AudRob 476 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego (edytowane) 8 godzin temu, SuLac0 napisał(a): a przy jakim przebiegu po tych 4 latach? 20kkm, czy 200kkm? Przez 4 lata osobówką mam nabite prawie 400 tyś. Oczywiście spalinowym . 4 godziny temu, Katystopej napisał(a): Może Tesla pakuje tanie gówno które duuuużo przedwcześnie się wybija? Ta cała Tesla jest G warta , amerykanie dawno na te auta plują i przestają kupować. 2 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a): hamulce bębnowe mogą zapewniać realnie bezobsługowość przez dobre kilka, jeśli nie kilkanaście lat. Hamulce bębnowe o wiele słabiej hamują niż tarczowe dlatego przeszły do lamusa , ze szczękami hamulcowymi też były problemy. Z zaciskami tego nie ma , są tylko czasami z nieodbijającym ręcznym ale jak o to dbasz to parę lat pochodzi. W BMW oczywiście nie wszystkich modelach tył ma tarcze a w tarczach szczęki hamulcowe do ręcznego, zresztą tak samo robili w Mercedesach. Edytowane 26 Lutego przez AudRob
Tomasz Niechaj 99 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 8 minut temu, AudRob napisał(a): Hamulce bębnowe o wiele słabiej hamują niż tarczowe dlatego przeszły do lamusa , ze szczękami hamulcowymi też były problemy. Z zaciskami tego nie ma , są tylko czasami z nieodbijającym ręcznym ale jak o to dbasz to parę lat pochodzi. W BMW oczywiście nie wszystkich modelach tył ma tarcze a w tarczach szczęki hamulcowe do ręcznego, zresztą tak samo robili w Mercedesach. Oczywiście, że gorzej hamują (gorsze oddawanie ciepła), ale dla hamulców z tyłu to nie jest problem* - droga pierwszego i drugiego hamowania jest należyta (sprawdzałem). Zastosowano je własnie po to, by uniknąć problemu rdzewienia nieużywanych tarcz mając świadomość, że radzą sobie gorzej z oddawaniem ciepła. * zwłaszcza w elektryku, gdzie nawet połowę mocy hamowania może przejąć silnik elektryczny.
Gret 1 019 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego @AudRob zobacz sobie jakiej wielkości są te hamulce
AudRob 476 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Oczywiście, że gorzej hamują (gorsze oddawanie ciepła), ale dla hamulców z tyłu to nie jest problem* - droga pierwszego i drugiego hamowania jest należyta (sprawdzałem). Mi nie chodzi o oddawanie ciepła , bębny nawet jak są zimne zawsze słabiej hamują w porównaniu do tarcz.
DjXbeat 796 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Godzinę temu, AudRob napisał(a): Przez 4 lata osobówką mam nabite prawie 400 tyś. Oczywiście spalinowym. Czyli w ciągu roku Twoje auto na prawie 2 miesiące zamienia się w Twój domu. Współczuję ci. Ludzie narzekają że elektrykiem marnuje się czas na ładowarce 5 godzin temu, Katystopej napisał(a): Zużycie amortyzatora po 80kkm?! Łooo kur... W jakim spalinowym amory zużywają się po 80kkm? Może Tesla pakuje tanie gówno które duuuużo przedwcześnie się wybija? Na pierwszy montaż w Tesli idą amortyzatory Bilstein/Monroe. Mam 72tys km i praktycznie żadnej oznaki zużycia ale to moje prywatne auto więc o nie dbam i omijam dołki, dziury itd. Auta z leasingu/najmu, które stanowią większość jednak inaczej są traktowane Moje wahacze z takim przebiegiem są w bardzo dobrym stanie a siostra w Hyundaiu Elantrze wahacze wymieniała przy 30tys km. Pomimo, że stara się dbać to gumy siadły. To samo miał znajomy w nowym BMW,l w którym zawieszenie robił przy 75tys km. Niestety dzisiejsza jakość materiałów dotyka praktycznie każdego producenta bez wyjątku. Oszczędności swoje robią
AudRob 476 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a): Współczuję ci. Czego? 1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a): Czyli w ciągu roku Twoje auto na prawie 2 miesiące zamienia się w Twój domu. Samochód na siebie zarabia nie ja na niego☺️ 1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a): Ludzie narzekają że elektrykiem marnuje się czas na ładowarce Bo tak jest.
