Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Miałem Ultrac Vorti, chyba najlepsze opony jakie miałem do tej pory.

PS. sklepopon.pl wszedł ze sprzedażą na aliexpress, można trochę przyoszczędzić ;)  

Edytowane przez lesiu155
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

PS. sklepopon.pl wszedł ze sprzedażą na aliexpress, można trochę przyoszczędzić ;)  

Ale pro tipa teraz sprzedałeś. :) 

Rozglądam się powoli za 2 zimówkami, bo obecne Hankook Winter RS3 doszły do ogranicznika (4 mm). Chciałem spróbować Kumho WP52+ i przez Ali z kuponem wychodzi 225 zł za sztukę. Na ich sklepie ~280 zł za sztukę.

Poszło zamówienie na Kumho WP52+ na Aliexpress. :)

Edytowane przez kapcer
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

Miałem Vredestein Quatrac 3 (całoroczne) ... chyba tak to się nazywało. Facet przy wyważaniu zwrócił uwagę, że musiał dużą korekcję wagi robić, więc wykonanie pod tym wzgl. (równomierności odlania) niespecjalne. Poza tym - spoko.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
13 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Tak tu zachwalacie to się szarpnąłem na 

Pirelli Cinturato All Season SF3. Mam nadzieję, że to będzie faktycznie lepsze od barum czy innych Chińczyków, a nie kasa wyrzucona w błoto.

Napisz proszę wrażenia. W jakim rozmiarze?

Opublikowano (edytowane)

235/45 17 w poniedziałek będę zakładał jak trochę je przegonię to dam znać.

Plan był pozostać przy dwóch kompletach opon ale jak przyjrzałem się uważniej ogumieniu, które dostałem po poprzednim właścicielu to trochę się przestraszyłem. Niby premium CONTI SportContact 5 ale ponad 10 letnie guma już sparciała gdzie nie gdzie z brzegu braki w bierzniku - stwierdziłem, że do zimy to mogę na nich nie przeżyć, a zakładać nowe letnie żeby za 2 miesiące kupić komplet zimowych i za wszytko z 5k zapłacić.... Postanowiłem, że biorę wielosezonowe :)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Przejeździłem 1 zimę na Hankook W330 w rozmiarze 225/40R18 i uważam, że jest to świetna opona pod kątem trakcji w każdych warunkach. Jedyny minus za hałas.

Teraz powoli szukam opon zimowych 205/55R16 i prawie byłem zdecydowany na Kumho Wintercraft 52+, które brałem jako alternatywę dla w/w Hankooków (nie są dostępne w rozmiarze 205/55R16). Rozważam Ceat Winetr Drive, które dobrze wypadają w  testach.

Opublikowano

Ja kupiłem 2 sztuki Kumho WP52+ w rozmiarze 205/55R16, ale coś więcej będę mógł powiedzieć dopiero w październiku/listopadzie. Na razie tyle, że przyszły i wyglądają spoko. :E 2 czy 3 poprzednie zimy przejeździłem na komplecie Hankook Winter RS3 i w sumie nic złego nie mogę im zarzucić. Może to, że jedna para zeszła do 4 mm po 3 sezonach (ale robię ok. 20k km rocznie). Ogólnie świetne opony. 

Kumho kupiłem tylko dlatego, żeby spróbować czegoś nowego, dobrze wypadły w testach i były tanie. W zasadzie nigdy nie kupuję drugi raz tych samych opon. ;) 

Opublikowano

Też lubię testować różne opony stąd G-Punto mamy dostało w zeszłym roku Kumho Ecsta PS72 (205/45/r17);
I tak jakoś wyszło, że dopiero wczoraj miałem okazję je sprawdzić (w zeszłym roku w zasadzie przejechałem 10 kilometrów Puntem).
I uznaje to za udany zakup, wczoraj na A1 stabilnie i dość cicho, z ruszaniem 0 problemów, za WWA zaczęło dość intensywnie padać i tu również bez stresu;
Auto trzymało się drogi, hamowało poprawnie, nie pływało...

Jak kupowałem je to w zasadzie był jeden oficjalny test tych opon, i - idąc za resztą testów - oczywistym jest, że nie jest to poziom PS4, siakiejś Potenzy Sport itd.
Natomiast biorąc pod uwagę koszt zakupu (340,00 zł / sztuka w 06.2025r) to odważnie uznam że był to jeden z lepszych - jak nie najlepszy wybór do 350zł/szt w tym rozmiarze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.08.2026 o 10:11, Grolshek napisał(a):

Napisz proszę wrażenia. W jakim rozmiarze?

Po przejechanych  pierwszych 3K subiektywnym okiem- opony do drogi są przyklejone zarówno na suchym jaki i mokrym asfalcie. Wydają się minimalnie głośniejsze od totalnie zajechanych letnich poprzedników. Przy prędkościach autostradowych mają tendencję do delikatnego pływania choć to odczucie jeszcze muszę zweryfikować bo może mocny boczny wiatr swoje do tego dokładał. Zobaczymy jak będzie zimą i jak z trwałością. Ludzie po netach piszą, że robią na nich 50-60tys. Jak rozmawiałem o tym z wulkanizatorem to się tylko uśmiechnął pod nosem i stwierdził, że jak przejadę 30tys to będzie dobrze, a potem sobie je jako letnie będę mógł zostawić ;)