Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja ogólnie mam styczność z posiadaczami elektryków w pracy, bo a to przeglądy, a to odczyty przebiegu (ci z dotacji muszą jakiś tam określony przebieg roczny robić i musi być to odnotowane w cepiku). No i ogólnie ci od miejskich popierdółek którymi poza miasto nie wyjeżdżają a jeśli to kilka km sobie chwalą, ale ci od większych którzy z różnych powodów musieli jechać w dłuższą trasę zawsze narzekają... nawet nie na sam czas, a na koszt przejazdu przy ładowaniu szybkimi ładowarkami.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Ja ogólnie mam styczność z posiadaczami elektryków w pracy, bo a to przeglądy, a to odczyty przebiegu (ci z dotacji muszą jakiś tam określony przebieg roczny robić i musi być to odnotowane w cepiku). No i ogólnie ci od miejskich popierdółek którymi poza miasto nie wyjeżdżają a jeśli to kilka km sobie chwalą, ale ci od większych którzy z różnych powodów musieli jechać w dłuższą trasę zawsze narzekają... nawet nie na sam czas, a na koszt przejazdu przy ładowaniu szybkimi ładowarkami.

Nie wiem dokładnie jakie to są pieniądze, ale od szwagra wiem że jak chce muska doładować sprawnie i szybko, to musi solidnie zabulić.

Przy czym sprawnie i szybko to dalej 30 minut do 80% :E Ile to mi nigdy nie powiedział, bo wie że ja napęd elektryczny to tylko we wkrętarce :D 

Opublikowano

Tu padały kwoty rzędu 70-110zł/100km przy jeździe z prędkościami "nie za tirem" :D Osobiście nie mam elektryka, więc nie wiem na ile te kwoty są realne.

Ostatnio "nie za tirem" swoim 2.0 bluehdi z trasy mi wyszło 5.4l/100km według kompa, więc no różnica trochę jest :E

Opublikowano (edytowane)

Na miasto nie ma lepszego auta niż elektryk. Cisza, dynamika i optymalna temperatura w kabinie nawet na postoju. 

No ale miasto to też stłuczki, gdzie błache kolizje idą w szkody całkowite. Plus AC. Sam widzę ile ubezpieczenia bulę za swoją hybrydę. 

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Tu padały kwoty rzędu 70-110zł/100km przy jeździe z prędkościami "nie za tirem" :D Osobiście nie mam elektryka, więc nie wiem na ile te kwoty są realne.

Ostatnio "nie za tirem" swoim 2.0 bluehdi z trasy mi wyszło 5.4l/100km według kompa, więc no różnica trochę jest :E

U mnie dci zapchany pod sufit z Wrocławia do Przeworska pali ca. 6 litrów (talisman 1.6 130) przy czym ja nie mam problemu żeby momentami jechać i 180, tam gdzie mam pustostan na drodze i warunki. Autostradowo jakieś 5,7-5,8 spali. Jak jadę na pusto to z pół litra mniej.

Jeżeli to prawda co piszesz, to żenada to spore niedpowiedzenie. Pięknie upada argument o darmowej jeździe elektrykiem, jak pokonanie takiej trasy 500km to koszty rzędu 350zł :E za taką kasę to ja leję cały zbiornik 66 litrów i jeszcze mi zostaje na wspomniany płyn do spryskiwaczy. Przy czym ja na pełnym baku 900km zrobię :E 

@marko to ja za pełne OC/AC z ochronami i stałą sumą ubezpieczenia i furmanką o wartości AC na 70k płacę 3,5k rocznie. W najdroższym mieście Polski pod kątem ubezpieczeń komunikacyjnych. 

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 2
Opublikowano
10 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Przy czym ja na pełnym baku 900km zrobię :E

I mój ulubiony kontrargument elektroświrów - to nawet na siku po trasie nie stajesz? :D Oni nie potrafią pojąć że można zrobić przystanek na trasie, który jednocześnie nie wiąże się z koniecznością ładowania baterii.

• Upvote 2
Opublikowano

Ta :D jak jadę sam to szczerze nie staję :> Zwyczajnie przed trasą nie napajam się jak antylopa, więc i zdrowy pęcherz 5h bez kibelka raczej wytrzyma :> jak jadę z dziećmi to inna historia. Tutaj komunikat "tato siku" jest co 50-100km, nigdy zsynchronizowany między dwoma synami. :D No ale nie są to postoje zakończone tankowaniem, tylko hop na mop, i 5 minut później dalej jadę. Wolność. 

