Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Może taka świeża oponka co 2 lata lepsza niż jedna na 5 lat. W zasadzie to się czuję jakbym nie miał wyboru i skazany na Bridgestone.

No właśnie, testy są robione na nowych, a nie po 5 latach. 

Czy taki Zeetex 2 x 2 lata będzie lepszy od Bridgestone 1 x 4 lata?

Opublikowano
17 minut temu, galakty napisał(a):

No właśnie, testy są robione na nowych, a nie po 5 latach. 

Czy taki Zeetex 2 x 2 lata będzie lepszy od Bridgestone 1 x 4 lata?

Stawiam że Bridgestone będzie lepszy ogólnie i bezpieczniejszy. Ale w 3ciej i 4tej zimie jedyna przewaga Szitexu może być na śniegu.

Żal mi dupe ściska że nie mogę znowu Michelin kupić bo mój rozmiar kosztuje 1400zl/ sztukę. A zrobiły na mnie wrażenie bo założyłem i zapomniałem na 5 lat, bez usterki, i nadal czuję pełną kontrolę nad autem w każdych warunkach. Ale tak z rozsądku muszę zmienić przed wyjazdem na narty, tylko z powodu gorszego hamowania na śniegu.

Podobno CC1 SUV były wzmacniane (oplot/wzmocnione boki), i cykam się bo nie wiem czy Bridgestone robi równie wytrzymałe te oponki. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.09.2026 o 10:01, kapcer napisał(a):

Frigo HP2 nie występuje w rozmiarze 195/65R15, w tym rozmiarze tylko zwykłe Frigo 2, które jest raczej słabą oponą. 

Obecnie najtaniej chyba Kumho Wintercraft WP52+ (188 zł za sztukę na sklepopon.pl).

na Allegro jest frigo hp2.

Znalazlem te kumho nawet 170/szt, zamawiam.

Edytowane przez kubon
Opublikowano
29 minut temu, TheMr. napisał(a):

Wersje pod SUVy w większości są wzmocnione. Szukaj napisu XL albo C przy oponie. 

"C" to opony do aut dostawczych, są znacznie twardsze, cięższe i przewidziane do większego ciśnienia. Żaden samochód osobowy nie ma opon typu C.

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, TheMr. napisał(a):

Wersje pod SUVy w większości są wzmocnione. Szukaj napisu XL albo C przy oponie. 

Wersje pod SUV mają napis "SUV" ... niezależnie od "XL". (np. tak jest w przypadku Goodyear 4Seasons Gen3 - jest wersja z samym XL, ale jest też wersja XL i SUV)

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, Katystopej napisał(a):

"C" to opony do aut dostawczych, są znacznie twardsze, cięższe i przewidziane do większego ciśnienia. Żaden samochód osobowy nie ma opon typu C.

Fajnie. Coś jeszcze? 

Opublikowano

W sumie, to oni przesadzają z tymi oznaczeniami opon. Przykładowo "XL", oznacza "Extra Load", czyli możliwość większego obciążenia (czyli jak rozumiem np. jak mamy większy ciężar auta, to opona o większej "nośności" wskazana). Tylko po co ta szopka, skoro za maksymalną obciążalność odpowiada indeks nośności?

Opublikowano (edytowane)

To nie jest szopka. W europejskich tabelach opona standardowo osiąga nośność przypisaną do indeksu przy 2,5 bara, a wzmocniona XL przy 2,9 bara. Dlatego samo 105 = 925 kg nie wystarcza bo XL dopowiada, przy jakim ciśnieniu uzyskujesz te 925 kg, bo przy niższym ciśnieniu dopuszczalne obciążenie jest mniejsze.

https://www.tirerack.com/upgrade-garage/what-is-maximum-load-for-a-tire

Żeby nie było jedna sytuacji, że opona XL osiąga niższą nośność przy standardowym ciśnieniu to XL (w tym samym wymiarze) ma zazwyczaj nośność o 4 pkt wyższą (np. 101 dla SL i 105 dla XL).

