Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Cappucino napisał(a):

MG, Omoda, BYD, Jaeco, Baic, X peng, Jac, Leapmotor, Cherry, Jetour, Bestune, Maxus, Gac...to te najbardzie widoczne na drogach.

Marki bez pełnej homologacji EU (BAIC, Bestune, Jetour, JAC - zgodnie z tym co Google wypisało, nie mają pełnej homologacji EU) traktowałbym jako plankton.

26 minut temu, Cappucino napisał(a):

mazda czy lex to z reguły na naszym rynku były zawsze marki niszowe

Mazda marką "niszową" w PL? ... a tego dowcipu wcześniej nie słyszałem.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Marki bez pełnej homologacji EU (BAIC, Bestune, Jetour, JAC - zgodnie z tym co Google wypisało, nie mają pełnej homologacji EU) traktowałbym jako plankton.

Bez znaczenia, mała zmiana i wjeżdża na kolejnej homologacji niskoseryjnej, chyba wiesz jak to działa? Poza kilkoma większymi europejskimi, japońskimi czy koreańskimi koncernami tez mamy takie co sprzedają niewielkie ilości aut w europie czy na polskim rynku.

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Z Mazdą przestrzelił, pozostałe prawda.

wiekszosc to bzdury powtarzane przez ignorantow jak mantra, a nie prawda

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-chinskie-auta-zalewaja-europe-to-juz-nie-fala-a-prawdziwe-ts,nId,23521320

Szczególnie istotna jest jednak zmiana struktury sprzedaży. O ile klienci indywidualni zarejestrowali niespełna 3,5 tys. takich samochodów, co oznacza spadek o 4,6 proc. względem maja, o tyle rejestracje wśród firm wzrosły o blisko 49 proc. - z niespełna 3,6 tys. do ponad 5,3 tys. aut.

niom. to teraz juz z gorki :E

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

Szczególnie istotna jest jednak zmiana struktury sprzedaży. O ile klienci indywidualni zarejestrowali niespełna 3,5 tys. takich samochodów, co oznacza spadek o 4,6 proc. względem maja, o tyle rejestracje wśród firm wzrosły o blisko 49 proc. - z niespełna 3,6 tys. do ponad 5,3 tys. aut.

Tak, tak pizzerie zaczęły  kupować te najmniejsze elektryczne "auto" od leapmotor do rozwożenia pizzy stąd taki wzrost. :E

Cały udział chińskich marek w europie nie przekracza 10%. za obecny rok. To, że będzie rosło wiadomo od dawna, ale z tą erekcją bym się wstrzymał.

42 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

niom. to teraz juz z gorki :E

Niom, ile tam ci odpalają? W jenach czy europejskiej walucie?

Normalnie ignore, ale zrobiłem wyjatek dla sportu, wracasz tam z powrotem bo nie mój pułap.

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
Opublikowano

Rosnąć będzie bo europejskie marki odjechały z cenami, a patrząc na Dacię vs chińczyk no to wyposażenie i wnętrze są przepaścią. 

Jakość softu i podzespołów pewnie poprawią, zostaną te lepsze marki i za 5-10 lat może i ja będę jeździł chinolem :E Ale dziś bym nie kupił. 

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Jakość softu i podzespołów pewnie poprawią, zostaną te lepsze marki i za 5-10 lat może i ja będę jeździł chinolem :E Ale dziś bym nie kupił. 

Zgadza się, za te ileś lat, jak zostanie te kilka pewnych, dopracowanych to i chętnych będzie więcej. Ale póki trwa selekcja, głównie na ich własnym rynku to tylko żal jeleni co wdupili w niesprzedawalny złom.

Opublikowano
Cytat

Chiny znokautowały BMW. Niemiecki gigant zmuszony do tysięcy zwolnień

Niemiecka potęga motoryzacyjna mocno odczuwa presję i ekspansję chińskich producentów samochodów elektrycznych. BMW ogłosiło redukcję zatrudnienia do 8000 etatów w Niemczech, skupiając się głównie na administracji i rozwoju. Podobne cięcia dotykają Volkswagena oraz Porsche, a wyścig technologiczny i wojna cenowa w Państwie Środka zmuszają europejskich gigantów do zaciśnięcia pasa i redefinicji strategii.

https://www.fxmag.pl/gielda/chiny-znokautowaly-bmw-niemiecki-gigant-zmuszony-do-tysiecy-zwolnien-gielda-akcje-bmw

Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

Mazda sprzedaje mniej aut niż Lexus w Polsce.

Cóż, generalnie producenci sami na siebie pracują jakością i całym 'experiancem' i przez to trendy się zmieniają.

