Skocz do zawartości

Mój Garaż / moje Auto.... dodaj swoje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No to i moja.

Tak jak rok temu po rozstaniu się z pracodawcą i zdaniu przedliftowej postanowiłem, że będę miał swoją. I mam.

Kuga 2,5 FHEV 180KM FWD w wersji ST-Line X z pakietem winter stan nowy. Opony wielosezon Goodyear Vector 4season na felgach 18. Z ważniejszych opcji to ma prawie wszystko + fotele AGR i logo B&O na głośnikach.

Ford cichaczem przestał montować asystenta parkowania i gorzej wykończył bagażnik (bez filcu na bokach). Przeżyje ;)

IMG_20250913_165028040_HDR.jpg

IMG_20250913_165038097_HDR.jpg

IMG_20250913_165045698_HDR.jpg

Edytowane przez Petru23
  • Like 3
  • Upvote 5
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

niech służy :) 

btw. tez tak powiedzialem sasiadowi jak podjechal "nowym" autem. za tydzien mial urwana oslone zderzaka, a potem przez ponad mies auta nie widzialem. nie odzywam sie juz ;) 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Petru23 napisał(a):

Opony wielosezon Goodyear Vector 4season na felgach 18. 

Miałem te opony również na 18 w Mondeo MK5. O ile na suchym i śniegu dawały sobie całkiem radę tak po lekkim deszczu ślizgały się niemiłośnie. 
Nie raz problem miałem ruszyć :E 

Uważaj na nie abyś autka przypadkiem nie rozbił bo całkiem fajne ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Miałem te opony również na 18 w Mondeo MK5. O ile na suchym i śniegu dawały sobie całkiem radę tak po lekkim deszczu ślizgały się niemiłośnie. 
Nie raz problem miałem ruszyć :E 

Uważaj na nie abyś autka przypadkiem nie rozbił bo całkiem fajne ;) 

Właśnie od wczoraj pada i jeździ się na nich dobrze. Ale nie szaleje, korzystam z oszczędności. Na 300km już z czego 180km trasa Łódź - Tomaszów maz - Kielce i 120km po Kielcach i jest całe 5,3l/100km. Czyli dobrze ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Petru23 napisał(a):

Właśnie od wczoraj pada i jeździ się na nich dobrze.

Też je początkowo zachwalałem ale po przejechaniu ~3tyś km opinie zmieniłem. Sądzę, że po kilku awaryjnych hamowaniach czego Ci nie życzę zdanie o oponach zmienisz - ja się dwa razy przejechałem na nich. Raz kierowca wyjechał mi z podporządkowanej a drugim razem rowerzysta jadąc chodnikiem skręcił bezpośrednio pod moje auto i wjechał na pasy. 

W obydwu przypadkach cudem uniknąłem kolizji i w obydwu przypadkach po wciśnięciu hamulca nie miałem żadnej przyczepności. Auto po prostu się ślizgało :E

Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Też je początkowo zachwalałem ale po przejechaniu ~3tyś km opinie zmieniłem. Sądzę, że po kilku awaryjnych hamowaniach czego Ci nie życzę zdanie o oponach zmienisz - ja się dwa razy przejechałem na nich. Raz kierowca wyjechał mi z podporządkowanej a drugim razem rowerzysta jadąc chodnikiem skręcił bezpośrednio pod moje auto i wjechał na pasy. 

W obydwu przypadkach cudem uniknąłem kolizji i w obydwu przypadkach po wciśnięciu hamulca nie miałem żadnej przyczepności. Auto po prostu się ślizgało :E

Weź nie strasz... ;) są dobre, bezpieczne i okupują czołówkę w testach opon. I tego się trzymajmy 8:E

Dobrze, że nie dostałem Semperit, bo wsadzają jak leci. Continental, Goodyear i właśnie Semperit

Opublikowano

Może moje się takie trafiły. 

Mi się w Mondku kończyły letnie opony na jesieni więc zacząłem rozważać 2 komplety: lato, zima lub wielosezonowe. Kupiłem wielosezonowe Goodyear Vector 4Season i po czasie żałowałem. 
Teraz w każdym aucie mam 2 komplety i tak już zostanie ;) 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Może moje się takie trafiły. 

Mi się w Mondku kończyły letnie opony na jesieni więc zacząłem rozważać 2 komplety: lato, zima lub wielosezonowe. Kupiłem wielosezonowe Goodyear Vector 4Season i po czasie żałowałem. 
Teraz w każdym aucie mam 2 komplety i tak już zostanie ;) 

Kwestia doświadczenia. Ja znów od kiedy spróbowałem CC tak zostałem już na wielosezonach. Zadowolony byłem z każdych. I mniemam, że rozmiar opony nawet w kwestii tylko szerokości ma znaczenie. 

