Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Fatality napisał(a):

Zmieniając temat: poniżej panstwo świeckie uśmiechniętego rządu. Zero krzyży, zero choinek za to mmay świętowanie ludobójstwa przez rzymian:

Aaaa tam, w niektórych firmach mają "święto zielonego drzewka" czy inne tym podobne pomysły żeby niewierzący nie czuli się wykluczeni - boroczki jedne :boink:

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Aaaa tam, w niektórych firmach mają "święto zielonego drzewka" czy inne tym podobne pomysły żeby niewierzący nie czuli się wykluczeni - boroczki jedne :boink:

Jak ktoś pracuje w multi-kulti korpo, to nie jest nic dziwnego. U mnie na 15 osób masz bodajże 5 różnych wyznań + ateiści, a robiąc "Winter Holiday" ukrócasz problemy z ewentualną dyskryminacją.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ale przecież pisałeś o wersjach podstawowych :lol2:

Nie pasowały do tezy? ;)

Ale masz smutne życie, że masz czas kłócić się w temacie gdzie już się skompromitowałeś, ale jedziemy dalej: podstawowa wersja US =/= podstawowa wersja EU. Te w stanach opisane jako podstawowe to średniodoposażone wersje eurpejskie. 

I dlaej nie zauważyłeś jak skrajnie różni się to wyposażenie? :rotfl2:

Skonfigurowałem je aby było takie same / bardzo zbliżone. Opcja full w europejskiej to bylo ponad 370k.

Różnica jest taka, że ja pokazałem czym się róznia te auta, a ty tylko piszesz coś tam z chłopskiego rozumu :) 

Te screeny co wysłałeś nie ma związku z wyposażeniem :boink:  dalej próbuj udawać mądrego

Edytowane przez Fatality
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Jak ktoś pracuje w multi-kulti korpo, to nie jest nic dziwnego. U mnie na 15 osób masz bodajże 5 różnych wyznań + ateiści, a robiąc "Winter Holiday" ukrócasz problemy z ewentualną dyskryminacją.

Tylko mówienie w tym wypadku o jakiejś dyskryminacji jest totalnym absurdem według mnie. Nie ważne w co ktoś sobie wierzy ale jakby nie czarować to są święta Bożego Narodzenia i tyle. Gdyby ktoś mi złożył życzenia z okazji świąt zimowych jak to @Badalaman napisał to bym porostu popatrzył na niego jak na debila.  Ze świąt państwowych też zrezygnujemy żeby ludzie z innych państw u nas nie czuli się urażeni?

ps. Ci innych wyznań powinni się cieszyć, że mają extra dni wolnego za wydarzenie, których nie uznają. Gdzie tu jest jakaś dyskryminacja? mają wręcz darmowy bonus :)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

ale jakby nie czarować to są święta Bożego Narodzenia i tyle.

dla Ciebie, wychowanego w Polsce, w duchu katolicyzmu, tak. Tyle, że my mówimy o wielomiliardowym korpo zatrudniającym ludzi z dosłowie całego globu. W okresie dla nas bożonarodzeniowym, w tym samym czasie mamy (tak kontrowersyjną ostatnio w Polsce) chanukę czy kwanzaa z Afryki, czy prawosławie kilka dni później.
Organizując jedną "neutralną imprezę" pod współnym sztandarem można odhaczyć wszystko - pracownicy happy, bo mają świąteczne party, HR zadowolone, bo PR zrobiony, marudy będą niepocieszone, bo nie można się przyczepić, by kogoś dyskryminowali.

Gdyby ktoś mi złożył życzenia z okazji świąt zimowych jak to @Badalaman napisał to bym porostu popatrzył na niego jak na debila. 

Ze świąt państwowych też zrezygnujemy żeby ludzie z innych państw u nas nie czuli się urażeni?

W dalszym ciągu, przekładasz to na swoją polsko-katolicką bańkę - firmy nie kierują się chrześcijańskim kodeksem moralnym, tylko tym co jest dla nich ważne (zwłaszcza wizerunkowo). 