• Upvote 2
Opublikowano
23 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Qrdellono i oczywiście jeszcze żona też bez synchronizacji z kimkolwiek w kabinie :E 

Been there, done that :E

Ja to mógłbym ciągiem całe trasy przejeżdżać, pęcherz ze stali, a moja baba całkowite przeciwieństwo, najlepiej co godzina postój. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie no o Lubej to nawet nie wspominam :E że tak powiem, 10 lat człowiek już bierze pewne kwestie za pewnik.

5km za mieszkaniem: Niepotrzebnie piłam kawę, zjedź, siku :D to ja nawet kurtki do pierwszego postoju nie zdejmuję :D bo wiem że będzie to sobie wtedy wyskoczę i zdejmę :P 

A czekaj, argument dla elektrowariatów - oni przecież w samych bokserkach bo fura im się grzeje szybciej niż kobita w wyrku :> o my biedni, spalinowcy :D 

Edytowane przez Qrdello
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

czytajac n-ty raz te same bzdury odnosnie BEV, trudno nie reagowac, bo jak widac, n-razy powtarzana bzdura (vide "jednorazowka o watpliwym zasiegu") , staje sie dla czesci prawda objawiona .

Musisz mieć za dużo wolnego czasu, że Ci się chce bawić w te wojenki. Pewnie się nudzisz pod ładowarką :P

Edytowane przez dannykay
  • Haha 4
Opublikowano

@Krzysiak z przebiegiem pod dotacje, ogolnie jest tak, ze masz min przebieg do zrobienia w tzw "okresie trwalosci przededsiewziecia" czyli 2lat, i jest to weryfikowane na koniec tego okresu. Rozliczenie z BOŚ nastepuje na podstawie oswiadczenia oraz zalaczonego potwierdzenia  z cepik (tutaj albo policja, albo oskp robi wpis), albo z autoryzowanego serwisu. To cale zamieszani z potwoerdzeniem przebiegui wynika glownie  z niedoczytanie umow oraz/lub nadgorliwosci/niewiedzy firm leasingowych/bankowych.

co do kwoty rzedu 70-110zl/100km jasne ze mozna tyle zaplacic. mozna i wiecej. Ale przy normalnej jezdzie 120-140km/h zuzycie na poziomie srednio 25kWh/100km nie jest czyms nadzwyczajnym, nawet zima, a wtedy wychodzi nam 40-90zl/100km. spora rozbieznosc pomiedzy realiami, a typowa dezinformacja

5780b5c393b89d4bf9e111d3ddbb4aca89582c46-1240x1754.thumb.jpg.931baf20c7c9ea6d2fdc9d33dbfdb302.jpg

Opublikowano

Octavia MK1 1.8T, wyjechałem na drogę, po 5 kilometrach postanowiłem przegonić dziada, gaz do deski, 1.3 bara na budziku i wyskoczyła choinka kontrola trakcji i ABS. O dziwo moc nie zginęła i nie przeszedł w tryb serwisowy. 

Laptop + kabel z Ali, diagnoza: pompa ABS - brak komunikacji. 

Kontrolnie klema zdjęta, założona, to samo. Potem wyczyszczone wszystkie 4 styki do masy i wymieniony bezpiecznik (jakiś taki przypalony delikatnie), poruszałem kostkami od czujników i główną kostką przy pompie ABS.

Sukces, brak bledów, auto śmiga. Życzę wam równie szybkich i prostych napraw :yuppie:

• Like 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Przegub wewnętrzny powiedział "papa". Osłona rozerwana i wszystko naokoło zarzygane smarem.

Edit. Rozerwana osłona przegubu to tylko skutek wcześniejszej awarii. Silnik spadł z poduszki z jednej strony. Wygląda jakby śruby wchodzące do bloku silnika nie były dokręcone (mechanik zapomniał przy wymianie rozrządu?). Doczytałem, że znana usterka w 1.4 T-Jet, zrywa się gwint w głowicy...

Edytowane przez kapcer
usterka nr2
  • Sad 1
Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 20:23, kapcer napisał(a):

Doczytałem, że znana usterka w 1.4 T-Jet, zrywa się gwint w głowicy...

