Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Pawcio napisał(a):

Samsung 870 EVO

One są w cenie nawet używki chodzą po 500 zł za 1TB na znanym portalu na O , mowa o SSD 2,5 cala, zawsze jak coś potrzebuje to albo nie ma albo jest drogie bo kryzys ?? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

co do kryzysu 

chciałem se dokupić nowy dysk nvme 2 TB

LIPIEC 2025

image.thumb.png.00008ec675904e8ab6ca85eba821c395.png

dzisiaj 2026 

image.thumb.png.d48720911b95b8bf46fb3059d543062e.png

ponad sto kur... procent!!!

cena około 50 GBP za 1TB to była dobra cena, obecnie już nie. 

chyba będe musiał się z tym pogodzić:

image.thumb.png.30db3c73621b45951e69585cfc874a20.png

co do kryzysu 

LIPIEC 2025

image.thumb.png.00008ec675904e8ab6ca85eba821c395.png

dzisiaj 2026 

image.thumb.png.d48720911b95b8bf46fb3059d543062e.png

ponad sto kur... procent!!!

cena około 50 GBP za 1TB to była dobra cena, obecnie już nie. 

chyba będe musiał się z tym pogodzić:

image.thumb.png.30db3c73621b45951e69585cfc874a20.png

... w ogóle ceny HDD też wcale zachęcające nie są... :/ 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.06.2026 o 22:16, samsung70 napisał(a):

co do kryzysu 

Może dokup od razu 4TB i sprzedaj swoje 2TB :E ?
Amazon ma przyzwoity dysk WD SN850P za 1700 zł, nieco wolniejsze od 850x, ale bez problemów konstrukcyjnych.
https://www.amazon.pl/dp/B0C48HN4Z9?smid=A2R2221NX79QZP
Co najwyżej zwróci się jeśli w ciągu 30 dni ceny spadną. 

Przy okazji... Widziałem cruciala mx500 1TB który sprzedał się za 420 zł na olx. :E 

Edit. Zmienili cenę na 1640 zł + kupon 25 zł.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Szukałem dysku SSD SATA ~500GB do jednego blaszaka i trafiłem na Kingstona A400 480 GB za 239zł z darmową wysyłką. Zamówiłem, niby w poniedziałek wyślą.
Jakby ktoś potrzebował: (https://www.pepper.pl/promocje/dysk-ssd-kingston-a400-480-gb-sata-iii-25-wysylka-gratis-1305692)

Edit: Niestety z powodu braku towaru zmuszony byłem kupić coś innego.

SPATIUM2.thumb.png.c26cef83c9c0ebe24af9aa0ae68ea979.png

(https://www.apollo.pl/produkt/dysk-ssd-msi-bspatiumb-s270-480gb-2-5-sata-iii,298939.html)

@Krzysiak Zrób zdjęcie, bo nikt nie uwierzy xD 

Edytowane przez Lameismyname
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ludzie coraz gorszą padlinę kupują, byle tanio. :E Ale dziś bez SSD to jak bez ręki.

Myślałem nad zwróceniem sn850p 4tb, bo w sumie zwariowałem z tym zakupem, gdzie 1-2TB wystarczy, ale już jest prawie 200 zł droższy, a 2TB gorszych dysków jest okazją na pepper za 1100 zł. :E Jak ceny dalej będą rosnąć to sprzedam stare mniejsze i koszt wymiany będzie niewielki... Ludzie chyba wpadli na ten sam pomysł, bo coraz więcej używanych.

Niedługo to pewnie wymienię dysk na rtx5070, którego też nie potrzebuje.

Opublikowano
4 godziny temu, lukadd napisał(a):

Choroszcz :E wklejać jakieś zamazane gumką screeny, albo z błędów cenowych. To nigdy nie była normalna cena tego dysku :E 

To cena z xkom za jaką kupiłem ten dysk w salonie xkom w Bielsku białej 

Opublikowano

Nawet jeśli to żaden sens dawać błędy cenowe do porównania. Jakieś nagrody, czy zakup z jakimś kuponem, rabatem personalizowanym etc. 

Na amazonie kilka razy zdarzyło mi się kupić w strzale coś w błędach cenowych za 1/10 realnej ceny, ale nie przytaczam tego do porównywania cen bo to nie była realna cena produktu dostępna dla wszystkich. 

Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Nawet jeśli to żaden sens dawać błędy cenowe do porównania. Jakieś nagrody, czy zakup z jakimś kuponem, rabatem personalizowanym etc. 

Na amazonie kilka razy zdarzyło mi się kupić w strzale coś w błędach cenowych za 1/10 realnej ceny, ale nie przytaczam tego do porównywania cen bo to nie była realna cena produktu dostępna dla wszystkich. 