Wrócę zapewne do sezonowych po pierwszym dzwonie i będę głównym oponentem wielosezonów :E

Edit

A i przeszło mi szarżowanie. Doświadczenie pokazuje, że niezależnie od tego czy jadę przepisowo czy nie u celu jestem mniej więcej w tym samym czasie. I mniej pewnie się czuje przy prędkościach... Młodzieżowych ;)

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Poprzedni wóz czyli laguna 2 3.0 po przejechaniu ze mną 130kkm przegięła pałkę z ilością usterek i po całym 1 dniu aktywnych poszukiwań kupiliśmy megane IV grandtour 1.3TCE EDC z 2019 roku. W porównaniu do laguny lista wyposażenia jest uboższa ale wystarczająca:

- elektryka szyb i lusterek

- rlink z małym wyświetlaczem (jak dla mnie na plus)

- android auto po USB

- czujniki parkowania przód + tył

- manualny ręczny 

- reflektory na H7 

- automatyczne długie (nie wiem czy chce to testować :E)

- 16" stalówki strukturalne + kołpaki

- regulacja odcinka lędźwiowego

- przyciemnione szyby tył (przez poprzedniego właściciela)

- przebieg 55kkm :E

Jak dotąd z tego co znalazłem w aucie to skrzypienie jakby guma o gumę z zawieszenia oraz do wymiany olej w skrzyni plus adaptacja sprzęgieł. Na zimę zostają obecne felgi plus nowe zimówki, natomiast na lato najpewniej wlecą alusy 17"plus 2 letnie hankooki 225/45 które zostały po lagunie. 

20250917_182539.thumb.jpg.3e6ac78309db81594157ccc8011aac03.jpg

20250917_182551.thumb.jpg.c4565f7d7b9adf787efdf2116dca8872.jpg

20250917_182518.thumb.jpg.46061a3b9900b44a6ebc6960020e055a.jpg

Edytowane przez jarux
  • Like 5
  • Upvote 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
10 godzin temu, Petru23 napisał(a):

@narmiak

Świetnie wyglądają te Volvo. Niekiedy żałuję, że V60 nie wziąłem...

A mnie zastanawia dlaczego te najnowsze S90, S60, V60 i V90 tak tanie są. W sumie to można znaleźć egzemplarze poprzedniej generacji S60 droższe niż S90 nowej generacji. 

Swoją drogą w poprzedniej generacji S60 brak dotykowego ekranu w aucie z 2017 roku w tym segmencie...

Opublikowano
3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

A mnie zastanawia dlaczego te najnowsze S90, S60, V60 i V90 tak tanie są. W sumie to można znaleźć egzemplarze poprzedniej generacji S60 droższe niż S90 nowej generacji. 

Brak bezawaryjnych silników ;) Ani benzyny ani diesle jakieś wybitne nie są, do tego automaty też były kapryśne i "renoma" pozostała. 

Opublikowano
23 godziny temu, galakty napisał(a):

Brak bezawaryjnych silników ;) Ani benzyny ani diesle jakieś wybitne nie są, do tego automaty też były kapryśne i "renoma" pozostała. 

Ja w ogóle jak ostatnio rozglądam się za samochodami to stwierdzam, że Porsche Macan 2.0 TFSI to nie jest zły wybór. Sąsiad w Kia cee'd robił ostatnio automat skrzynię za 8 tys. Nawet w Fabii masz DSG. W Volvo źle zaprojektowany wał korbowy. No ja pier#$. Nawet jak szukasz zwykłej KIA/Renault to możesz się nadziać na jakieś pękające głowice czy skrzynie biegów, które tanie w naprawie nie są. Chyba z tanich aut w naprawie to już został tylko Fiat i Dacia.

Opublikowano
43 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Ja w ogóle jak ostatnio rozglądam się za samochodami to stwierdzam, że Porsche Macan 2.0 TFSI to nie jest zły wybór. Sąsiad w Kia cee'd robił ostatnio automat skrzynię za 8 tys. Nawet w Fabii masz DSG. W Volvo źle zaprojektowany wał korbowy. No ja pier#$. Nawet jak szukasz zwykłej KIA/Renault to możesz się nadziać na jakieś pękające głowice czy skrzynie biegów, które tanie w naprawie nie są. Chyba z tanich aut w naprawie to już został tylko Fiat i Dacia.

Dwusprzęgłówki to jakiś żart, kiedyś robili automaty i żyły dłużej od silnika, a dzisiaj turbo szybkie zmiany biegów (też nie zawsze), niskie spalanie i cyk 8k w remont hehehe masz po oszczędnościach spalania. Niech pali 12 litrów ale się nie psuje ;) 

Dobre auto to nowe auto, po leasingu/gwarancji nowe i jedziesz. A tak to cykająca bomba.

I zaczynam rozumieć dlaczego niektórzy kupują Toyotę w hybrydzie, bo chcą mieć święty spokój serwisowy. Tylko żeby to więcej kucy miało i lepsze wyciszenie = gitara.

Dlatego patrzę na IS300h, strasznie mi się podoba :)