Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, zlatan1981 napisał(a):

A nie lepiej jeździć cały rok na letnich, a przez kilka czy kilkanaście dni śnieżnych w roku korzystać z komunikacji miejskiej?
Przy temperaturze powyżej 0 i na suchej nawierzchni nawet przy mrozie letnie opony mają bardzo dobrą przyczepność.

Nie. Lepiej cały rok jeździć na wielosezonie i mieć pogodę w nosie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, zlatan1981 napisał(a):

Przy temperaturze powyżej 0 i na suchej nawierzchni nawet przy mrozie letnie opony mają bardzo dobrą przyczepność.

Chyba działa jak masz auto, które jest ciężkie i bez przyspieszenia żeby stracić trakcję. Albo nie jeżdzisz autem

Jak złapie przymrozek i nawet jak jest sucho to rano asfalt ma lekką wilgoć. Wtedy wystarczy mocniej przycisnąć i koła mielą w miejscu (na nowych letnich oponach ale w niskie temperaturze). Hamowanie to samo. W listopadzie jak jeżdzę i jest bliżej zera to już trzeba uważać podwójnie. Różnica w takich warunkach letnie vs zimowe jest duża.

W środku dnia jak jest słoneczko to super, ale w godzinach 6-10, 16-22 już nie jest różowo

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

idzmy w kompromis - jezdzijmy na byle czym poki jeszcze da sie jezdzic :E 

Niestety w starej robocie tyle się naoglądałem trupów na drodze że pozwolę się nie zgodzić. Na oponach, hamulcach i zawieszeniu nie oszczędzamy!!!

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, zlatan1981 napisał(a):

A nie lepiej jeździć cały rok na letnich, a przez kilka czy kilkanaście dni śnieżnych w roku korzystać z komunikacji miejskiej?

Już Ci inni napisali, ale polecam obejrzeć ten film w temacie temperatur bliskich zeru i letnich: 

Ale oczywiście, powiem więcej: nawet przy -15 stopniach, zwłaszcza jeśli nagrzejesz opony, to letnie będą mogły mieć (mogły, bo to zależy od tego KTÓRE konkretnie letnie używasz) mieć lepszą przyczepność od zimowych, ale to musi być naprawdę sucho. A wystarczy, że np. jakiś fragment drogi był osłonięty drzewami od słońca i już jest problem. Jakakolwiek wilgoć odwraca sytuację drastycznie i niestety nie jesteśmy na torze gdzie można raz za razem próbowac i wyczuwać przyczepność w miarę kolejnych przejazdów.

• Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, Fatality napisał(a):

Chyba działa jak masz auto, które jest ciężkie i bez przyspieszenia żeby stracić trakcję. Albo nie jeżdzisz autem

Jak złapie przymrozek i nawet jak jest sucho to rano asfalt ma lekką wilgoć. Wtedy wystarczy mocniej przycisnąć i koła mielą w miejscu (na nowych letnich oponach ale w niskie temperaturze). Hamowanie to samo. W listopadzie jak jeżdzę i jest bliżej zera to już trzeba uważać podwójnie. Różnica w takich warunkach letnie vs zimowe jest duża.

W środku dnia jak jest słoneczko to super, ale w godzinach 6-10, 16-22 już nie jest różowo

Wtedy to nawet 4 letni wielosezon ma problem (wiem bo miałem), a co dopiero letnia... To nie TIR z naczepą. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Tomasz Niechaj, świetny test. Nie widziałem go wcześniej. Ja raz jechałem na letnich 4-letnich oponach (~40 000km) przy temperaturze dokładnie 8°C i przeżyłem szok jak raz zahamowałem na skrzyżowaniu bo poczułem się jakbym po lodzie jechał. A tam tylko poranna rosa była na asfalcie w cieniu. I wtedy stwierdziłem, że nigdy więcej nie chcę opon letnich na oczy widzieć xD Idealnie ten test pokazuje problem opon letnich / zimowych. W trakcie dnia ZAWSZE mamy wahania temperatur czasami +-20°C. I dlatego oponą letnią można jezdzić TYLKO w lipcu - sierpniu w Polsce. Potem tylko całoroczna, a ewentualnie w góry na styczeń-luty zimowa. 

Kto jezdzi we wrześniu letnią oponą, ten sam sobie przeczy mówiąc że ma dobre opony na każde warunki.

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

@Tomasz Niechaj, świetny test. Nie widziałem go wcześniej. Ja raz jechałem na letnich 4-letnich oponach (~40 000km) przy temperaturze dokładnie 8°C i przeżyłem szok jak raz zahamowałem na skrzyżowaniu bo poczułem się jakbym po lodzie jechał. A tam tylko poranna rosa była na asfalcie w cieniu. I wtedy stwierdziłem, że nigdy więcej nie chcę opon letnich na oczy widzieć xD Idealnie ten test pokazuje problem opon letnich / zimowych. W trakcie dnia ZAWSZE mamy wahania temperatur czasami +-20°C. I dlatego oponą letnią można jezdzić TYLKO w lipcu - sierpniu w Polsce. Potem tylko całoroczna, a ewentualnie w góry na styczeń-luty zimowa. 

