Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że Stellantis Opla ubił...są od niego "ważniejsze" marki w koncernie i jego wcześniejsza jakość lub też jej brak nie ma tu najmniejszego znaczenia.

Dlatego klepią dostawczaki a nie opla :E 

ps. puga 508 też ubili nie dlatego że to było złe auto ;) 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

A Opel jest czyj? Ufoludków?

Przytul opelka, pośmiej się z chińczyków I miłej nocki pa

Naprawdę nie rozumiesz że były ważniejsze marki/segmenty gdy to ubijali? ;)

Opelka ma mój syn, nie narzeka, tanio i bezawaryjnie wozi jego dupę do pracy mimo 18 lat na karku ;) 

• Upvote 2
Opublikowano

Screenshot_20260807-011725.thumb.png.f93ce04caabadbd4b7e799f096106a54.png

Auto zrobiło 400km. Sukces. Moja wypierdziana 7 letnia Astra zrobiła 10kkm od marca bez problemów. Mam wystawić przyjęcie na to osiągnięcie?

Screenshot_20260807-011917.thumb.png.5b1fe6fca31633d49eb293cb42538c3d.png

Porównywanie do 20 letniego Puga ze spalaniem xD

Screenshot_20260807-012216.thumb.png.9c871cad258f2fbf4326a988c6c8591c.png

i reszta komentarzy

Screenshot_20260807-012239.thumb.png.26bb7a2cc880edcac04f2aa58f13bdf2.png

to się samo komentuje

Screenshot_20260807-012311.thumb.png.3f9fa9a42b5b41b3d6bae9302fab91b0.png

Ale jak to? Jak ona ma czelność krytykować naszpikowane nowoczesną technologią samochody! Ma prawo coś nie działać, w Mercedesach też nie działa.

Jesteśmy dalej na grupie Hujking czy jak to tam się pisze

Screenshot_20260807-012414.thumb.png.257192e86d2ed46042a6a0e647481240.png

Screenshot_20260807-012612.thumb.png.b5acb810807725f7abca545ba3493f97.png

Odbijasz kierownicą, włącza się klakson. Future is now, old men.

Screenshot_20260807-012758.thumb.png.43e04c1c1ed244c8abb1ca4254059851.png

Porównanie do Poloneza xD² Auta o 40 lat młodszego xD³

Wiem wiem, ełropejskie tesz tak majom.

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Auto zrobiło 400km. Sukces. Moja wypierdziana 7 letnia Astra zrobiła 10kkm od marca bez problemów. Mam wystawić przyjęcie na to osiągnięcie?

Znowu wrócę do tego jak śledziłem grupę Formentora. Takie wrzutki jak ta były tam co jakiś czas. Ludzie się jarali, że przejechali 15k km i to jest dowód jakie to niezawodne auto :boink:

Chciałbym widzieć minę osoby 20 lat temu słuchającej jak ktoś się jara, że mu salonowe auto zrobiło 15k km bez problemów. Pewnie byłoby główkowanie, czy nie chodziło o 150k. A dzisiaj ludzie jarają się takimi dystansami bez awarii. Więc po co robić dobre auta? Abstrakcja :E

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 3
Opublikowano

Według rosyjskich serwisów motoryzacyjnych w 2026 r. najczęściej zgłaszane są:

elektronika – multimedia, sterowniki, czujniki i systemy asystujące

zawieszenie – luzy, elementy eksploatacyjne i problemy przy rosyjskich drogach

turbo i silniki – awarie osprzętu i problemy z jednostkami turbodoładowanymi

korozja – szczególnie w przypadku części marek/modeli pojawiają się skargi na zabezpieczenie antykorozyjne

części i serwis – chyba większy problem niż sama awaryjność. Po odejściu zachodnich producentów dostępność części i kompetentnego serwisu potrafi być problemem.

Rosyjskie badanie Auto.ru z kwietnia 2026, obejmujące 1715 właścicieli, pokazało, że 54% właścicieli chińskich samochodów nie miało zimą żadnej awarii. Kolejne 35% odwiedzało serwis maksymalnie dwa razy. Mediana zimowych wydatków na obsługę wyniosła około 21 tys. rubli.

Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Spalanie chinoli to jest jakaś aberracja, żeby to chociaż miało przyzwoitą moc i jechało, ale nie. Może i nie jedzie i ma mało koni, ale za to dużo pali xD

Screenshot_20260808-221709.png

Jak chińskie pali dużo -> źle

Jak Fabia pali mało tj. 3.4l -> źle

Kiedy jest dobrze?

Opublikowano

Podziękuję, postoję :E

Dzisiaj wracając z Gdańska mijałem po drodze cudo motoryzacji zwane Hongqui H9:

image.thumb.png.a128cead03a67195e6164e0c719881fe.png

Nie powiem, robi wrażenie. Europejska motoryzacja jest w dupie w zasadzie na każdym froncie, od populi, przez sportowe, aż po luksusowe.

Opublikowano
27 minut temu, huudyy napisał(a):

Podziękuję, postoję :E

Dzisiaj wracając z Gdańska mijałem po drodze cudo motoryzacji zwane Hongqui H9:

image.thumb.png.a128cead03a67195e6164e0c719881fe.png

Nie powiem, robi wrażenie. Europejska motoryzacja jest w dupie w zasadzie na każdym froncie, od populi, przez sportowe, aż po luksusowe.

interesowałem sie tą marką przez chwile ale niestety jak to zwykle u chińczyków są rozne problemy

- problemy lub zawieszanie systemu multimedialnego,

- niedopracowane sterowanie głosowe,

- problemy z łącznością,

- skrzypienie elementów,

- uwagi do lakieru i jakości montażu,

Dochodzi jeszcze kwestia spalania, przykładowe porównanie do lexusa es i camry (symulacja 10 letnia)

Przy przykładowej średniej cenie benzyny 6,50 zł/l:

Camry: ~71 500 zł

ES: ~78 000 zł

H9: ~123 500 zł

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jutro jazda testowa Chery Tiggo Cztery w wersji Prestige. W teorii spełnia wszystkie moje wymagania, w sumie niezbyt rozbudowane - oszczędny, przestronny mieszczuch i dojebane wyposażenia jak w aucie kilkadziesiąt tys. droższym. Jak nie okaże się wozem drabiniastym, no to na 90% bierę.

Edytowane przez Lypton
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
23 godziny temu, wallec napisał(a):

Jak chińskie pali dużo -> źle

Jak Fabia pali mało tj. 3.4l -> źle

Kiedy jest dobrze?

Ty ciągle nie rozumiesz że fabia nie jest zła...źli są jaj posiadacze i to oni wystawiają jej taką a nie inną opinię  8:E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Oldman napisał(a):

interesowałem sie tą marką przez chwile ale niestety jak to zwykle u chińczyków są rozne problemy

- niedopracowane sterowanie głosowe,

- problemy z łącznością,

- skrzypienie elementów,

- uwagi do lakieru i jakości montażu,

Dochodzi jeszcze kwestia spalania, przykładowe porównanie do lexusa es i camry (symulacja 10 letnia)

Przy przykładowej średniej cenie benzyny 6,50 zł/l:

Camry: ~71 500 zł

ES: ~78 000 zł

H9: ~123 500 zł

Imo to są choroby wieku dziecięcego, warto sobie przypomnieć jak wyglądały główne produkty Chin jeszcze 10 lat temu. Oni się dopiero rozkręcają... 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Imo to są choroby wieku dziecięcego, warto sobie przypomnieć jak wyglądały główne produkty Chin jeszcze 10 lat temu. Oni się dopiero rozkręcają... 

Przede wszystkim one nie dotyczą wszystkich samochodów chińskich. @Oldman napisał:

Cytat

... równie dobrze można napisać:" zwykle są problemy z multimediami w europejczykach".

Tym czasem ani jedno, ani drugie stwierdzenie NIE jest prawdziwe. Multimedia działają, natomiast wpadki (typu "zawieszanie się systemu multimedialnego") czasem europejczyki tak jak chińczyki niestety mają. Bo to zależy od konkretnego modelu auta, a nawet jego wersji oprogramowania, a nie kraju pochodzenia.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Owszem, za 10 lat zostaną tylko te lepsze i na pewno będą bardziej udane. Póki co nadrabiają ceną/wyposażeniem, ale to za mało. 

• Upvote 1