SuLac0 679 Opublikowano 27 Lutego Autor Opublikowano 27 Lutego (edytowane) W dniu 26.02.2026 o 23:37, DjXbeat napisał(a): Na pierwszy montaż w Tesli idą amortyzatory Bilstein/Monroe. czyli seria. to, ze zawieszenie zuzywa sie szybciej, w aucie o wiekszej masie, mocy/momencie niz w wiekszosci aut spalinowych podobnego segmentu, nie jest wiec tutaj niczym zaskakujacym. nie wiem, co trzeba miec w glowe, aby probowac podciagc to pod "awarie", mimo, ze nadal to zuzucie jest w normie opony w EV tez zuzywaja sie szybciej i nikt "awarii" z tego nie robi. tak z ciekawosci sprawdzilem, jak wyglada, ile trwa, ile kosztuje taki przeglad w NO (EU-kontroll) i zadnego zaskoczenia. te nasze "pseudo badania tech w PL", to nic, ze placimy wiecej - bo kazdego roku, a nie raz na dwa lata (biorac pod uwage 2x wieksza sile nabywcza w NO ofc), ale przynajmniej u nas to trwa 15-20min, a nie 1h Edytowane 28 Lutego przez SuLac0
SuLac0 679 Opublikowano 28 Lutego Autor Opublikowano 28 Lutego i taka ciekawostka. https://electrek.co/2026/02/27/where-do-you-charge-your-wheel-loader-try-the-circle-k/ do prac w centrum miast, idealne 3
galakty 5 065 Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Chyba jedyne póki co elektryczne auto które mnie kupuje 1
8V32 PcLab 476 Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca A podniecają się chińczykami. Wreszcie mercedes konkuruje z Teslą ceną. Minus dla mnie, brak daszka nad "zegarami", ale w EQS potrafili zrobić daszek, więc jest nadzieja że zaczną to szerzej stosować. 1
galakty 5 065 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Niestety zegary słabe dla mnie bo ja jestem fanem wskazówek i fizycznych przycisków, ale porównując do Tesli to i tak 100x lepsze wnętrze i design. Zasięg już na tyle akceptowalny że swoją "standardową" trasę zrobię bez doładowywania po drodze. 1
Cappucino 463 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Fajny ten merc, ale ma jedną wadę, nie jest suvem tylko niepraktycznym sedanem. No ale idzie to w dobrą stronę, z takim zasięgiem można już spokojnie myśleć o dłuższych trasach we dwoje.
galakty 5 065 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Zrobią kolejne modele w podobnym stylu, dla mnie właśnie fajnie że zrobili sedana, a nie nudne i praktyczne do bólu auto Dodać do tego kombi i SUV i mamy dla każdego coś dobrego. Patrząc jak skomplikowane i drogie w serwisie robią się auta, to używka takiego EV będzie miała sens jak się rozpowszechnią. Jakbym miał ryzykować w Mercedesie turbo zabawką o przebiegu 100kkm, to wolałbym tego nieszczęsnego elektryka
SuLac0 679 Opublikowano 9 Marca Autor Opublikowano 9 Marca 23 minuty temu, Cappucino napisał(a): Fajny ten merc, ale ma jedną wadę, nie jest suvem tylko niepraktycznym sedanem. No ale idzie to w dobrą stronę, z takim zasięgiem można już spokojnie myśleć o dłuższych trasach we dwoje. nie tylko jedna wade. nie wiem czy cos poprawili, ale w napedach ZF eDrive jest problem z uszczelnieniem wirnika, co konczy sie zalaniem stojana i wymiana silnika. ogolnie imo troche przekombinowany ten naped. MB miesza tez z ladowarka . w przypadku wersji tylko 800V moga wystapic problemy z kompatybilnoscia na ladowarkach, w przypadku dodatkowej opcji 400V w doplacie za 3000PLN, moc ladowania spada do 100kW. autko male, za duze pieniadze, a 25kWh/100km przy 140km/h nie jest niczym nadzwyczajnym. za te pieniadze, mozna dobrac cos imo lepszego, mniej "odpustowego" i przkombinowanego, nawet niemieckiego