Mało razy udało mi się kupić coś do komputera dużo taniej bo wpadł mi jakiś kupon w aplikacji albo było coś w stylu trzeci produkt za 80% ceny np w kwietniu byłem w sklepie od Cleo szukałem klawiatury a znalazłem myszkę cena na półce 150zł zamówiłem przez aplikacje wpadł mi jakiś kupon ostatecznie zapłaciłem 90 zł i odebrałem za 30 minut . Albo są gorące strzały czy "Tylko dziś w Apce ". Tak więc można jak się chce 

Opublikowano
17 godzin temu, lukadd napisał(a):

Tak samo można dzisiaj. Kup piąty produkt za złotówkę. Za 20k TV, za 10k lodówka itd. i na koniec za 1 zeta 32GB ramu :hihot: 

Ale to nie jest normalna cena i nie będzie wiarygodna do porównania. 

Często w sklepie z X w nazwie są takie promocje jak napisałeś kup telewizor za 20k a np SoundBar JBL dostaniesz za 20 zł (normalna cena np 800 zł ) i na fakturze czy tam paragonie masz normalnie napisane :SoundBar JBL 20 zł . To tak jak byś zamawiał podzespoły do komputera w ofercie "kup więcej zapłać mniej" gdzie czwarty produkt jest za 1 zł a tobie np wypadł dysk SSD o wartości 900 zł i na paragonie masz napisane normalnie : Dysk SSD cena 1 zł 

Opublikowano

Co jest fajnym / skutecznym chwytem psychologicznym / marketingowym (bo działa), ale taki wpis na paragonie = troszkę liptonik.
Sprzęt pada. Reklamujesz. Nie da się go naprawić, nie ma go już też w ofercie. Zostaje nam tylko zwóricić kasę. I dostajesz... zeta w rozliczeniu - zgodnie z paragonem. ;)

Opublikowano
13 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co jest fajnym / skutecznym chwytem psychologicznym / marketingowym (bo działa), ale taki wpis na paragonie = troszkę liptonik.
Sprzęt pada. Reklamujesz. Nie da się go naprawić, nie ma go już też w ofercie. Zostaje nam tylko zwóricić kasę. I dostajesz... zeta w rozliczeniu - zgodnie z paragonem. ;)

Zależy od regulaminu sklepu całkiem sprawnie mogą to zagrać np takim wpisem " Produkty z promocji "kup więcej zapłać mniej" czwarty produkt nie podlega gwarancji oraz zwrotowi " . 

Opublikowano

Taki zapis byłby niezgodny z prawem, nie można wyłączyć rękojmi z powodu promocji.

22 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

A w czym problem? Kupiłeś za złotówkę, to zwracają złotówkę.

Opublikowano
10 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Taki zapis byłby niezgodny z prawem, nie można wyłączyć rękojmi z powodu promocji.

A co w sytuacji jak kupiłeś za 1 zł w tej dziwnej promocji ona się skończyła i ten dysk kosztuje znowu 900 zł to teraz nie opłaca się sprzedawcy  jakoś nie widziałem nic w sklepach z elektroniką za 1 zł . Dlatego jak dla mnie te promki to nabijanie klienta w butelkę 

Opublikowano

Ale co się nie opłaca? Jeżeli promocja była za 1zł, to myślisz że sprzedawca za tyle ten dysk z hurtowni wziął?

A bez promocji jak po roku inflacja podniosła cenę, to sprzedawca nie ma problemu?

To jest ryzyko biznesu i trzeba je wkalkulować w marżę. Na promocjach sprzedawcy nie tracą (chyba że to jakaś wyprzedaż leżaków magazynowych, niechodliwego towaru), cena tego ostatniego produktu za 1zł zwróciła się w marży na pozostałych.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

A w czym problem? Kupiłeś za złotówkę, to zwracają złotówkę.

Nie rozumiemy się ewidentnie. W czym problem?!?

No w tym, że zamierzam coś kupić = mieć to / używać / korzystać.
Jak się zepsuje, to to reklamuję, naprawiam, od biedy proszę o zwrot kasy, gdy 2 poprzednie nie są możliwe do zrealizowania.
Tyle, że "dostając" coś za złotówkę, gdy sprzęt padnie, nie da się go naprawić (ani dostać nowego w zamian) - zaproponują Ci na 1000% zwrot kasy, czyli... 1 zł !!! ;)

I to jest ten pozorny IMO "myk" zysku, bo tak naprawdę, jak kupujesz TV za 20K i dostajesz w gratisie za zeta zestaw kina (wart 1K), to de facto, otrzymałeś sprzęt wartości 21K za... 20K.
A czymż to jest, jak nie zwykłym (śmiesznym wręcz) rabatem o 5%! (21K vs 20K). To wolałbym dostać 5% rabatu na TV i 5% rabatu, jak biały człowiek, bez świrowania (czyli TV za 19.000 + kino za 950 zł). Jak padnie, itd. itd.

