w pierwsza w zyciu gre turowa... Troche z ciekawosci a troche przez hype...

No i juz w pierwszych minutach gry widze ze znaimacje tawrzy i usta to tak jakby ktos wyszedl dopiero co od dentysty po wyreaniu zeba z podwojnym znieczuleniem. Twarze sa jakby sparalizowane, przechodze bezposrednio po Oblivionie remaster i tam lepiej to wyglada nawet patrzac jak stara ta gra jest. 

Ruch i animacja postaci tez gorzezj niz w OR, nie ma zadnej plynnosci w tym, obracanie postaci to jak klika w stracyh grach (gram na padzie)... O ile bieganie w OR to nos w ziemi to tu patyk w tylku i dziwnie to wyglada... nienaturalnie i sztywno...

Jak wyszedl Avowed to ludzie narzekali na brak interackji ze swiatem LOL Tu to wszystko jest stayczne, ludzie manekiny, wszystko przybetonowane jak makieta, sztuczne i bez zycia... 

Sam sytem walki.... Jest tylko jedna animacja do ataku? W ogole zauwazylem, ze nie umiem grac turowo i nie kminie jeszcze zadnej taktyki ale jesli robie dodge i parry w odpoeidnim czasie to wygrywam :) czyli trzeba opanowac QT? W dlaszym ciagu nie lubie turowek, nie podoba mi sie to i chyba nie spodoba do konca gry bo mam zamiar zobaczyc o co kaman w niej. 

Gra dla nie jest mocno srednia. Nie ma HDR? Nie ma FOV? Nie ma RT? A cisnie mi karte jakby RT bylo... Brak FG? Serio?

Dla mnie dalej GOTY to KCD2 na te chwile... Zobaczymy jesczcze jak wyjdzie DS2... 

Gra jest max A+ a nie AA.

PS.

Jedyne co jest sztos to muzyka. Tutaj mi sie podoba. 

Olej technikalia i skup się na fabule.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Dla mnie dalej GOTY to KCD2 na te chwile... 

Oczywista oczywistość. KCD2 prz EXP33 to jak Audi RS6 przy Yaris GR.  Ja po prostu skończyłem na szybkości i teraz kopię piasek w Roadcrafcie. Polecam.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)

Ja bym tak nie narzekal na oprawe może technicznie jakiś cudów nie ma grafika bardziej nadrabia  stylem i dezajnem, ale jest przyzwoicie.

Chociaz czytałem że na konsolach gra wygląda znacznie gorzej i mniej ostro.

Cóż u siebie wgrałem tylko moda na uwolnienie klatek w cut-scenach i optiscaler z FSR4 

LVkl6XG.jpeg

Chociaż ta lokacja mocno kojarzyła mi się z pewnymi klifami w Inkwizycji też takie heksagonalne wycięcia w skałach.

Ogólnie poziom oprawy można uznać za solidny, nawet mimike bo niektóre cut-scenki mają lepszy poziom wykonania i calościowo podnoszą odbiór, a daje się zauważyć subtelne detale w mimice.

Edytowane przez Frog67
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Dla mnie dalej GOTY to KCD2 na te chwile... 

Co człowiek to opinia jak widać.

Ja zacząłem grać w KCD2 i po kilku godzinach mnie zmęczyło, wyłączyłem i próbuję się zmusić żeby to przejść.

Zacząłem grać w Clair obscur expedition 33 i tak mnie to wciągnęło, że czułem potrzebe żeby codziennie chociaż trochę pograć i tak przeszedłem grę.

Gra z świetną fabułą i jeszcze lepszą muzyką. Technikaliami się nie przejmuję już od dawna grając w różne gry, będzie gra fajna to i przejdę ją na clay mode.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ta gra mnie dosłownie zmiotła z planszy. Myślałem, że KCD2 zgarnie goty, ale teraz już nie wiem. Polecam każdemu, nawet jak nie lubisz tego gatunku czy tego typu gier. Inne studia mogą się kurde uczyć jak robić dobre gry (patrzę na ciebie Ubi i Bethesda). 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
58 minut temu, Slayer napisał(a):

KCD2

Jak KCD1 nie ukończyłem, też mnie zmęczyło, kupiłem tylko dla tego klimatu średniowiecza bo wtedy taka oprawa nie była w żadnej innej grze, ale poza tym to mnie nie kręciła ta gra, 2 też odpuszczam a 33 daje mi wiele więcej frajdy.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Rozwiń ostatnie zdanie.

Przyzwyczaiłem się do gier z dokładną mapą i wskaźnikami, a także do gier gdzie masz 4-5 rodzajów przeciwników i parowanie ich ciosów czy unik są diablo proste. Tutaj trzeba trochę więcej wysiłku :) 

I przypomniało mi się, że ostatnie turówki w jakie grałem to były South Parki :E 

• Haha 2