SuLac0 538 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) 13 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a): Nie można bezpośrednio porównywać rynku chińskiego i europejskiego, zupełnie inne normy w tym najbardziej bezpieczeństwa, dlatego chińskie samochody nie mają u nas homologacji WVTA, a systemy ADAS nie działają, wręcz są niebezpieczne. nie wszystkie chnskie samochody. wlasnie o to chodzi - wrzucamy do jednego worka wszystkie auta produkcji chinskiej i na podstawie wybranych, przewaznie tych najgorszych przypadkow, tworzymy mity i dezinformacje odnosnie homologacji - dokladnie mamy taka sama sytuacja, nie dotyczy to wszystkich aut/marek. omoda, jaecoo maja pelna homologacje. od 2024r .... BYD pierwsze homologacje ma juz od 2013... MG i BAIC zdaje sie maja czesciowa 13 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a): "chińczyki" sprzedawane u nas są dopuszczone warunkowo, jako mało seryjne do 1500 szt. potem zmiana anteny lub tylnej wycieraczki i następne 1500. Więc nie można porównywać tych cen, to jest błędne. j.w. tylko czesciowo jest to prawda, bo nie dotyczy wszystkich marek. i nie piszmy prosze o produkcji/sprzedazy "maloseryjnej" w przypadku takich marek jak byd, omoda, jaecoo, chery tych aut sprzedaje sie juz duzo ponad 1500 rocznie i bedzie sprzedawc sie wiecej tutaj nie ma juz szans na "dopuszczenie warunkowe" odnosnie jeszcze producji w chinach aut na rynekj EU - wspomniany Cupra Tavascan, za chwile kolejne https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Anhui i to jest tylko jeden z przyladow. imo tego bedzie coraz wiecej, bo tendencja przenoszenia produkcji z EU do chin, jest zdecydowanie wzrostowa. 12 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a): W EU mamy Vat, normy spalin, kary emisyjne, drogie testy homologacyjne. Ceny tam są niższe, ale warunki całkiem inne, stąd cena do 40% niższa. i dlatego taki Tavascan u nas, produkowany w chinach jest sprzedawany przez vw za 240k+ pln ? koszty produkcji, to jedno, ale "zepuste" europejsie automotive, szczegolnie vw, to zupelnie inny temat. Edytowane 24 Stycznia przez SuLac0
Cappucino Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) 5 godzin temu, SuLac0 napisał(a): tych aut sprzedaje sie juz duzo ponad 1500 rocznie i bedzie sprzedawc sie wiecej tutaj nie ma juz szans na "dopuszczenie warunkowe" I co z tego? Wystarczy drobna modyfikacja, zmiana w wyposażeniu co 1500 szt. by ubiegać się o kolejną homologację, głupie, ale po chińczykach wszystkiego można się spodziewać. Więc nie masz pewności czy ma euro homologację czy nisko seryjną. A za kilka lat może być cyrk z przejściem przeglądu technicznego. 5 godzin temu, SuLac0 napisał(a): ale "zepuste" europejsie automotive, szczegolnie vw, to zupelnie inny temat. Może zepsute, może to zasługa odklejonych od rzeczywistości urzędników unijnych. VW musiał zainwestować miliardy ojro w rozwój elektryków bo tak nakazali unijni urzędnicy, teraz sie okazuje, że zainteresowanie tymi elektrykami jest bardzo słabe i to też schodzą głównie dzięki dopłatom. Firma ma zarabiać a nie ciągle się dostosowywać do wymysłów urzędników. A chińskie marki...kombinują jak to obejść i jak widać wychodzi. Trzeba tez wziąć pod uwagę ilość sprzedanych modeli, wskaż mi jeden chiński model który choć trochę zbliży się do ilością sprzedanych aut w europie do np. skody octavi. Jest MG ze swoimi HS i ZS a potem długo, długo nic. Edytowane 24 Stycznia przez Cappucino
SuLac0 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia 19 godzin temu, Cappucino napisał(a): I co z tego? Wystarczy drobna modyfikacja, zmiana w wyposażeniu co 1500 szt. by ubiegać się o kolejną homologację, głupie, ale po chińczykach wszystkiego można się spodziewać. akurat to dotyczy kazdego producenta. tez zachodniego. jezeli ktos zaklada, ze bedzie sprzedawal 1500szt , nie wyrabia WVTA 19 godzin temu, Cappucino napisał(a): Więc nie masz pewności czy ma euro homologację czy nisko seryjną. A za kilka lat może być cyrk z przejściem przeglądu technicznego. napisz to do wlascicieli np. bmw tutaj to podejrzewam, ze 50% juz dawno rozminelo sie z homologacja. byle zmiana rozmiaru opon. a czy twoje auto jest zgodne z homologacja? idealnie wpasowales sie w to zdanie Wiele z tych opinii wyróżnia się charakterem prewencyjnym. Użytkownicy zakładają zatem wystąpienie potencjalnych problemów jeszcze zanim w ogóle się one pojawią. 19 godzin temu, Cappucino napisał(a): Może zepsute, może to zasługa odklejonych od rzeczywistości urzędników unijnych. nie, to nie zasluga uni. decyzje unii tylko byly "katalizatorem" dla tego co musialo i tak nastapic. zmienily sie realia rynkowe, geopolityczne. a przykladowe "gwarancje zatrudnienia w grupie VW", tylko pokazywaly w jakim odklejeniu od rzeczywistosci, ta grupa probowala funkcjonowac, tutaj posrednio im sie to tez udawalo, dzieki zakorzenionym stereotypom wsrod klientow.