DjXbeat 796 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca (edytowane) W zeszłym tygodniu miałem okazję pojeździć EQ 250 CLA i odkąd pojawiły się pierwsze informacje o tym aucie wydawało mi się, że w środku jest dużo miejsca a jest ciaśniej niż w Tesli 3 Ja mam 195cm wzrostu i za mną w Tesli normalny człowiek usiądzie a w CLA zostaje za mną miejsce dla dziecka. Po za tym auta ma 2-biegowa skrzynie i czuć tą zmianę biegów przy mocnym przyspieszaniu. Komfort jazdy jest na pewno lepszy niż w 3 za sprawą zawieszenia i wyciszenia ale jednak 3 za sprawa przyspieszenia daje więcej frajdy z jazdy. Zasięg realne + 60km więcej niż w 3 AWD. Jak dla mnie to taki elektryczny krążownik z dobrym zasięgiem do komfortowego podróżowania. Zapomniał bym - wszędobylska subskrypcja. Chcesz by fotel robił masu masu - 9zł/msc Edytowane 9 Marca przez DjXbeat
galakty 5 065 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca 8 minut temu, DjXbeat napisał(a): Zapomniał bym - wszędobylska subskrypcja. Chcesz by fotel robił masu masu - 9zł/msc Nie ma oleju, świec, filtrów, to na czymś zarobić trzeba
bleidd 1 248 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca (edytowane) Subskrypcje jeśli są zrobione z głową to nie widzę przeszkód, ale na ogół oczywiście nie są Producentom nie opłaca się robić osobnych linii montażowych aby zrobić kierę z grzaniem i bez, siedzenia z masażem i bez, zderzak z kamerą cofania i bez - i tak dalej i tak dalej. Bardziej opłaca się zrobić zderzak z tą kamerką za 2$ niż robić dwie osobne linie produkujące zderzaki z kamerą i bez kamery. I to nie jest nowy wymysł bo w moim Bravo z 2009 wystarczyło dokupić manetkę tempomatu, wpiąć i działała, wiązki, obsługa wszystko było nawet jak się tego nie dobrało. Obecnie jak wszystko jest już online, aplikacje to włączanie takich funkcji, za które się przy kupnie auta nie zapłaciło jest dużo prostsze. Tylko właśnie -> żeby to było uczciwe to wypadałoby aby faktycznie nie płacić za te rzeczy w cenie auta (producent bierze koszt tego, że dorzuca do auta więcej niż zapłaciłeś bo mu się i tak bardziej to opłaci niż mieć osobną linię do produkcji mniej wyposażonych wersji) i potem móc sobie je dokupić, a nie tak że płacisz za lepsze audio czy siedzenia a i tak musisz potem dokupić jakieś funkcje. Zapłaciłeś -> masz wszystko, nie zapłaciłeś -> możesz potem sobie dokupić. I wtedy możesz zapłacić za auto mniej w momencie zakupu a za rok-dwa jak będziesz miał ochotę i hajs to dokupujesz ficzery. Tak by to mogło działać w idealnym świecie Edytowane 9 Marca przez bleidd 1
kubon 201 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca 1 godzinę temu, Cappucino napisał(a): nie jest suvem I BARDZO DOBRZE
galakty 5 065 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca 7 minut temu, bleidd napisał(a): Subskrypcje jeśli są zrobione z głową to nie widzę przeszkód, ale na ogół oczywiście nie są Otóż to. Najpierw płacisz w cenie auta, a potem jeszcze abonament żeby to włączyć I pewnie działa to tak, że musi być połączenie online, nie da się obejść i shackować
DjXbeat 796 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Ja w Tesli też mam subskrypcję i płacę 35zł/msc ale to jest internet LTE, który działa wszędzie - również po za granicami kraju.
galakty 5 065 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Za LTE rozumiem, ale płacenie za grzanie stołków czy światła adaptacyjne... Smutne czasy w motoryzacji jak dla mnie.
Katystopej 2 012 Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca (edytowane) Gruba fura, taki to już można lecieć w tripa po Europie na 3 tygodnie i te 6,5 do setki w najmocniejszej odmianie, w elektrycznym busie! https://www.dostawczakiem.pl/mercedes-vle-elektryczny-nastepca-klasy-v-z-zasiegiem-700-km/ Edytowane 12 Marca przez Katystopej
SuLac0 679 Opublikowano 17 Marca Autor Opublikowano 17 Marca Według danych z końca lutego 2026 r. w Polsce było zarejestrowane łącznie 139 196 osobowych i użytkowych samochodów całkowicie elektrycznych (BEV). Przez pierwsze dwa miesiące b.r. ich liczba zwiększyła się o 6 986 szt., czyli o 70% więcej niż w analogicznym okresie 2025 r. https://psnm.org/2026/informacja/licznik-elektromobilnosci-poczatek-2026-r-na-plusie-w-segmencie-e-mobility/
Rekomendowane odpowiedzi