Kto jezdzi we wrześniu letnią oponą, ten sam sobie przeczy mówiąc że ma dobrze opony na każde warunki.

Nie no teraz to trochę przesadziłeś :)

To nie jest tak, że przy 5 stopniach na wilgotnym asfalcie na letniej auto ucieka, a na zimowej jeździsz jakbyś miał super przyczepność. Po prostu im miększa mieszanka, tym lepiej radzi sobie z niską temperaturą i (przy odpowiednich proporcjach krzemionki) lepiej odbiera wodę/wilgoć. W sytuacji, o której mówisz, prawdopodobnie na 4-letniej zimówce miałbyś podobnie. Pamiętaj, że wilgoć to nie jedyny powód obniżenia przyczepności, wystarczy że np. dzień wcześniej DELIKATNIE popadało po kilkunastu dniach bez deszczu.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, galakty napisał(a):

W każdych poza skrajnymi. 

Poza kopnym śniegiem w górach przy -15 oraz 200km/h na Autobanie przy +30 dobry wielosezon jest przewidywalny i wystarczający. Chociaż ja w tym roku na SF3 ciąłem 190km/h licznikowe i niczego strasznego nie poczułem :P

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Poza kopnym śniegiem w górach przy -15 oraz 200km/h na Autobanie przy +30 dobry wielosezon jest przewidywalny i wystarczający. Chociaż ja w tym roku na SF3 ciąłem 190km/h licznikowe i niczego strasznego nie poczułem :P

Ale to dotyczy każdej opony. Miałem Kormorany, miałem Vredesteiny, mam Falkeny - na Kormoranach 10 stopni, lekka wilgoć i jak na szynach, zero hamowania, pozostałe kleją bez problemu. Po prostu budżetowe opony są... budżetowe. Kupiłem z felgami, nigdy więcej - a dodam, że zarówno bieżnik jak i wiek miały okej. Jak masz opony ze średniej półki przynajmniej to nie powinieneś mieć żadnych takich problemów - o ile nie mają 10 lat.

Edytowane przez lesiu155
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Testy warto rozbijać na składowe, bo - na przykładzie powyższego - Ktoś nieopatrznie może uznać, że LingLong w zimę sprawdzą się, a zaoszczędzi:
Za wskazanym testem, porównując zdobywców 3ciego miejsca:
image.thumb.png.6cd68ad30f2315ef2a371456db61358f.pngimage.thumb.png.668e1816633ac643b966b0f47605415d.png

I w detalach okazuje się, że na śniegu i mokrej jezdni taki LL ... no średnio się sprawdza...

Idąc dalej, GoodYear wylądował na 6 miejscu za właściwości (w tym rozmiarze) na suchej nawierzchni ale jak już porównamy ją na wykresie z np. Alpin 7:
image.thumb.png.7e64a176a4cb4448222a4d638a269715.png

To okazuje się, że na mokrym zdobyła podobne wyniki, jest zauważalnie sprawniejsza vs aquaplanning i na śniegu też nie radzi sobie najgorzej.

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-adac-winter-tyre-test-185-65-r15.htm/Results-Grid/

Tyre Reviews doceniam, że każdy test można ustawić pod siebie, dobierając suwakami na czym najbardziej zależy.
Także wyniki mogą mocno odbiec od wag wg. których kieruje się dana jednostka testująca :) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba jednak zdecyduję się Vredestein Quatrac Pro 2. Cenowo trafiają w półkę pomiędzy Kleberami, Nokianami a Michelin, Continental, a poprzednia wersja bardzo dobrze wypadała w testach, pozycjonując się w nich identycznie jak cenowo. Przede wszystkim są mega ciche - 68 dB według etykiety. Opinii za dużo nie ma, bo zdaje się że trafiły na rynek latem, a kto kupuje nowe opony latem?

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)

Oplaca sie dokladac do Continental WinterContact TS 870 P 245/45 R18 100 V czy moze nowe Hankook Winter i*cept evo 4 W340 245/45 R18 100 V beda tez bardzo dobre do ciezkiego elektryka (BMW i4)?

Jazda glownie po autostradach/eskach + troche krajówek.

Edytowane przez Amsztel
Opublikowano

Evo 3 spisywały się poprawnie w testach, sam niższe RS3 wspominam też dobrze, ale pod kątem jazdy głównie A/S + Krajówki dopłaciłbym do Conti, ew. Bridgestone Blizzak 6.
Składowa odczuć własnych, aut z oponami jakie miały i tabelek testów.

• Thanks 1