Cappucino Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) 10 minut temu, SuLac0 napisał(a): nie, to nie zasluga uni. decyzje unii tylko byly "katalizatorem" dla tego co musialo i tak nastapic. zmienily sie realia rynkowe, geopolityczne. a przykladowe "gwarancje zatrudnienia w grupie VW", tylko pokazywaly w jakim odklejeniu od rzeczywistosci, ta grupa probowala funkcjonowac, tutaj posrednio im sie to tez udawalo, dzieki zakorzenionym stereotypom wsrod klientow. Weź ty już przestań pisać bo tego się czytać nie da. Jakie realia rynkowe? Czy klienci chcieli elektryczne auta??? To pewno dlatego najlepiej sprzedającym się autem w europie jest tania dacia nie? Włącz myślenie wyłącz propagandowe media. Cytat akurat to dotyczy kazdego producenta. tez zachodniego. jezeli ktos zaklada, ze bedzie sprzedawal 1500szt , nie wyrabia WVTA Oczywiście, a teraz wymień te europejskie lub japońskie auto które nie ma europejskiej homologacji. Cytat napisz to do wlascicieli np. bmw tutaj to podejrzewam, ze 50% juz dawno rozminelo sie z homologacja. byle zmiana rozmiaru opon. Od kiedy zmiana opon powoduje, że auto traci homologację ? Po za tym, co robi klient z już zakupionym autem nie ma tu żadnego znaczenia i to jego sprawa, piszemy o autach sprzedawanych jako nowe w salonach miszczu manipulacji. Edytowane 25 Stycznia przez Cappucino
SuLac0 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) 34 minuty temu, Cappucino napisał(a): Jakie realia rynkowe? Czy klienci chcieli elektryczne auta??? chcieli... 34 minuty temu, Cappucino napisał(a): To pewno dlatego najlepiej sprzedającym się autem w europie jest tania dacia nie? wlasnie. slowo klucz. "tanie". i teraz jak to napsiales "wlacz myslenie", dlaczego tak chetnie kupowane sa auta chinskie. 34 minuty temu, Cappucino napisał(a): Oczywiście, a teraz wymień te europejskie lub japońskie auto które nie ma europejskiej homologacji. ale to ty masz "wydumany" problem z homolgacja na przegladzie, nie ja 34 minuty temu, Cappucino napisał(a): Od kiedy zmiana opon powoduje, że auto traci homologację ? od zawsze, jezeli nie sa zgodne z spec producenta. sprawdz tabliczke znamionowa w swoim aucie, bo homologacji nie kaze ci juz szukac, bo nie jest to takie latwe jak sie wydaje 34 minuty temu, Cappucino napisał(a): Po za tym, co robi klient z już zakupionym autem nie ma tu żadnego znaczenia i to jego sprawa, piszemy o autach sprzedawanych jako nowe w salonach miszczu manipulacji. a jak mam trafic na przeglad z nowym autem, ktorego nie moge zarejstrowac, bo nie mam homologacji? przeciez z salonu wyjezdzm zarejestrowanym, ubezpieczonym autem i dlaczego za trzy lata , na pierwszym przegladzie mam nagle stracic homologacje? producent mi zdemontuje cos co bylo jej czescia w tym czasie? oczywiscie, ze wlasciciel moze robic z autem wszystko co chce, tylko zmiany, przez np. modyfikacje oprogramowania (DPF, EGR, kat, mapy), silnika, osprzetu, zmiana rozmiaru opon (ABS,ESP) , maja wplywa na parametry teczniczne auta, jego bezpieczenstow i poprawne dzialania, a to powoduje, utrate homologacji. jezeli by tak nie bylo, to homologacja w ogole by nie musiala przeciez istniec a jak to dziala w praktyce, mozesz zapytac np. majtczaka i jego tatusia Edytowane 25 Stycznia przez SuLac0
Kyle Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia 12 minut temu, SuLac0 napisał(a): zmiany, przez np. modyfikacje oprogramowania (DPF, EGR, kat, mapy), silnika, osprzetu, zmiana rozmiaru opon (ABS,ESP) , maja wplywa na parametry teczniczne auta, jego bezpieczenstow i poprawne dzialania, a to powoduje, utrate homologacji. Auta z wyciętym DPF (analogicznie z wyciętym katalizatorem) w ogóle nie powinny być dopuszczone do ruchu.