W ramach ciekawostki wrzucę to:

image.png.65d9dd911a213a5cd8f3d07c7086d820.png

image.png.c2c37c939b791c63a166bd09feac4751.png

Gdzie jest teraz Opel, Ford i Renault w świeżym zestawieniu? 

Opel Astra 1, 2, 3. To były auta.

Może się zaraz okazać, że nowe chińczyki przeżyją te marki.

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

bo Opel i Ford sobie zapracowały w 100% na to co mają. 

Ja mam sentyment do Astry I. Ostatnio miałem okazję przejechać się świeżą. Mimo sentymentu, nie kupiłbym :heu:

Opublikowano
12 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ja mam sentyment do Astry I. Ostatnio miałem okazję przejechać się świeżą. Mimo sentymentu, nie kupiłbym :heu:

Kadet, Astra I oraz II, Vectra B, Omega z V6 - mieli trochę fajnych autek. 

Opublikowano

@Kyle mierzyłeś może spalanie pokazywane przez komputer w Twoim aucie względem tego, co dolewasz na stacji. Testuję Omodę i widzę rozjazd między tym co jest oznaczone jako "spalanie od resetu" (w litrach) względem tego co pokazuje z ostatnich (rzeczywiście) przejechanych 50 km. W przypadku BYD-a takiego rozjazdu nie miałem.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

@Kyle mierzyłeś może spalanie pokazywane przez komputer w Twoim aucie względem tego, co dolewasz na stacji.

Jeszcze nie miałem dobrej okazji tego zmierzyć. Jeden pomiar (na stacji) pokazał 4,8 litra/100km, ale na komputer nawet nie patrzyłem. To była bardzo mała dolewka, więc pomiar też obarczony dużym błędem.

2 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

względem tego co pokazuje z ostatnich (rzeczywiście) przejechanych 50 km. 

Pomiar z tak krótkiego dystansu będzie miał sądzę duży błąd. Jak ostatnio mi spalił wg. kompa 3,9 litra z ostatnich 50km, to domyślam się, że przy dolewce powiedzmy w rejonach 2 litry, to da duże przekłamanie (bo mała dolewka).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
34 minuty temu, Kyle napisał(a):

Jeszcze nie miałem dobrej okazji tego zmierzyć. Jeden pomiar (na stacji) pokazał 4,8 litra/100km, ale na komputer nawet nie patrzyłem. To była bardzo mała dolewka, więc pomiar też obarczony dużym błędem.

Pomiar z tak krótkiego dystansu będzie miał sądzę duży błąd. Jak ostatnio mi spalił wg. kompa 3,9 litra z ostatnich 50km, to domyślam się, że przy dolewce powiedzmy w rejonach 2 litry, to da duże przekłamanie (bo mała dolewka).

Zgadza się, dolewanie na stacji kilku (nie kilkunastu) litrów mija się z celem w tym względzie. Ja mam na myśli tutaj porównanie dwóch sytuacji:

Masz do przejechania jakąś trasę i zerujesz licznik wypalonych litrów (litrów, nie litrów/100 km) - niestety trzeba zrobić zdjęcie dokładnie przy 50 km - i po tych 50 km porównujesz ile Ci litrów zjadło, a ile komputer pokazuje że rzekomo spalił litrów/100 km. Czyli komputer vs. komputer.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie mogę się doczekać, kiedy w świetle tych informacji testujący w Polsce samochody (pochodzące z dowolnego kraju) zaczną pokazywać zdjęcia tych elementów i zwracać uwagę na wykonanie, by było wiadomo w których modelach są tak tandetne, a w których solidne.

Opublikowano
6 godzin temu, galakty napisał(a):

To na pewno kłamstwo i propaganda, bo w europejskich też tak się dzieje. Prawda chińscy fanatycy? :E 

To nie kłamstwo, ale zwykły click bait dla takich jak ty, gość wstawia filmiki z indonezji , Brazylii itp.itd.

Gdzie "odpowiedniki" europejskich modeli sa sprzedawane za grosze.

W autach sprzedawanych do eu wymogi techniczne i bezpieczeństwa są dużo wyższe, raczej każdy średnio rozgarnięty zdaje sobie z tego sprawę.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, galakty napisał(a):

To na pewno kłamstwo i propaganda, bo w europejskich też tak się dzieje. Prawda chińscy fanatycy? :E 

Nie wiem jak w europejskich, ale akurat japońskie miały z tym problem - Google Honda accord ball joint issue

Screenshot_2026-08-02-15-18-06-39_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg

Edytowane przez huudyy
  • Thanks 1