Oczywiście uczepiłem się tego kina, :) ale to tylko przykład.
Ten 2, 3 czy 11 produkt warości 0 czy 1 zł, jest zwykłym (ale cwanym!) chwytem, kóry paraliżuje wyobraźnię przy zakupie i ogłupia skuteczniełeb ;) ,
ale tak na zdrowy rozum, to jest to większy deal (taka forma rabatowania) dla sklepu, niż klienta.

10 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

A co w sytuacji jak kupiłeś za 1 zł w tej dziwnej promocji ona się skończyła i ten dysk kosztuje znowu 900 zł to teraz nie opłaca się sprzedawcy  jakoś nie widziałem nic w sklepach z elektroniką za 1 zł . Dlatego jak dla mnie te promki to nabijanie klienta w butelkę 

Też tak uważam. Może nie tak jednoznacznie "nabijanie", tylko to jest "cwany myk psychologiczny", gdzie jesteś dymany i nie masz świadomości tego. ;)

3 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

To jest ryzyko biznesu i trzeba je wkalkulować w marżę. 

Żadne ryzyko. Zimna, rasowa, przewidywalna formułka w excelu, któa najpierw mówi, co, jak za ile masz rabatować, żeby nie stracić.
Ryzyka tu nie ma żadnego. 

3 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Na promocjach sprzedawcy nie tracą (chyba że to jakaś wyprzedaż leżaków magazynowych, niechodliwego towaru), cena tego ostatniego produktu za 1zł zwróciła się w marży na pozostałych.

No czyli sam sobie wytłumaczyłeś to ryzyko, którego nie ma. :)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

No w tym, że zamierzam coś kupić = mieć to / używać / korzystać.
Jak się zepsuje, to to reklamuję, naprawiam, od biedy proszę o zwrot kasy, gdy 2 poprzednie nie są możliwe do zrealizowania.
Tyle, że "dostając" coś za złotówkę, gdy sprzęt padnie, nie da się go naprawić (ani dostać nowego w zamian) - zaproponują Ci na 1000% zwrot kasy, czyli... 1 zł !!! ;)

I to jest ten pozorny IMO "myk" zysku, bo tak naprawdę, jak kupujesz TV za 20K i dostajesz w gratisie za zeta zestaw kina (wart 1K), to de facto, otrzymałeś sprzęt wartości 21K za... 20K.
A czymż to jest, jak nie zwykłym (śmiesznym wręcz) rabatem o 5%! (21K vs 20K). To wolałbym dostać 5% rabatu na TV i 5% rabatu, jak biały człowiek, bez świrowania (czyli TV za 19.000 + kino za 950 zł). Jak padnie, itd. itd.

To że sklep będzie chciał zamknąć reklamację zwracając koszt, nie znaczy że mogą to dowolnie zrobić. Kwestia determinacji, czy chcesz walczyć o swoje, czy nie.

Muszą dobrze wykazać, że nie mają takiego sprzętu na stanie lub się nie da ściągnąć od dystrybutora.

Jeżeli brak tego zestawu uniemożliwia ci korzystanie w pełni z TV, to można próbować odstąpić od całej umowy lub dążyć do obniżenia ceny, bo nie możesz korzystać w pełni do celu jaki chciałeś.

Kupiłeś za ceną jaka była, bo tak wybrałeś. Mamy +/- wolny rynek i można przebierać w ofertach. Mogłeś drożej oddzielnie, mogłeś z innymi rabatami w zestawie, a mogłeś z taką promocją.
Nikt nie zmusza do kupowania na promocjach, więc nie rozumiem tego marudzenia.

Opublikowano
W dniu 22.07.2026 o 18:33, musichunter1x napisał(a):

Kto szuka tanio 2TB to jeszcze trafiają się Dahua od monitoringu za 600-700 zł

Co do tego mam okazje kupić 3 TB HDD od monitoringu za 200 zł , Seagate 256MB cache, 5400RPM dane smart https://ibb.co/Xxb0SvKv  ma niby nabite 3 lata pracy , bo na nowy Seagate BarraCuda 3TB 3.5" SATA III  szkoda kasy a ma być tylko jako magazyn danych . Opłaca się ?? 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Co do tego mam okazje kupić 3 TB 0 od monitoringu za 200 zł , 

Z tego co pamiętam to nieparzyste HDD są gorsze, ogólnie dobrą ceną kiedyś było 50 zł za 1TB przy większych, używanych dyskach. Tamta Dahua to SSD sata. 

Na pepper jeszcze były promocje na HDD, wychodziło trochę ponad 100 zł za TB.