Cappucino Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia 25 minut temu, SuLac0 napisał(a): chcieli... Tak, i unijni urzędnicy wsłuchali się w potrzeby klientów i wymusili przymusową elektryfikacje..., przestań już się ośmieszać. Cytat wlasnie. slowo klucz. "tanie". i teraz jak to napsiales "wlacz myslenie", dlaczego tak chetnie kupowane sa auta chinskie. Ale odpisz to w kontekście do tego co napisałem. Że ludzie wolą tanie to inna sprawa. Cytat ale to ty masz "wydumany" problem z homolgacja na przegladzie, nie ja Ale to nie ja mogę mieć w przyszłości problem, jak ktoś się zacznie temu przyglądać. Cytat od zawsze, jezeli nie sa zgodne z spec producenta. sprawdz tabliczke znamionowa w swoim aucie, bo homologacji nie kaze ci juz szukac, bo nie jest to takie latwe jak sie wydaje Ale pisałem wyraźnie, temat dotyczy nowych aut z salonu a nie tego co kto z nimi robi po zakupie, więc daruj sobie te manipulacje. Jak brakuje argumentów to daruj sobie pisanie na siłę. Cytat akurat to dotyczy kazdego producenta. tez zachodniego. jezeli ktos zaklada, ze bedzie sprzedawal 1500szt , nie wyrabia WVTA Zadałem też pytanie odnośnie tego, czekam na odpowiedź.
SuLac0 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia wszystko w swoim czasie. jak nie OSKP, to SCT rozwiaza "problem". przynajmniej czesciow 8 minut temu, Cappucino napisał(a): Ale odpisz to w kontekście do tego co napisałem. Że ludzie wolą tanie to inna sprawa. no przeciez odpisalem. ludzie chcieli i nadal chca tanie EV, <100kpln, a nie >200k. czego w tym nie rozumiesz? a, ze producent nie mogl lub nie chcial takiego produktu dostarczyc, w odpowiednim wolumenie, to nie wina urzednika, tylko producenta. 8 minut temu, Cappucino napisał(a): Ale to nie ja mogę mieć w przyszłości problem, jak ktoś się zacznie temu przyglądać. moga, nie znaczy, ze beda mieli. pisalem dlaczego. tez nie zrozumiales...kazda zmiana w spec technicznej/bezpiecznstwa, ktora nie obejmuje aktualna homologacja, wymaga wystapienia o przyznanie nowej. i jezeli auto ma byc dopuszczone do ruchu w EU, nie ma znaczenia, gdzie auto bylo produkowane i przez kogo. 8 minut temu, Cappucino napisał(a): Ale pisałem wyraźnie, temat dotyczy nowych aut z salonu a nie tego co kto z nimi robi po zakupie, więc daruj sobie te manipulacje. to, ze czegos nie rozumiesz, nie oznacza, ze druga strona "manipuluje". tzn mozesz tak to odbierac, bo nie rozumiesz przeczytaj jeszcze raz co napisalem. poszukaj troche sam i wroc, pisanie o homologacji z kims, kto uwaza, z np. opony nie sa jej czescia, kompletnie mija sie z celem, EOT
Cappucino Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 19 godzin temu, SuLac0 napisał(a): no przeciez odpisalem. ludzie chcieli i nadal chca tanie EV, <100kpln, a nie >200k. czego w tym nie rozumiesz? a, ze producent nie mogl lub nie chcial takiego produktu dostarczyc, w odpowiednim wolumenie, to nie wina urzednika, tylko producenta. Widzę, że ten elektrofanatyzm to już albo choroba albo ktoś ci płaci. Nie dociera, że klienci w ogóle po za nielicznymi wyjątkami nie chcą tego rozwiązania. Sprzedaż była głównie dzięki dotacjom. To unia wymusiła zakaz dla spalinówek w 2035 czy klienci? Dalej będziesz pisał brednie, że to wybór klientów? Cytat moga, nie znaczy, ze beda mieli. pisalem dlaczego. tez nie zrozumiales Widzę dalej nie rozumiesz, te auta nie mają euro homologacji tylko niskoseryjną, przepisy i wymagania się zmieniają, co jeśli bez tego nie przejdą przeglądu z braku tejże homologacji? Cytat to, ze czegos nie rozumiesz, nie oznacza, ze druga strona "manipuluje" I daruj sobie te szczeniactwo i kolejną manipulację. Cytat przeczytaj jeszcze raz co napisalem Tak przeczytałem, ja o nowych autach bez homologacji a ten o starej beemie i wymianie opon....
