Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, LeBomB napisał(a):

@AndrzejTrg Jak ktoś kupował regularnie to kaucję płaciło się raz, a potem szło się z butelką, płaciło 80 groszy albo 1 zł i "wymieniało" się na pełną butelkę. Mazowszanka też była w takich butelkach. Pojawiła się jak już zaczęły znikać z rynku naboje do syfonów.

Przecież to się obalało przy ladzie albo na ławce pod sklepem:red:

Opublikowano

@ODIN85 ja wiem, ale nie wszędzie chciały dawać bez kaucji. Na osiedlu mieliśmy 4 sklepy i tylko w dwóch dawały i to też tym dzieciakom, które znały z widzenia, w pozostałych dwóch bez kaucji nie dały, bo część im nie oddawała tych małych butelek. 

@AndrzejTrg wiem wiem, rozumiem doskonale o czym piszesz ;) 

Co do syfonów jednorazowych to u mnie w okolicy kiedyś były, obecnie nie ma. Jakiś gość kiedyś przy mnie pytał, to w jednym ze sklepów powiedziano mu, że już nie będzie, bo mało ludzi to kupowało i nie zamawiają więcej.

Opublikowano
15 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Ciekawe ile finalnie wpadnie kasy dla operatorów systemu? Czekam na jakieś pierwsze oficjalne dane.

Precyzyjne analizy są możliwe dopiero w oparciu o dane z międzyoperatorskiego systemu IT, ale te są chronione

Ciekawe czemu są chronione :E

Opublikowano

@MaxaM ale daj szerszy kontekst tego jakie dane są chronione

Cytat

Dziś ekspert firmy Deloitte studzi emocje wokół pierwszych interpretacji danych. - Liczba 1,8 mld opakowań wprowadzonych do obrotu nie oznacza jeszcze realnej sprzedaży do konsumentów. Termin "wprowadzenie" w praktyce obejmuje także opakowania znajdujące się jeszcze w magazynach importerów czy hurtowni - wyjaśnia Jacek Pietrzyk, starszy specjalista w zespole Sustainability & Climate w Deloitte.

Uważa, że z tego powodu próby liczenia poziomu zwrotów na tym etapie systemu mogą prowadzić do mylnych wniosków. - Bieżące określanie zwrotności w fazie wdrożeniowej, na podstawie tak ogólnych danych, nie pozwala na rzetelną ocenę systemu. Precyzyjne analizy są możliwe dopiero w oparciu o dane z międzyoperatorskiego systemu IT, ale te są chronione - dodaje.

Ekspert zwraca też uwagę na jeszcze jeden istotny element, czas zwrotu. - Kaucję można odzyskać bezterminowo. To oznacza, że konsument w 2027 roku nadal będzie mógł oddać opakowanie kupione w 2025 czy 2026 roku – tłumaczy.

Mamy informację ile butelek zostało oddanych w systemie i ile wprowadzono na rynek, ale nie ma informacji tym ile z tych 1,8 mld butelek wprowadzonych zostało sprzedanych.

Te dane są chronione, bo na ich podstawie można by było np. uzyskać dokładne dane co do ilości sprzedaży danego producenta, czyli co było sprzedane, ile, w zasadzie byłoby się w stanie oszacować dość dokładnie udział na danym rynku. Do tego dałoby się oszacować wpływy. Takie dane są lub mogą być tajemnicą handlową. 

Do tego dochodzi kwestia rozliczeń między operatorami, marży zawartych w umowach za obsługę innych opakowań itd. Dlaczego? Opiszę najprościej jak potrafię.

Operator "A" ma podpisaną umowę ze sklepem "X". Jak klient w sklepie "X" kupi towar objęty kaucją, to operator "A" dostaje tę kaucję.

Jeżeli klient odda butelkę w sklepie "Z" (lub w automacie w tym sklepie), który jest obsługiwany przez operatora "B", to operator "B" musiał wypłacić ze swojej kasy kaucję. Zatem operator "A" wziął kasę, a operator "B" musiał ją oddać. W związku z tym operator "B" musi teraz odzyskać te pieniądze od operatora "A". Przy czym operator "A" nie oddaje tylko kwoty samej kaucji operatorowi "B", ale również wartość całej obsługi odebrania, magazynowania, sortowania i odwiezienia do recyklingu opakowań, za które kaucję wziął operator "A". 

Cały proces to kwestia indywidualnych umów między operatorami, a że dotyczą całego procesu łącznie z rozliczeniami, to nie da się wyciągnąć też danych ilościowych dotyczących opakowań.

Szczegółowe dane odnośnie realnej skuteczności będą w przyszłym roku, gdy to producenci będą się rozliczać z ilości opakowań wprowadzonych na rynek i ilości opakowań zebranych, a nie operatorzy.