Swoją drogą w mojej firmie obchodzimy święto niepodległości kraju, z którego firma pochodzi (skrócone godziny/dzień wolny, bonus) - czy mam to odrzucać, bo mnie to rusza jako polaka, czy co? :E 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Ano w kwestii jakiejś wspólnej imprezy w firmie "mutikulti" to naturalnie masz rację. Dziwne by było gdyby wszystkich w takim towarzystwie zmuszali do łamania opłatkiem :E

ale opłatek też był, tyle, że nikogo do niego nie zmuszali :E Kto chciał, to łamał wafla i składał życzenia, kto nie chciał to mógł robić co chciał. Oprócz tego były nawet kolędy, Mikołaj, pierogi z kapustą i prezenty, nikt się nie czepiał, że tak naprawdę to "Christmas Party", a nie "Winter holiday party", bo to tylko metka.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, huudyy napisał(a):

Swoją drogą w mojej firmie obchodzimy święto niepodległości kraju, z którego firma pochodzi (skrócone godziny/dzień wolny, bonus) - czy mam to odrzucać, bo mnie to rusza jako polaka, czy co? :E 

Jak dają to się bierze :)

Opublikowano

@Klakier1984 Nawet nie chodzi o jakieś multikulturowe korpo. Tak samo u nas w całościowo polskim zespole, wśród pracowników umysłowych jest sporo osób niewierzących, w tym kilka po apostazji.

Dyrekcja chcąc zrobić spotaknie dla wszystkich, a nie może połowy, musiała już ładnych parę lat temu zrezygnować z typowo katolickiej wersji(jakiś opłatek itd) na rzecz po prostu świąt czy świąt zimowych, w każdym razie bez elementów religijnych.

Właściwie to w rodzinie jak robimy dużą imprezę z okazji świąt(wigilie) to dośc podobnie. Byłoby dziwnie jakby część się "łamała opłatkiem" a część nie, w tym są dzieci niewierzące, nie tylko dorośli. W efekcie od paru lat jedna osoba skłąda takie ogólne życzenia i wszyscy zadowoleni, unika się powtarzania w kółko jakiejś formułki czy innych dziwnych życzeń.

• Haha 1
Opublikowano

Bruksela kapituluje. Nie będzie całkowitego zakazu aut spalinowych w UE

Cytat

Komisja Europejska wycofuje się z całkowitego zakazu sprzedaży w krajach Unii Europejskiej nowych samochodów spalinowych od 2035 roku. Jednocześnie chce nałożyć inny wymóg na branżę motoryzacyjną. Bruksela proponuje, aby producenci samochodów od 2035 r. wykazywali się redukcją emisji CO2 o 90 procent.

wiedzialem ze to nie wejdzie :E

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, hwdp43 napisał(a):

wiedzialem ze to nie wejdzie :E

Tylko to w zasadzie niczego nie zmienia. Limit 90% będzie oznaczać, że kupno auta spalinowego będzie po prostu nieopłacalne. Nie wspominając już o nikłym wyborze modeli jaki będzie panował na rynku. Najprawdopodobniej zostaną tylko hybrydy plug-in.

Wśród tych informacji brakuje jednej jeszcze ważniejszej. Unia rozważa wymuszenie EV w firmach od 2030 roku. 

Jak wiadomo, 2/3 nowych aut ląduje w firmach. A gdzie potem one idą? No właśnie. Może się okazać, że adaptacja EV wystrzeli, bo używane spalinówki będą białymi krukami.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@Klakier1984 Nawet nie chodzi o jakieś multikulturowe korpo. Tak samo u nas w całościowo polskim zespole, wśród pracowników umysłowych jest sporo osób niewierzących, w tym kilka po apostazji.

Dyrekcja chcąc zrobić spotaknie dla wszystkich, a nie może połowy, musiała już ładnych parę lat temu zrezygnować z typowo katolickiej wersji(jakiś opłatek itd) na rzecz po prostu świąt czy świąt zimowych, w każdym razie bez elementów religijnych.

Właściwie to w rodzinie jak robimy dużą imprezę z okazji świąt(wigilie) to dośc podobnie. Byłoby dziwnie jakby część się "łamała opłatkiem" a część nie, w tym są dzieci niewierzące, nie tylko dorośli. W efekcie od paru lat jedna osoba skłąda takie ogólne życzenia i wszyscy zadowoleni, unika się powtarzania w kółko jakiejś formułki czy innych dziwnych życzeń.

Nie rozumiem jaki to wielki problem dla niewierzących połamać się opłatkiem? To nie tylko związane z religią, ale też zwyczajem i tradycją. Niech choinki też wyrzucą :)