SuLac0 Opublikowano 26 Stycznia Autor Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) ex60 chyba nie do konca o taki przekaz im chodzilo, bo cos nie pyklo ale jezeli chodzi o chinczyki, to tak, calkiem fajna ta mydelniczka, i malo volvo w tym "volvo" "Zasilany przez NVIDIA® DRIVE AGX Orin.." "Pod warunkiem, że wszystkie zaplanowane przeglądy są wykonywane w autoryzowanego serwisu Volvo, gwarancja Volvo Cars na akumulator Volvo EX60 zostaje przedłużona do łącznie 10 lat lub 240 000 km, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. Jeśli przeglądy okresowe nie zostaną wykonane w autoryzowanej stacji obsługi Volvo, zastosowanie ma standardowa gwarancja na akumulator. Okres ten wystarcza na 8 lat lub 160 000 km" Edytowane 26 Stycznia przez SuLac0
Cappucino Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia I cyk, kolejna kroplówka z pieniążków podatników bo nie schodzą: https://biznesalert.pl/niemcy-ruszaja-z-doplatami-do-elektrykow-3-mld-euro-takze-na-chinskie-marki/ Cytat Sprzedaż samochodów elektrycznych w Niemczech była w ostatnich latach niestabilna, a po likwidacji dopłat w grudniu 2023 roku doszło do załamania rynku. Początek 2024 roku przyniósł gwałtowne spadki rejestracji No ale podobno to klienci chcieli elektryfikacji.
Wu70 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia No to czekamy na kolejne podejście w Polsce bo akurat dopłaty się kończą
Kyle Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 7 godzin temu, SuLac0 napisał(a): chyba nie do konca o taki przekaz im chodzilo, bo cos nie pyklo To jakaś antyreklama elektryków jest.
BEM.22 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Volvo EX60 AWD P12 zapowiada się wspaniałe autko tylko ta cena 365tys zł zaporowa . Jakby tak dziś kw dołku kupić 0.5BTC i sprzedać jak będzie po 144tys euro ? może by wystarczyło ?
Cappucino Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) No, jak będzie takie jak większy brat... I co oni z tymi lusterkami? Kolejny idiotyzm po klamkach? Edytowane 28 Stycznia przez Cappucino
SuLac0 Opublikowano 28 Stycznia Autor Opublikowano 28 Stycznia volvo nie bylo pierwsze i nie bedzie ostatnie.
marko Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia https://www.facebook.com/share/r/1DFCSMhVri/ Da się?
DjXbeat Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego 07:00 -18C i moja standardowa trasa na Warszawę i z powrotem 25.5kWh/100km
8V32 PcLab Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego 25 minut temu, DjXbeat napisał(a): 25.5kWh/100km Nie strasz, bo mnie czeka dziś trasa prawie 100, a pojemność mojej baterii to 17,5
duniek Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego (edytowane) zrobilem wczoraj 880km tesla 3 LR RWD 2018 caly dzien -10*C 130kWh doładowane w trasie 62kWh w domu + 2kwh na rozgrzanie bo właczylem wczesniej 194kWh na 880km 22,2kWh srednio - praktycznie bez autostrad bo nie było jak cebula weszła też oczywiscie (łącznie 61kWh za free) (dodatkowo zagadka, co dziwnego jest na screenie) Edytowane Poniedziałek o 19:15 przez duniek
8V32 PcLab Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego 24 minuty temu, duniek napisał(a): (dodatkowo zagadka, co dziwnego jest na screenie) Z 11 kW nie naładował byś 40KWh w 2h 16min?
duniek Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego (edytowane) 19 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a): Z 11 kW nie naładował byś 40KWh w 2h 16min? wskazania prawidłowe wystarczy adapter - na siłe 32A i ładowarka 20kW zewnetrzna, chociaz jak ktos ma auto z ładowarką 22kW to adapter + swoje evse 22kW i mozna ładowac sie z pełną mocą (oczywiscie fizycznie punkt musi byc 22kW - tutaj w radomsku jest 2x22kW (w apce 2x11kW)) Edytowane 1 Lutego przez duniek
Rekomendowane odpowiedzi