Ogólnie rzecz biorąc tak może się skończy skręcanie w tjet bez właściwego momentu;
Dodatkowo samo koło rozrządu jest słabo wykonane i po którejś wymianie rozrządu i nawet skręceniu właściwym momentem sypie się;

W naszym tjet tak właśnie właśnie skończyła się jednorazowa wizyta u innego mechanika.
Przy wymianie poduszki silnika (mocowanej do silnika m.in) uwalił wszystkie (5) gwinty w głowicy i nie zwrócił uwagi na stan koła rozrządu (wymieniał rozrząd bo uznał, że pompa wody przecieka).
Finalnie ~pół roku później ścięło klin i na szczęście rozrząd przeskoczył w bezpieczny sposób i nie uwalił zaworów w głowicy;
Naprawa tego ambarasu wyniosła ~4 tys. złotych; M.in koło rozrządu, rozrząd, obróbka głowicy (zakład zewnętrzny, więc robocizna dla dwóch Mechaników de facto);
Obróbka głowicy polegała na wklejeniu metalowych tulei dla śrub, żeby zwiększyć jej trwałość i nie doszło znowu do uwalenia gwintów...

U nas wyglądało tak, korzystając z biblioteki zdjęć serwisu prowadzącego auto na co dzień:
image.thumb.png.52b89ea8d3c41efdbf4b1ad5d0151ab1.png

Dodatkowo jednorazowy Mechanik mając problemy ze złapaniem śrub uznał, że spróbuje skręcić głowicę 4 z 5 śrub, w tym dwie na sprężynkach.
image.thumb.png.a1e554b39023bd18bd3b42d15837bbde.png

Wersja video:

Od 20:41 z przerwami na inne auta, przy ~27:48 jest pokazana inna głowica o tej samej obróbce;
Gdyby Mechanik ogarniał podstawy skończyłoby się na wymianie koła rozrządu, ustawieniu rozrządu i auto wyjechałoby w ten sam dzień wtedy...

• Like 1
Opublikowano

U mnie auto przejeździło od wymiany rozrządu jakieś pół roku. W poniedziałek wjechałem w dziurę i coś huknęło, ale brzmiało bardziej jakbym zahaczył sankami/wahaczem o coś. Mocniej stukać zaczęło w środę. Trudno wyrokować teraz czy było za mocno dokręcone czy materiał się poddał po 3 albo 4 wymianie rozrządu (16 lat, prawie 300k km przejechane). Byłem u mechanika, mówił, że ogarnie zestawem do naprawy gwintów.

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
54 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Ten lemforder nie wytrzyma dłużej niż Delphi za 40zł, a Delphi wytrzymuje tylko nieco dłużej niż polskie JGR/Ramech 8:E

Akurat LEM/TRW to najwyższa jakość. Delphi przy tym to lepszy chińczyk.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Ten lemforder nie wytrzyma dłużej niż Delphi za 40zł, a Delphi wytrzymuje tylko nieco dłużej niż polskie JGR/Ramech 8:E

Miałem do wyboru moog/TRW za jakieś 60zl, kyb podobnie i jakieś inne mniej mi znane w okolicach 50zl. Także różnica dla mnie w cenie żadna a będzie +5 do jakości podzespołów ;)

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Berg, co z tego, jak na moich lokalnych drogach wytrzymują tyle samo na aucie, nie testowałem jedynie jakichś maxgearów i innego dziadostwa :P

Ale to Twój problem,  nie Lem'a. W sensie widocznie Mitsubishi nie zaprojektowało wystarczająco wytrzymałego zawieszenia. Czyli mogli dać mocniejsze / grubsze elementy od fabryki i byłoby lepiej. A tak masz konkretne wymiary elementu i nie wyczarujesz nic cudownego. 

Opublikowano

Co do Lema to kojarzę jak Sreten (https://www.youtube.com/c/M539Restorations) przy którymś remoncie bmw uzyskał mix pary siakiś el. zawieszenia Lem: jedna strona ze starych zapasów made in germany, druga strona już produkcja daleko wschodnia;
Skwitował, że tej chińskiej nawet nie wkłada do auta... No ale on to fanatyk jakości części :E 

We flu w sumie nie przejmuje się bo raz, że ta platforma ma niskiej trwałości zawieszenie vs. konkurencja, dwa drogi po których męczę auto i tak zrobią swoje;
Choć z 2. strony typowego Chińczyka nie wsadzę, na gruzo-206 testowałem kompletny kit na przód (wahacze, łączniki, drążki i końcówki) Master Sport... no ale i tak ~rok po montażu silnik wyzionął ducha;

• Upvote 1