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak, osiągnie niższą nośność niż wskazuje to cyferka nośności

Przykładowo 105 dla SL to 925 kg przy 2.5 bar, a dla XL też 925 ale przy 2.9 bar

Jaka nośność będzie dla 2.5 bar w przypadku XL i indeksu 105 definiuje wzór ETRTO: L = Lmax x (P / Pref)^0.8, czyli L = 925 x (2.5 / 2.9)^0.8 = 821 kg

Dlatego standardowo opona w tym wymiarze SL będzie miała indeks 101 (825 kg) a taka sama z XL 105 (925 kg), co za tym idzie obie opony przy 2.5bar mają identyczną nośność (825 kg) a XL może mieć większą przy ciśnieniu 2.9 (925 kg)

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kleber Quadraxer SUV i słucham państwa. Miał ktoś? Gemini twierdzi, że najlepszy zrównoważony wybór (lato/zima/desz) w rozsądnej cenie z trójki Nokian Seasonproof 2 i Pirelli Powergy All Season. 

Hybrydowy crossover, więc szaleństw na trasie nie będzie i w górach też nie mieszkam.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
4 godziny temu, Lypton napisał(a):

Kleber Quadraxer SUV i słucham państwa. Miał ktoś? Gemini twierdzi, że najlepszy zrównoważony wybór (lato/zima/desz) w rozsądnej cenie z trójki Nokian Seasonproof 2 i Pirelli Powergy All Season. 

Zakładam że to najnowszy Quadraxer 3. Właśnie jakbym miał brać coś ze średniej półki to tylko ten Kleber. W testach wypadał bardzo bardzo dobrze i pewnie to jest prawie to samo co CC2 i ulepione prawie z tej samej mieszanki. Ale chyba na nasze warunki, i do jazdy głównie w mieście nie potrzeba aż takiego nacisku na jazdę po śniegu. Ten Kleber ma balans na śnieg -> test, i świetny komfort akustyczny. Ja już je miałem brać od dawna, ale akurat jest promka na Bridgestony :D

• Like 2
Opublikowano

Mam te opony ale zwykłe (nie XL i nie SUV) są bardzo dobre, ALE poprzednie dwójki po 4 latach kleiły na mokrym/śniegu tragicznie, miałem problemy z ruszaniem spod świateł zimą gdzie inni od kopa startowali. Czy trójki takie same będą, nie wiem, ale jako nowe są bardzo dobre i w miarę ciche. 

• Upvote 1
Opublikowano

Moje Miśki po 65 000km. Przyglądnąłem się innym ludziom na czym jeżdzą i stwierdziłem że moje wyglądają na nowe opony xD

Tylne ok 4.75mm bieżnika

9UVSfwj.jpeg

Przednie ~ 3mm bieżnika:

raArimS.jpeg

Teraz się we mnie taka cebula odzywa, że chcę "nowe" opony wyrzucać do kosza. Ludzie serio mają w tragicznym stanie, 20% ludzi na zimówkach cały rok jedzie :D 70% na oponach budżetowych marek.

Opublikowano

No te przednie to na granicy ale tylne jeszcze pojeżdżą - o ile nie mają niewiadomo ile lat. Zawsze możesz sobie tylne przerzucić na przód a na tył poszukać nawet używek w podobnym stanie (i wieku) i jeszcze dojeździsz je przez rok czy dwa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, galakty napisał(a):

pytanie czy dobrze skleją jak przyjdą niekorzystne warunki.

Tak na oko 4 lata w topowych markach to górna granica. Później przy niskich temperaturach widać duży regres w mgnieniu oka. Oszczędzać przy aucie można na wszystkim, ale proszę - nie na zimowych oponach.

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

To ja nie wiem - ja się zdziwiłem, że moje mają 6 lat i nadal kleją jak powalone w każdych warunkach i temperaturach. Mowa o letnich, nie wiem skąd zimowe (chyba, że po bieżniku) wzięliście. U mnie 5 lat maks zimowe.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

Myślałem nad tym aby kupić zimowe na grudzień-marzec, a resztę roku jeździć na wielosezonowych, ale chyba kompletnie się to nie opłaca bo letnie i zimowe też kosztują 400-500zl za sztukę identycznie jak wielosezon więc traktuję teraz zimowe opony jak towar luksusowy premium bo dopłaty do żonglowania oponami i hotel dla opon są drogie ;)

Już lepiej wyjdzie wielosezon kupić raz na 2-3 lata cały komplet. 

• Like 1